OČARLJIVA ANDALUZIJA

11 dni
23.05.2024
EVROPA
od

2390 €

VAN GOGHOV 20. SINDIKALNI IZLET

ANDALUZIJA … ime ki odzvanja neke davne čase, ko je ta del Evrope in Iberskega polotoka bil pod vladavino muslimanskih dinastij. Že dolgo je odkar so le-ti odšli, oziroma bili od tam pregnani, a so za seboj pustili neizbrisljiv pečat. Velikokrat pozabljamo, da je bila v tistih časih Andaluzija med najbolj naprednimi in svobodnimi deželami v Evropi. Cvetele so umetnost, kultura, znanost in to v sožitju vseh njenih prebivalcev, ne glede na versko pripadnost. Andaluzija je danes nedvomno najbolj obiskana in najbolj priljubljena turistična destinacija v Španiji. To je velika dežela, za več kot štiri Slovenije. Izbrali smo najlepše kraje, mesta in pokrajine in vam v enajst dnevnem programu predstavljamo vse najlepše, kar ta pokrajina na jugu Španije lahko ponudi obiskovalcem. Poleg klasičnih mest Sevilje, Cordobe in Granade, boste spoznali tudi manj znane bisere, kot je nenavadna vasica El Rocio, eden najbolj obiskanih romarskih krajev v Španiji, nacionalni park Doñana, videli bomo od kod so izplule karavele Krištofa Kolumba in se podale v Novi svet, popoldne boste lahko preživeli na dolgih peščenih plažah znane Costa de la Luz, Svetlobne obale, preživeli dan v Belih vaseh, degustirali odlična andaluzijska vina v dveh vinskih kleteh … Da ne pozabimo, dan mladosti bomo preživeli v Sevilji, ki je maja najlepša, tedaj ko cvetijo jakarande…

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

23.05.2024

Rok za prijavo

najmanj 2 meseca pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

30

Cena vključuje

prevoz od Maribora, Ljubljane do letališča v Benetkah in nazaj, letalsko karto na relaciji Benetke-Madrid-Benetke, vse letališke, varnostne in RSF takse (ki na dan 15.10.2023 znašajo 168 EUR), vse prevoze po programu, nastanitve v izbranih hotelih s 4**** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 350 EUR), polpenzione po programu, dve degustaciji vin v vinskih kleteh Jerez Gonzales Byass v Jerezu in pa Bodega Señorio v Nerji, vse oglede po programu, vstopnini v Alhambro in kraljevo palačo v Aranjuezu, ogled nacionalnega parka Doñana s terenskimi vozili in vožnja z ladjo po reki Gvadalkivir, lokalne vodnike v angleškem jeziku v mestih Ubeda, Baeza, Cordoba, Sevilja, Huelva, Cadiz, Ronda, Malaga, Granada in Aranjuez, slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Cena ne vključuje

vstopnin in ogleda flamenka, ki vse skupaj znašajo približno 80 EUR ter morebitnih napitnin za vodnike in voznike.

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 25 plačanih potnikih znaša 2.490 EUR in pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 2.590 EUR.

1.  DAN: MARIBOR - LJUBLJANA – BENETKE - MADRID - CORDOBA

Dopoldanski prevoz iz Maribora, Celja, Ljubljane do letališča v Benetkah, od koder bomo opoldne poleteli z redno linijo proti Madridu. Po pristanku v Madridu se bomo z avtobusom podali proti Andaluziji, kamor bomo prispeli proti večeru. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (V).

2.  DAN: CORDOBA - SEVILJA

Dopoldne bomo namenili ogledu enega najlepših mest v Andaluziji, Kordovi oziroma Cordobi. Sprva je bil kraj ibersko in nato rimsko mesto, ki je svoj največji razcvet doseglo v srednjem veku, ko je bilo prestolnica islamskega kalifata, ki je obsegal večino iberskega polotoka. V 10. stoletju je bila Cordoba mesto z največjim številom prebivalcev na svetu. Postala je tudi pomembno izobraževalno središče; v mestu je bilo veliko knjižnic, šol in univerz, ki so prispevale k razvoju matematike, medicine in astronomije. Tedaj je bila Cordoba intelektualno središče Evrope in njeno po večini muslimansko prebivalstvo je bilo zelo strpno do krščanske in judovske verske manjšine. Cordoba je danes mesto s približno 330.000 prebivalci in njeno središče, kjer se nahajajo spomeniki iz različnih pomembnih zgodovinskih obdobij, je danes pod zaščito UNESCA kot del svetovne kulturne dediščine. Na vodenem sprehodu si bomo ogledali stari rimski most, znano kordobsko mošejo, stolp Calahorra, trg Corredera in cerkev Santa Marina. Po končanem ogledu bo prosto za kosilo v središču mesta in popoldne bomo pot nadaljevali do 140 km oddaljene Sevilje. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

3.  DAN: SEVILJA

Dopoldne bomo namenili ogledu glavnega mesta Andaluzije in enemu najlepših mest na svetu, Sevilji. Mesto se nahaja na planoti reke Gvadalkivir in zgodovina mesta je stara tisočletja in njeni začetki zaviti v legende. Ustanovitelj mesta naj bi bil Herkul oziroma feničanski bog Melkart. V rimskih časih je bilo mesto znano kot Hispalis in tod sta rojena dva pomembna rimska imperatorja, Trajan in Hadrijan. V mestu je kar nekaj ostankov iz rimskih časov, kot na primer obzidje, ki je bilo zgrajeno v času Julija Cezarja, vendar je današnji potek in izgled obzidja delo Mavrov, ki so zasedli Seviljo leta 712. Sevilja je bila med 8. in 13. stoletjem glavno mesto Umajadskega kalifata ter dinastije Almoravidov in Almohadov. Mavrski vpliv pa se je nadaljeval tudi po tem, ko so Seviljo zasedli španski katoliški vladarji. Mnoge zgradbe v mestu danes sodijo v slog mudejar, ki je mavrski slog islamske umetnosti, ki se je razvijal pod krščansko vladavino. Tako mesto danes krasijo številni patiji, nad mestom se dviga zvonik Giralda, ki je bil predelan iz minareta velike mošeje, tukaj je slavna palača Alcazar in pa Zlati stolp, na obali reke Gvadalkivir; vsi ti deli mesta so danes pod zaščito UNESCA in mi si jih bomo ogledali. Po končanih ogledih bo prosto popoldne za sprehode po labirintu ulic in uličic starega dela mesta, imenovanega Barrio de Santa Cruz. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

4.  DAN: SEVILJA – HUELVA

Po zajtrku se bomo odpeljali proti atlantski obali, ki jo Španci imenujejo Svetlobna obala: Costa de la Luz. Ustavili se bomo v mestu Huelva in si mesto ogledali. Bogata zgodovina mesta se začenja s Feničani, ki so sem pripluli v 11. stoletju pr.n.št., in pristaniško mesto je kmalu postalo pomembno vozlišče, ki je povezovalo pristanišča na Atlantiku in v Sredozemlju. V starorimskem obdobju je mesto pripadlo rimski Hispaniji Baetici in mesto se je tedaj imenovalo Onuba. Od leta 712 pa vse do srede 13. stoletja je bilo mesto pod Umajadi in Almoravidi. Nekaj kilometrov iz mesta se nahaja pristanišče Palos, od koder je 3.8.1492 izplul Krištof Kolumb s tremi karavelami: Pinto, Niño in Santa Mario. V bližini je tudi frančiškanski samostan, kjer se je Krištof Kolumb pomolil, preden se je podal na pot v neznano. Po končanem ogledu bo nekaj prostega časa, nakar se bomo podali do našega hotela na obali Atlantika, se nastanili in imeli prosto popoldne za sprehode po peščeni plaži ali morda celo skok v morje. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

5. DAN: HUELVA – EL ROCIO – DOŇANA - SANLUCAR

Pred nami je izjemen dan, kjer bomo spoznavali španske goreče tradicije in uživali v neokrnjeni naravi nacionalnega parka. Po zajtrku se bomo podali do mesteca El ROCIO, ki je čisto posebna in edinstvena vas, ki se nahaja znotraj nacionalnega parka Doñana in je pod zaščito UNESCA. Znana je po romanju imenovanem Romeria del Rocio, ko vas s približno 1800 prebivalci obišče preko milijon vernikov. Sprehod po vasi in ogled osrednje romarske cerkve ter nekaj prostega časa, preden se bomo podali na ogled nacionalnega parka Doñana s terenskimi vozili. Park se razprostira na 543 km² in sestavljajo ga močvirnata območja, potoki in peščene sipine ter delta reke Gvadalkivir pri samem izlivu v Atlantik. V nacionalnem parku je edinstvena flora in favna, podobna parku v Kamargi v Franciji. Ustanovljen je bil 1969 in velja za enega najbolj obiskanih v deželi. Popoldne se bomo še z ladjo popeljali po reki Gvadalkivir do mesta Sanlucar, kjer se bomo izkrcali in nastanili v hotelu. Večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: SANLUCAR – CADIZ – JEREZ - GRAZALEMA

Dopoldne se bomo podali do mesta Cadiz, še enega pomembnega pristaniškega mesta na skrajnem jugu Andaluzije. Mesto s približno 122.000 prebivalci se nahaja na polotoku, ki meji na zaliv in Atlantik. Je najstarejše stalno naselje na Iberskem polotoku in najbrž v celotni zahodni Evropi. Kljub svoji edinstveni legi je Cadiz tipično andaluzijsko mesto s številnimi dobro ohranjenimi znamenitostmi. Starejši del mesta znotraj ostankov mestnega obzidja se imenuje Staro mesto in je sestavljeno iz zavitih ulic, ki povezujejo trge in parke, kjer uspevajo eksotične rastline, vključno z drevesi, ki jih je iz Novega sveta pripeljal Krištof Kolumb. Po ogledu največjih mestnih znamenitosti bo nekaj prostega časa, potem pa se bomo odpeljali do mesta Jerez de la Frontera, kjer bomo obiskali eno od znanih vinskih kleti in imeli degustacijo znanih vin iz mesta in okolice. Popoldne bomo pot nadaljevali v gorati del Andaluzije in se nastanili v hotelu v vasi Grazalema. Morda se boste po večerji odločili za sprehod po vasi? (Z,V).

7. DAN: GRAZALEMA – BELE VASI – RONDA - MALAGA

Dan za bele vasi in prekrasno andaluzijsko gorato pokrajino. Najprej se bomo ustavili v vasi Setenil de las Bodegas in se sprehodili po zanimivem zgodovinskem delu mesta, ki se nahaja na robu reke Guadalporcun. Povzpeli se bomo do razgledne točke El Lizon, od koder bo prekrasen razgled na vas in okolico. Nato bomo pot nadaljevali do Ronde, znanega mesteca iz province Malaga, ki se nahaja na bregovih istoimenske reke. Stari del mesta je zaščiten kot zgodovinska celina izjemnega pomena in tam so sledi pustili prav vsi, ki so kdaj živeli v mestu: od Keltov, Feničanov, Rimljanov, Arabcev, ki so bivali tod vse do rekonkviste, ko so jih katoliški kralji pregani z iberskega polotoka. Na vodenem ogledu mesta se bomo sprehodili skozi mestno središče in si ogledali vse najpomembnejše mestne znamenitosti. Nekaj časa bo prostega, nato pa se bomo odpeljali proti obali in se nastanili v hotelu na znani Sončni obali. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

8. DAN: MALAGA – NERJA - GRANADA

Ves dan bomo preživeli na obali južnega Sredozemlja. Najprej se bomo podali v Malago in si jo ogledali. Malaga ima danes 570.000 prebivalcev in je drugo največje mesto v Andaluziji. Mesto se lahko pohvali s subtropsko-sredozemsko klimo, ki ima eno najtoplejših zim v Evropi. Zgodovina mesta je dolga. Ustanovili so ga Feničani okoli leta 770 pr.n.št kot Malako. Arheološke najdbe in spomeniki iz različnih zgodovinskih obdobij so mesto pretvorile v muzej na prostem, ki prikazuje bogato, več kot 3000 let dolgo zgodovino. V mestu sta bila rojena slavni slikar Pablo Picasso in igralec Antonio Banderas. Sprehodili se bomo po ulici Larios do trga Marina in do Ustavnega trga. Po končanem vodenem ogledu mesta bo nekaj prostega časa. Popoldne bomo pot nadaljevali ob obali do mesteca Nerja, ki slovi po jami, v kateri se nahaja največji stalaktit na svetu. V vinski kleti Senorio bomo imeli degustacijo lokalnih vin in popoldne pot nadaljevali do Granade. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

9. DAN: GRANADA

Dan bo namenjen odkrivanju lepot enega najlepših andaluzijskih mest, ki leži ob vznožju gorovja Sierra Nevada, na nadmorski višini 738 m, in ima približno 250.000 prebivalcev. Najpomembnejše kulturno-zgodovinsko obeležje Granade je Alhambra, mavrska citadela in palača, ki spada med znamenitosti skupne muslimanske, judovske in krščanske zapuščine svetovnega pomena. Sprehodili se bomo po palači in njenih vrtovih, med stolpi in obzidjem te znamenite utrdbe. Sprehodili se bomo tudi po tipični četrti Albaicin, kjer se je ohranila arhitektura mavrske dinastije Almohadov z nekaterimi odličnimi primeri mavrskih in moriskovskih stavb. Z razgledne točke San Nicolas bomo lahko občudovali mesto in se nato sprehodili tudi po središču, po ulici imenovani Paseo de los tristes vse do katedrale. Po končanem ogledu bo prosto popoldne za samostojne sprehode, nakupe, kakšno pijačo na katerem izmed mestnih trgov… Večerja v hotelu. Po želji bo po večerji možen tudi ogled znanega španskega flamenka (Z,V).

10. DAN: GRANADA – UBEDA – BAEZA

Dan za zgodovinski mesti Ubedo in Baezo. Obe mesti imata bogato renesančno dediščino iz 16. stoletja, ki se odseva v fasadah cerkva, palač in zaradi česar sta obe mesti od leta 2003 pod zaščito UNESCA kot del svetovne kulturne dediščine. Ubeda je majhno mesto s 35.000 prebivalci, ki leži na vzpetini nad rekama Guadalkivir in Guadalimar. Začetki mesta segajo v stare iberske čase. Kasneje so prišli Rimljani in Vizigoti. Mesto je dobilo številne kraljeve privilegije, saj je delovalo kot mejno mesto med katoliško Kastilijo in moreskno Andaluzijo. Ogled mesta bomo pričeli na Andaluzijskem trgu, kjer se nahaja znani urni stolp in na enem vogalu trgu se nahaja cerkev in samostan Svete trojice. Ogledali si bomo še nedavno odkrito sinagogo in pa eno najstarejših cerkva v mestu, cerkev Svetega Pavla. Nekaj časa bo prostega za kosilo, nato se bomo odpeljali do bližnjega mesta Baezo, ki si jo bomo popoldan ogledali. Tudi Baeza velja za enega lepših, pa čeprav manj znanih mest v Andaluziji, ki se lahko pohvali z zgradbami, ki predstavljajo najlepše primere italijanske renesanse. Skozi stara mestna vrata bomo vstopili v mesto in se podali do trga Svete Marije, katedrale … Po končanem ogledu nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

11. DAN: BAEZA – ARANJUEZ – MADRID – BENETKE – LJUBLJANA – MARIBOR

Zjutraj se bomo poslovili od Andaluzije in se z avtobusom odpeljali do mesta Aranjuez, ki se nahaja na skrajnem južnem delu madridske skupnosti. Leži na 630 m nadmorske višine in je nastalo ob sotočju rek Tajo in Yarama. Mesto se lahko pohvali z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, kamor sodi nedvomno kraljeva palača, ki jo bomo obiskali in pa prekrasni vrtovi in parki, ki palačo obdajajo. Po ogledu palače se bomo sprehodili še po zgodovinskem delu mesta mimo znanih zgradb kot so: Casa de Caballeros, Casa de Infantes, cerkev Sv. Antona in samostan svetega Paskala. Celotno zgodovinsko jedro je od leta 2001 na UNESCOvi listi kot del svetovne kulturne dediščine. Po končanem ogledu bo še nekaj prostega časa, nato pa se bomo odpeljali do madridskega letališča Barajas, od koder bomo zvečer poleteli proti Benetkam. Sledil bo prevoz do Ljubljane in Maribora.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava