SAUDOVA ARABIJA - PRESTAVLJENO V LETO 2022

od

3890 €

Skrivnostna kraljevina na Arabskem polotoku

Saudova Arabija (Kraljevina Saudova Arabija) je nedvomno zibelka muslimanske vere in podati se v Meko in Medino so sanje vsakega muslimana. Doslej je bila za nas, »zahodnjake«, ki nismo muslimanske vere, skoraj popolnoma nedostopna. Vsaj kar se obiskov kulturnih spomenikov tiče. Vize so do nedavnega dobili zgolj romarji in povabljeni poslovneži. Prišel je čas, ko se dežela odpira tudi ostalim turistom in odslej je obisk možen tudi nam. Saudova Arabija je na področju kulturnega turizma šele na samem začetku, zato ga spremljajo »porodne težave«, ki so jih razvitejše turistične destinacije na Arabskem polotoku že zdavnaj prebrodile. Verjamemo, da so med našimi gosti takšni, ki so leta čakali na ta trenutek, da se lahko odpravimo in vidimo kaj nam ima ta največja dežela na Arabskem polotoku za ponudit. Še vedno nam, nemuslimanom, ni dovoljeno obiskati Meke in Medine, a je v kraljevini veliko kulturnih znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati. Kraljevina Saudova Arabija je znana tudi po tem, da je izjemno draga. Zagotovo je to trenutno najdražja muslimanska dežela na svetu. Najbrž se bodo sčasoma cene znižale, ko bodo zgradili nove hotele in ko bo hotelska ponudba večja kot je danes. Toda tedaj bo tudi več turistov in obiskovalcev. Si želite biti med prvimi, ki boste imeli možnost, da si ogledate to skrivnostno in do nedavnega zaprto arabsko deželo? Predlagamo, da si podrobno preberete program in prepričani smo, da vas bo prepričal in se nam boste priključili ter bili med prvimi gosti iz Slovenije, v Saudovi Arabiji, ki si jo bomo skupaj ogledali.  Pridružite se nam, saj bo potovanje v Saudovo Arabijo res nepozabno!

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda
Rok za prijavo

do 20.12.2019 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

letalsko karto v ekonomskem razredu na relaciji Ljubljana-Istanbul-Jeddah in Riad-Istanbul-Ljubljana, notranja leta na relacijah Jeddah-Al Jouf in Hail-Riad, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 20.11.2019 znašajo 280 EUR, vse prevoze v Saudovi Arabiji z avtobusi in terenskimi vozili po programu, nastanitve v hotelih s 3*** (en hotel) in 4**** (štirje hoteli) v dvoposteljnih sobah ter šotorih v puščavi v Al Uli (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 560 EUR) na osnovi polpenzionov po programu, vse izlete, vse vstopnine za oglede po programu, lokalne vodnike v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV.

Cena ne vključuje

napitnin za lokalne vodnike in voznike, ki v arabskem svetu niso obvezne, a so pričakovane, ter stroškov pridobitve elektronske vize, ki znaša približno 120 EUR. 

Dodatne informacije

pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 4.090 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih 4.290 in pri najmanj 10 plačanih potnikih 4.490 EUR. 

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL - JEDDAH

Zbirališče potnikov na ljubljanskem letališču dve uri pred večernim poletom proti Istanbulu in dalje proti mestu Jeddah na Arabskem polotoku. Nočni let in obroki na letalu.

2. DAN: JEDDAH

Jutranji prilet v mesto Jeddah, največje urbano središče v zahodni Saudovi Arabiji, in po opravljenih formalnostih na letališču se bomo odpeljali do hotela in imeli zajtrk. Prtljago bomo pustili v hotelu in se odpravili na ogled mesta, ki ga bomo pričeli v starem delu mesta, ki je pod zaščito UNESCA. Tradicionalne hiše v tem delu Saudove Arabije so gradili iz koral in lesenih tramov in so izjemno zanimiva arhitektonska kombinacija. Posebej zanimive so fasade, ki jih krasijo arabski vzorci in leseni balkoni, ter živopisne barve, ki jih naredijo še posebej privlačne. Sledil bo ogled hiše-dvorca družine Nasif, ki datira v 50 leta 19. stoletja in je lep primer zgradb bogatih družin v mestu. Od leta 1964 je zgradba spremenjena v muzej, ki si ga bomo ogledali. Postanek bo na ribji tržnici in popoldne bo sledil še ogled nenavadnega umetnostnega muzeja Abdula Raufa Khalila. Popoldan bomo zaključili s sprehodom po najpriljubljenejšem obalnem sprehajališču-Cornishe, in uživali v sprehodu ob Rdečem morju. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

3. DAN: JEDDAH – AL JOUF

Po zajtrku v hotelu se bomo odpeljali do letališča in poleteli proti kraju Al Jouf. Po pristanku prevoz do hotela in nastanitev. Sledil bo ogled mesta, ki se nahaja na skrajnem severu Saudove Arabije, nedaleč od meje z Jordanijo na zahodu. Tudi celotna regija, v kateri živi približno pol milijona prebivalcev, se imenuje Al Jawf. Danes je glavno mesto regije mesto Sakakah, zgodovinska prestolnica pa je nekoč bilo mesto Dumat al-Jandal, znano tudi pod imenom Al-Jawf. Mesto je znano tudi po starih palačah, starih gravurah in mošejah. Ogledali si bomo trdnjavo oziroma palačo Zaa'bal, ki se nahaja na vzpetini nad SZ delom mesta Sakakah. Zgrajena naj bi bila v 7. stoletju. Trdnjava je obdana z obzidjem znotraj katerega so štirje stražni stolpi in dvorišče je koncipirano tako, da služi kot zbiralnik za vodo, ki jo potem preko kanalov usmerjajo v podzemne cisterne.  Sledil bo ogled kraja Al Rajajil, kjer se nahajajo nenavadni kamniti stolpiči, ki datirajo v kalkolitsko obdobje. Po ogledih vrnitev v hotel, večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: AL JOUF – TABUK

Po zajtrku se bomo odpeljali proti mestu Tabuk v Saudovi Arabiji. Na poti se bomo ustavili pri razvalinah starodavnega mesta Dumat al Jundal, znanega tudi pod imenom Al-Jawf. Nahaja se približno 40 km proč od mesta Sakakah. Ime Dumat al Jundal pomeni v prevodu »kamniti Dumah«. Kraj je bil nekoč teritorij Dumaha, enega od dvanajstih sinov Ismaela. Sicer pa mesto datira v 10. stoletje pr.n.št. in se omenja v Akadijskih napisih Asirskega imperija iz leta 845 pr.n.št. Mesto so tedaj imenovali Adummatu in je bila prestolnica arabskega kraljestva pod imenom Qedar. Kraj je prosperiral zato, ker se je nahajal na križišču pomembnih trgovskih poti med Mezopotamijo, Sirijo in Arabskim polotokom. V mestu si bomo ogledali eno najstarejših mošej v Saudovi Arabiji: Omarjevo mošejo iz prve polovice 7. stoletja. Popoldne prihod v mesto Tabuk, ki je glavno mesto istoimenske province in ima skoraj milijon prebivalcev. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: TABUK – DOLINA DISA - TABUK

Današnji dan bomo preživeli v vadiju Disa, ki se nahaja JZ od mesta Tabuk. Beseda Al-Disah pomeni dolino-vadi palm. Vadi se nahaja na nadmorski višini 400 m in povprečne temperature variirajo med 12 ºC in 31 ºC. Dolina je poznana po nenavadnih skalnih formacijah in po izvirih sveže vode in je pravi raj za ljubitelje planinarjenja. Tod so tudi številna arheološka najdišča kot na primer grobnice iz Nabatejskih časov, ter napisi v arabski in kufski pisavi. Projekt Vizija 2030 predvideva razvoj turizma in pripravlja teren privatnem sektorju na tem področju. Dolina, ki ima zmerno klimo in je polna turističnih znamenitosti ter velja za eno najlepših v Saudovi Arabiji, ima vse možnosti za nadaljnji razvoj turizma. Popoldne vrnitev v Tabuk in če bo čas dopuščal še krajši sprehod po mestu. Večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: TABUK – AL ULA

Dopoldne si bomo ogledali mesto Tabuk. Že Ptolomej omenja kraj Tabawa na SZ delu Arabije. Tabuk je postal znan po bitki leta 630, v času velikega profeta Mohameda. Od tedaj je postal vstopno mesto v Arabijo, ki ga je obiskalo veliko popotnikov v drugi polovici 19. stoletja. Mesto je bilo središče vojaških aktivnosti v času Zalivske vojne leta 1991. Ogledali si bomo Prerokovo mošejo, ki datira v čase Mohameda in je bila prvotno narejena iz blata in prekrita s palmovimi vejami. Mošejo so povečali leta 1652. Popolnoma jo je obnovil pokojni kralj Faisal Ibn Abdul-Aziz, skupaj s prerokovo mošejo v Medini. Sledil bo ogled trdnjave v Tabuku. Prvotni ostanki datirajo v leto 3500 pr.n.št. Trdnjava je bila velikokrat obnovljena in dozidana, nazadnje leta 1652. Nahaja se na sirijski romarski poti in je od nekdaj sprejemala romarje na poti v Medino. Del trdnjave je danes muzej, odprt za obiskovalce. Po končanih ogledih bomo pot nadaljevali proti kraju Al Ula. Nastanitev tokrat bo v udobnih šotorih, ki imajo vsak svoj tuš in WC. Večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: AL ULA – MADAIN SALEH – AL ULA

Današnji dan bomo preživeli v kraju imenovanem Madain Saleh, ki ga mnogi primerjajo s svetovno znano Petro v sosednji Jordaniji, le da tukaj ni tujih turistov. Za zdaj. In če bomo med prvimi, ki bomo obiskali ta kraj, bo zadovoljstvo toliko večje. Ime kraja pomeni »mesta Saliha« in so ga stari Grki imenovali Hegra. Večina arheoloških izkopanin datira v obdobje nabatejskega kraljestva (1. st.n.št). Kraj je predstavljal nekoč najjužnejši del nekdanje Nabatejske kraljevine. Kraj je bil naseljen pred Nabatejci in kasneje romaniziran. Kraj je omenjen tudi v Koranu in sicer naj bi tod živelo ljudstvo Tamudi in to v biblijskih časih nekje med Noetom in Abrahamom ter Mojzesom. Kraj je bil zaradi izjemno zanimivih 131 grobnic iz nabatejskih časov leta 2008 razglašen kot del svetovne kulturne dediščine. Obiskali bomo najlepše kraje v Madain Salehu, kot so Qasr Bint, Diwan, Qasr Farid in podzemno mesto Lihyan. Popoldne vrnitev v naš kamp, večerja in nočitev (Z,V).

8. DAN: AL ULA - HAIL

Dopoldne si bomo ogledali stari del mesta Al Ula, ki se nahaja v regiji Medina in približno 300 km severno od mesta. Z obzidjem obdano mesto Al Ula je bilo ustanovljeno v 6. st.pr.n.št. v zeleni dolini sredi puščave, na poti kadila. Po tej trgovski poti so od nekdaj trgovali z začimbami, svilo in ostalimi luksuznimi predmeti med Arabijo in Egiptom. Mesto se nahaja na kraju, kjer naj bi se nahajalo biblijsko mesto Dedan, ki so ga ustanovili Lihijanci, ki so vladali mestu vse do prihoda Nabatejcev. Le-te so zamenjali Rimljani, po tem ko so leta 106 n.št. osvojili njihovo prestolnico Petro. V 20. stoletju je nastalo novo, moderno mesto poleg starega mesta iz blata in prebivalci so se postopno preselili tja. Zadnja družina se je iz starega dela mesta preselila leta 1983 in zadnjo molitev so v lokalni mošeji imeli leta 1985. Po ogledu zapuščenega mesta iz blata se bomo podali na pot proti mestu Hail, kamor bomo prispeli proti večeru. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

9. DAN: HAIL – RIAD

Današnji dan bo namenjen ogledu mesta in znamenitosti v njegovi okolici. Mesto se nahaja znotraj rodovitne pokrajine kjer gojijo žito, datlje in sadje. Večina žita v deželi pridelajo prav na namakanih poljih v okolici mesta. Mesto je bilo nekoč znano po gojenju kamel in se je nahajalo na pomembni trgovski poti skozi puščavo. Prebivalci Haila so znani po radodarnosti. Od tod izvira tudi plemiška družina Rashid, ki so bili v zgodovini pomembni rivali kraljevi družini Saudijcev. Ogledali si bomo skalne gravure, petroglife in napise, ki so stari približno 10.000 let in so nema priča ljudske prisotnosti na teh prostorih. Predstavljajo najbogatejši kompleks stenskih poslikav in gravur v Saudovi Arabiji in tudi na celotnem Arabskem polotoku. Sledil bo ogled dveh trdnjav: Qishla in Oraif, ki se nahajata v središču mesta. Pozno popoldne prevoz na letališče in polet proti glavnemu mestu Saudove Arabije, Riadu. Po prihodu v mesto, večerja, nastanitev v hotelu in nočitev (Z,V).

10. DAN: RIAD – ISTANBUL – LJUBLJANA

In za konec še največje in glavno mesto Saudove Arabije, Riad ter njegova okolica. Najprej se bomo odpeljali do 20 km oddaljenega zgodovinskega mesta Dirriyyah, ki je najpomembnejše mesto za dinastijo Saudijcev. Nato se bomo vrnili v mesto in si ogledali trdnjavo Masmak, ki velja za eno najpomembnejših trdnjav in eno največjih znamenitosti v deželi. Sledil bo sprehod po tržnici-suku Dira, kjer bomo videli tradicionalne delavnice in predmete, ki so jih tod od nekdaj izdelovali. Popoldne si bomo ogledali Narodni muzej, ki so ga odprli leta 1999, ob stoletnici kraljevine Saudijcev. Sledil bo ogled palače Murabba in za konec se bomo povzpeli na most Kingdo Tower, od koder je lep, panoramski razgled nad mestom. Oglede bomo končali v restavraciji, kjer bo večerja. Po večerji prevoz na letališče in nekaj čez polnoč se bomo poslovili od Saudove Arabije in poleteli proti Istanbulu (Z,V).

11. DAN: ISTANBUL – LJUBLJANA

Samo še jutranji let do Ljubljane.

 

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava