UZBEKISTAN

8 dni
29.04.2023
AZIJA
od

2190 €

NAJLEPŠI KOTIČKI NEKOČ SLAVNE SVILNE POTI

Uzbekistan se nahaja v osrčju svilne poti in dežela je bila že v časih stare Sovjetske zveze najbolj obiskana turistična destinacija v osrednji Aziji. In to povsem z razlogom. Tukaj se nahaja največ starih mest, ki so se razvijala, bogatila in blestela v zlatih časih svilne poti, ki je potekala med Kitajsko in Evropo. Nedvomno je poleg zvenečih imen, kot sta Samarkand in Buhara, tukaj še mesto Hiva, ki je pravo mesto muzej in vas bo popeljalo v čase, ko so tod potovale karavane trgovcev proti zahodu ali vzhodu. Nenazadnje, tukaj teče nekoč legendarna in mejna reka Oksiana (danes Amur Darja), ki je vojski Aleksandra Velikega delala velike preglavice, a je danes skoraj več ni. Puščavska narava in prekrasni ljudje. Na koncu poti boste razumeli, zakaj je Aleksander Veliki prav tukaj našel svojo Roxano!

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

29.04.2023

Rok za prijavo

najmanj tri mesece pred pričetkom potovanja oz. do zapolnitve prostih mest

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

letalsko karto na relaciji Ljubljana-Taškent-Ljubljana, notranji let na relaciji Taškent-Urgench, vse letališke, varnostne in TSC takse (ki na dan 20.9.2022 znašajo 279 EUR), vse prevoze in transferje po Uzbekistanu, vožnjo s hitrim vlakom na relaciji Buhara-Samarkand in Samarkand-Taškent, oglede in vstopnine po programu, bivanje v butičnih hotelih v dvoposteljnih sobah* (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 365 EUR), obroke po programu, lokalno vodenje v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca ves čas potovanja, folklorne predstave v Buhari in Taškentu, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

Cena ne vključuje

morebitnih napitnin za vodnike in voznike.

Dodatne informacije

CENA pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 2.290 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih znaša 2.390 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih znaša 2.490 EUR.   *Kategorizacija butičnih hotelov je v Uzbekistanu drugačna, vendar hoteli ustrezajo našim 3*** plus oziroma 4****. Običajno gre za manjše družinske hotele s šarmom, ki se odlikujejo po arhitekturnem izgledu ali dobri lokaciji.   Slovenskim državljanom za bivanje do 30 dni viza ni potrebna.

1. DAN: LJUBLJANA – TAŠKENT

Zbirališče potnikov na letališču JP na Brniku dve uri pred večernim poletom proti Istanbulu in dalje proti Taškentu. Nočni let.

2. DAN: TAŠKENT

Po priletu v Taškent in opravljenih formalnostih na letališču, prevoz do hotela in zajtrk. Sledil bo poldnevni ogled glavnega mesta. Taškent je največje mesto v osrednji Aziji. Mesto je bilo uničeno v potresu leta 1966, a ga je tedanja sovjetska oblast popolnoma obnovila. Obiskali bomo stari del mesta, medreso Kukeldash, mavzolej Abu Bakr Kaffal Shoshi in bazar Chorzu. Popoldne prosto za počitek ali individualne sprehode in oglede. Večerja in nočitev (Z,V).

3. DAN: TAŠKENT – URGENCH - HIVA

Zjutraj prevoz na letališče in polet proti mestu Urgench na zahodu dežele. Po pristanku bomo pot nadaljevali do mesta Hive, ki velja za najbolje ohranjeno mesto na svilni poti. Mesto naj bi ustanovil Noetov sin Šen. Zahvaljujoč sovjetskemu konzervacijskemu načrtu je mesto danes muzej na prostem. Za mestnim obzidjem s štirimi vhodi so številni arhitekturni spomeniki iz različnih obdobij: palače, javna poslopja in mavzoleji. Ves dan bomo namenili ogledu mesta in uživali na sprehodu med tržnicami in trgovinicami. Večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: HIVA - BUHARA

Danes se bomo po stari karavanski poti podali čez zanimivo puščavsko pokrajino Kizil Kum proti Buhari. Nekaj postankov ob poti za fotografiranje: na primer ob legendarni reki Amur Darja. Popoldne bomo prispeli v Buharo in če bo čas, bomo šli na prvi sprehod po »Rjavem mestu«. Nastanitev, večerja in nočitev (Z,K,V).

5. DAN: BUHARA

Buhara je najbolj versko in sveto mesto v osrednji Aziji. V 9. in 10. stoletju je bila glavno mesto Samanidskega imperija in tedaj se je imenovala »Vzvišena Buhara«. Bila je steber islama. Druga zlata doba je bila v 16. stoletju, ko je bila Buhara glavno mesto uzbeških Shaybanidov. V tem času je bilo v mestu preko 100 medres in preko 300 mošej. Na sprehodu skozi mesto si bomo nekaj teh medres, mošej in mavzolejev tudi ogledali in sicer: medresi Kukeldash in Miri-Arab, kompleks Poi-Kalyan z najvišjim minaretom v mestu, Petkovo mošejo Kalyan.  Večerja s predstavo plesov in pesmi v tradicionalni restavraciji. Nočitev (Z,V).

6. DAN: BUHARA - SAMARKAND

Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledi Buhare in sicer bomo obiskali Samanidski mavzolej, citadelo Ark, palačo Sitorai-Mohi-Hosa ter zgradbo s štirimi minareti, Chor Mosa. Popoldne se bomo z vlakom odpeljali v mesto, kamor bomo prispeli proti večeru. Samarkand, ali po grško Marakanda, je nastalo v 5. st. pr.n.št. Ko ga je zavzel Aleksander Veliki leta 329 pr.n.št. je bilo to že kozmopolitsko mesto, obdano z obzidjem. Aleksander Veliki je o prestolnici Sogdijskega imperija izjavil: »Vse kar sem slišal o Marakandi je res, razen tega je mesto lepše kot sem si sploh lahko predstavljal«. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: SAMARKAND - TAŠKENT

Dopoldne bo namenjeno najlepšim spomenikom tega legendarnega mesta, kot so: Guri Amirjev mavzolej, Ulugbegovo, Sher Dor in Tilla Kari medrese, nekropola Shahr i Zindah, muzej Afrasiab in Ulugnegov observatorij. Po ogledih bo še nekaj časa prostega za individualne sprehode in raziskovanja ter morda lahko kosilo. Popoldne prevoz na železniško postajo in vožnja s hitrim vlakom do glavnega mesta. Zadnji večer v glavnem mestu, večerja v lokalni restavraciji ob spremljavi uzbekistanske glasbe in po končani večerji prevoz na letališče (Z,V).

8. DAN: TAŠKENT – ISTANBUL - LJUBLJANA

Nekaj čez polnoč bo polet letala proti Istanbulu in dalje proti Ljubljani, kjer bomo pristali dopoldne.  

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava