KRALJEVINA JORDANIJA

10 dni
21.10.2022
AZIJA
od

2150 €

POTOVANJE IN ODDIH NA MRTVEM IN RDEČEM MORJU

Kraljevina Jordanija velja od nekdaj za eno najbolj zahodno usmerjenih držav na Bližnjem vzhodu in je edina, ki je uspela ohraniti mir kljub konstantnim, turbulentnim dogajanjem pri njenih sosedih. Relativno majhna, s prijaznim prebivalstvom, ki še vedno ni pozabilo na tradicionalno arabsko gostoljubje, z dobro turistično infrastrukturo ter izjemnimi naravnimi znamenitostmi kot sta Mrtvo in Rdeče morje ter kulturno znamenitostjo svetovnih razsežnosti: legendarnim mestom Petra. Do glavnega mesta Amana bomo poleteli z letališča Jožeta Pučnika preko Istanbula in v obe smeri imeli dobre in hitre povezave. Najprej si bomo ogledali glavno mesto, se nato podali do antičnega mesta Jerash, enega lepših in bolje ohranjenih starorimskih mest na Bližnjem vzhodu ter srednjeveške utrdbe v kraju Ajloun. Ustavili se bomo na gori Nebo, od koder je lep pogled na Obljubljeno deželo in se nato spustili do obal Mrtvega morja in imeli krajši oddih v razkošju luksuznega hotela na nadmorski višini 400 metrov pod morsko gladino. Nato se bomo podali do legendarne Petre in se nato preko puščave Wadi Rum podali na skrajni jug dežele in dva dni preživeli na obali Rdečega morja. Izbrali smo nastanitve v hotelih  s 5*****: v Amanu, na obali Mrtvega morja, v Petri in na obali Rdečega morja. Izjemno in nenaporno, zelo sproščujoče potovanje, na katerem boste imeli veliko prostega časa tudi zase in za svoje najbližje.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

21.10.2022

Rok za prijavo

najkasneje do 20.8.2022 oziroma do zapolnitve prostih mest!

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

letalsko karto na relaciji Ljubljana-Aman-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse (ki na dan 15.4.2022 znašajo 292 EUR), vse prevoze po programu, nastanitve v hotelih s 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za nastanitev v enoposteljni sobi znaša 590 EUR), obroke po programu, vse oglede in vstopnine po programu, vožnjo s terenskimi vozili po puščavi Wadi Rum, lokalno vodenje v angleškem jeziku ter slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje in DDV.  

Cena ne vključuje

morebitnih napitnin za lokalnega vodnika in voznika.

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 2.300 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih  2.450 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih 2.600 EUR.   Viza za vstop v Jordanijo za slovenske državljane ni potrebna.

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL – AMAN

Zbirališče potnikov na letališču Jožeta Pučnika in večerni let proti Istanbulu in dalje proti jordanski prestolnici Aman, kjer bomo pristali nekaj čez polnoč. Po opravljenih obmejnih formalnostih prevoz do hotela, nastanitev in nočitev.

2. DAN: AMAN

Po nekoliko poznejšem zajtrku bo sledil ogled glavnega mesta. Aman je relativno moderno in hitro rastoče mesto, a je bil kraj, kjer leži sodobno mesto, poseljen že v obdobju mlajše kamene dobe. V železni dobi se je mesto imenovalo Rabbath Ammon in je bilo središče amonitske kulture. V 3. stoletju pr.n.št. je Ptolemejski vladar Ptolomej II Philadelhus zgradil grško mesto, ki ga je poimenoval Philadelphia. V starorimskih časih pa je mesto postalo del desetih grških mest v zvezi Decapolis, preden je pripadlo rimski provinci Arabia Petraea. Mesto ima danes preko 4 milijone prebivalcev. Zgodovinski ostanki se nahajajo v središču mesta, kjer bomo pričeli z ogledom. Povzpeli se bomo na trdnjavo, ki  se nahaja na enem od mestnih gričev in od koder je lep razgled na mesto, si ogledali starorimsko gledališče, se sprehodili po mestnih sukih ter poskušali ujeti del njihovega vsakdana. Popoldne vrnitev v hotel, prosto do večerje in nočitev (Z,V).

3. DAN: AMAN – AJLOUN – JERASH – AMAN

Po zajtrku se bomo podali proti severozahodu in si ogledali trdnjavo Ajloun, zgrajeno v 12. stoletju, ki se nahaja na vrhu 1123 m visoke gore imenovane Jabel Auf. Po ogledu se bomo odpeljali do arheološkega parka, kjer se nahaja lepo ohranjeno antično mesto Jerash. Mesto naj bi ustanovil Aleksander Veliki, a je največji razcvet doseglo po rimski zasedbi teh krajev leta 63 pr.n.št. Mesto je tako lepo ohranjeno, da so ga poimenovali Pompeji Bližnjega vzhoda. Sprehodili se bomo po antičnih ulicah, ki jih obdajajo kolonade, si ogledali lepo ohranjene templje in se popoldne vrnili v 50 km oddaljeno glavno mesto. Preostanek dneva bo prost do večerje. Nočitev (Z,V).

4. DAN: AMAN – MADABA – GORA NEBO – MRTVO MORJE

Po zajtrku bomo zapustili glavno mesto in se podali proti zahodu, do Madabe, kjer se nahaja bizantinska pravoslavna bazilika Sv. Jurija iz 6. stoletja, imenovana tudi »mapna« cerkev. V njej se nahaja slavni mozaik, ki prikazuje zemljevid Svete dežele, na katerem je lepo označeno sveto mesto Jeruzalem. Nato se bomo ustavili na gorskem grebenu, Mount Nebo, s katere je Mojzes prvič zagledal obljubljeno deželo, na katero ni nikoli stopil, saj je prej umrl na gori Nebo. Pokopan naj bi bil nekje v bližini. Z vrha gore je lep razgled in v jasnih dneh se vidi vse do Jeruzalema. Popoldne bomo pot nadaljevali do našega luksuznega hotela na obali Mrtvega morja in preostanek dneva bo prost za rekreacijo ali relaksacijo v hotelskem spa kompleksu. Večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: MRTVO MORJE – 400 M POD MORSKO GLADINO

Dan bo namenjen za vse užitke, ki jih nudi luksuzni hotel na obali Mrtvega morja. Mrtvo morje leži v veliki depresiji, v Jordanskem tektonskem jarku, ki nima naravnega izhoda. V Mrtvo morje priteka reka Jordan, ki pa ne zadostuje za ohranjevanje stalnega nivoja vode, zato njegova gladina stalno upada. V različnih virih najdemo podatke, da leži gladina več kot 400 metrov pod običajno morsko gladino. Večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: MRTVO MORJE – PETRA

Po zajtrku se bomo odpeljali do legendarnega izgubljenega mesta, Nabatejske prestolnice Petre. Kraj naj bi bil naseljen že 9000 pr. n. št. in mesto verjetno ustanovljeno v 4. stoletju pred našim štetjem kot glavno mesto Nabatejskega kraljestva. Nabatejci so bili nomadski Arabci, ki so zgradili Petro v bližini trgovskih poti tako, da so jo postavili kot glavno regionalno trgovsko središče. Znana po svoji arhitekturi in sistemu vodovoda se Petra imenuje tudi Rožnato mesto zaradi barve kamna, iz katerega je izklesana. Od leta 1985 je na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine. Po ogledu skrivnostnega in veličastnega mesta, nastanitev v bližnjem hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: PETRA – WADI RUM – AKABA

Zjutraj bomo pot nadaljevali proti dolini imenovani Wadi Rum, ki se nahaja približno 60 km vzhodno od mesta Akabe in je največji vadi v deželi. Dolina je vklesana v skale iz peščenjaka in granita, ki jim je zob časa nadel povsem nenavadne oblike, ki jih bomo lahko opazovali na dvourni vožnji s terenskimi vozili, s katerimi se bomo popeljali skozi puščavo. Okrog poldneva bomo pot nadaljevali proti mestu Akaba in se za dva dni nastanili v luksuznem hotelu na obali Rdečega morja ter uživali v toplem soncu juga. Nastanitev v hotelu, prosto popoldne, večerja in nočitev (Z,V).

8. DAN: AKABA – DAN ZA POČITEK NA OBALI RDEČEGA MORJA

Ves dan bo prosto za sprostitev in užitke v udobju našega hotela, hotelskih bazenih ali spa centru. Večerja in nočitev (Z,V).

9. DAN: AKABA – AMAN

Dopoldne bo še prosto za sprehode ali kopanje in počitek. Okrog poldneva bomo zapustili naš hotel in se podali do središča mesta Akabe in imeli prosto za kosilo. Popoldne bomo pot nadaljevali proti glavnemu mestu. Po prihodu v Aman bo še nekaj prostega časa v središču mesta. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

10. DAN: AMAN - ISTANBUL – LJUBLJANA

Jutranji prevoz na letališče in polet proti Istanbulu in nadaljnji let do Ljubljane, kjer bomo pristali v popoldanskih urah.

 

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava