VELIKA TURA PO ŠRILANKI

13 dni
05.02.2024
AZIJA
od

3390 €

Nekateri jo imenujejo solza, drugi biser Indijskega oceana. Z naravno raznolikostjo Šrilanke se lahko kosa le malokatera država na svetu. Je prava zakladnica metuljev, različnih vrst ptic, dragih kamnov, začimb in čaja. Od nekdaj je bila dežela izobilja in se lahko pohvali z izjemno lepo tropsko naravo in prekrasnimi tropskimi plažami. Od zlatih plaž, ki jih ljubkujejo valovi Indijskega oceana, se tla počasi dvigujejo v izjemno zanimiv osrednji gorski svet, kjer so gozdovi in številne plantaže. Potoki se v kaskadah prelevijo v slapove in brzice postanejo umirjene reke, ki se izlivajo v odprta prostranstva oceana. Na otoku živijo miroljubni ljudje, katerih kultura je izjemno zanimiva in stara. Prav bogata zgodovina je na otoku pustila sledi, ki jih danes lahko občudujemo na arheoloških krajih, mestih in številnih templjih. In kar je najvažnejše, na otok se je pred leti vrnil mir, saj se je končala državljanska vojna, ki je otok in deželo vznemirjala skoraj tri desetletja. Prepustite se čarom dežele in njenim prijaznim ljudem in užitkom na tropskem soncu, v času, ko bo pri nas zima na vrhuncu.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

05.02.2024

Rok za prijavo

najmanj 2 meseca pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

letalsko karto na relaciji Ljubljana–Istanbul–Colombo in nazaj, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 3.6.2023 znašajo 463 EUR, bivanje na osnovi polpenzionov v izbranih hotelih s 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 690 EUR), vse prevoze z avtobusom, z vlakom v prvem razredu (20 USD), in terenskimi vozili znotraj nacionalnih parkov, oglede in izlete z vstopnine po programu, predstavo v Kandyju, angleškega vodnika, slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja in DDV.

Cena ne vključuje

stroškov pridobitve vize (ta se pridobi pri vstopu in stane približno 50 EUR), morebitnih napitnin za vodnike in voznike oz. morebitnih fakultativnih izletov.

Dodatne informacije

CENA pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 3.490 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih 3.590 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih 3.690 EUR.   * Kategorizacija hotelov je lokalna, vendar smo izbrali zelo dobre oziroma najboljše hotele, večina na posebno izbranih lokacijah z lepimi bazenskimi kompleksi, tako da bo kopanje možno skoraj vsak dan!

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL

Zbirališče potnikov na letališču Brnik, od koder bomo dopoldne poleteli proti Istanbulu in dalje proti Šrilanki.

2. DAN: ISTANBUL – COLOMBO

Jutranji prihod v Colombo in po opravljenih obmejnih formalnostih se bomo podali na krajši panoramski ogled glavnega mesta. Popeljali se bomo skozi vrvež poslovnih četrti do mirnejšega rezidenčnega dela, imenovanega Cinnamon Gardens. Mesto se ponaša s kolonialno dediščino treh evropskih kolonizatorjev: Portugalcev, Nizozemcev in Britancev. Ustavili se bomo pri trdnjavi, bivšem administrativnem središču Britancev, nato pa se bomo podali v starejši del mesta imenovan Pettah, kjer se bomo sprehodili skozi bazar in kjer se nahajajo hindujski tempelj, stara nizozemska cerkev iz 1749. leta ter zgodovinska mošeja Dawatagaha. Po končanem ogledu glavnega mesta, prevoz do hotela, nastanitev, večerja in nočitev (V).

3. DAN: COLOMBO – DAMBULLA – HABARANA

Dopoldne bomo zapustili glavno mesto in se podali proti osrednjemu delu otoka. Ustavili se bomo v mestu Dambulla, kjer bomo obiskali jamski tempelj, ki je najlepši izmed številnih templjev na Šrilanki in ki je obstajal že v 1. tisočletju pred Kristusom. Kompleks je sestavljen iz več kot 2000 m² poslikanih sten in petih jamskih dvoran. Tukaj boste lahko videli tudi 150 različnih podob Bude, katerega največji kip je izklesan v skalo in dolg 14 m. Po ogledu UNESCOve svetovne kulturne dediščine bomo pot nadaljevali do Habarane in se nastanili v hotelu, v katerem bomo prespali tri noči. Popoldne se bomo podali na ogled vasi Habarana, kjer se bomo seznanili s tradicionalnim načinom življenja na podeželju. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: HABARANA – ANURADAPURA - HABARANA

Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti severu dežele in mestu Anuradapuri in si mesto ogledali. Ustanovljeno je bilo v 5. stoletju pr.n.št. in ga smatrajo za prvo kraljevino stare Šrilanke, zibelko singalske budistične civilizacije. Arheološki park, kjer bomo obiskali stare palače, templje, samostane, ceremonialne kopeli, je danes pod zaščito UNESCA, nekaj kar je na Šrilanki potrebno obiskati in spada v tako imenovani »kulturni trikotnik« na otoku. V kolikor bo čas dopuščal si bomo popoldne ogledali še tradicionalno vas Thanthirimale, v kateri se nahaja star budistični tempelj Raja Maha Vihara. Tempelj so odkrili šele v 19. stoletju in od leta 1960 je ponovno aktiven. Po končanih ogledih vrnitev v hotel, večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: HABARANA – POLONARUWA – MINNERIYA - HABARANA

Po zajtrku se bomo odpeljali do mesta Pollannaruwa, ki je bila druga zgodovinska prestolnica Šrilanke, kjer so živeli kralji družine Singhala v 11. in 12. stoletju našega štetja. Mesto je idealna kombinacija indijske in singalske kulture. Ogledali si bomo ruševine starega mesta; Kraljevo palačo, kraljevo kopališče, hindujski tempelj Shiva Devalaya, tempelj Watadage, tempelj Galpotha. Prav tako boste videli veliko skulpturo Bude, ki ga najdemo v treh različnih pozah: stoječi, sedeči in razmišljujoči. Sledilo bo tradicionalno šrilanško kosilo v restavraciji s pogledom na riževa polja. Popoldne se bomo odpeljali do nacionalnega parka Minnerija, ki se razteza na kar 8.890 hektarjih in je dom številnih vrst živali, kot so jeleni, leopardi in sloni. Osrednji del parka je napajališče za živali, ki ga je v 3. st. dal zgraditi kralj Mahasena. Med sušnim obdobjem je to najboljša točka za opazovanje slonov in ptic, ki se tukaj kopajo in napajajo. S terenskimi vozili se bomo podali na prvi šrilanški safari. Po želji si boste lahko privoščili tudi jahanje slonov. Vrnitev v hotel in večerja (Z,K,V).

6. DAN: HABARANA - SIGIRIYA – MATALE - KANDY

Po zajtrku se bomo povzpeli na mogočno skalno trdnjavo v Sigiriyi, ki jo je med leti 477 in 495 zgradil kralj Kashyapa. Levja skala se dviguje 200 m nad pokrajino. Nanjo se bomo povzpeli in občudovali freske Nebeških deviških deklic, ki so na omet naslikane z naravnimi pigmenti. Sigiriya je ne le pod zaščito UNESCA, ampak je postala kar simbolna podoba turizma na Šrilanki in mnogi jo smatrajo kar za osmo čudo sveta. Po končanem ogledu Sigiriye se bomo podali proti mestu Kandy in se ustavili v kraju Matale, kjer si bomo ogledali vrt začimb. Obiskali bomo tudi delavnico, kjer na stoletja star način izdelujejo najrazličnejše izdelke iz batika. Le-te bo seveda možno tudi kupiti. Popoldne bomo prispeli v zadnjo utrjeno mesto Singalskih kraljev, danes pod zaščito UNESCA, gorsko prestolnico, mesto Kandy. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: KANDY - PINNAWELA - KANDY

Dopoldne se bomo podali do kraja Pinnawela, kjer se nahaja znana sirotišnica za ranjene in zapuščene slone z vsega otoka. Dopoldne je čas, ko jih hranijo in umivajo in zagotovo se vam bodo ti trenutki globoko vtisnili v spomin. Nato se bomo vrnili v Kandy in si mesto tudi ogledali. Kandy je središče tradicionalnih umetnosti in religiozno središče Šrilanke. Obiskali bomo Tempelj zoba, kjer v sedmih šatuljah hranijo enega od Budinih zob.  Popoldne se bomo sprehodili ob obali jezera in po ulicah starega šrilanškega mesta. Zvečer si bomo v kulturnem centru ogledali glasbeno predstavo s tradicionalnimi plesi in pesmimi. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

8. DAN: KANDY – NUWARA ELIYA

Dopoldne bomo zapustili prelepo mesto Kandy, nato bo sledila vožnja po prečudovitih gorskih predelih, ki so poraščeni s plantažami čajev do Nuwara Eliye, ki leži skoraj 2000 m nad morsko gladino. Med vožnjo se bomo ustavili na plantaži čaja, kjer si bomo ogledali kako na tradicionalen način proizvajajo čaj. Seveda brez pokušnje ne bo šlo in brez nakupov prav tako ne. Ustavili se bomo v vasi Seetha Eliya, kjer si bomo ogledali tempelj Seetha Amman. Popoldne prihod v Nuwara Eliyo, ki je edinstveno letoviško  mestece, ki so ga zgradili Angleži zaradi ugodne klime in izjemnih naravnih lepot. Krajši ogled mesta, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

9. DAN: NUWARA ELIYA – ELLA – NACIONALNI PARK YALA

Zjutraj se bomo odpeljali do vasi Nanu Oya, kjer se bomo vkrcali na vlak, ki nas bo popeljal skozi najlepše predele goratega dela Šrilanke. Avtobus nas bo pričakal na postaji v kraju Ella, kjer bomo izstopili z vlaka in se sprehodili po slikoviti gorski vasici. Ella uživa v zmerni klimi in se nahaja sredi plantaž čaja, slapov in starih templjev in je pravi kraj za počitek. Pot bomo nato nadaljevali proti jugu otoka in nacionalnemu parku Yala, ki se razteza na površini 979 km²in je bil že leta 1900 razglašen za zaščiteno območje. Danes je eden najbolj obiskanih nacionalnih parkov na otoku, ki se lahko pohvali z izjemno lepo pokrajino ter zanimivo floro in bogato favno. Nastanitev v hotelu, ki se nahaja na sami južni obali otoka in preostanek dneva prosto v prelepem hotelskem kompleksu. Morda se boste odločili za sprehod po obali ali pa kopanje v bazenu. Večerja in nočitev (Z,V).

10. DAN: NP YALA – GALLE

Dopoldne se bomo podali na triurni safari znotraj nacionalnega parka Yala. Popoldne se bomo po južni obali odpeljali do mesta Galle. Na poti se bomo ustavili na plaži Rekawa in si ogledali mesto, kamor prihajajo morske želve valit jajca. To je najpomembnejša plaža, saj sem zahaja kar pet vrst morskih želv. Plaža se nahaja vzhodno od mesta Tangalle. Nato bomo pot nadaljevali do kraja Weligama, znanega po ribičih, ki lovijo ribe sedeč približno dva metra nad vodno gladino, na visokih kolih, zabitih v morsko dno. Te podobe so postale že pravi simbol južne obale Šrilanke. Približno petsto družin se preživlja s tem tradicionalnim načinom ribolova. Ribe lovijo ob sončnem vzhodu in zahodu. Prihod v mesto Galle, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

11. DAN: GALLE – BERUWELLA

Dopoldne si bomo ogledali mesto Galle, ki se je pred prihodom Portugalcev v 16. stoletju imenovalo Gimhathiththa in je bilo najpomembnejše pristanišče na otoku. Mesto je svoj razcvet doseglo v 18. stoletju, ko je pripadalo Nizozemcem. Galle je najlepši primer utrjenega portugalskega mesta v Aziji, kjer se prepletata tradicionalni arhitekturi Portugalske in Šrilanke. Nizozemci so mesto utrdili po letu 1649 in trdnjava je danes pod zaščito UNESCA in je največja trdnjava, ki so jo v Aziji zgradili evropski kolonizatorji. Sprehodili se bomo po ulicah starega mesta, kjer se danes nahajajo številne trgovine in lokali namenjeni turistom in obiskovalcem. Po končanem ogledu bo nekaj prostega časa, nakar se bomo podali do kraja Beruwela, se nastanili v hotelu za dve noči in preostanek dneva bo prost za skok v bazena li morje. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

12. DAN: BERUWELLA

Ves dan bo prosto za užitke na obali tropskega morja. Po želji se boste lahko podali na poldnevni izlet z ladjo po reki Madu, kjer boste z reke opazovali mangrove ter lokalno floro in favno. Ladja se bo med potjo ustavila na otoku sredi reke, znanem pod imenom Cimetov otok. Tam bo priložnost kupiti to izjemno cenjeno začimbo. Vrnitev v hotel in prosto popoldne v hotelu na obali. Večerja in nočitev (Z,V).

13. DAN: BERUWELLA – COLOMBO – ISTANBUL

Jutranji prevoz na letališče v Colombu in dnevni let proti Istanbulu in dalje do Ljubljane, kjer bomo pristali v večernih urah.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava