GRUZIJA

10 dni
04.09.2024
EVROPA, AZIJA
od

2290 €

DEŽELA V OSRČJU ZAKAVKAZJA

Vabimo vas v Zakavkazje, ki ga najbolje zastopa prav Gruzija, ena najstarejših krščanskih držav na svetu in kot taka polna zanimivih spomenikov iz zgodnjega krščanskega obdobja; spomenikov v obliki cerkva in samostanov ter legend, ki govorijo o težkem življenju prvih krščanskih mučenikov in glasnikov. Tbilisi velja za enega najlepših mest v Zakavkazju. V mestu Gori je rojstna hiša in izjemno zanimiv muzej, posvečen slovitemu sovjetskemu predsedniku Stalinu. Tokrat pa vas vabimo v gruzijski del Kavkaza, skrivnostno pokrajino Svaneti, kjer bomo skupaj odkrivali tradicionalni način življenja po planinskih vaseh in opazovali visoke kavkaške gore. In za začetek mesto Batumi, glavno mesto gruzijske pokrajine Ajare, ki se je v zadnjih nekaj desetletjih, odkar je dežela dobila neodvisnost, razvil v izjemno zanimivo črnomorsko letoviško mesto s šarmom.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

04.09.2024

Rok za prijavo

najmanj 3 mesece pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

letalsko karto na relaciji Ljubljana-Istanbul-Batumi in Tbilisi-Istanbul-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse (ki na dan 15.1.2024 znašajo 261 EUR), vse prevoze po programu, nastanitve v turističnih hotelih* v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 490 EUR), polpenzione po programu, vse oglede in vstopnine, lokalne vodnike v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje in DDV.  

Cena ne vključuje

morebitnih napitnin za vodnike in voznike.

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 2.390 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih znaša 2.490 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih znaša 2.590 EUR.   *Hoteli: eno noč spimo v hotelu 3***+ v mestu Akhaltsikhe, 5 noči v izbranih hotelih s 4**** in 3 noči v Tbilisiju v hotelu s 5***** v središču mesta.

1.  DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL - BATUMI

Zbirališče potnikov na Brniku in dopoldanski polet proti Istanbulu ter popoldne dalje proti Bakuju. Zvečer prilet na letališče v Bakuju ter po opravljenih obmejnih formalnostih prevoz do hotela, nastanitev in nočitev.

2.  DAN: BATUMI

Dopoldne bomo namenili ogledu tega zanimivega črnomorskega mesta, ki se nahaja na obali Črnega morja in ima pogled na visoke gore v ozadju. Batumi je glavno mesto regije Ajara in se je v zadnjih desetletjih iz pristaniškega spremenilo v pravo letoviško mesto. Sprehodili se bomo po starem delu mesta, trgu Batumi, pristanišču in po prelepem obmorskem bulevarju. Prosto popoldne za sprehode ali počitek v hotelu. Večerja in nočitev (Z,V).

3.  DAN: BATUMI – MESTIA

Dopoldne bomo zapustili obalo Črnega morja in se popeljali čez kolhidsko ravnico, skozi lepe gruzijske vasi in mesteca proti vznožju visokega Kavkaza in pokrajine imenovane Svaneti. Na severu in severozahodu pokrajino varujejo mogočni pettisočaki in tukaj so vasi, v katerih so hiše v obliki kamnitih stolpov. Najstarejše so celo iz 12. stoletja in so danes pod zaščito UNESCA. Mimo mesta Zugdidi se bomo popeljali skozi kolhidsko nižino in popoldne prispeli v Mestio, ki se nahaja na nadmorski višini 1.400 m. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

4.  DAN: MESTIA – USHGULI – MESTIA

Dopoldne se bomo s terenskimi vozili odpeljali do visokogorske vasi Ushguli, ki se nahaja ob vznožju najvišje gore v Gruziji, Shkhara. Na poti se bomo ustavili pri cerkvici Nakipari iz 10. stoletja. Sprehod skozi vas in ogled cerkve Lamaria, spoznavanje načina življenja domačinov v teh krajih, njihove posebnosti in drobne skrivnosti dolgega gruzijskega življenja. Iz vasi je ob jasnih dnevih lep pogled na vrh Shkhara, najvišji v Gruziji, visok 5.201 m. Krajši treking po bližnji okolici v dolini, ki vodi proti najvišji planini. Popoldne se bomo vrnili v Ushguli in Mestio. (Z,V)

5.  DAN: MESTIA – ZUGDIDI – GELATI - KUTAISI

Dopoldne bomo zapustili Mestio in se poslovili od visokega Kavkaza. Na poti se bomo ustavili v mestu Zugdidi in nato pot nadaljevali proti mestu Kutaisi, ki slovi po svoji katedrali Bagrati in ima zelo dolgo zgodovino, ki datira še v čase legendarnih Argonavtov, nekje med 13. in 12. st. pr.n.št. Tedaj je bilo glavno mesto stare Kolhide in mnogo kasneje zahodne Gruzije. Sledil bo ogled samostana Gelati, ki velja za enega najlepših v deželi in je pod zaščito UNESCA. Postaviti ga je dal gruzijski kralj David, znan pod imenom veliki graditelj. Proti večeru nastanitev v hotelu v Kutisiju, večerja in nočitev (Z,V).

6.  DAN: KUTAISI – VARDZIA – AKHALTSIKHE

Pred nami je zanimiv dan. Zapustili bomo zahodno Gruzijo in se po dolini reke Kure podali do mesta Vardzia. Na poti se bomo ustavili pri trdnjavi Khertvisi. Vardzia je edinstven primer gruzijske renesanse in je za Gruzijce povsem svet kraj. V 12. stoletju je mesto ustanovila njihova legendarna kraljica Tamara in o njej piše največji gruzijski pesnik Šota Rustaveli v epski pesmi Vitez v panterjevi koži. Vardzia je bila znana kot jamsko mesto in je bila skozi zgodovino tudi izjemno pomembno versko središče. Danes je celoten kompleks pod zaščito UNESCA.  Pot bomo popoldne nadaljevali poti mestu Akhaltsikhe in obiskali srednjeveško trdnjavo Rabathi iz 9. stoletja. Po ogledih nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7.  DAN: AKHALTSIKHE – GORI – UPLISTSIKHE – MTSKHETA – TBILISI

Po zajtrku bomo pot nadaljevali do Stalinovega rojstnega mesta Gori. Obiskali bomo hišo v kateri se je 18. decembra 1878 rodil Josif Visarionovič Stalin. Poleg rojstne hiše se nahaja muzej, v katerem je predstavljeno njegovo življenje in obdobje, ko je vladal takratni Sovjetski zvezi. Po ogledu zanimivega muzeja bomo pot nadaljevali do zanimive antične naselbine, vklesane v živo skalo: Uplistsikhe, ki datira v 7. stoletje pr.n.št. Popoldne se bomo ustavili še v bivši gruzijski prestolnici Mtskheta in pri zgodnje srednjeveški cerkvi Jvari. Sledil bo ogled največje krščanske cerkve v Gruziji, Svetitskhoveli iz 11. stoletja in samostanskega kompleksa Samtavro; kraja, kjer so kronali in pokopavali gruzijske kralje. Proti večeru prihod v gruzijsko glavno mesto Tbilisi, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

8.  DAN: TBILISI

Po zajtrku v hotelu bo sledil celodnevni ogled gruzijskega glavnega mesta. Tbilisi je nastal v 4. stoletju in od 5. stoletja je prevzel primat v deželi. Do 12. stoletja se je razvil v najpomembnejše mesto v Zakavkazju, saj se je nahajal na pomembni svilni poti.

Mesto danes predstavlja zmes številnih kultur, ki so pustile sledi v mestu. Najprej si bomo pogledali cerkev Meteki, žveplene kopeli in stari karavanseraj, trdnjavo Narikala, od koder je lep razgled na staro mestno jedro. Ogledali si bomo tudi katedralo Sioni iz 11. stoletja in cerkev Anchiskhati iz 6. stoletja. Sprehodili se bomo po Trgu svobode in znani aveniji Rustaveli do starega dela mesta, kjer se ob vijugastih ulicah nahajajo stare zgradbe s slikovitimi lesenimi balkoni. Obiskali bomo Narodni muzej in popoldne imeli nekaj prostega časa v središču starega dela mesta. Večerja v restavraciji s tradicionalno glasbo in nočitev (Z,V).

9.  DAN: TBILISI – KAKHETI – TBILISI

Današnji dan bomo preživeli v vzhodni Gruziji, v vinorodni pokrajini Kakheti, znani po prelepih vinogradih in starih cerkvah. Najprej bomo obiskali srednjeveško mestece, ki se nahaja na vrhu hriba in je obdano z obzidjem, znotraj katerega je 23 obrambnih stolpov. Z obzidja je lep razgled na dolino Alazani in vzhodne kavkaške vrhove. Pot bomo nato nadaljevali po vinorodni pokrajini Kakheti in se ustavili na plemiški posesti družine Tsinandali iz 19. stoletja. Sledil bo ogled ene najbolj znanih vinskih kleti, kjer bomo imeli degustacijo najboljših gruzijskih vin. Po degustaciji bomo imeli še dobro kosilo in popoldne, v kolikor nam bo čas dopuščal, si bomo ogledali še katedralo v mestu Alarvedi, ki slovi po visokem zvoniku in datira v 11. stoletje. Popoldne vrnitev v glavno mesto in nočitev (Z,K).

10.DAN: TBILISI – ISTANBUL – LJUBLJANA

Zjutraj prevoz na letališče in dopoldanski let proti Istanbulu in dalje proti Ljubljani, kjer bomo pristali v večernih urah (Z).

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava