IRAK

11 dni
28.02.2024
AZIJA
od

2990 €

MEZOPOTAMIJA - ZIBELKA PRVIH CIVILIZACIJ IN IRAŠKI KURDISTAN

Povezava do kratkega filma: https://www.youtube.com/watch?v=Rn7c17j1DIw

IRAK, magična dežela, kjer leži legendarna Mezopotamija, o kateri smo se učili pri zgodovini že v osnovni šoli in najbrž od tedaj želeli videti mesto Babilon in reki Evfrat in Tigris. Tod, v Mezopotamiji niso zgolj doma legende, tod se je vse začelo. Prve prave civilizacije Sumercev, Babiloncev, Asircev in mnogih drugih. Preprosto se popotnika zgodovina tukaj dotakne in redkokdo lahko ostane ravnodušen, ko stoji poleg stare originalne in lepo ohranjene babilonske ceste, kjer so prebivalci Babilona s cvetjem sprejeli vojsko Aleksandra Velikega, pa prestol, na katerem naj bi umrl. Ali pa Gilgameševo mesto Uruk … Veliko artefaktov je bilo prodanih ali preprosto odnešenih iz dežele in so danes razstavljeni v številnih svetovno znanih muzejih po svetu, a v Iraškem muzeju v Bagdadu je še vedno glavnina vsega, kar so ustvarile številne civilizacije, ki so tod živele v daljni preteklosti. Poleg bogate zgodovine sta tukaj tudi sveti mesti Najaf in Karbala, ki sta za šiitske muslimane enako pomembni kot sta Meka in Medina za sunite. S to razliko, da si svete kraje v Najafu in Karbali lahko mirno ogledamo in smo za trenutek del verskega zanosa številnih romarjev, ki se v te svete kraje podajajo vsako leto. Žal je bila dežela zadnjih nekaj desetletij v takšnih in drugačnih spopadih in končno se je leta 2017 v deželo vrnil dolgo pričakovani mir. Razen romarjev in verskega turizma ter nekaj malega poslovnih turistov, dežela kulturnih turistov že dolgo ni imela. Tako je na področju kulturnega turizma povsem neizkušena, a ima veliko željo, da svojo deželo predstavi turistom, ki so desetletja čakali na ta trenutek. Hotelska suprastruktura je presenetljivo dobra in izbrali smo hotele s 4**** in 5***** in kvaliteta nekaterih bo mnoge presenetila. Tudi hrana je izjemno dobra. Le pri organizaciji je potrebno biti malce potrpežljiv. Povsod po deželi je veliko kontrolnih točk, tako da je za varnost domačinov in tujcev poskrbljeno in Irak vas po dolgem času željno pričakuje!

POPOTOVANJE PO IRAKU

DOTIK STARIH CIVILIZACIJ

(članek iz One, avtor dr. Ivo Mulec)

Na nobeno potovanje nisem čakal tako dolgo, kot na Irak. Vse od začetka devetdesetih let so bili v deželi nemiri in pretresi ali pa je bil vstop otežen, če že ne povsem onemogočen. Končno dežela zadnjih šest let svobodno diha in prišel je čas, da se vsi tisti, ki ste, tako kot jaz, od osnovne šole sanjali, da vidite Babilon, podate z nami v to zanimivo bližnjevzhodno deželo, kjer so bile doma najstarejše civilizacije na svetu.

Pred kratkim sem se vrnil s študijske ture od Basre do Erbila in prečesal deželo po dolgem in počez in se prepričal, da se lahko v deželo podamo brez vsakršnih pomislekov. Meseca junija, ko so mi vsi zaradi visokih temperatur odsvetovali ogled dežele. Resda je bilo v Basri čez dan dobrih 45° C, a je bilo ponoči prijetnih 35° C suhe vročine. Pravi raj za ljubitelje tropske vročine.  

Običajno pred vrnitvijo domov sestavljam seznam najlepših trenutkov in vtisov, ki so zaznamovali potovanje. Tokrat so to bili, poleg Babilona in Iraškega muzeja v Bagdadu,  ljudje. Ne vem zakaj sem predvideval, da bodo veliko bolj zaprti, zagrenjeni, nedostopni. Napačno sem namreč sklepal, da so se nemiri zadnjih desetletij naselili v  njihove duše in jih naredili manj prijazne. Toda kmalu sem se prepričal, da temu ni tako. Vsi, s katerimi sem prišel v stik, so bili iskreno prijazni in gostoljubni. Morda nevajeni zahodnih turistov in pri večini je poznavanje angleškega jezika še vedno precej šibka točka. Tudi pri mladih. Vendar sem se, kot že velikokrat doslej prepričal, da se da sporazumevati tudi brez posredovanja angleščine. Pač vsak govori v svojem jeziku in pri komunikaciji uporablja veliko gestikuliranja, pa gre.

V primerjavi z zalivskimi Arabci Iračani niso naduti, skromnejši so in versko prav nič blazni. Najbrž je k temu doprinesla dolgoletna socialistično obarvana vladavina Sadama Huseina. Tako je pitje alkohola, z izjemo svetih mest Najafa in Karbale, nekaj povsem normalnega, predvsem v glavnem mestu. Pokrajina med Bagdadom in Samaro je porasla z vinogradi, a grozdje uporabljajo predvsem za pridelavo odličnega grozdnega soka.

Še vedno pa je to svet moških; tako v priljubljenih čajnicah ali restavracijah ne boste srečali žensk. Imajo pa restavracije posebne prostore za družine, ki tja zahajajo zlasti na večerje. Bil sem presenečen kako radi jedo. Resda je njihova kuhinja odlična; brez riža in mesa nikakor ne gre. A do tja skoraj nikoli nisem prišel, saj so me zapolnile njihove odlične predjedi, ki so na moč podobne levantinski kuhinji. Povsod imajo zanimivo navado, da takoj ko sedeš za mizo prinesejo hladno vodo, ki je zastonj. Ponekod so zastonj tudi predjedi in odličen kruh, podoben hrustljavim palačinkam. Zastonj je tudi obvezni čaj na koncu vsakega obroka. Nikoli ne bom pozabil na videz drugorazredne obcestne gostilne, pred katero so bili parkirani v glavnem kamioni, na poti med Samaro in Mosulom. Voznik in vodnik sta bila lačna. Ko smo vstopali v gostilno sem pomislil, da tam najbrž ne bom pojedel ničesar. Toda skeptična pomisel me je hitro minila. Takoj ko smo sedli, so na mizo pričeli prinašati krožnike z najrazličnejšimi predjedmi. Nikoli v življenju nisem bil hitreje postrežen in to s kakšnimi dobrotami! Ponovno sem se prepričal, da je na potovanjih dobro preskočiti prvi vtis.

Moje predstave o deželi, ki je pravkar izšla iz vojne, so se rušile vsak dan znova. Nikjer nobenih sledi oboroženih spopadov, razen v Mosulu. To je mesto, ki so ga nepridipravi Islamskega kalifata povsem uničili. Zlasti stari del mesta in še posebej so se znesli nad kulturnimi spomeniki vseh verstev ter nekdanjimi asirskimi prestolnicami, danes arheološkimi parki, med katerimi je bila najhuje poškodovana prav Hatra, ki je pod zaščito UNESCA. Sicer pa igra UNESCO trenutno v Mosulu izjemno pomembno vlogo. Poleg tega, da obnavlja na desetine kulturnih spomenikov v starem delu mesta, si prizadeva preko izobraževanja domačinov mestu vrniti življenje in duha, ki ga tudi ISIS ni uspel uničiti. Pogovarjal sem se s simpatičnim mladeničem, vodnikom v kulturnem centru, ki je vsa tri leta kar je ISIS okupiral mesto, preživel v Mosulu, tedaj kot najstnik. Dejal je, da je njegova družina izgubila vse, a so k sreči vsi preživeli.

Navdušili sta me sveti mesti Najaf in Karbala, ki sta za šiite enako pomembni kot sta Meka in Medina za sunite, le s to razliko, da tja nemuslimanom vstop ni dovoljen, medtem ko si svete kraje v omenjenih mestih lahko ogleda prav vsakdo. Res pa je, da so ti sveti deli mest Najafa in Karbale posebej strogo varovani. Pred leti so se skrajneži znesli nad verniki in v več bombnih napadih je bilo veliko ubitih. Danes je to nemogoče, saj so nekaj sto metrov pred svetimi mošejami kontrolne točke, kjer skenirajo vsak kos ročne prtljage in vsakogar, ki vstopa. Kot na letališčih. Za varnost je sedaj res dobro poskrbljeno. Obisk svetih krajev je zanimiv predvsem ponoči, kajti prekrasne mošeje so izjemno lepo osvetljene. Poleg tega vlada v teh ogromnih mošejah posebno vzdušje in ena sama blažena vernost, ki človeka hočeš nočeš gane. V veliki mošeji v Najafu počivajo ostanki preroka Alija, Mohamedovega bratranca in zeta, za katerega šiiti verjamejo, da je prvi pravi imam po Mohamedu in ne četrti kalif kot verjamejo suniti. Od tod razkol med enimi in drugimi. Lepo je bilo biti del te verske vneme in opazovati s koliko upanja so se verniki dotikali in poljubljali srebrne stebre, ki zapirajo prostor, kjer naj bi počival imam Ali. Za nas  nemuslimane je to izjemen spektakel.

Glavni razlog za obisk Iraka pa so drugi sveti kraji. To so arheološki parki nekdaj cvetočih in v določenih obdobjih največjih mest na svetu. Tukaj je zibelka civilizacij. Tod so cvetele kulture Sumercev, Babiloncev, Asircev. Čeprav je večino legendarnih zgradb, kot je na primer Babilonski stolp, uničil zob časa, saj so bile grajene iz na soncu pečenih adob, pa se te, z malo domišljije, na teh krajih dotakne zgodovina. Babilonske zidove je dal rekonstruirati Sadam, veliki oboževalec starih babilonskih kraljev; sam se je imel za njihovega naslednika! Čeprav se mnogi arheologi danes s temi rekonstrukcijami ne strinjajo v celoti, pa si popotnik in obiskovalec zagotovo lažje predstavlja kako božansko je bilo to mesto nekoč. Zame je bil vrhunec ogleda Babilona ko sem stal poleg stare, avtentične,  svete babilonske tlakovane poti in si predstavljal kako je po tej cesti v mesto vkorakala zmagovita vojska Aleksandra Velikega. Posebno mesto znotraj babilonskih zidov predstavlja tudi tron babilonskih kraljev, kjer naj bi Aleksander Veliki umrl junija leta 323 pred našim štetjem.

In nenazadnje, eden od vrhuncev potovanja je bil tudi ogled Iraškega muzeja v Bagdadu, kjer hranijo čudovite predmete vseh civilizacij, ki so živele in se razvijale na ozemlju današnjega Iraka. Kljub dejstvu, da so prvi raziskovalci v 19. in 20. stoletju bili tujci, ki so veliko originalnih artefaktov odnesli v svoje dežele in so danes na ogled v številnih muzejih v Angliji, Franciji in Nemčiji in še kje. Dežela, ki je bila skoraj 40 let brez pravega kulturnega turizma vas pričakuje.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

28.02.2024

Rok za prijavo

dva meseca pred odhodom (28.12.2023) oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

letalsko karto v ekonomskem razredu na relaciji Ljubljana-Istanbul-Basra in Erbil-Istanbul-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 20.7.2023 znašajo 350 EUR, vse prevoze v Iraku z avtobusom, nastanitve v turističnih hotelih s 4**** in 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 690 EUR) na osnovi polpenzionov po programu, lokalnega vodnika v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV.

Cena ne vključuje

vize za Irak, ki se pridobi ob prihodu na meji in stane približno 80 USD, vstopnin (20 USD vsaka, predvidenih je 8-10 vstopnin), napitnin za lokalne vodnike in voznike, ki v arabskem svetu niso obvezne, a so pričakovane.

Dodatne informacije

CENA pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 3.090 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih 3.190 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih 3.290 EUR.   Izbrani hoteli so dobri in preverjeni, kategorizacija je lokalna, a večinoma ustreza naši; hrana je odlična. Alkoholne pijače so prepovedane v svetih mestih Najaf in Karbala, drugod ne. Žene morajo v svetih krajih in v mošejah na glavi imeti ruto, sicer drugod ni potrebna. Fotografiranje s fotoaparati v svetih mestih ni dovoljeno; lahko pa neomejeno slikate s telefoni! Vstopnine nismo vključili v ceno preprosto zato, ker lahko muzeje zaprejo brez predhodnega obvestila. Plačali jih bomo na licu mesta v lokalnih iraških dinarjih. V potnem listu, ki mora biti veljaven vsaj še 6 mesecev, ne smete imeti izraelskega žiga. Za vstop v Irak ni več potrebno pokazati nobenih potrdil v zvezi s cepljenji ali testiranji.  

1.   DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL – BASRA

Zbirališče potnikov na letališču Brnik dve uri pred večernim poletom letala proti Istanbulu in nato dalje proti Basri, kamor bomo prispeli ob 7. uri zjutraj prihodnjega dne.

2.   DAN: BASRA

Jutranji pristanek v Basri. Po opravljenih formalnostih na letališču (pridobitvi vize, kontroli potnih listov in dvigu prtljage) se bomo vkrcali na avtobus in se odpeljali v mesto. Dopoldne si bomo ogledali muzej v Basri, ki velja za drugega najpomembnejšega v deželi, takoj za iraškim muzejem v Bagdadu. Nato se bomo odpeljali do hotela, nastanitev in počitek. Popoldne bo sledil ogled Basre, drugega največjega mesta v deželi, ki ima sedaj približno dva milijona prebivalcev. Mesto leži ob reki Šat el Arab, ki je nastala z zlitjem rek Evfrata in Tigrisa. Mesto je bilo nekoč del stare Sumerije in iz Basre se je mornarček Sinbad iz Tisoč in ene noči odpravljal na svoja pomorska potovanja. Današnja Basra je nastala leta 636 in je imela pomembno vlogo v zgodnjem obdobju širitve islama. Na ogledu mesta si bomo ogledali staro Basro, cerkev Sv. Tomaža, se sprehodili po obalnem »kornišu« in se z ladjo popeljali po reki Šat el Arab in uživali v pogledu na mesto z rečne perspektive. Ogledali si bomo še razkošno jahto, nekoč last Sadama Huseina, v kateri je danes muzej. Nato se bomo odpeljali na večerjo. Nočitev v hotelu (V).

3.   DAN: BASRA – NASIRIYAH

Dopoldne bomo zapustili Basro in se podali proti kraju Qurna, kjer je sotočje legendarnih rek Evfrata in Tigrisa. Od tod pa vse do delte nastane združena reka, ki se imenuje Šat el Arab. V bližini stoji staro drevo, ki ga imenujejo Adamovo drevo in tukaj dobi popotnik občutek, da je zares del zgodovine. Pa čeprav zgolj Biblijske. Na tem mestu naj bi se Noe vkrcal na ladjo, potem ko je svet zajel vesoljni potop. Nato bomo pot nadaljevali proti močvirju, ki ga formirajo rokavi reke Evfrat, Al-Chibayish. Z motornimi čolni se bomo podali po kanalih in na bregovih opazovali hiške, narejene iz trstike, podobne tistim iz časov starih Sumercev. Ustavili se bomo pri spomeniku-muzeju mučenikov,  posvečenem žrtvam padlih v iraških vojnah zadnjih nekaj desetletij. Ko se bomo vrnili v kraj Al-Chibayish si bomo oddahnili v tradicionalni hiši, Mudhif house, narejeni iz trstike in popili čaj. Popoldne bomo prispeli v mesto Nasiriyah, se sprehodili po ulici Al-Habboobi. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

4.   DAN: NASIRIYAH – UR – URUK - NAJAF

Dan bomo namenili ogledom arheoloških parkov dveh legendarnih mest Ura in Uruka. Najprej se bomo odpeljali do bližnjega arheološkega parka, kjer si bomo ogledali ostanke antičnega mesta Ur, ki je bilo pomembna sumerska mestna državica v antični Mezopotamiji. Ur je bil tedaj obalno mesto, nedaleč od izliva reke Evfrat v Perzijski zaliv, a je danes precej bolj v notranjosti. Mesto je poznano po templju ziguratu, ki je bil svetišče boginje lune, imenovane Nanna v sumerski mitologiji. Ur je mesto, kjer je nastala prva pisava (klinopis) in tod so začetki astronomije in matematike, umetnosti in obrti. Nato se bomo odpeljali še do naslednjega arheološkega parka, nekdanjega starodavnega mesta Uruk. Mesto je nastalo v Mezopotamiji v časih bronaste dobe, nekje 4000 pr.n.št. Na vrhuncu okrog leta 2900 pr.n.št. je v mestu živelo nekje med 50.000 – 80.000 prebivalcev in tedaj je bilo to največje mesto na svetu. Polmitski kralj Gilgameš je vladal Uruku v 27. stoletju pr.n.št. Mesto je kasneje izgubilo svojo primarno vlogo, a je bilo naseljeno vse do islamskih osvajanj. Po ogledu arheološkega parka bomo pot nadaljevali do mesta Najaf, svetega mesta za šiitske muslimane, saj se v osrednji mošeji v središču mesta nahaja grob Alija ibn Abi Taliba, prvega imama šiitov, ki je bil sorodnik in zet islamskega preroka Mohameda. Mesto je zaradi Alijevega groba pomembno romarsko središče, kamor romajo šiiti s celega sveta. Nastanitev v hotelu in zvečer ogled svete mošeje. Večerja in nočitev (Z,V).

5.   DAN: NAJAF - KARBALA

Po zajtrku se bomo odpeljali do pokopališča Al Salam in si ogledali največje pokopališče na svetu. Z razgledne točke je pogled zares fascinanten: na milijone grobov in grobnic, vse do koder seže pogled. Nato se bomo ustavili v mestecu Al Kifl, kjer si bomo ogledali mošejo Al-Nukhailah, v kateri naj bi bil grob biblijskega preroka Ezekiela. Nekoč je bila v mestu močna skupnost iraških židov, ki pa so večinoma Irak zapustili konec 40-ih let prejšnjega stoletja. Nato se bomo odpeljali proti naslednjemu svetemu mestu Karbali. Preden pa bomo prispeli do tja, pa si bomo na poti ogledali še nekaj znamenitosti, ki se nahajajo sredi iraške puščave. Prvi postanek bo pri jamah Tar. Gre za naselje v peščenjak vklesanih zgradb, kjer so nekoč prebivali domačini. Sredi puščave se nahajajo tudi ostanki zgodnje krščanske cerkve Al Aquiser, ene najstarejših v Iraku. Sledil bo ogled izjemno lepo ohranjene palače-trdnjave Ukhaidir iz 8. stoletja, oziroma časov Abasidskega kalifata. Nato se bomo podali v sveto mesto Karbalo in se nastanili v hotelu. Zvečer bo ogled svetega dela mesta, kjer se v izjemno lepo osvetljenih in okrašenih mošejah nahajata grobova Imama Huseina in imama Al Abbasa. Ogled zvečer je v soju žarometov zares veličasten. Večerja in nočitev (Z,V).

6.   DAN: KARBALA – BABILON - BAGDAD

Dan, na katerega smo dolgo čakali je prispel. Dopoldne bomo zapustili Karbalo in se na poti v Babilon ustavili še v kraju Borsipa, kjer stoji eden najbolj prepoznavnih ohranjenih ziguratov. Znanstveniki domnevajo, da so ga sumersko-akadski graditelji zgradili v čast lokalnega boga Nabuja. Nato se bomo odpeljali do mesta Babilon in si ogledali arheološki park, kjer so ostanki legendarnega antičnega mesta. Babilon je bilo najpomembnejše kraljestvo v antični Mezopotamiji zgrajeno na obrežju reke Evfrat. Babilon je bil na začetku majhno akadsko mesto, od 19. stoletja pr.n.št. pa je z vzponom prve babilonske dinastije mesto postalo del neodvisne mestne države. Kralj Hamurabi je v 18. st. ustvaril kraljestvo in mesto dogradil. Za časa Hamurabijevega sina je mesto začelo počasi propadati in postopoma prešlo pod vpliv Kasitov, Asircev in Elamitov. Kasneje, v 7. in 6. stoletju pr.n.št. je Babilon ponovno vzcvetel in postal prestolnica novega babilonskega imperija. Kar nekaj časa bomo namenili ogledu ogromnega arheološkega parka, v katerem so obnovili kar nekaj nekdanjih stavb. Ogledali si bomo del, v katerem je bila palača kraljev in prestol, kjer naj bi 11. junija leta 323 pr.n.št. umrl Aleksander Veliki. Sprehodili se bomo ob stari originalni in lepo ohranjeni babilonski cesti, po kateri so korakale zmagovite vojske in kjer so se odvijale številne slovesnosti, do kraja, na katerem naj bi stal poznani Babilonski stolp in mesta, kjer so stala originalna vrata posvečena boginji Ištar, ki se danes nahajajo v Pergamonskem muzeju v Berlinu. Nato se bomo odpeljali na vzpetino nad Babilonom, na kateri stoji zapuščena palača nekdanjega predsednika Sadama Huseina in od koder je prekrasen pogled nad arheološkim parkom in ostankom Babilona. Popoldne bomo pot nadaljevali v glavno mesto, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7.   DAN: BAGDAD

Današnji dan bomo posvetili iraškemu glavnemu mestu, ki ima danes okrog sedem milijonov prebivalcev in velja za drugo največje mesto v muslimanskem svetu, takoj za Kairom. Mesto leži na naplavljeni ravnici reke Tigris, ki teče skozi mesto. Leta 762 n.št. je Bagdad postal glavno mesto Abasidskega kalifata in tedaj se je začel njegov razcvet. V kratkem času je mesto postalo pomembno kulturno, trgovsko in intelektualno središče celotnega muslimanskega sveta. Poleg tega je bilo v mestu veliko akademskih institucij in mesta se je kmalu prijel vzdevek »Center učenosti«. Za časa Abasidskega kalifata je bil Bagdad največje mesto na svetu in v času zlate islamske dobe je mesto imelo okrog milijon prebivalcev. Leta 1258 so ga napadli in zavzeli Mongoli in od tedaj se je pričel njegov počasen, a vztrajen zaton. Ko je leta 1932 Irak postal samostojna država je Bagdad kot glavno mesto ponovno pridobil na stari slavi. V vsakem primeru je Bagdad veličastno mesto z izjemno bogato zgodovino. Ogled mesta bomo pričeli v Iraškem muzeju, v katerem so spravljeni številni predmeti iz slavnih zgodovinskih obdobij Sumercev, Babiloncev, Asircev … Nato se bomo sprehodili do Abasidske palače, zgrajene v 13. stoletju, v kateri so nekoč prebivali abasidski kalifi. Ustavili se bomo pri urnem stolpu iz otomanskih časov. Sprehodili se bomo po slavni ulici Mutanabbi, znani po številnih bukvarnah in nekaj prostega časa bo v zgodovinski kavarnici, Shabander Cafe, nekoč prostor, kjer so se srečevali pisatelji in umetniki. Sledil bo ogled šole Al Mustansiriya, ene najstarejših univerz na svetu in simbol islamske učenosti in modrosti. Za konec bo prosto na bazarju Safareen, kjer boste lahko opazovali vsakodnevni utrip mesta ali pa morda kupili kak spominek. Večerja in nočitev (Z,V).

8.   DAN: BAGDAD – SAMARA – TIKRIT – KIRKUK - SULEJMANIJA

Po zajtrku bomo zapustili glavno mesto in se podali proti iraškemu Kurdistanu. Naš prvi postanek bo v mestu Samara, ki leži 125 km severno od mesta Bagdad, na levem bregu reke Tigris. Mesto je leta 836 n.št. ustanovil abasidski kalifAl-Mutasim kot novo administrativno in vojaško središče in kmalu je mesto postalo najpomembnejše abasidsko mesto, ki se je lepo ohranilo do danes. Zato je od leta 2007 postalo del svetovne kulturne dediščine pod zaščito UNESCA. Ogledali si bomo slavni spiralni minaret in Veliko mošejo. Na poti proti Sulejmaniji se bomo ustavili pri predsedniški palači v Tikritu, eni od številnih palač, ki jih je dal zgraditi Sadam Husein. Pot bomo nadaljevali skozi mesto Kirkuk, v katerem danes živijo Turkmenci, Arabci in Kurdi in mesto je danes primer mirnega sožitja različnih narodov. Popoldne bomo pot nadaljevali do mesta Sulejmanija, oziroma po kurdsko Slemani. Mesto leži nedaleč od iransko-iraške meje in obdajajo ga pogorja Azmar, Goizha in Qaiwan. Sodobno mesto je nastalo v časih, ko so ti kraji pripadali otomanskemu imperiju. Leta 1784 ga je ustanovil otomasko-kurdski princ Ibrahim Paša Baban in od tedaj je mesto kulturno središče Kurdistana, velikih kurdskih pesnikov, zgodovinarjev, politikov in pevcev. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

9.   DAN: SULEJMANIJA – ERBIL

Dopoldne si bomo ogledali »Rdeči muzej«, znan tudi pod imenom Amna Suraka. Od leta 1979 pa do 1991 je bil v zgradbi sedež iraške tajne policije. Hkrati je bil v njej tudi zapor, v katerem je bilo zaprtih in mučenih veliko študentov, kurdskih nacionalistov in drugih disedentov. Leta 2003 so zgradbo preuredili v muzej, v katerem bomo spoznali del temačnega obdobja sodobne iraške zgodovine in zlorab bivšega režima. Kratek sprehod po mestu in nato bomo pot nadaljevali skozi gorati kurdski del Iraka. Nekaj postankov na poti in popoldne bomo prispeli v kurdsko glavno mesto Erbil, oziroma Arbil ali Irbil. Mesto ima danes milijon in pol prebivalcev in je četrto največje mesto v Iraku ter glavno mesto Kurdistanske avtonomne pokrajine in sedež Kurdistanske regionalne vlade. Velja za eno najstarejših stalno naseljenih mest na svetu, saj prvi zapisi o mestu segajo v 23. stoletje pr.n.št., a domneva se, da je bilo naseljeno že okoli leta 9000 pr.n.št. Približno na začetku 3. tisočletja pr.n.št. so Huriti iz Male Azije zgradili utrjeno citadelo Urbilum in od tam razširili svojo oblast na celotno severno Mazopotamijo. Stara arbilska citadela je še danes ponos mesta in je pod zaščito UNESCA. Po prihodu v Erbil se bomo povzpeli na citadelo in si jo ogledali. Krajši postanek bo tudi pri minaretu Choly, enem od simbolov mesta in nato bomo imeli prosto na enem največjih bazarjev v Iraku. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

10.      DAN: ERBIL – MOSUL - ERBIL

Dopoldne se bomo odpeljali do 80 km oddaljenega mesta Mosul, ki ima danes približno 2,4 milijona prebivalcev. Prvotno je mesto nastalo na desnem bregu Tigrisa, nasproti antičnega asirskega mesta Ninive. V začetku 21. stoletja so večino prebivalstva predstavljali Arabci in manjšine Kurdov, Asircev, Turkmenov, Jazidov, Armencev in Šabakov. Mesto je imelo tedaj skoraj dva milijona prebivalcev, a jih je v drugi polovici leta 2014 iz mesta pobegnilo preko pol milijona. Od junija 2014 je bilo mesto pod okupacijo Islamske države Iraka in Levanta vse do 21.7. 2017, ko so iraške sile ponovno zavzele mesto. Mosul je mesto z izjemno bogato zgodovino in do leta 2014 je bilo mesto zgodovinsko središče Asirske vzhodne cerkve domorodnih Asircev. V njem so bili grobovi več prerokov iz Stare zaveze, med drugim tudi Jonov, katerega je okupacijska vojska ISIL julija 2014 uničila. Mosul je bil prizorišče srditih bitk med pripadniki Islamske države in iraško vojsko in posledice teh spopadov so vidne v starem delu mesta na vsakem koraku. UNESCO je danes aktiven na številnih objektih, ki so bili del svetovne kulturne dediščine in v spopadih uničeni. Sprehodili se bomo po starem delu mest in videli kako napreduje obnova porušenih mošej Al Noori in mošeje preroka Jonaha. Ustavili se bomo tudi pri trdnjavi Bashtabiya in pri obzidju antičnega mesta Ninive. Popoldne se bomo vrnili v Erbil. Zadnja večerja bo v tradicionalni restavraciji. Nočitev (Z,V).

11.      DAN: ERBIL – ISTANBUL - LJUBLJANA

Jutranji prevoz do letališča in polet proti Istanbulu in popoldne proti Ljubljani.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava