BELORUSIJA

9 dni
14.06.2022
Evropa
od

1790 €

Belorusija je zagotovo ena največjih neznank evropskega vzhoda. Zadnje čase se velikokrat omenja v medijih in to z informacijami, ki niso ravno vedno pozitivne. Toda življenje v tej zanimivi slovanski deželi poteka povsem drugače in prepričani smo, da se boste mnogi želeli prepričati na lastne oči, kako živijo ljudje, kakšna je tam pokrajina, spoznati njihovo zgodovino in stara mesta, obiskati zanimive muzeje in poskusiti njihovo kulinariko. Skratka spoznati deželo. Potovanje bomo pričeli in končali v glavnem mestu Minsku, za katerega lahko rečemo, da velja za enega najbolj urejenih in najbolj čistih mest na svetu. Lokalne oblasti so po drugi vojni hotele celemu svetu predstaviti novo mesto, ki bo v ponos mnogim generacijam. Večina monumentalnih zgrad v mestu je nastala v času, ko je bil Stalin na višku svoje slave ter moči in je to moč hotel predstaviti in uresničiti v mnogih megalomanskih načrtih. Junija bodo vsi parki v cvetju in malo je mest v Evropi, ki se lahko pohvalijo s toliko in tako lepo urejenimi parki. Ogledali si bomo nekaj krajev, ki spominjajo na dogodke iz zadnjih vojn, kot so spominski kompleks v Khatynu, Stalinova linija in trdnjava-heroj v Brestu. Obiskali bomo najlepša in najzanimivejša zgodovinska mesta kot so Polock, Vitebsk, Grodno, se popeljali z ladjo po zanimivem Avgustovem kanalu, se sprehodili skozi Beloveško puščo in skozi številne, tradicionalne vasi, obiskali dvorce in palače pod zaščito UNESCA, rojstne hiše najbolje znanih velikih Belorusov kot sta Marc Chagall in Adam Mickiewich ... Za zaključek smo vam pripravili zadnjo večerjo, ki bo vas bo zagotovo prepričala, da imamo z Belorusi veliko skupnega. Ne verjemite vedno medijem, prepričajte se na lastne oči, da je življenje v Belorusiji povsem drugačno, normalno in da so domačini izjemno gostojubni, saj v njih še vedno živi prava slovanska duša.

 

 

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

14.06.2022

Rok za prijavo

Najkasneje 2 meseca pred odhodom, oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

letalsko karto na relaciji Ljubljana–Minsk-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse, (ki na dan 15.11.2021 znašajo 241 EUR), vse prevoze po programu z avtobusi in vse stroške v zvezi s prevozom, bivanje v hotelih s 3***, s 4**** in s 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 290 EUR), obroke po programu, vse oglede in vstopnine po programu, vožnjo z ladjico po Avgustovem kanalu, slovenskega spremljevalca in lokalne vodnike v angleškem jeziku, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov ter DDV.

Cena ne vključuje

napitnin za vodnike in voznika

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih je 1.940 EUR, cena pri najmanj 15 plačanih potnikih je 2.090 EUR in cena pri najmanj 10 plačanih potnikih je 2.240 EUR.   Viza za Belorusijo za bivanje do 30 dni za slovenske državljane ni potrebna.

1.  DAN:  LJUBLJANA – ISTANBUL - MINSK

Dopoldanski let iz Ljubljane proti Istanbulu in dalje proti glavnemu mestu Belorusije, kamor bomo prispeli proti večeru. Po opravljenih formalnostih na letališču prevoz do hotela v središču mesta in krajši panoramski ogled mesta. Nastanitev v hotelu v središču mesta, večerja in nočitev (V).

2.  DAN: MINSK – KHATYN - BRASLAV

Po zajtrku bomo zapustili glavno mesto in se odpeljali do kraja Khatyn, kjer si bomo ogledali spominski kompleks, ki govori o tragičnih dogodkih, ki so se v tej vasi zgodili marca leta 1943. Tedaj so nemški konvoj napadli sovjetski partizani iz vasi Koziri, 6 km oddaljene od Khatyna in pri tem ubili štiri nemške častnike. Nemci so se domačinom maščevali tako, da so preplašene domačine iz vasi Khatyn pregnali iz njihovih hiš in jih zaprli v ogromen hlev, ga prekrili s slamo in jo zažgali. Prestrašeni ljudje so razbili vrata in vse, ki so poskušali pobegniti, so Nemci postrelili z brzostrelkami. 147 ljudi je bilo ubitih na tako okruten način, med njimi kar 75 mladoletnih otrok. Nemci so nato vas izropali in jo požgali do tal. Po ogledu spominskega kompleksa bomo pot nadaljevali do mesteca Braslov, ki se nahaja v bližini tromeje med Belorusijo, Litvo in Latvijo. Območje je poznano po številnih jezerih, na obali enega izmed njih leži tudi mestece Braslov, ki si ga bomo ogledali na sprehodu popoldne. Preostanek dneva bo prosto. Večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

3.  DAN: BRASLAV – POLOCK - VITEBSK

Po zajtrku se bomo odpeljali do dve uri oddaljenega, zgodovinskega mesta Polock, ki leži ob reki Dvini in ima danes približno 80.000 prebivalcev. Polock je eno od najstarejših vzhodnoslovanskih mest. Primarna kronika, napisana v Kijevu, omenja, da je mesto obstajalo že v prvi polovici 9. stoletja. Prvi znani knez Polocke kneževine je bil Rogvolod, ki je vladal med leti 945-978. Med 10. in 12. stoletjem je bil Polock suverena kneževina. Najmočnejši vladar je bil knez Sveslav, ki je vladal v drugi polovici 11. stoletja. Tedaj je mesto postalo politična prestolnica in sedež nadškofije. Leta 1240 je Polock postal vazal litovskih knezov. Leta 1498 je bil sprejet Magdeburški zakon, s katerim je Polock postal prestolnica Polockega vojvodstva v Republiki obeh narodov in po delitvi Poljske leta 1773 je Polock dobila Rusija. Na sprehodu skozi mesto si bomo ogledali stolnico Svete Sofije, zgrajene med leti 1044-1066, ki je bila simbol neodvisnosti Polocka in tekmica istoimenskih cerkva v Novgorodu in Kijevu. Po kosilu v lokalni restavraciji bomo pot nadaljevali do mesta Vitebsk. Najprej si bomo ogledali rojstno hišo Marca Chagalla in nato še kulturni center, posvečen njegovemu delu. Sledil bo sprehod po mestnem središču Vitebska. Nastanitev, večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

4.  DAN: VITEBSK – STALINOVA LINIJA - MIR

Po zajtrku bomo zapustili simpatično, zgodovinsko mesto Vitebsk in se odpeljali do znane Stalinove linije, ki je danes ogromen muzej na prostem v okolici Minska. Nekoč je tukaj potekala zahodna meja Sovjetske zveze, ki so jo zavarovali s številnimi jarki, obrambnimi stolpi in nasipi. Izkušnja tega muzeja je prikaz beloruske mentalitete in njihove naklonjenosti do Rusije. Tukaj prikazujejo nekdanjo sovjetsko vojaško moč in to tako živo, da obiskovalec dobi občutek, da se nahaja v sredini druge svetovne vojne. Popoldne bomo pot nadaljevali do dve uri oddaljenega kraja Mir, kjer bi bomo ogledali enega najlepših grajskih kompleksov v Belorusiji. Grad so postavili v 16. stoletju v poznopoljskem gotskem slogu in je eden redkih preostalih arhitekturnih spomenikov nekdanje poljsko-litovske skupne države v sodobni Belorusiji. Grad je začel graditi vojvoda Jurij Ivanavič Ilinič v poljskem gotskem slogu. Po letu 1568 je dinastija Ilinič izumrla in je grad prišel v roke poljsko-litovskega plemiča Mikolaja Krištofa Radziwilla, ki je grad dogradil v renesančnem slogu. Med Napoleonovo invazijo na Rusijo je grad utrpel hudo škodo in bil skoraj stoletje zapuščen. Danes je na seznamu UNESCA kot del svetovne kulturne dediščine. Po ogledu gradu nastanitev v bližnjem hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

5.  DAN: MIR – NOVOGRUDOK - GRODNO

Dopoldne bomo spoznavali prelepo belorusko podeželje in slikovite vasi s pisanimi, lesenimi hiškami. Sprehodili se bomo skozi vas Koldychevo in nadaljevali pot do vasi Zaosje, kjer bomo obiskali hišo družine Mickiewicz. V tej hiši se je leta 1798 rodil slavni poljski romantični pesnik, esejist, publicist in dramatik, Adam Mickiewicz. V svetovni literaturi je najbolj znan po nacionalni epski pesnitvi Gospod Tadej. Adam je otroška leta preživel med malim podeželjskim plemstvom, pri katerem je spoznaval ljudske motive, ki jih je kasneje uporabljal v svojih delih. Po ogledu rojstne hiše-muzeja bomo pot nadaljevali do mesteca Novogrudok, kjer bo krajši postanek pri ostankih gradu iz 11. stoletja. Mesto je nastalo v 9. stoletju in je bilo pomembno na slavni Jantarjevi trgovski  poti, ki je povezovala Bizanc, Bližnji vzhod, zahodno Evropo in Skandinavijo. Po kosilu bomo pot nadaljevali do mesta Grodno in si mesto popodne tudi ogledali. Mesto je prvič omenjeno leta 1005, čeprav je uradni datum leto 1127. Nastalo je na presečišču mnogih trgovskih poti, na zahodni meji Črne Rutenije. Grodno danes velja za eno najlepših zgodovinskih mest v Belorusiji. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

6.  DAN: GRODNO - BREST

Po zajtrku se bomo odpeljali do Avgustovega kanala, ki so ga pričeli graditi leta 1823 in so ga dokončali leta 1839. Ko je bil zgrajen, so ga smatrali za svetovno čudo tehnologije. Bil je tudi prvi tak kanal v osrednji Evropi, ki je povezal dve veliki reki: Vistulo in Biebrzo. Vzroki za gradnjo kanala so bili gospodarski in politični. Leta 1821 je namreč Prusija uvedla izjemno visoke davke na ruske izdelke, ki so jih transportrali preko njihovega ozemlja. S čolnom se bomo podali na približno dveurno vožnjo po kanalu in nato pot nadaljevali do mesta Brest, ki leži čisto na meji s Poljsko, na jugozahodu Belorusije. Prva znana omemba Bresta sega v 11. stoletje. Kasneje je mesto pripadlo Veliki litovski kneževini in tedaj se je imenovalo Brest-Litovsk. Največja znamenitost je mestna trdnjava, kjer se je odvijala ena pomembnejših bitk nemške invazije na Sovjetsko zvezo. Branilci so napade vzdržali kar mesec dni in trdnjava je postala simbol upora proti Nemcem. Po vojni je dobila naziv trdnjava-heroj in danes je del monumentalnega spominskega parka, ki si ga bomo popoldne ogledali. Po končanem ogledu bo večerja v lokalni restavraciji. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7.  DAN: BREST – BELOVEŠKA PUŠČA - NESVIZH

Po zajtrku se bomo podali do Beloveške pušče oziroma do Beloveškega gozda. To je obsežno območje pragozda na meji med Poljsko in Belorusijo v severovzhodni Evropi, del katerega je zaščiten kot čezmejni narodni park Beloveška pušča. Na beloruski strani pokriva 87.600 hektarjev in je eden zadnjih neokrnjenih ostankov strnjenega gozda, ki je nekoč poraščal nižavja Severne in Vzhodne Evrope. Sestavlja ga mozaik drevesnih združb, predvsem hrast-lipa-gaber in bor-smreka-hrast, ki predstavlja življenski prostor številnih ogroženih vrst rastlin in živali. Veliko zaslug za ohranjenost ima večstoletna tradicija varstva tega območja kot lovskega rezervata različnih vladarjev. Leta 1979 je bilo območje vpisano na seznam UNESCOve svetovne dediščine. Ogledali si bomo manjši muzej domačih obrti in se sprehodili mimo ograjenega prostora, kjer bivajo zaščiteni bizoni. Po kosilu se bomo odpeljali proti mestu Nesvizh, kamor bomo prispeli pozno popoldne. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

8.  DAN: NESVIZH - MINSK

Po zajtrku se bomo skozi park sprehodili do palače Nesvizh, ki je bila v lasti družine Radziwill od 16. stoletja dalje. Gradnja palače, narejene v renesančno baročnem stilu, je bila dokončana leta 1604. Leta 1706 je vojska Karla XII. palačo hudo poškodovala. Zato so lastniki Radziwilli na pomoč poklicali nemške in italijanske arhitekte, ki so obnovili in povečali palačo. V času poljsko-ruske vojne leta 1792 so palačo zasegli Rusi in pregnali njene lastnike. Palača je bila zatem zapuščena in je pričela propadati, vse do konca 19. stoletja, ko sta jo ponovno obnovila princ Antoni Radziwill in njegova žena, Francozinja Marie de Castellane. Skupaj sta okoli palače uredila tudi angleški park, ki danes velja za enega najlepših v tem delu Evrope. Palača je danes popolnoma obnovljena in od leta 2005 na UNESCOvi listi svetovne kulturne dediščine. Po kosilu se bomo vrnili v Minsk in si ogledali izjemen muzej o patriotski 2. svetovni vojni. Zvečer se bomo odpeljali na podeželje v okolici Minska in imeli zadnjo večerjo na turistični kmetiji, kjer bomo poleg izjemne kulinarike uživali tudi v glasbi in pesmih. Nočitev v hotelu (Z,K,V).

9.  DAN: MINSK – ISTANBUL - LJUBLJANA

Dopoldne bo sledil prevoz na letališče v Minsku, od koder bomo preko Istanbula poleteli v Ljubljano in tja prispeli pozno popoldne (Z).

 

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava