MAVRETANIJA

12 dni
19.11.2024
AFRIKA
od

2990 €

EKSPEDICIJSKO POTOVANJE ZA IZKUŠENE POPOTNIKE OD ATLANTIKA DO CHINGUETTIJA

Mavretanija je turistično neodkrita dežela s spektakularno puščavo, s peskom zasutimi, lepimi puščavskimi mesti ter slikovitimi oazami, kjer živijo nomadska plemena, ki sledijo tradicionalnemu, stoletja staremu načinu življenja svojih prednikov. Ekspedicijsko potovanje, ki je pred vami, vas bo popeljalo v kraje, ki jih še ni obiskalo veliko turistov in kjer se nahajajo številni skriti biseri, ki bodo presenetili tudi najbolj izkušene popotnike. Popotovanje bomo pričeli (in končali) v glavnem mestu Nouakchott in se nato podali ob obali Atlantika do vasi, kjer živijo Imrageni, ki so znani po tem, da lovijo ribe s pomočjo delfinov. Obiskali bomo nacionalni park Banc d'Arguin, znan in priljubljen med ornitologi ter prelepe plaže in pokrajino na Belem rtu. Nato se bomo podali v notranjost in si ogledali popolnoma neznan monolit Ben Amera, ki je drugi po velikosti, takoj za avstralskim Ulurom. Ogledali si bomo kraterju podoben Guelb er Richat in se s terenskimi vozili peljali po zanimivi regiji Adrar, kjer bomo z malo sreče naleteli na skupine nomadov in od njih izvedeli kako preživeti v tej grobi in divji puščavski pokrajini. Najlepši mesti smo prihranili za konec: Ouadane in Chinguetti, ki sta nekoč predstavljali pomembni središči na saharskih trgovskih poteh skozi puščavo. Ko se bomo vračali v glavno mesto se bomo ustavili in prenočili v oazi Tergit s prelepimi nasadi palm in številnimi vodnimi viri. Izjemno in edinstveno ekspedicijsko potovanje, ki vas ne bo pustilo ravnodušne. Prebudite pustolovskega duha v sebi!

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

19.11.2024

Rok za prijavo

dva meseca pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

15

Cena vključuje

letalsko karto v ekonomskem razredu na relaciji Ljubljana-Istanbul-Nouakchott in nazaj, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 20.2.2024 znašajo 489 EUR, vse prevoze v Mavretaniji s terenskimi vozili (samo 3 potniki v avtomobilu + voznik/domačin) po programu, nastanitve v hotelu s 4**** v glavnem mestu in v motelih in »prenočiščih (guest house) ter mavrskih šotorih v dvoposteljnih sobah ter šotorih iglujih (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 280 EUR) na osnovi polnih penzionov po programu, vse izlete, vse vstopnine za oglede po programu, lokalne vodnike v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV.

Cena ne vključuje

napitnin za lokalne vodnike in voznike, ki v arabskem svetu niso obvezne, a so pričakovane, ter stroškov pridobitve vize, ki znaša približno 55 EUR in jo pridobimo na letališču pri vstopu v deželo.

Dodatne informacije

CENA pri najmanj 10 plačanih potnikih znaša 3.090 EUR in pri najmanj 8 plačanih potnikih znaša 3.190 EUR.

1.   DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL – NOUAKCHOTT

Zbirališče potnikov na letališču JP na Brniku in večerni polet iz Ljubljane do letališča v Istanbulu, kjer bomo pristali nekaj po polnoči in takoj nadaljevali let proti Mavretaniji.

2.   DAN: ISTANBUL – NOUAKCHOTT

Dopoldanski prilet v mavretansko glavno mesto. Po pristanku in ureditvi vize na meji, prevoz do mesta. Nekaj časa bo prostega za menjavo denarja, nakar bo sledil prevoz do hotela. Kosilo. Nastanitev in prosto popoldne za počitek in aklimatizacijo. Večerja in nočitev (K,V).

3.   DAN: NOUAKCHOTT - IWIK – NP BANC d'ARGUIN

Nouakchott pomeni v jeziku Hassaniya »Vetrovno mesto« in ime pove vse, saj je mesto izpostavljeno peščenim viharjem skoraj šest mesecev na leto. To je največje mesto v deželi in v Sahari, ki se nahaja med puščavo in obalo Atlantika in je bilo do leta 1950 malo večja ribiška vas. Mesto se je od neodvisnosti razvilo v pomembno pristaniško mesto, ki pa nima veliko turističnih atrakcij, a pomeni kljub vsemu uvod v deželo. Zanimive so lokalne tržnice v mestu, kjer se ženske, oblečene v pisana oblačila, pogajajo za cene z nomadskimi trgovci iz Sahare, ki dajejo vtis eksotičnosti. Dopoldne bomo zapustili glavno mesto in se podali proti severu dežele ter se ustavili v ribiški vasici Iwik, kjer živijo Imrageni, edinstvena etnična skupina, znana po tem, da lovi ribe s pomočjo delfinov.  Nato bomo pot nadaljevali do nacionalnega parka Banc d'Arguin, ki velja za enega najpomembnejših parkov v tem delu Saharske Afrike, saj predstavlja pticam vmesno postajo med Afriko in Evropo. Park sestavljajo peščene sipine, močvirnata območja, majhni otoki in plitki zalivi, ki predstavljajo naravni habitat za flaminge, pelikane, različne vrste želv in delfine. Prevoz do mavrskega kampa, nastanitev in nočitev (Z,K,V).

4.   DAN: NOUADHIBOU – RT BLANC

Dopoldne bomo pot nadaljevali do mesta Nouadhibou, drugega največjega mesta v deželi, znanega po pristanišču in ribiški floti. Obiskali bomo zaliv, v katerem je veliko zapuščenih ladij in čolnov: izjemen prizor za fotografe! Nato se bomo podali do Belega rta, znanega po prelepih, peščenih plažah s prekrasnimi vedutami na Atlantik. Popoldne nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

5. DAN: NOUADHIBOU - BEN AMERA - AICHA

Po zajtrku se bomo podali v puščavo proti ogromnemu monolitu, ki se dviguje iznad puščave kot ladja na morju. Ben Amera je drugi največji monolit na svetu, takoj za avstralskim Ulurom. Prečkali bomo železniške tire in morda naleteli na eno najdaljših vlakovnih kompozicij na svetu, dolgo tudi do 3 km. S temi tovornimi vlaki prevažajo rudo iz rudnikov v Sahari do pristaniškega mesta Nouadhibou. Popoldne bomo izbrali kraj za nočitev, se nastanili v iglu šotorih, pomagali pripraviti večerjo in nočitev sredi puščave. (Z,K,V)

6. DAN: AICHA – ADRAR - ATAR

Današnji dan bomo preživeli v najlepši pokrajini v Mavretaniji: Adraru, ki je znan po impresivnih peščenih sipinah, skalnih poslikavah, prelepih oazah in pravem, idiličnem nomadskem življenju. Ustavili se bomo v mestu Atar, se sprehodili po nenavadnem mestu in se nastanili v motelu. Večerja in nočitev (Z,K,V).

7. DAN: ATAR - GUELB ER RICHAT – OUADANE

Dopoldne si bomo ogledali nenavadno geografsko posebnost, ki spominja na krater, Guelb er Richat, široko 40 km in jo imenujejo tudi »oko Sahare«. Pot bomo nadaljevali proti zgodovinskemu mestu Oudane, ustanovljenem v 12. stoletju, z zanimivim osrednjim delom mesta, kjer so stare zgradbe in mošeje in zaradi česar je pristal na UNESCOvi listi svetovne kulturne dediščine. Mesto so ustanovili Berberi in se je razvijalo zaradi pomembne lege na trans Saharski poti, po kateri so potovali trgovci z zlatom, datlji, soljo in sužnji. Trgovina je v 16. stoletju, po odkritju pomorskih poti okrog Afrike v Indijo, pričela počasi zamirati in mesto je izgubilo na pomenu in slavi. Podobno kot mesto Chinguetti je bilo tudi mesto Ouadane središče islamske učenosti in v njem se nahaja veliko pomembnih, starih rokopisov. Nastanitev in prenočitev v gostišču ( »guest house«). (Z,K,V)

8. DAN: OUADANE - TENEWCHERT – CHINGUETTI

Dopoldne se bomo zapeljali do slikovite oaze Tenewchert, ki se nahaja sredi peščenih sipin, in se ustavili v njej. Nato bomo pot nadaljevali proti najbolj svetemu mestu v Mavretaniji, mestu Chinguetti. Ustanovljeno je bilo sredi 13. stoletja na eni od pomembnejših trgovskih poti in se je ohranilo do danes. Popotnika navduši s tradicionalno saharsko arhitekturo: mnoge hiše se ponašajo z notranjimi dvorišči, patii. Najzanimivejša stara zgradba v mestu je Petkova mošeja. Stoletja je bilo mesto Chinguetti zbirališče romarjev iz Magreba, preden so se podali na romanje v Meko in je tudi samo postalo sveto mesto. V arabskih deželah so Mavretanijo dolgo imenovali Bilad Shinqit, »Dežela Chinguettija«. Nastanitev, večerja in nočitev v gostišču (»guest house«) (Z,K,V).

9. DAN: CHINGUETTI – OAZA MHEIRITH - TIMINIT

Dopoldne bomo pot nadaljevali po izjemno lepi pokrajini Adrar in se napotili do lepe oaze Mheirith, kjer bo krajši postanek. Naslednji postanek bo v še eni oazi, Timinit, ki je le občasno naseljena in se ponaša s prelepimi datljevimi palmami. Popoldne bomo izbrali kraj za nočitev, se nastanili v iglu šotorih, pomagali pripraviti večerjo in nočitev sredi puščave (Z,K,V).

10. DAN: BELA DOLINA – TERGIT - NOUAKCHOTT

Dopoldne bomo preživeli v Beli dolini, ki je ime dobila po svetlem, puščavskem pesku, ki se odseva v kontrastno temnem skalnem ozadju. Nato bomo pot nadaljevali do oaze Tergit in se na poti ustavili ter pokramljali z domačini. V oazi bo čas, da dodobra raziščemo nasade palm, potoke in izvire tople vode. Proti večeru vrnitev v glavno mesto, nastanitev v hotelu s 4****, večerja in nočitev (Z,K,V).

11. DAN: NOUAKCHOTT

Dopoldne si bomo ogledali glavno mesto: čas za odkrivanje lokalne tržnice, kjer zjutraj vrvi ljudi: ribičev, ki ponujajo svoj nočni ulov in ljudi, ki kupujejo, ter mestnega pristanišča. Sprehodili se bomo tudi po poslovnem središču, kjer se nahaja nekaj vladnih palač. Kosilo v restavraciji in popoldne prevoz na letališče in večerni let proti Istanbulu (Z,K).

12. DAN: ISTANBUL – LJUBLJANA

Samo še jutranji let do Ljubljane, kjer bomo zjutraj pristali.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava