PAKISTAN

15 dni
21.09.2024
AZIJA
od

3590 €

POTOVANJE V KARAKORUM IN HIMALAJO

Vabimo vas v severni Pakistan, magični svet najlepših planin na svetu, v neznani in pozabljeni raj na zemlji. Pakistan je po površini 33. dežela na svetu, a po številu prebivalcev na petem. Danes jih je že 243 milijonov in večina živi v »spodnjem« delu dežele. Naše potovanje bomo pričeli in končali v enem najbolj urejenih pakistanskih mest, njeni prestolnici Islamabadu, od koder se bomo podali v prelep gorski svet Hindukuša, Karakoruma in Himalaje. Čeprav nam morda manj znani kraji, pa so bile nekatere doline, po katerih se bomo peljali, nekoč del slavne svilne poti proti Kitajski. Program priporočamo vsem, ki imate radi naravo, visoke planine, doline, gorske vasi, kjer se zdi, da se je ustavil čas in kjer domačini še vedno živijo v ritmih, ki so marsikje po svetu pozabljeni. Daleč od gneč in vrveža s pakistanskega juga. Na poti bomo prečkali ali se vozili vzdolž številnih rek, ob katerih so zelena polja in nasadi češenj in marelic. Večina krajev, ki jih bomo obiskali na poti, uživa v prijetni, gorski klimi in temperature bodo septembra najbolj primerne za obiske tega dela južne Azije. In za konec boste lahko tri noči uživali v razkošju hotela s 5***** v pakistanski kulturni prestolnici Lahore, medtem ko bomo skupaj odkrivali njeno bogato kulturno dediščino. 

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

21.09.2024

Rok za prijavo

najmanj 3 mesece pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

letalsko karto na relaciji Ljubljana-Istanbul-Islamabad, Lahore-Istanbul-Ljubljana, ter notranji let Skardu-Islamabad, vse letališke, varnostne in RSF takse (ki na dan 15.1.2024 znašajo 380 EUR), vse prevoze po programu, nastanitve v turističnih hotelih* v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 690 EUR), polne penzione oziroma obroke po programu, vse oglede in vstopnine, dve steklenici vode po osebi na dan, lokalne vodnike v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Cena ne vključuje

vstopne vize, ki znaša nekje med 90-100 USD, morebitnih napitnin za vodnike in voznike.

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 3.690 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih znaša 3.790 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih znaša 3.990 EUR.   *Izbrali smo dobre hotele, ki bodo zadovoljili še tako zahtevne goste in ki so v večini krajev, kjer prespimo, najboljši možni. Kategorizacija hotelov je lokalna 4**** in 5*****. V več krajih smo rezervirali hotele SERENA, ki so hoteli posebne kategorije: zgodovinske palače spremenjene v hotel in imajo prav zato poseben šarm. V mestu Lahore pa imamo 3 noči v pravem hotelu s 5*****.

1.  DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL - ISLAMABAD

Zbirališče potnikov na Brniku in dopoldanski polet proti Istanbulu ter zvečer dalje proti Islamabadu. Ponoči prilet na letališče v Islamabadu ter po opravljenih obmejnih formalnostih prevoz do hotela, nastanitev in nočitev.

2.  DAN: ISLAMABAD

Po kasnejšem zajtrku bo sledil ogled pakistanske prestolnice. Ustavili se bomo na tržnici Raja, si ogledali mošejo Faisal in muzej kulturne dediščine, se ustavili na obali jezera Rawal in na razgledni točki Damun-e-Koh. Poleg tega bo še nekaj foto postankov pri najbolj znanih mestnih spomenikih. Oglede bomo končali v turistični vasi Saidpur, ki predstavlja tipično vas iz Mughalskega obdobja in je danes kombinacija kulturne in verske dediščine in zagotovo najbolj obiskana turistična destinacija med domačimi in tujimi obiskovalci. Večerja in nočitev (Z,V).

3.  DAN: ISLAMABAD – TAXILA - NARAN

Po zajtrku v hotelu se bomo podali v planinski svet proti severo-zahodu države. Na poti se bomo ustavili v kraju Taxila, nekoč pomembnem mestu stare Indije. Nahaja se na levi obali reke Ind, na stičišču indijskega podkontinenta in osrednje Azije. Mesto je bilo ustanovljeno okrog leta 1000 pr.n.št in je najvišji razcvet doseglo med 6. st.pr.n.št. in 5. st.n.št., ko so se v mestu zamenjale številne dinastije: Ahemenidska perzijska dinastija, indo-grško in indo-skitsko kraljestvo ter Kušanska dinastija. Od leta 1980 je Taxila pod zaščito UNESCA. Ogledali si bomo najzanimivejše znamenitosti kraja: muzej, stupo Dharmarajika iz časov kralja Ashoka ter budistični samostan. Nato bomo pot nadaljevali proti dolini Kaghan in mestu Naran, ki velja za izhodišče za številne planinske poti, kamor bomo prispeli proti večeru. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

4.  DAN: NARAN – GILGIT

Po zajtrku se bomo podali proti gorskemu prelazu Babusar, visokim 4.173 m. Na vrhu se bomo za kratek čas ustavili in se nato podali po severni strani v dolino po cesti, ki so jo zgradili konec 19. stoletja, v času »Velike igre«, da bi povezali severne dele Pakistana z njenim osrednjim delom. Naslednji postanek bo v mestecu Chilas, kjer se nahajajo številni petroglifi, ki so jih zapustili budistični popotniki, ki so potovali po svilni poti na Kitajsko ali nazaj. Ustavili se bomo na edinstvenem kraju, sotočju mogočne reke Ind in reke Gilgit. Na tem mestu se stikajo tri veličastne gorske verige: Himalaja, Karakorum in Hindukuš. Popoldne bomo prispeli v mesto Gilgit, nastanitev v legendarnem hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

5.  DAN: GILGIT – HUNZA - KARIMABAD

Ves dan bo namenjen odkrivanju lepot, ki se nahajajo ob slavni Karakorumski cesti. Dopoldne se bomo vozili po panoramski poti ob karakorumski cesti do kraja Hunza. Na razgledni točki »Rakaposhi view point« se bomo ustavili in popili čaj ter uživali v pogledu na legendarno goro Rakaposhi. Ta gora je edina na svetu, kjer je razlika med baznim kampom in vrhom višja kot 5000 m. Popoldne bomo pot nadaljevali do kraja Karimabad. Popoldne se bomo podali do bližnje vasi Altit, kjer bomo obiskali lepo obnovljeno trdnjavo, ki se nahaja na vrhu vzpetine nad vasico. Sledil bo ogled trdnjave Baltit. Nato se bomo povzpeli do naselja Duiker, ki se nahaja približno 700 m nad dolino in je poznano kot ena najlepših razglednih točk oziroma orlovo gnezdo. Od tod bomo opazovali sončni zahod nad goro Rakaposhi, visoko 7788 m. Proti večeru vrnitev v naš hotel, večerja in nočitev (Z,K,V).

6.  DAN: KARIMABAD – JEZERO ATTABAD - GULMIT - KARIMABAD

Dan za visokogorske vasi. Dopoldne se bomo ponovno priključili na Karakorumsko cesto in se podali do kraja Gulmit, ki se nahaja v zgornjem delu doline Hunza in se ustavili na obali jezera Attaabad. Gulmit je danes mirna vasica, nekoč pa je bil zimska prestolnica kraljevine Hunza. Sprehodili se bomo po vasi, obiskali staro hišo in videli kako žene na tradicionalen način tkejo preproge in izdelujejo spominke za obiskovalce. Nato se bomo odpeljali do vasi Kamaris, od koder se bomo peš podali do sosednje vasi Ghulkin. Ustavili se bomo tudi pri jezeru Borit in nato vožnjo nadaljevali do vasi Passu, od koder je prekrasen razgled na sedem tisočake kot so Tupupdan Sar, Shispare, Passu in Boyuhagur. Nato se bomo podali čez viseči most, ki se ga je prijelo ime most »Indiana Jones«. Vrnitev v Karimabad, nastanitev, večerja in nočitev (Z,K,V).

7.  DAN: KARIMABAD – SKARDU

Dopoldne se bomo popeljali po obnovljeni cesti, ki vodi ob legendarni reki Ind. Izjemno zanimiva panoramska vožnja med planinami in kanjonom reke Ind. Prvi postanek bo v vasi Istak, od tam pa bomo pot nadaljevali do jezera Kachura, znanega tudi pod imenom Shangri-La. Tukaj bo tudi kosilo. Popoldne bomo pot nadaljevali proti kraju Skardu. Po prihodu se bomo podali do starega bazarja in obiskali italijanski muzej K-2. Nato se bomo povzpeli do zgodovinske trdnjave Kharpocho, ki jo je dal zgraditi kan Ali Sher, eden najpomembnejših vladarjev dinastije Anchan. Z razgledne točke trdnjave bomo lahko uživali v lepem pogledu na okoliške planine. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev (Z,K,V).

8.  DAN: SKARDU – KHAPLU

Danes dopoldne se bomo podali do 105 km oddaljenega mesta Khaplu. Najprej bomo sledili poti ob reki Ind, nato bomo zapustili dolino Inda in zavili v dolino reke Shyok in se po njej vozili vse do kraja Khaplu. Ta del poti velja za enega lepših na celotni poti: zelene oaze vasi ob reki in visoke planine za dekoracijo v ozadju. Po prihodu v Khaplu nastanitev v luksuznem hotelu s šarmom, nekdanji palači zgrajeni v tradicionalnem stilu. Popoldne bomo obiskali gojišče postrvi in se ustavili na razgledni točki ob sinje modri reki Shayok. Sledil bo krajši sprehod in ogled palače Khaplu. Večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

9.  DAN: KHAPLU – MACHULO – KHAPLU

Po zajtrku se bomo odpeljali v slikovito vasico Machulo, ki se nahaja v dolini Hushe na nadmorski višini 2.700 m, zgolj 15 km oddaljene od mesteca Khaplu. Vas je obkrožena z zelenimi pašniki, nad katerimi se dvigajo visoke planine Himalaje. Povzpeli se bomo do razgledne točke, od koder je lep razgled na legendarne vrhove K2, Široki vrh in vrh Gasherbrum. Nato se bomo podali še do druge razgledne točke, od koder bomo z malo sreče v jasnem vremenu uživali v pogledu na vas Machulo, dolini Siachen in Chorbat, ledenik Ghanche ter mesto Khaplu. Sprehodili se bomo po vasi Machulo in si ogledali zgodovinsko mošejo ter vodne kanale. Popoldne vrnitev v Khaplu in preostanek dneva prost v legendarnem hotelu. Večerja in nočitev (Z,K,V).

10. DAN: KHAPLU – SHIGAR

Po zajtrku se bomo podali v 109 km oddaljen kraj Shigar. Takoj po prihodu v mesto se bo odprl lep razgled nad celotno dolino Shigar, nad katero se proti zahodu dviga mogočna gorska veriga Haramosh. Po prihodu se bomo nastanili v še enem zgodovinskem hotelu Serena. Po krajšem počitku se bomo sprehodili po vasi Shigar in obiskali lokalni bazar in pa igrišče za polo. V kolikor se bo ravno tedaj tam odvijala kakšna tekma, boste lahko gledalci in uživali v predstavi. Večerja in nočitev v legendarnem hotelu (Z,K,V).

11. DAN: SHIGAR – SKARDU – ISLAMABAD

Danes se bomo poslovili od pakistanskega visokogorja in se zjutraj odpeljali do letališča v mestu Skardu, od koder bomo (če bodo ugodne vremenske razmere) poleteli proti Islamabadu. Po pristanku v glavnem mestu bo popoldne prosto za sprehode ali morda nakupe spominkov na bližnjem bazarju. Nočitev (Z,K,V).

12. DAN: ISLAMABAD – TRDNJAVA ROHTAS – LAHORE

Dopoldne se bomo odpeljali do zgodovinske trdnjave Rohtas, ki se nahaja v bližini mesta Jhelum in jo je dal zgraditi leta 1540 afganistanski kralj Sher Shah Suri. Trdnjava ni bila nikoli napadena in je zato ostala nedotaknjega do danes. Njen obseg je 5 km in razprostira se na površini 70 ha, ima 68 obrambnih stolpov in 12 vhodnih vrat. V trdnjavi je bilo prostora za 30.000 vojakov. Nahaja se na vrhu vzpetine, od koder je lep razgled na ravnico Potohar. Po ogledu trdnjave bo kosilo in popoldne bomo pot nadaljevali proti kulturni prestolnici dežele, mestu Lahore. Mesto leži ob reki Ravi in ima danes 13 milijonov prebivalcev. Od nekdaj je bil Lahore zgodovinska prestolnica in pakistansko kulturno središče. Po prihodu nastanitev za tri noči v hotelu s 5*****, večerja in nočitev (Z,K,V).

13. DAN: LAHORE

Ves dan bo namenjen ogledu najlepšega mesta v Pakistanu. Oglede bomo pričeli v mošeji Wazir Khan, ki jo je dal zgraditi šejk Alim-ud-Din Ansari v 17. stoletju, znan pod imenom Wazir kan. Sledil bo ogled znanega kraljevskega kopališča Shahi Hamam, ki je bilo nedavno restavrirano in je za obnovo prejelo posebno nagrado. Nato se bomo sprehodili po bazarju Anarkali, ki je dobilo ime po plesalki, ki je začarala princa Salima, sina mogulskega vladarja Akbarja. Popoldne bomo obiskali kompleks-vrtove Shalimar, ki jih je leta 1647 dal zgraditi šah Jahan. Nato se bomo podali do pakistansko-indijske meje, kjer bomo v kraju Wagah spremljali cerimonijo spuščanja zastave, ki jo slovesno opravljajo pakistanske in indijske varnostne službe vsak dan že od leta 1959. Po predstavi se bomo vrnili v Lahore, večerja in nočitev (Z,K,V).

14. DAN: LAHORE

Drugi dan ogledov kulturne prestolnice, v kateri je kar nekaj spomenikov pod zaščito UNESCA. Mesto je bilo prestolnica mogulskih in sikovskih vladarjev, zato je v njem veliko pomembnih zgodovinskih znamenitosti. Obiskali bomo lahorski muzej, ki so ga ustanovili Angleži leta 1864-65 in v katerem je veliko dragocenih predmetov iz mogulskega in sikovskega imperija, tako kot tudi drugih, starejših civilizacij, ki so cvetele na teh prostorih. Sledil bo ogled mošeje Badshahi, ki jo je dal postaviti vladar Aurangzeb leta 1671 in še danes velja za eno največjih mošej na svetu. Nato si bomo ogledali trdnjavo Lahore, ki je pod zaščito Unesca in jo je dal zgraditi mogulski vladar Akbar, ki je vladal v letih 1556-1605. Za konec pa še ogled stare trdnjave Lohawar in nato vrnitev v hotel, večerja in nočitev (Z,K,V).

15. DAN: LAHORE – ISTANBUL - LJUBLJANA

Jutranji prevoz na letališče, polet proti Istanbulu in dalje proti Ljubljani, kjer bomo pristali v večernih urah.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava