DŽIBUTI IN SOMALILAND

12 dni
14.03.2024
AFRIKA
od

4790 €

EKSPEDICIJSKO POTOVANJE PO AFRIŠKEM ROGU SAMO ZA IZKUŠENE POPOTNIKE

Dve novi imeni, dve novi turistični destinaciji s pozabljenega konca sveta: Afriškega roga. Džibuti ali uradno Republika Džibuti meji na Somalijo na jugu, Etiopijo na jugozahodu in Eritrejo na severu ter na Rdeče morje in Adenski zaliv na vzhodu. Dežela ima 23.200 km²in nekaj manj kot milijon prebivalcev in je kot taka najmanj številčna državica na kontinentalnem delu Afrike. V daljni preteklosti je ozemlje današnjega Džibutija skupaj z Etiopijo in Somalilandom pripadalo legendarni deželi, ki so jo v mediteranskem antičnem svetu poznali pod imenom PUNT. Kasneje v srednjem veku je bila dežela del različnih samostojnih sultanatov in v 19. stoletju je postala francoska kolonija Somaliland. Dežela je multietnična in uradna jezika sta francoščina in arabščina; poleg teh dveh uradnih jezikov pa prebivalci govorijo še afarski in somalski jezik. Večina prebivalcev so muslimani; ta vera je dominantna v teh krajih že dobrih tisoč let. Džibuti ima strateško izjemno pomembno lego, saj kontrolira vstop v Rdeče morje oziroma Indijski ocean in ta ladijska ruta je ena najgostejših in najpomembnejših na svetu. Nič čudnega, da je v deželi kar nekaj tujih vojaških baz. Sosednji Somaliland oziroma uradno Republika Somaliland pa je po površini precej večja dežela, saj meri 176.120 km² in ima nekaj manj kot šest milijonov prebivalcev. Območje Somalilanda je bilo naseljeno zadnjih deset tisoč let, vse od mlajše kamene dobe dalje in njena tisočletna zgodovina je delila približno enako usodo kot sosednji Džibuti, le da so v 19. stoletju deželo okupirali Angleži in ne Francozi. Od leta 1991 v deželi vladajo demokratično izvoljene vlade, ki si prizadevajo doseči mednarodno priznanje kot samostojna država, a jo je doslej priznala le Kitajska. Vsekakor ima dežela veliko za pokazat in je na turističnih zemljevidih sveta še vedno novinka in neznanka. Temu primerna je tudi turistična infra in suprastruktura. Je pa nedvomno prijeten občutek obiskati novo in neznano deželo, preden bodo tja prihrumele turistične množice z vsega sveta.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

14.03.2024

Rok za prijavo

dva meseca pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

20

Cena vključuje

letalsko karto v ekonomskem razredu na relaciji Ljubljana-Istanbul-Džibuti in nazaj, ter mednarodni let Hargeisa-Džibuti, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 20.6.2023 znašajo 431 EUR, vse prevoze v Džibutiju in Somalilandu s terenskimi vozili (samo 3 potniki v avtomobilu + voznik/domačin) po programu, nastanitve v turističnih hotelih različnih kategorij in šotorih (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 490 EUR) na osnovi osmih polnih in dveh polpenzionov po programu, vse izlete, vse vstopnine za oglede po programu, lokalne vodnike v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV.

Cena ne vključuje

napitnin za lokalne vodnike in voznike, ki sicer niso obvezne, a so pričakovane, ter stroškov pridobitve viz, ki znašata skupaj približno 85 EUR in ju pridobimo pri vstopu v deželo.

Dodatne informacije

CENA pri najmanj 15 plačanih potnikih znaša 4.890 EUR, pri najmanj 10 plačanih potnikih znaša 4.990 in pri najmanj 8 plačanih potnikih znaša 5.190 EUR.   Preden se prijavite lahko zahtevate listo rezerviranih hotelov!

1.   DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL – DŽIBUTI

Zbirališče potnikov na letališču JP na Brniku in polet iz Ljubljane do letališča v Istanbulu ter popoldne dalje proti Afriškemu rogu. Po večernem pristanku v Džibutiju prevoz do hotela in nočitev.

2.   DAN: DŽIBUTI – JEZERO ABBE

Po zajtrku bomo zapustili glavno mesto in se podali proti jugozahodu države do jezera Abbe, poznanega tudi pod imenom Abhe Bad. Gre za slano jezero ki leži na etiopsko-džibutijski meji in predstavlja le eno od verige šestih slanih jezer, ki so med seboj povezana. V jezero se zliva reka Awash, ki teče skozi t.i. afarski trikotnik. Območje velja za eno najtoplejših in najbolj nedostopnih področij na svetu. Površina jezera se je skrčila za eno tretjino od leta 1940, predvsem zaradi zmanjšanje količine rečne vode, ki priteka v jezero in to zaradi povečanja namakalnih sistemov. Pokrajina okrog jezera je izjemno pestra, skoraj kot s kakega drugega planeta. Slano jezero obdajajo številni »dimniki« iz apnenca in zaradi edinstvenosti pokrajine so tod posneli kar nekaj kadrov iz filma Planet opic. Tokrat bomo prenočili v kampu v bližini jezera (Z,K,V).

3.   DAN: JEZERO ASSAL - TADJOURAH

Dopoldne se bomo podali proti jezeru Assal, ki se nahaja znotraj ugaslega vulkanskega kraterja in predstavlja najnižjo točko na afriški celini in tretjo najnižjo točko na zemlji, saj se nahaja na 155 metri pod površino svetovnih morij. Hkrati pa velja jezero Assal tudi za eno najbolj slanih jezer na svetu, saj je slanost deset krat višja kot slanost morja. Leži na vrhu vzhodnoafriškega tektonskega jarka , približno 120 km zahodno od glavnega mesta. Jezero je danes zaščiteno in vlada si prizadeva, da bi postalo del svetovne naravne dediščine pod zaščito UNESCA. Jezero velja za eno najbolj nenavadnih naravnih čudes Afrike, predvsem zaradi neobičajnih barv in oblik kristalnih formacij. Na obali jezera bomo naleteli na domačine, Afare, ki so pastirji ali pa nabiralci soli. Popoldne bomo pot nadaljevali do kraja Tadjourah, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

4.   DAN: TADJOURA - DŽIBUTI

Dopoldne bomo raziskovali mesto Tadjoura, ki je eno najstarejših mest v državi. Mesto je kmalu sprejelo islam in je bilo stoletja pomembno pristanišče za vse oblastnike, ki jim je mesto pripadalo: sultanatu Ifat, sultanatu Adal, Otomanskem imperiju in nazadnje Francozom, vse do neodvisnosti leta 1977. Leži v istoimenskem zalivu in danes ima mesto približno 45.000 prebivalcev ter je kot tako tretje največje mesto v državi. Mesto je znano po številnih mošejah, tudi tistih iz zgodnjega islamskega obdobja, in pa lepih, peščenih plažah. Za nekaj časa se bomo ustavili na beli peščeni plaži imenovani Plage Blanche in se popoldne vrnili v glavno mesto. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

5. DAN: DŽIBUTI – BORAMA (SOMALILAND)

Danes nas čaka dolga vožnja v Somaliland. Prečkali bomo mejo in vstopili v republiko Somaliland. To je »de facto« suverena država na Afriškem rogu, čeprav mednarodno nepriznana. Glavno mesto je Hargeisa. Somaliland je naslednica britanskega Somalilanda, država, ki je bila kratek čas neodvisna, vse do priključitve k Somaliji. Vozili se bomo skozi puščavo in popoldne prispeli v mesto Borama, ki je največje mesto na severozahodu dežele, v bližini meje z Etiopijo. V srednjem veku je mesto pripadalo sultanatu Adal in kasneje britanskemu protektoratu Somaliland. Danes ima mesto približno 400.000 prebivalcev. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

6. DAN: BORAMA – DHAGAX KHOURE - HARGEISA

Današnji dan bo namenjen najlepšim in najpomembnejšim stenskim poslikavam v deželi. Kraj se nahaja približno 45 km severozahodno od glavnega mesta Hargeise, v izjemno zanimivi pokrajini, ki jo krasijo granitne skalne formacije nenavadnih oblik. Do leta 2002 so bile te poslikave najpomembnejše v deželi, dokler niso odkrili poslikav v kraju Laas Geel. Na poslikavah je na stotine podob živali in ljudi in stare so več kot 5000 let. Na poti bomo srečevali domačine, ki so nomadi ali pol nomadi in se pri njih tudi ustavili. Popoldne bomo prispeli v glavno mesto Hargeiso. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

7. DAN: HARGEISA

Dopoldne si bomo ogledali glavno mesto, ki se nahaja v dolini na višavju Galgodon in na nadmorski višini 1.334 mnm. Mesto je nastalo kot karavanska postaja med obalo in sultanatom Isaaq. Danes ima mesto nekaj čez milijon prebivalcev in je finančno in gospodarsko središče države. S turističnega vidika je pomembno kot izhodišče za oglede neolitskih stenskih poslikav. Današnji dan bomo namenili spoznavanju glavnega mesta in poskušali ujeti čim več lokalnih utrinkov. Obiskali bomo lokalne tržnice, videli lokalne menjalce denarja, ki sedijo na ulici s kupi somalilandskih šilingov v roki in čakajo na kupce. Obiskali bomo spomenik posvečen žrtvam civilne vojne. Večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

8. DAN: HARGEISA – LAS GEEL - BERBERA

Dopoldne bomo namenili ogledu stenskih poslikav, ki bodo zagotovo vrhunec tega potovanja. Popeljali se bomo do različnih lokacij in si jih ogledali. Decembra 2002 se je skupina francoskih arheologov odpravila v Somaliland v iskanju stenskih, jamskih poslikav in tedaj so bile odkrite poslikave Las Geel. Poslikave so odlično ohranjene in predstavljajo divje in udomačene živali in pastirje, za katere verjamejo, da so jih naslikali. Kljub temu, da so domačini dobro poznali te stenske poslikave, pa so šele po ekspediciji francoskih arheologov postale znane tudi širši svetovni javnosti. Tudi sicer je Somaliland poznan po številnih arheoloških najdiščih in megalitskih strukturah. Po ogledu poslikav bomo pot nadaljevali proti obmorskemu mestu Berbera. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

9. DAN: BERBERA – SHEIKH - HARGEISA

Dopoldne bomo raziskovali mesto Berbera, od nekdaj pomembno pristaniško mesto na obali somalijskega polotoka. Med 13. in 19. stoletjem je pripadalo različnim sultanatom: Ifatskemu, Adalskemu in sultanatu Isaaq. Kasneje je bilo med leti 1884-1941 glavno mesto britanskega protektorata Somaliland, dokler ni primat prevzela Hargeisa. 1960 je britanski Somaliland postal neodvisen, a le za nekaj dni, kajti pet dni kasneje so ga pripojili bivši italijanski Somaliji in nastala je republika Somalija, kateri uradno pripada še danes, čeprav je »de facto« samostojna, a mednarodno nepriznana država. Sprehodili se bomo po starem delu mesta, imanovanem Darole, v katerem se nahaja kar nekaj zgradb iz otomanskih časov. Po končanem ogledu mesta bomo pot nadaljevali proti gorovju in mestu Sheikh, kjer bo krajši postanek, preden bomo pot nadaljevali do Hargeise. Zadnja noč v Somalilandu (Z,K,V).

10. DAN: HARGEISA - DŽIBUTI

Dopoldne bo prosto v glavnem mestu, zgodaj popoldne prevoz na letališče in kratek, enourni let do mesta Džibouti. Prevoz od letališča do tokrat luksuznega hotela Sheraton, nastanitev in prosto do večerje. Nočitev (Z,V).

11. DAN: DŽIBUTI - ISTANBUL

Dopoldne bo prosto za oddih v hotelskem kompleksu in popoldan si bomo ogledali glavno mesto. Mesto leži na polotoku, ki loči Adenski zaliv od Tadjourskega zaliva. Severozahodno od mestnega središča leži pristanišče, južno od mesta pa mednarodno letališče. Z železnico je mesto povezano z glavnim mestom Etiopije, Adis Abebo. Mesto je relativno mlado, saj je bilo ustanovljeno šele leta 1888 kot francosko pomorsko oporišče in je leta 1891 postalo glavno mesto kolonije Francoske Somalije. Leta 1977 je ob razglasitvi neodvisnosti postalo tudi glavno mesto istoimenske države Džibuti. Ogledali si bomo mestne znamenitosti in sledila bo večerja nato pa prevoz na mednarodno letališče in nekaj pred polnočjo polet proti Istanbulu (Z,V).

12. DAN: ISTANBUL – LJUBLJANA

Sledil bo samo še kratek let do Ljubljane.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava