ALŽIRIJA

15 dni
23.04.2023
AFRIKA
od

2990 €

VELIKA TURA PO DEŽELI Z NAJLEPŠO SAHARO IN NAJLEPŠIMI ZELENIMI OAZAMI DATLJEVIH PALM V MAGREBU

Alžirija je največja afriška država in deveta po velikosti na svetu! Po osamosvojitvi od Francije, ki je deželi in ljudem pustila vse do danes neizbrisljiv pečat, je dežela krenila samostojno pot po vzoru neuvrščenih in socialističnih dežel. Ta socialistična stran je v deželi prisotna še danes in Alžirija velja za eno bogatejših in varnejših držav na črnem kontinentu. Alžiriji pripadajo najlepši deli Sahare, kar je nedvomno dobra novička za ljubitelje puščav. Poleg raznovrstnih podob puščavske pokrajine se Alžirija lahko pohvali s prelepimi oazami in naselji v njih ter puščavskimi mesti, ki so kljub velikim razdaljam med sabo povezana z dobrimi in zelo dobrimi cestami. Tudi hoteli, ki smo jih izbrali in se nahajajo v nekaterih relativno odmaknjenih delih osrednjega in zahodnega dela dežele, ter seveda bolj obljudenega in gosteje naseljenega zelenega severa, so presenetljivo dobri in seveda z naše strani preverjeni. Tako boste na 15 dnevnem potovanju lahko spoznali različne, včasih kontrastne podobe Alžirije: zeleni sever ter gorati planinski del, vse do najlepših peščenih sipin in puščavskih mest osrednjega in južnega dela dežele. Da ne pozabimo: nekoč je bila dežela žitnica ogromnega rimskega imperija in stari Rimljani so tod zapustili veliko. Lepo ohranjena, bogata dediščina starih Rimljanov, ki jo bomo lahko opazovali na arheoloških parkih in v muzejih, je nedvomno med najlepšimi in najbolje ohranjenimi v celotnem Sredozemlju. Pred vami je najbolj popoln program za potovanje po Alžiriji in prepričani smo, da bodo tudi poznavalci z visokimi pričakovanji in standardi nad deželo presenečeni in navdušeni!

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

23.04.2023

Rok za prijavo

do 20.2.2023 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

prevoz iz Maribora, Celja in Ljubljane do letališča v Benetkah in nazaj, povratno letalsko karto na relaciji Benetke-Madrid-Alžir-Madrid-Benetke, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 14.12.2022 znašajo 256 EUR, vse prevoze v Alžiriji, nastanitev* v hotelih 3***, 4**** in 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 590 EUR) na osnovi polpenzionov, vse izlete, vse vstopnine za oglede po programu, lokalne vodnike v angleškem oz. francoskem jeziku in slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV.

Cena ne vključuje

napitnin za lokalne vodnike in voznike ter stroškov za pridobitev alžirske vize, ki znaša približno 75 EUR.

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih je 3.090 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih je 3.190 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih je 3.390 EUR.   Izbrani hoteli v Alžiriji so vsi dobri in zelo dobri. Večina hotelov ima tudi bazene, zato boste prosti čas lahko izkoristili tudi za kak skok v bazen. Njihova uradna kategorizacija je 4**** in 5*****. Moramo vas opozoriti, da Alžirija dolga desetletja ni imela turizma in je še vedno »deviška« na tem področju; zato predlagamo da ne pričakujete evropskega nivoja storitev. Je pa zato toliko večji privilegij potovati po deželi brez turističnih množic.

1.   DAN: MARIBOR - LJUBLJANA – BENETKE – MADRID - ALŽIR

Prevoz iz Maribora, Celja, Ljubljane do letališča v Benetkah od koder bomo v jutranjih urah poleteli proti Madridu in dalje proti mestu Alžir. Po pristanku v glavnem mestu Alžirije se bomo odpeljali proti središču mesta, »Belemu Alžiru«, kot so ga nekoč imenovali Francozi. Nastanitev v hotelu in prosto do večerje. Nočitev (V).

2.   DAN: ALŽIR

Danes si bomo ogledali alžirsko glavno mesto. Središče mesta spominja na mesta s severnih obal Sredozemlja. Krajši panoramski ogled glavnega mesta bomo pričeli na vzpetini 124 m nad morjem, na kateri stoji bazilika Sainte Marie de l'Afrique, ki jo mnogi smatrajo za kopijo cerkve Notre Dame de la Garde v Marseillu. Z gradnjo so pričeli leta 1858 in cerkev je bila posvečena leta 1972. Z vrha vzpetine je prekrasen pogled na skoraj celotno mesto. Ustavili se bomo tudi pri spomeniku revolucije, spomeniku posvečenim mučenikom, padlim v vojni za neodvisnost dežele. Postavili so ga ob dvajsetletnici samostojnosti, leta 1982. Nato se bomo sprehodili po alžirski kazbi, oziroma medini. Od leta 1992 je na UNESCOVI listi zaradi izjemno zanimive, tradicionalne arabsko-berberske arhitekture in predstavlja danes simbol alžirske nacionalne kulture. Mesto ima bogato zgodovino, ki sega v antične čase: tedaj je bilo tukaj punsko, nato berbersko in kasneje rimsko pristanišče. Arhitektonsko zasnovo je mesto dobilo v 10. stoletju, za časa dinastije Ziridov. Sledil bo prevoz do hotela, večerja in nočitev (Z,V).

3.   ALŽIR – DJEMILA – CONSTANTINE

Po zajtrku bomo pot nadaljevali po severni avtocesti do arheološkega kraja iz rimskih časov, Djemile, ki se nahaja na vhodni planoti v provinci mesta Sétif. Mesto, ki se je v rimskih časih imenovalo Cuicul, je bilo ustanovljeno konec 1. st.n.št. Kraj je dobil ime po bližnji berberski vasi in v mestu je rimski imperator Nerva naselil svoje veterane. Mesto je nastalo na pobočju na 900 m n/m in se je delilo na tri dele: stari del, novi del in t.i. krščanski del na JV delu mesta. Ogledali si bomo muzej, v katerem so shranjeni izjemno lepi rimski mozaiki in se nato sprehodili po arheološkem parku. Po končanem ogledu bomo pot nadaljevali proti tretjemu največjemu mestu v deželi, Constantinu. Mesto je eno najstarejših mest na svetu in nedvomno eno pomembnejših mest v zgodovini Sredozemlja. Nekoč se je imenovalo Cirta in je bilo glavno mesto Numidije od leta 300 pr.n.št. pa vse do leta 46 pr.n.št., ko je postalo del rimskega imperija. Rimski imperator Konstantin Veliki je mestu dal ime, ki se je ohranilo do danes. Sprehodili se bomo po mestu, ki ima nenavadno lego, zaradi katere je dobilo vzdevek »mesto visečih mostov«. Po ogledu prevoz do hotela, nastanitev, večerja in nočitev (Z,V).

4.   DAN: CONSTANTINE – BATNA - TIMGAD - BISKRA

Zjutraj bomo pot nadaljevali proti mestu Batna in se ustavili pri nekoč pomembnem rimskem vojaškem kampu, kjer se je leta 81 n. št. nastanila tretja rimska legija Avgusta. Poleg vojaškega dela se je kasneje razvil tudi civilni del mesta. Pot bomo nadaljevali do najbolje ohranjenega rimskega mesta v severnem delu Afrike, antičnega mesta Timgad, oziroma ostankov rimsko-berberskega mesta ob vznožju pogorja Aurès, ki ga je leta 100 n.št. ustanovil rimski imperator Trajan in ga poimenoval Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi. Mesto, ki se nahaja na 1000 m n/m, je bilo nekoč obdano z obzidjem in je uspelo ohraniti originalni rimski tloris, z dvema glavnima ulicama: Decumanus maximus (VZ) in Cardo (SJ). Na zahodnem delu ulice Decumanus stoji lepo ohranjen Trajanov slavolok. Na sprehodu po arheološkem parku si bomo ogledali lepo ohranjeno rimsko gledališče, terme, forum, tržnico in baziliko. Popoldne bomo pot nadaljevali skozi gorati del osrednje planote v smeri puščave. Ustavili se bomo v kanjonu Ghoufi in to na mestu, kjer se je 1.11.1954 pričela revolucija oziroma borba za samostojnost države. Ustavili se bomo na razglednih točkah nad kanjonom, imenovanim »balkoni«. Popoldne postanek v eni od prvih oaz, ki predstavljajo vrata v puščavo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

5.   DAN: BISKRA – BOU SAADA

Dopoldan bomo pot nadaljevali proti mestu Bou Saada, enem lepših manjših mest v Alžiriji. Nahaja se na visoki planoti, ob vznožju Saharskega Atlasa. Od nekdaj je bilo mesto pomembno trgovsko središče, kjer so proizvajali in izdelovali nakit, vse vrste kovinskih predmetov, preproge in znane nože iz Bou Saade. Še danes je za mnoge nomade mesto pomembno trgovsko središče. Mesto ima zanimivi stari del mesta, medino in novejši, francoski del. V mestu je živel in ustvarjal francoski slikar Alphonse Etienne Dinet, ki velja za največjega slikarja-orientalista v Alžiriji danes. Alžirci so ga sprejeli za svojega morda tudi zato, ker je prešel v islamsko vero in prevzel muslimansko ime Nassredine Dinet. V Bou Saadi je kupil hišo, v kateri je preživljal večino svojega življenja in v tej hiši je danes muzej, v katerem hranijo del njegovih del; zaslovel je s portreti in alžirsko krajino s konca 19. stoletja. Sprehodili se bomo tudi do grobnice, kjer je Dinet pokopan. Nekaj prostega časa bo na lokalni tržnici in nato nastanitev v hotelu. Popoldan se bomo podali v bližnjo vas Hamel, kjer si bomo ogledali zanimivo mošejo. Vrnitev v Bou Saado in preostanek dneva prosto, večerja in nočitev (Z,V).

6.   DAN: BOU SAADA – DJELFA – LAGHOUAT - GHARDAIA

Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti jugu Alžirije. Naš prvi postanek bo v mestu Djelfa, ki se nahaja na 1.140 m n/m, na pol poti med Alžirom in puščavskim mestom Ghardaio. Mesto je ustanovil Napoleon III. Leta 1861 in leto dni kasneje so v mestu zgradili prvo cerkev, prvo mošejo pa dve leti kasneje. Ogledali si bomo skromen naravoslovno muzej, v katerem je naravna zgodovina kraja. Pot bomo potem nadaljevali so mesta Laghouat. Ime »agwat« v berberskem jeziku pomeni »gora z žagastimi zobmi«. Zgodovina mesta sega v 18. stoletje, čeprav nekateri zgodovinarji menijo, da je še starejše. Ustavili se bomo pri nekdanji katoliški cerkvi, ki je danes  spremenjena v knjižnico in manjši razstavni prostor. Po krajšem postanku bomo pot nadaljevali do Ghardaie, izjemno lepega in zanimivega puščavskega mesta, glavnega mesta v dolini Mzab. Ghardaia je danes zaradi svoje zgodovine in izjemno zanimive arhitekture ena glavnih turističnih atrakcij v deželi. V Ghardaji in okoliških mestih in oazah živijo Mozabiti, pomembna berberska etnična skupina. Po krajšem ogledu, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7.   DAN: GHARDAIA

Danes se bomo sprehodili še po dveh mestecih v dolini Mzab, ki sta skupaj z Ghardaio del svetovne kulturne dediščine: Beni Isguen in morda še El Atteuf. Mzab je pravzaprav planota, po kateri teče istoimenska puščavska reka. Oblikovana je bila v poznem kretskem obdobju in danes jo sestavljajo črne in rjave skalne formacije. Nahaja se na nadmorski višini med 300 in 800 m. Na to območje so se zatekli Ibaditi v letih 1016-1053 in ustanovili pet zgodovinskih mest, t.i. »pentapol«, ki so danes, zaradi edinstvene arhitekture, pod zaščito UNESCA. Mesto Beni Isguen je bilo ustanovljeno leta 1347 na sotočju rek N'tissa in M'zab in je danes drugo najpomembnejše mesto, še posebej za Ibadite. Mesto je do danes ohranilo svojo tradicionalno arhitekturo: ozke in skrivnostno zavite ulice prepletene z arhitektonskimi posebnostmi starih mojstrov, ki so znali arhitekturo prilagoditi pokrajini in puščavskih klimatskim razmeram. Zagotovo najbolj zanimiva je mošeja poleg starega muslimanskega pokopališča. Izmed petih mest si bomo ogledali še eno, morda El Atteuf, ki je najstarejše med mesti v dolini M'zab, ustanovljeno že leta 1012. Popoldne vrnitev v hotel, večerja in nočitev (Z,V).

8.   DAN: GHARDAIA - EL MENIAA - TIMIMOUN

Zjutraj bomo pot nadaljevali proti jugu in okrog poldneva prispeli v puščavsko mesto El Meniaa. El Meniaa ali El Goléa, kot se je mesto imenovalo pred neodvisnostjo, je eno lepših puščavskih mest, obdano s prelepo oazo, v kateri raste približno 180.000 datljevih palm. V mestu se nahaja grob francoskega duhovnika, misijonarja Charlesa de Foucaulda. Mesto se nahaja približno na sredi Alžirije, na robu Velike zahodne puščave na nadmorski višini 380 m in predstavlja vrata v alžirsko južno Saharo. Ogledali si bomo skromen muzej, se sprehodili skozi mesto do trdnjave in nato nadaljevali pot proti jugu, po nacionalni cesti N 1. Proti večeru bomo prispeli v Timimoun, za mnoge najlepše puščavsko mesto v Alžiriji, znano po rdeče-oker barvi njenih zgradb. Mesto se nahaja v regiji Gourara, na severnem delu province Adrar, na JV delu oaze pred katerim je sebkha, slano jezero, in za njim prekrasne peščene sipine. Nastanitev v hotelu s prekrasnim razgledom nad oazo, večerja in nočitev (Z,V).

9.   DAN: TOMIMOUN – BENI ABBES - TAGHIT

Dopoldne sprehod po starem delu mesta in ogled arabsko-sudanske tradicionalne arhitekture, tipične za ta del puščave, po katerem so se zgledovali pri gradnji drugih mest v Sahelu, kot na primer Timbouktou in Djenné. Osnovni gradbeni materiali, ki so jih lokalni arhitekti uporabljali za gradnjo, ki je bila tako dobro prilagojena ekstremnim vremenskim pogojem, so bili: ilovica, slama in palmova debla in listi. Žal se danes ta tradicionalna arhitektura opušča. Nato bomo zapustili rdečo puščavsko mesto in se podali proti zahodu Alžirije. Danes bomo uživali v najlepših peščenih sipinah v Alžiriji, ko se bomo vozili skozi »Grand Erg Occidental«, veliko zahodno puščavo. Ustavili se bomo v puščavskem mestu Beni Abbes, znanem tudi pod imenom Biser Saoure ali Bela oaza. Mestece leži na levem bregu vadija imenovanega Oued Saoura. Kraj je bil naseljen že v pradavnini. O tem pričajo stenske gravure in petroglifi iz kamene dobe. Francozi so mesto zasedli šele leta 1901. Tedaj se je sem preselil tudi francoski misijonar Charles de Foucauld in s pomočjo vojakov dal zgraditi kapelico in ustanovil bratovščino »Khaoua«. Popoldne bomo pot nadaljevali do naslednjega puščavskega mesteca Taghit, ki ga prav tako obkrožajo visoke peščene sipine. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

10.   DAN: TAGHIT

Dopoldne se bomo sprehodili po starem delu mesta Taghit in spoznavali stari način gradnje puščavskih mest in življenje v oazah nekoč. Nato se bomo po dolgi oazi, ki jo obkrožajo prekrasne peščene sipine odpeljali do vasi Zaouia in si ogledali petroglife, ki so jih vklesali nekdanji prebivalci. Po vrnitvi v Taghit bo popoldne prosto. Morda se boste odločili za skok v hotelski bazen ali pa se boste ponovno sprehodili po zapuščenem starem delu mesta ali pa se morda povzpeli na peščeno planino in od tam opazovali sončni zahod. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

11.   DAN: TAGHIT – TLEMCEN

Po zajtrku se bomo podali proti severu-zahodu dežele. Peljali se bomo mimo glavnega mesta province Bechar in tik ob zaprti meji z Marokom. V bližini mesta Tiout bo krajši postanek za ogled starih skalnih petroglifov, nato pa bomo za seboj pustili puščavo in pot nadaljevali skozi gorski svet do mesta Tlemcen, kamor bomo prispeli pozno popoldan. Kot nekdanja prestolnica Magreba, se v arhitekturi mesta mešajo različni slogi: berbersko-arabski, špansko-mavrski, otomanski in zahodno-evropski. Mesto je dobilo celo vzdevek glavno mesto andaluzijske umetnosti v Alžiriji, nekateri ga imenujejo Biser Magreba, spet drugi »Afriška Granada« ali Medina Zahoda. Po prihodu nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

12.   DAN: TLEMCEN

Tlemcen je bil vedno versko, kulturno, arhitekturno in intelektualno pomembno mesto, najbrž tudi zaradi svoje izjemno pomembne lege in poti, ki vodijo s sredozemske obale proti Maroku in dalje na jug proti Sahari. Izjemno bogata in burna zgodovina mesta je pustila sledi na vsakem koraku. Današnji dan bo namenjen ogledu kulturne prestolnice Alžirije. Dopoldne se bomo sprehodili in si ogledali medreso Sidi Boumedienna, palačo El MEchouar, v kateri je muzej tradicionalnih oblačil in kostumov, nadaljevali skozi medino oziroma središče mesta do Velike mošeje in mošeje Sidi Bellamsen, v kateri je danes muzej. Popoldne bo prosto za individualna raziskovanja in sprehode po tem mestu, ki bo marsikoga spominjalo na mesta v Andaluziji na Iberskem polotoku. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

13.   DAN: TLEMCEN - ORAN

Dopoldne bomo pot nadaljevali do sredozemskega mesta Oran na SZ delu Alžirije, drugega največjega v deželi. Mesto se je imenovalo Wahran, kar v berberskem jeziku pomeni dva leva. In legenda pravi, da so tod nekoč živeli levi na planini, ki se dviguje nad mestom. Današnje mesto je nastalo leta 903; ustanovili so ga andaluzijski arabski trgovci. Španci so mesto zasedli leta 1509, Ottomani leta 1708, nato je bilo mesto spet špansko in ponovno turško, vse do zasedbe Francozov leta 1831. Le-ti so podobo mesta popolnoma spremenili, modernizirali. Povabili so Žide, Špance, Italijane in ostale Evropejce, da se doselijo v ta del dežele in tik pred vojno za osamosvojitev je imelo mesto Oran največji odstotek Evropejcev od vseh mest v severni Afriki. Po prihodu v mesto se bomo povzpeli na »Levjo goro«, na kateri stoji trdnjava iz španskih časov ter cerkev Santa Cruz. Kosilo. Nato se bomo spustili do središča mesta in ogled nadaljevali peš do katedrale in izjemno lepe železniške postaje. Nastanitev v hotelu in nočitev (Z,K).

14.   DAN: ORAN – CHERCHELL – TIPASA – ALŽIR

Dopoldne se bomo po severni avtocesti podali proti glavnemu mestu. Ustavili se bomo v mestu Cherchell, majhnem mestu na obali Sredozemlja. Nekoč, v antičnih časih, je bilo mesto enako pomembno kot Constantine, in je bilo zaradi izjemne strateške lege naseljeno od pradavnine. V rimskih časih je bilo poznano pod imenom Caesarea. Ogledali si bomo muzej, kjer hranijo ene najlepših mozaikov v celotnem Sredozemlju. Nato se bomo peljali mimo starega rimskega akvadukta do arheološkega parka Tipasa, ki je pod zaščito UNESCA od leta 1982. Arheološki park se nahaja med morjem in planino, v oljčnem gaju in v borovem gozdičku in je veljalo nekoč za enega najlepših staro rimskih mest na obali Sredozemlja. Po ogledu bomo pot nadaljevali proti glavnemu mestu med vinogradi in zelenimi polji. Ustavili se bomo pri »mavretanski« grobnici, ki bolj spominja na mavzolej, zgrajen v nekem mešanem rimsko-egiptovskem stilu. Zgodovinarji menijo, da gre za kraljevo grobnico, v kateri naj bi počivali posmrtni ostanki kralja Jube II. in njegove žene Kleopatre Selene, hčere legendarne egiptovske Kleopatre. Po prihodu v glavno mesto nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

15.   DAN: ALŽIR – MADRID – BENETKE – LJUBLJANA - MARIBOR

Dopoldne prevoz na letališče in kratek let čez Sredozemlje do Madrida in dalje do Benetk, kjer bomo pristali zvečer. Sledil bo samo še prevoz do Ljubljane in Maribora.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava