LADAK IN KAŠMIR

17 dni
30.07.2023
AZIJA
od

4190 €

MISTIČNA PODHIMALAJSKA INDIJA

Indija je podcelina z najhitreje rastočim prebivalstvom na svetu, ki ga ločijo številne religije in kastni sistem. Razpeta  med tradicijo in sodobnost, med starodavna verovanja s svojimi miti in hiter tempo sedanjosti, ki ga narekuje tehnološki napredek. Polna je kontrastov in nepričakovanega, zato zna obiskovalca sprva šokirati, a mu kasneje zaradi  neponovljivih vtisov ostane v spominu za vekomaj … Očarljiva je kot zakladnica kulturnih in arhitekturnih zgodovinskih biserov, ljubitelje narave pa prevzame s svojo osupljivo raznoliko pokrajino; na našem popotovanju bomo doživeli tako atmosfero svetih krajev s tišino templjev, kot tudi vrvež na bazarjih in pristnost domačinov. Odkrili bomo dve podhimalajski državi: Kašmir, znan po prekrasni pokrajini in Ladak, znan po imenu Mali Tibet. Jammu je znan po številnih templjih, kamor se vsako leto zgrinjajo množice hindujskih romarjev. Poleg kulturnih ogledov se bomo podali tudi na enostavnejše trekinge in občudovali tako pogorja, ujeta v večni sneg in led, kot tudi  puščavske planote ter bujno zelene pokrajine z bogato floro in favno. Glede na nadmorsko višino je najprimernejši čas za obiska Ladaka in Kašmira prav naše poletje. Za to izjemno zanimivo potovanje je potreben rahlo avanturističen pristop. Potovanje je namenjeno ljubiteljem neokrnjene narave in vsem ljubiteljem planinskega sveta indijske HIMALAJE.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

30.07.2023

Rok za prijavo

najkasneje 3 mesece pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

20

Cena vključuje

prevoz iz Ljubljane/Maribora do letališča v Zagrebu in nazaj, povratno letalsko karto na relaciji Zagreb – Varšava – New Delhi, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 15.9.2022 znašajo 319 EUR, vožnjo z vlakom 1. razreda na relaciji New Delhi-Amritsar, notranji let Leh-New Delhi, ki na dan 15.9. 2022 znaša 285 USD, 15 nočitev, glede na lokacije so predvidene različne nastanitve: v hotelih*, hišicah na vodi – ladjicah, v šotorih, v bungalovih v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 990 EUR), obroke po programu, vse prevoze z avtobusi ali kombiji po programu, vse oglede po programu, vstopnine za enkratne oglede znamenitosti po programu, angleško govoreče lokalne vodnike, potrebna dovoljenja in lokalne takse v Indiji, slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje, organizacijo potovanja ter DDV.

Cena ne vključuje

e-vizuma, ki stane približno 30 EUR, napitnin za lokalne voznike in vodnike, raznih dovolilnic za fotografiranje oziroma snemanje.

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 15 plačanih potnikih znaša 4.290 EUR, cena pri najmanj 10 plačanih potnikih znaša 4.490 EUR in pri najmanj 8 plačanih potnikih znaša 4.690 EUR.    Hoteli so dobri, čisti, vendar ne luksuzni, saj jih v Ladaku in Kašmiru ni. Kategorizacija ustreza približno našim 3***. Hotel v New Delhiju ima 5*****, v Amritsarju in Jammuju pa 4**** (lokalna kategorizacija). Na jezeru Pangong spimo v šotorih podobnih jurtam.  

1. DAN: LJUBLJANA/MARIBOR - ZAGREB – VARŠAVA - NEW DELHI

Prevoz potnikov iz Ljubljane/Maribora do letališča v Zagrebu in dopoldanski polet proti Varšavi ter dalje proti New Delhiju. Večerno-nočni let.

2. DAN: NEW DELHI

Po pristanku in opravljenih formalnostih prevoz do hotela in nastanitev ter kratka nočitev. Nekoliko poznejši zajtrk. Sledil bo ogled velemesta, mesta kontrastov in velikih razlik med bogatimi in revnimi. Kot glavno mesto tako velike in številne države ima Delhi veliko za pokazat, zato bomo ogled razdelili na dva dela: nekaj znamenitosti si bomo ogledali prvi dan in preostale zadnji dan v Indiji. Ogledi prvega dne bodo nekoliko lahkotnejši. Pričeli bomo s templjem Akshardham, ki velja za eno glavnih znamenitosti v Delhiju. Sestavlja ga 234 lepo izklesanih stebrov, devet dodelanih kupol, 20 pravokotnih zvonikov in preko 20.000 skulptur. Tudi Lotusov tempelj, posvečen šele leta 1986, je postal mestna znamenitost. Današnji ogled bomo končali na lepo urejeni tržnici na prostem: Dilli Haat, ki deluje pod pokroviteljstvom turistične organizacije in kjer lahko najdete vse: od oblačil, hrane do spominkov. Prevoz do hotela, prosto popoldne za počitek. Večerja v hotelu (Z,V).

3. DAN: NEW DELHI – AMRITSAR

Jutranji prevoz od hotela do železniške postaje, kjer se bomo namestili v klimatiziran vagon prvega razreda in ob 7.20 zapustili glavno mesto ter v Amritsar prispeli ob 13.45. Po prihodu prevoz do hotela in nastanitev. Popoldne se bomo podali do kraja Wagah na meji s Pakistanom, kjer se vsak večer odvija spektakularna menjava straže. V njej sodelujejo vojaki posebne indijske obmejne vojske, ki zadoščajo posebnim standardom, namreč visoki morajo biti najmanj 190 cm. Tudi njihove uniforme so izjemno lepe. Ceremonija traja 40 minut in se zaključi ob sončnem zahodu. Vrnitev v Amritsar, večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

4. DAN:AMRITSAR – JAMMU

Dopoldne si bomo ogledali tempelj Hari Mandir Sahib oziroma Darbar Sahib, na zahodu znan pod imenom Zlati tempelj. Kraj sam je duhovno in kulturno središče Sikov in ta turistična atrakcija privlači več turistov kot znani Tadž Mahal, saj ga vsak dan obišče preko 100.000 obiskovalcev. Mesto je iz 16. stoletja in ustanovil ga je četrti sikovski guru Ram Das. Stari del mesta, ki je obdan z obzidjem, je v glavnem iz 17. in 18. stoletja in v njem se nahajajo znamenite tradicionalne zgradbe katre. V Zlatem templju, ki se nahaja na umetnem jezeru, hranijo sikovsko sveto knjigo  Granth Sahib. V tempelj vodijo štiri vrata, po ena na vsaki strani neba, kar simbolno pomeni, da so v templju dobrodošli vsi, ne glede na versko pripadnost, kasto ali spol. Zidovi templja so bogato okrašeni s poldragimi kamni, freskami, cvetnimi vzorci in steklom. Po ogledu Zlatega templja vožnja do mesta Jammu in nastanitev v hotelu. Mesto se nahaja na bregovih reke Tawi in je znano pod imenom mesto templjev in številnih mošej. V njem so tudi številne palače in zgodovinske zgradbe. Mesto naj bi ustanovil Raja Jamboolochan v 14. stoletju. Popoldne sprehod po mestu in ogled nekaterih templjev. Nočitev (Z,V).

5. DAN: JAMMU – SHRINAGAR

Po zajtrku se bomo podali na 300 km dolgo pot do mesta Shrinagar, poletnega glavnega mesta države. Mesto se nahaja v kašmirski dolini na bregovih reke Jhelum, ki je eden od pritokov reke Ind. Mesto je znano po prelepih vrtovih, jezerih, hiškah na vodi, domačih obrteh in sušenem sadju. Mesto ima bogato in dolgo zgodovino, ki datira tja v 3. st. pr.n.št. Mesto naj bi pred več kot 2000 leti ustanovil kralj Pravarasena II in je tekom zgodovine velikokrat menjalo ime. Glavno mesto Kašmirja je postalo že leta 960. Po prihodu v Shrinagar nastanitev v hiške na vodi na jezeru Dal. Proti večeru se bomo podali na sprehod ob jezeru. Nočitev (Z,K,V).

6. DAN: SHRINAGAR

Po zajtrku se bomo podali na ogled mesta, ki ga nekateri imenujejo Benetke vzhoda ali kašmirske Benetke. V okolici mesta, ki ima danes preko 1.200.000 prebivalcev, sta jezeri Dal in Nagin. Mesto je znano po mughalskih vrtovih, ki so jih vladarji zasadili povsod po indijskem podkontinentu. Najbolj znani vrtovi v Shrinagarju so Chasma Shahi (kraljeve fontane), Pari Mahal (vilinska palača), Nishat Bagh (pomladni vrt) in mnogi drugi. Enega od teh vrtov si bomo ogledali in se nato povzpeli na 300 metrov visok grič Zabarwan, od koder je lep razgled na mesto in kjer stoji tempelj Shankaracharya, med budisti znan tudi pod imenom Pas-Pahar in je posvečen bogu Šivi. Grič in tempelj nekateri imenujejo tudi Salomonov tron, ker naj bi po legendi sem zahajal celo kralj Solomon, dokaz več, da je bil tempelj čaščen od nekdaj. Kosilo. Sprehodili se bomo tudi po starem delu mesta in si ogledali mošeji Jama Masjid in Šah Mahdan. Večerja in nočitev v hiškah na vodi (tradicionalnih ladjah) (Z,K,V).

7. DAN: SHRINAGAR – KARGIL

Zjutraj se bomo podali do 200 km oddaljenega mesta Kargil. Vožnja skozi Kašmir je spektakularna in predstavlja poseben način kako spoznati in doživeti podeželje Kašmirja. Dolina Sindu je največja dolina v Kašmirju. Na poti se bomo ustavili v vasi Sonmarg, ki leži na nadmorski višini 2740 m. Kosilo. Sledila bo nekoliko slabša gorska, vijugasta cesta, toda na poti nas bo spremljala prekrasna pokrajina. Prečkali bomo gorski prelaz Zojila na višini 3527 m, ki pomeni vstopno točko oziroma začetek Ladaka. Peljali se bomo mimo naselja Drass, ki velja za enega najstarejših na svetu in popoldan prispeli v Kargil, ki leži na nadmorski višini 2710 m nm. Mesto se je še posebej razvilo po letu 1974, ko se je Ladak prvič odprl za turiste. Danes ima skoraj 150.000 prebivalcev. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

8. DAN: KARGIL – LEH

Dan za templje! Ko bomo zapustili Kargil se bomo ustavili za posnetke in oglede templjev Mulbekh in Lamayuru. Sledila bosta gorska prelaza Namkila in Fotu La, ki velja za najvišjega na poti Shrinagar-Leh in je visok kar 4.108 m. Popoldan si bomo ogledali budistični samostan Alchi, ki se nahaja v istoimenski vasi. Samostan je dal zgraditi veliki guru Rinchen Zangpo med leti 958 in 1055. Stenske poslikave izražajo umetniško žilico poduhovljenih budističnih in hinduističnih kraljev. Kosilo. Zadnji samostan za danes bo budistični samostan Likir, ki leži približno 50 km zahodno od mesta Leh, na vrhu hriba v dolini blizu reke Ind. Pripada Gelugpa sekti tibetanskega budizma in leta 1065 ga je ustanovil lama Duwang Chosje za časa petega kralja Ladaka, Lhache Gyalpa. Pozno popoldne bomo prispeli v Leh, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

9. DAN: LEH

Dan za raziskovanje Leha, glavnega mesta Ladaka v severni Indiji. Mesto je bilo tudi glavno mesto kraljevine Ladak, katere sedež je bil v palači Leh, nekdanjem dvorcu kraljeve družine, ki je bil zgrajen v enakem slogu in istem času kot palača Potala v Tibetu. Leh leži na nadmorski višini 3524 metrov, zato bo dobro, če si bomo vzeli tudi kakšno urico za počitek in za prilagajanje na to nadmorsko višino. Po zajtrku bomo obiskali samostane Shey, Thiksey in Hemis. Shey še danes smatrajo za najpomembnejši samostan, srce Ladaka. Tudi po tem, ko je Singge Namgyal sebi dal zgraditi novo palačo, so mnogi kralji na samostan Shey še vedno gledali kot na svoj dom. V samostanskem kompleksu se nahajajo številni manjši templji in stupe. Preostanek dneva prosto za sprehode po prelepem himalajskem mestu. Večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

10. DAN: LEH – NUBRA

Zgodaj zjutraj se bomo podali na pot iz Leha v Nubro. Dolina Nubra se nahaja severno od mesta Leh in je dostopna preko prelaza Khardung-la, visokega 5600 m nm, ki velja za najvišji prelaz in cesto na svetu sploh. Dolina se je od nekdaj nahajala na trgovskih poteh, ki so vodile iz Leha in Khasgarja preko Sasera in Karakoruma v osrednjo Azijo in dlje. Poleg izjemnih možnosti za treking je dolina polna starih budističnih samostanov kot so Sumoor, Tigar in 350 let star samostan Diskit, znan po lepih freskah. Kosilo. S prelaza Khardung-la bomo zavili do vasi Khardung in se ustavili na kontrolni točki, kjer se je potrebno registrirati. Nato se bomo ob reki Shayok spustili v Nubro. Nastanitev v tipičnih, himalajskih bungalovih. Večerja in nočitev (Z,K,V).

11. DAN: DOLINA NUBRA

Današnji dan bomo namenili odkrivanju doline Nubra. Nubra pomeni zeleno in dolina je poznana tudi pod imenom Dolina rož. Nubra je bila vedno plodna in zelena in ima najboljšo klimo v Ladaku, tako da tod uspevajo jabolka, marelice in žitarice. Po dolini tečeta dve reki, Nubra in Shyok, in v njej je nekaj izjemno zanimivih vasi in samostanov. Nekatere bomo danes tudi obiskali. Najprej bomo obiskali najstarejši samostan v dolini – Diskit, star več kot 500 let in v katerem živi približno 120 menihov. Samostan je najstarejši in največji budistični samostan v dolini Nubra v Ladaku. Pripada sekti tibetanskega budizma imenovani Gelugpa in ustanovljen je bil v 14. stoletju. V samostanu pod okriljem nevladne organizacije »Podpora Tibetu« deluje tudi šola, kjer tibetanske otroke učijo angleščine in ostale predmete. Samostan vsakega februarja organizira festival Dosmoche (festival grešnega kozla) namenjen prebivalcem okoliških vasi. Kosilo. Potem se bomo mimo peščenih sipin odpeljali do vasi Hundar, ki se prav tako ponaša z manjšim samostanom. Popoldne se bomo ustavili še v vasi Sumur, kjer se nahaja samostan Samastanling in ga obiskali. Večerja in nočitev v bungalovih v Nubri (Z,K,V).

12. DAN: NUBRA – LEH

Dopoldan se bomo poslovili od doline Nubra in se vrnili v Leh preko prelaza Khardungla in se na poti ustavili na razglednih točkah za posnetke ali krajši treking. Popoldne prihod v Leh in prosto za sprehod do lokalne tržnice in po središču mesta. Večerja in nočitev (Z,K,V).

13. DAN: LEH – JEZERO PANGONG

Po zajtrku se bomo preko prelaza Changla, visokega 5475 m, tretjega najviše ležečega prelaza na svetu, ki leži v bližini kitajske meje, spustili do jezera Pangong Tso, kar v tibetanskem jeziku pomeni »dolgo, ozko, začarano jezero«. To himalajsko jezero se nahaja na nadmorski višini 4.350 m in je dolgo 134 km in široko 5 km na najširšem koncu. Ima površino 604 km² in velja za najvišje ležeče slano jezero na svetu. 75% jezera pripada Tibetu (Kitajski), 25 % pa Indiji, in voda pozimi popolnoma zamrzne, kljub temu, da je slana. Popoldne bomo lahko občudovali spreminjajoče se barve vodne površine jezera. Kosilo. Nastanitev v vasi Maan v kampu. Večerja in nočitev (Z,K,V).

14. DAN: JEZERO PANGONG – LEH

Dopoldne se bomo sprehodili po obali jezera in se nato podali po isti poti nazaj v Leh ter se na poti morda ustavili še za ogled katerega od zanimivih tibetanskih budističnih samostanov. Vmes na poti bo postanek za kosilo. Popoldne prosto za sprehode po Lehu, samostojne oglede in zadnje nakupe. Večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

15. DAN: LEH – NEW DELHI

Jutranji prevoz na letališče in polet proti New Delhiju. Po prihodu v glavno mesto prevoz do hotela in nastanitev. Popoldne bomo nadaljevali z ogledom glavnega mesta: New Delhi je fascinantno mesto, polno zanimivosti, protislovij, lepote in dinamike, kjer preteklost sobiva s sedanjostjo. Od tukaj je vladalo mnogo dinastij in mesto je bogato z arhitekturo svojih spomenikov. Ogledali si bomo zgodovinsko Rdečo trdnjavo (UNESCO), ki jo je dal postaviti šah Jahan leta 1638 in ki meri preko 2 km v dolžino ter je visoka med 18 in 33 metri. Sledil bo ogled mavzoleja, kjer je grobnica Humayuna (UNESCO), in ogled slavoloka, imenovanega India Gate, visokega 42 metrov, na katerem so zapisana imena 85.000 padlih indijskih vojakov leta 1919. V neposredni bližini je predsedniška palača Rashtrapati Bhawan, ki je bila nekoč palača angleškega guvernerja, in zgradba parlamenta. Zagotovo vsega tega ne bomo utegnili videti ta popoldan, zato bomo oglede prenesli na naslednji dan. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

16. DAN: NEW DELHI

Nadaljevali bomo z ogledi turističnih zanimivosti, ki jih v glavnem mestu ne zmanjka. Zanimivo doživetje je vožnja z rikšami skozi znane bazarje Chandini Chowk, kot tudi ogled memoriala Raj Ghat, kjer so kremirali Mahatmo Gandhija. Popoldne si bomo ogledali minaret Qutab Minar (UNESCO), ob katerem stoji železni steber, star več kot 1500 let, ki je begal znanstvenike, saj železo v vseh teh stoletjih ni zarjavelo. Preostanek dneva prosto. Večerja v hotelu in nočitev (Z,V).

17. DAN: NEW DELHI – VARŠAVA - ZAGREB – LJUBLJANA/MARIBOR

Jutranji prevoz na letališče in let proti Varšavi ter dalje do Zagreba, kjer bomo pristali v popoldanskih urah. Še prevoz do Ljubljane/Maribora.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava