SUDAN

8 dni
14.11.2023
AFRIKA
od

3590 €

NUBIJA - V KRALJESTVU ČRNIH FARAONOV

LUKSUZNI SAFARI PO PEŠČENIH SIPINAH – ZA MANJŠE SKUPINE

Sudan je bila do delitve na sever in jug največja dežela v Afriki. Ima prekrasno puščavo in ima reko Nil. V Kartumu se zlijeta Beli in Modri Nil in skupno pot nadaljujeta proti severu vse do Sredozemlja. Vzdolž Nila se vijejo zelene oaze in tod, morda bolj kot kjerkoli drugod, razumemo, zakaj je Nil vir življenja. Tukaj so se razvijale visoke kulture in Nubija je bila kraljevina črnih faraonov. Danes je Sudan pravi raj za ljubitelje egipčanske kulture, s to razliko, da bomo tukaj en redkih, morda edini turisti. Spali bomo lahko pod milim puščavskim nebom v luksuznih šotorih s posteljami, kopalnico in straniščem. Občudovali bomo lepo ohranjene stare, tisočletne piramide, daleč od vsega hrupa in mestnega vrveža. Začutili bomo prostranstva puščave in zares drugačne ritme prijaznih domačinov. Tokrat je program pripravljen tako, da se nanj lahko podajo tudi najzahtevnejši gostje. Luksuzni šotori, ter hotela s šarmom v Kartumu in Karimi. Odkrijte deželo, ki jo poznajo le redki! To je destinacija, kjer le redko kje srečate turiste in kjer se zazdi, da se je res ustavil čas.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

14.11.2023

Rok za prijavo

najmanj dva meseca pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest

Najmanjše št. potnikov

12

Cena vključuje

letalsko karto na Ljubljana-Kartum-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse (ki na dan 15.2.2023 znašajo 367 EUR), 2 nočitvi v hotelu s 4**** v Kartumu in en »day use« pred poletom, 2 nočitvi v luksuznih šotorih in 2 nočitvi v hotelu s šarmom v Karimi v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo 590 EUR) na osnovi polnih penzionov oziroma po programu (na poti so piknik kosila), mineralno vodo na potovanju, oglede po programu, vse prevoze s terenskimi vozili, lokalno vodenje v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca ves čas potovanja, organizacijo potovanja in nezgodno zavarovanje ter DDV.

Cena ne vključuje

stroškov za pridobitev sudanske vize (na letališču v Kartumu stane 100 USD), vstopnin, dovoljenja za fotografiranje in registracijo potnih listov (skupaj 260 EUR, le to se plača lokalnemu vodniku na licu mesta v gotovini) ter napitnin za vodnike in voznike.

Dodatne informacije

CENA pri najmanj 10 plačanih potnikih je 3.690 EUR, pri najmanj 8 plačanih potnikih je cena 3.790 EUR in pri najmanj 6 plačanih potnikih je cena 3.890 EUR.

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL - KARTUM

Zbirališče potnikov na letališču Brnik uro in pol pred poletom letala proti Istanbulu in dalje proti Kartumu, kjer bomo pristali nekaj pred polnočjo. Obroki na letalu.

2. DAN: KARTUM – 6. KATARAKT – KRALJEVE GROBNICE – MEROE

Po zajtrku v hotelu bomo zapustili glavno mesto Kartum in se podali proti severu v regijo Butana. Ustavili se bomo pri 6. kataraktu reke Nil pri kanjonu Sabaloka in se s čolni popeljali po reki Nil. Nato bomo pot nadaljevali skozi puščavo in nenadoma pred seboj zagledali spektakularen pogled na ene najlepših piramid v Afriki, na več kot 40 piramid, ki se nahajajo na vrhu hriba in pripadajo kraljevskemu kompleksu grobnic v Merou. Piramide se nahajajo zgolj 3 km od reke Nil in vsaka ima pogrebno dvorano, ki je posebej lepo okrašena z reliefi, ki prikazujejo faraone in njihovo življenje ali pa njim draga božanstva. Velika večina ostankov je še pod peskom in jo bo treba šele odkopati. Popoldne nastanitev v luksuznem kampu, večerja in nočitev (Z,K,V).

 3. DAN: MEROE – NAGA – MUSSAWARAT ES SUFRA – MEROE

Po zajtrku v kampu se bomo podali do kraja, kjer se nahajajo ostanki Nage, nekoč svetega kraja meroitskega obdobja. Kraj se nahaja v bližini globokega vodnjaka, ki ga še danes uporabljajo nomadska plemena. Ogledali si bomo najbolj pomembne zgradbe iz meroitskega obdobja. Velike figure in zunanji reliefi levjega templja so eni najlepših iz pozno meroitsko-egipčanskega obdobja. Piknik kosilo. Sledila bo vožnja do bližnjega arheološkega parka Musawwarata, kjer se nahaja zanimiv tempelj, na katerem je prikazan bog – lev Apedemak in sloni, kar nakazuje vpliv indijske kulture. Popoldne se bomo skozi puščavo vrnili nazaj v kraj Meroe. Večerja in nočitev v restavraciji našega kampa (Z,K,V).

 4. DAN: MEROE – NEKROPOLA NURI – KARIMA

Po zajtrku se bomo poslovili od našega kampa in nepozabnega pogleda na piramide ter pot nadaljevali skozi puščavo Bayuda, ki leži na polotoku, ki ga obdaja reka Nil in to med 4. in 6. kataraktom. Pokrajino označujejo črne, bazaltne planine vulkanskega izvora in stožčastih oblik. V suhih vadijih je nekaj skromne vegetacije in z malo sreče bomo naleteli na nomade Bisharin, ki običajno tod pasejo svojo živino in živijo v preprostih kolibah narejenih iz suhih vej in to v okolju, kjer bi se mnogim preživetje zdelo nemogoče. Nato bomo prispeli v kraj Merowee in si ogledali piramide Nuri. Po ogledu bomo prečkali reko Nil in prispeli v mesto Karima. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

 5. DAN: KARIMA – JEBEL BARKAL – NEKROPOLA EL KURRU – KARIMA

Gora Jebel Barkal se vidi daleč naokrog in je razpoznavni znak nubijske puščave. Domačini so jo od nekdaj smatrali za sveto goro, neke vrste nubijski Olimp. Ob vznožju so nubijski faraoni postavili tempelj svojemu bogu Amonu in tempelj je bil versko srce Nubije več kot tisoč let. Arheološki park gore Jebel Barkal je na UNESCOvi listi kot svetovna kulturna dediščina. Po kosilu se bomo odpeljali do vasi El Kurru, v bližini katere se nahaja nekropola nekdanjega glavnega mesta Napata. Obiskali bomo dve grobnici, ki se nahajata pod piramidami. Notranjost je okrašena s freskami faraonov in božanstev. Povsod se nahajajo barvni napisi v hieroglifih. V bližini se nahaja okameneli gozd s sto in več okamenelih debel starih nekaj milijonov let; dokaz, da je bila tukaj flora nekoč povsem drugačna kot je danes. Prečkali bomo reko Nil in si ogledali piramide pri kraju Nuri. Popoldne vrnitev v Karimo, večerja in nočitev (Z,K,V).

 6. DAN: KARIMA – STARA DONGOLA – KARTUM

Danes se bomo podali proti zahodu in prečkali Nil v bližini arheološkega parka Stara Dongola, kjer se nahajajo ruševine starih krščanskih koptskih cerkva. V nubijski hiši bomo imeli piknik kosilo in se srečali z domačini ter se z njimi pogovorili in izvedeli vse o njihovem načinu življenja in razmišljanja. Popoldne se bomo preko nubijske puščave vrnili v Kartum (Z,K,V).

 7. DAN: KARTUM

Današnji dan bomo preživeli v glavnem mestu in si ga ogledali. Ogled bomo pričeli pri zanimivem arheološkem muzeju, kjer je predstavljena zgodovina Nubije. S čolni se bomo popeljali po reki Nil blizu sotočja Belega in Modrega Nila in se nato ustavili v mestu Omdurman, bivši sudanski prestolnici. Ogledali si bomo Mahdijevo grobnico in muzej v hiši kalifa. Sprehodili se bomo do omdurmanske tržnice in se ob sončnem zahodu podali do groba sufija Ahmeda al Nila. Proti večeru se bomo vrnili v hotel, kjer bo večerja in nekaj prostega za počitek. Sledil bo prevoz na letališče in nekaj čez polnoč bomo poleteli proti Istanbulu (Z,K,V).

8. DAN: KARTUM – ISTANBUL - LJUBLJANA

Sledil bo še let do Ljubljane.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava