PERU IN BOLIVIJA

15 dni
06.11.2023
JUŽNA AMERIKA
od

4890 €

VELIKA TURA PO NEKDANJEM INKOVSKEM KRALJESTVU

Povezava do kratkega filma: https://www.youtube.com/watch?v=-AjIIIq3QIM

Predstavljamo vam najbrž najbolj popolno turo in izjemno kombinacijo dveh najpomembnejših andskih dežel, vsaj kar se inkovske kulture tiče. Po prihodu bo najprej ogled Lime, ki je bila stoletja najpomembnejše mesto v španski južni Ameriki. Sledil bo izlet na otočje Ballestas, ki ga mnogi imenujejo perujski Galapagos. Nato boste odkrili skrivnostne figure v Nazci in puščavski ter pacifiški del Peruja, preden se bomo pričeli vzpenjati v Ande. Iz lepe kolonialne Arequipe se bomo podali v legendarni kanjon Colca in z malo sreče opazovali kondorje v letu. Sledil bo dan na jezeru Titicaca. Ves dan bo namenjen ogledu La Paza in okolice. Slovo od Bolivije bomo vzeli z najzanimivejšim arheološkim parkom Tiwanaku in se vrnili nazaj v Peru. Zadnje noči bomo prespali v nekdanji inkovski prestolnici Cuzco in zadnje dneve uživali v najlepših delih Peruja: inkovski sveti dolini ter legendarnem Machu Picchuju, preden se bomo iz Lime vrnili v Evropo.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

06.11.2023

Rok za prijavo

najkasneje tri mesece pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

prevoz iz Maribora/Ljubljane do letališča v Benetkah in nazaj, letalski prevoz na relacijah Benetke-Madrid-Lima-Madrid-Benetke, Cuzco-Lima, nastanitve v hotelih* s 4**** in 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 690 EUR), obroke po programu, dve predstavi perujskih in bolivijskih plesov po programu (v Limi in La Pazu), oglede in vstopnine po programu, prevoze po programu, z vlakom od Cuzca do Aguascalientesa in nazaj, s katamaranom po jezeru Titicaca, lokalna vodenja in slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

Cena ne vključuje

napitnin za lokalne vodnike in voznike.

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 4.990 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih 5.190 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih 5.390 EUR.   CEPLJENJA: priporočljivo cepljenje proti rumeni mrzlici; predlagamo, da se o tem posvetujete z vašim zdravnikom.   *Izbrani hoteli so zelo dobri: le en sam hotel je s 3***+, ostali pa s 4**** in 5*****.

1. DAN: MARIBOR/LJUBLJANA – BENETKE – MADRID - LIMA

Jutranji prevoz iz Maribora in Ljubljane do letališča v Benetkah, od koder bomo poleteli proti Madridu in Limi. Po pristanku in opravljenih obmejnih formalnostih prevoz do hotela, nastanitev, večerja in nočitev (V).

2. DAN: LIMA -  PARACAS

Po zajtrku ogled perujske prestolnice, ki ima sedem milijonov prebivalcev. Limo je leta 1535 ustanovil Francisco Pizarro. Stari del mesta s številnimi cerkvami in kolonialnimi zgradbami je pravo nasprotje novemu prestižnemu delu mesta, ki leži ob obali Pacifika. Ogledali si bomo glavni trg Lime Plaza de Armas, katedralo, mestno hišo, nadškofovsko palačo, cerkev svetega Frančiška in se z avtobusom popeljali po modernem delu mesta ... Popoldne nadaljevanje poti do tihomorskega kraja Paracasa, nastanitev v hotelu in nočitev (Z,V).

3. DAN: PARACAS – OTOKI BALLESTAS - ICA - NASCA

Po zajtrku izlet z ladjo na otočje Ballestas, ki je najpomembnejši naravni park na perujski obali, pravi naravni rezervat za morske leve in številne vrste ptic. Popoldne bomo pot nadaljevali do mesta Ica, prijetnega kolonialnega mesta, znanega po dobrih vinih in tradicionalni perujski pijači: pisku. Vinograde obkrožajo peščene sipine, kar daje okolici še posebno slikovitost. Pot bomo nadaljevali v Nazco, ki slovi po skrivnostnih, skoraj tri tisoč let starih geometričnih likih, vrisanih v puščavska tla. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: NAZCA – CHAUCHILLA - AREQUIPA

Po zajtrku je možen fakultativen panoramski prelet z letalom in ogled gravur v Nazci, za katere znanstveniki menijo, da gre za primitiven koledar, še vedno pa se sprašujejo, kako so nastale ogromne figure kuščarja, opice, dreves in drugih znakov. Sledil bo postanek na pokopališču v kraju Chauchilla, kjer bomo lahko opazovali ohranjene mumije v njihovih originalnih grobnicah. Iz Nazce nas bo pot po Panamericani vodila proti obali in uživali bomo v pogledu na Pacifik. V Camani se bomo obrnili proti vzhodu  in se začeli počasi vzpenjati proti Arequipi, ki leži na nadmorski višini 2325 nad morjem in mu pravijo tudi Belo mesto ali Mesto večne modrine, saj imajo tukaj več kot 300 sončnih dni na leto. Mesto obdajajo zasneženi vulkani, ki se dvigajo več kot 5000 metrov nad morjem. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: AREQUIPA – KANJON COLCA

Po zajtrku si bomo ogladali mesto Arequipa, ki ima bogato zgodovino. Tukaj so že pred prihodom Inkov živeli Ajmari, ki so mestu dali ime. Španski konkvistadorji so mesto ponovno ustanovili leta 1540. Ogledali si bomo samostan Santa Catalina, zgrajen leta 1580, ki velja za enega najpomembnejših verskih in kolonialnih zgradb v Peruju. Ogledali si bomo tudi katedralo, ki stoji na trgu Plaza de Armas. Prosto za kosilo in popoldan nadaljevanje vožnje do kraja Chivay, ki se nahaja v bližini legendarnega kanjona Colca, ki je dobil ime po istoimenski reki. Nahaja se 160 km SZ od Arequipe in velja danes za tretjo najbolj obiskano turistično destinacijo v Peruju. Po prihodu nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: KANJON COLCA – PUNO

Danes bomo vstali nekoliko prej in se podali do razgledne točke Cruz del Condor, od koder je lep razgled nad kanjonom, globokim 3.270 m, enim najglobjih in najlepših na svetu. Kanjon je bil naseljen že v predkolonialnih časih. Tod sta živeli etnični skupini Collagua in Cabana, ki sta bili znani po izjemno lepih terasastih poljih, na katerih so gojili svoje poljščine. Z malo sreče bomo lahko opazovali kondorje v njihovem letu. Nato se bomo vrnili v Chivay in se na poti ustavili v tradicionalnih vasicah. Prosto za kosilo in popoldne nadaljevanje poti do mesta Puno, ki leži na obali jezera Titicaca, ki velja za eno najvišje ležečih plovnih jezer na svetu in ima površino skoraj za pol Slovenije. Ogledali si bomo tudi nekdanje inkovske grobnice v obliki okroglih stolpov, imenovane chulpas. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: PUNO - COPACABANA - OTOK  SONCA – JEZERO TITICACA – LA PAZ

Po zajtrku vožnja z avtobusom ob obali jezera do pristanišča COPACABANA in krajši ogled mesta. Nato se bomo vkrcali na katamaran, ki nas bo popeljal po jezeru proti Otoku sonca, legendarnemu rojstnemu kraju inkovskega kraljestva. Po pristanku na Otoku sonca si bomo ogledali kulturni center Inti Wata in muzej Ekako, obiskali tradicionalnega vrača, se popeljali s tradicionalnim čolnom po jezeru. Kosilo na katamaranu. Popoldne se bomo s katamaranom popeljali po jezeru Titicaca in se izkrcali na vzhodni obali jezera. Pot bomo nadaljevali do mesta La Paz in se nastanili v hotelu v središču mesta. Nočitev. (Z,K).

8. DAN: LA PAZ

Po zajtrku bo sledil ogled mesta La Paz, ki ga je leta 1548 ustanovil Alonso de Mendosa in je danes trgovsko, finančno in industrijsko središče Bolivije. Ogledali si bomo stari del mesta s katedralo, kolonialno cerkev svetega Frančiška, trg Murillo na katerem stojijo vladna palača in zgradba kongresa, »Čarovniško ulico« in tržnico. Ogledali si bomo tudi etnografski muzej in se popeljali po kolonialni ulici Jaen. Nato se bomo popeljali do MESEČEVE DOLINE (tako jo je poimenoval astronavt Armstrong) in se nato v mesto vrnili z vzpenjačo, ki velja za eno najsodobnejših v Latinski Ameriki. Večerja bo tokrat v tradicionalni bolivijski restavraciji ob spremljavi andske glasbe, plesov in pesmi. Nočitev v hotelu (Z,V).

9. DAN: LA PAZ – TIWANAKU - PUNO

Po zajtrku bomo pot nadaljevali do 60 km oddaljenega kompleksa TIWANAKU ali Tiahuanaco, ki je bolivijsko najpomembnejše arheološko najdbišče. V tem kraju so pred 1000 leti živeli AYMARI. Njihova civilizacija je tod cvetela v 6. stoletju pr. n. št. in je močno vplivala na inkovsko kulturo. Po kosilu nadaljevanje poti proti Peruju, prestop meje pri kraju Desaguadero in nadaljevanje vožnje do Puna. Nastanitev v hotelu na obali jezera Titicaca in nočitev (Z,K).

10. DAN: PUNO – CUZCO

Po zajtrku vožnja do nekdanjega glavnega mesta ogromnega Inkovskega kraljestva. Pri kraju Pukara si bomo ogledali več kot 1000 let stare ruševine t. i. chullpas. To so stolpi, v katerih so pokopavali indijanske veljake. Nadaljevanje vožnje z avtobusom po visoki andski planoti in na poti postanek v kraju La Raya na nadmorski višini 4335 m in nato še v mestu Raqchi, kjer so Inki postavili ogromen tempelj dolg 100 m, širok 26 m in visok 14 m. V vasi Andahuaylillas si bomo ogledali prekrasno jezuitsko cerkev iz 17. stoletja, imenovano tudi Sikstinska kapela Južne Amerike. Popoldne bomo prispeli v legendarno inkovsko prestolnico, mesto Cuzco, v katerem bomo prespali tri noči in to v središču zgodovinskega dela mesta. Nastanitev v hotelu in nočitev (Z,K).

11. DAN: CUZCO - MACHU PICCHU - CUZCO

Po zajtrku prevoz na železniško postajo od koder se bomo z vlakom odpeljali do vznožja gore MACHU PICCHU ter nadaljevali z avtobusom do ruševin »Izgubljenega mesta Inkov« na vrhu gore sredi pragozda. Machu Picchu je nedvomno najbolj znano arheološko najdbišče v Južni Ameriki, kjer je v ruševinah še vedno zakopana skrivnost inkovskega izginotja. Mesto je leta 1911 naključno odkril ameriški zgodovinar Hiram Bingham. Sprehod po enem najbolj obiskanih arheoloških parkih na svetu. Kosilo in popoldne vožnja z vlakom nazaj v Cuzco. Prevoz do hotela in prost večer v središču mesta. Nočitev (Z,K).

12. DAN: CUZCO – SVETA DOLINA – CUZCO

Današnji dan bomo preživeli v Inkovski sveti dolini, ki se nahaja na bregovih reke Urubamba. Zaradi nadmorske višine 2.500 mnm je klima v dolini izjemno prijetna in primerna za kmetijstvo. Naš prvi postanek bo v mestecu Pisac, ki slovi po tradicionalni arhitekturi, živopisanih barvah in prijetnem vzdušju na veliki, lokalni tržnici. Tukaj bo čas za oglede, sprehode, fotografiranje in nakupovanje. Sledila bo vožnja do vasice Maras, znane po bližnjem rudniku soli. Solna osnova je oblikovala številne bazenčke, v katerih se na svetlobi odsevajo sončni žarki. Kosilo v tradicionalni restavraciji. Popoldne si bomo ogledali trdnjavo in templje v kraju Ollantaytambo, ki je bil nekoč vojaško, versko in poljedeljsko središče Inkov. Najbrž je tukaj prebivala Inkovska vladarska družina. Občudovali bomo mojstrovine, ki so jih Inki izdelali iz ogromnih, izklesanih kamnitih gmot. Popoldne vrnitev v Cuzco in prosto za sprehode po lepo razsvetljenem večernem mestu. Nočitev (Z,K).

13. DAN: CUZCO – LIMA 

Dopoldne si bomo ogledali središče mesta: trg Plaza de Armas, katedralo in zlati tempelj - Koricancho ter  dominikansko cerkev. Nato si bomo ogledali še ostanke inkovske prestolnice v okolici mesta: skrivnosten kompleks, ki še danes bega arheologe in zgodovinarje — trdnjavo Sacsayhuaman, ki so jo Inki zgradili na strateški vzpetini nad mestom, od koder je prekrasen razgled na stari del Cuzca. Sledil bo še ogled ostalih arheoloških znamenitosti v okolici Cuzca in sicer: kompleks Qenko, Pupa Pucaro in kraljevo kopališče, Tambomachay. Popoldne prevoz na letališče in let v Limo. Nastanitev v hotelu. Zvečer prevoz do haciende, kjer bo zadnja večerja v Peruju v spremljavi glasbe in plesov. Nočitev v hotelu (Z,V).

14. DAN: LIMA – MADRID

Dopoldne bo prosto za sprehode, samostojne oglede in zadnje nakupe v Limi. Pozno popoldne prevoz na letališče in večerno-nočni let proti Madridu (Z).

15. DAN: MADRID – BENETKE – LJUBLJANA - MARIBOR

Popoldanski prilet v Madrid in dalje do Benetk. Samo še prevoz do Ljubljane in Maribora.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava