KAMPANIJA, BAZILIKATA IN APULIJA - SKRIVNOSTNI JUG ITALIJE

8 dni
17.09.2022
EVROPA
od

1190 €

Vabimo ljubitelje dobre italijanske kulinarike v manj znane kotičke južnega kontinentalnega dela Italije, v kraje in pokrajine, ki se nahajajo med tremi zgodovinskimi morji: Tirenskim, Jonskim in Jadranskim. Predstavili vam bomo tri zanimive, a manj znane regije: pričeli bomo z južnim delom Kampanije in nekoč slavnim grškim mestom Paestum na obali Tirenskega morja. Med planinami pokrajine Bazilikate so posejane številne vasice, kjer se je ohranila stara kultura arbreš. V eni od najbolj odmaknjenih vasi bomo deležni pravega gostoljubja z juga Italije in uživali v pravih kulinaričnih specialitetah teh krajev. Pot nas bo vodila do skrivnostnega, trogloditskega mesta Matere, bivše kulturne prestolnice Evrope. In sledila bo poezija z juga: Apulija in prekrasne bele vasi, baročna mesta in povsod zelena polja ter nasadi stoletnih oljk. Redki so kotički Italije, kjer je bila zgodovina tako pestra kot prav tukaj in iz vsakega obdobja je ostalo veliko zanimivega. Zagotovo bo mestece Alberobello vrhunec našega potovanja, kjer bomo v družinskem hotelu naših domačinov uživali v najboljši kuhinji v vsej regiji, in to med zanimivimi in nenavadnimi zgradbami - trulli.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

17.09.2022

Rok za prijavo

najmanj dva meseca pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

prevoz z avtobusom, vse cestnine, parkirnine in dnevnice ter bivanje dveh voznikov, bivanje v izbranih hotelih* s 4**** na osnovi 7 polpenzionov v dvoposteljni sobi (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 230 EUR), lokalne vodnike v Paestumu, Materi in Apuliji,  slovenskega spremljevalca ves čas potovanja, organizacijo, nezgodno zavarovanje in DDV.

Cena ne vključuje

vstopnin*, ki za vse oglede znašajo približno 40 EUR in turističnih taks v hotelih, ki jih je potrebno plačati na licu mesta (cca 1 EUR po osebi na dan) v gotovini.

Dodatne informacije

CENA pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 1.290 EUR, pri najmanj 15 potnikih znaša 1.390 EUR in pri najmanj 10 potnikih znaša 1.590 EUR.   * Vstopnin nismo vključili v ceno ker imajo državljani EU starejši od 65 let v večino muzejev in arheoloških parkov popust ali prost vstop.   Izbrani hoteli ustrezajo našim 4****. Od tega imamo dva družinska hotela, ki smo ju izbrali zaradi izjemne kulinarike (v Alberobellu in Terranovi), ostali hoteli so standardni 4**** hoteli.

1. DAN: MARIBOR – LJUBLJANA – BOLOGNA – RIM – NEAPELJ – PAESTUM

Jutranji odhod iz Maribora, Celja, Ljubljane in nadaljevanje dnevne vožnje z vmesnimi postanki mimo Padove, Bologne, Rima in Neaplja. Na poti kratek uvod v italijanske regije, skozi katere se bomo peljali. Popoldne bomo prispeli v Paestum, ki leži na obali Tirenskega morja. Nastanitev v hotelu na obali, prosto do večerje v hotelu, nočitev (V).

2. DAN: PAESTUM - TERRANOVA

Po zajtrku si bomo ogledali arheološki park, v katerem je nekaj izjemno lepo ohranjenih starogrških templjev antične grške Pozejdonije, mesta Pozejdona iz sedmega stoletja pred našim štetjem. Na koncu še ogled arheološkega muzeja, v katerem so prelepe metope in zanimivi sarkofagi. Nadaljevanje poti proti jugu do kraja Terranova di Pollino. Kraj leži znotraj istoimenskega nacionalnega parka. Na poti se bomo ustavili še v vasi San Paolo Albanese, v kateri še danes živijo potomci albanske manjšine. To so nasledniki Albancev, ki so v petnajstem stoletju iz Albanije pribežali pred Turki in se nastanili v teh odročnih krajih na jugu Italije in v visokih gorah ostali osamljeni skozi stoletja. Tej osamljenosti pa se lahko zahvalijo, da so tako dobro ohranili svoj jezik, tradicijo in kulturo, ki jo danes imenujejo “arbreš”. Ogledali si bomo zanimiv etnološki muzej, ki nam bo predstavil to kulturo. Nastanitev v družinskem hotelu, ki slovi po odlični lokalni kulinariki, večerja in nočitev (Z,V).

3. DAN: TERRANOVA – MATERA – ALBEROBELLO

Po zajtrku bomo pot nadaljevali do Matere, glavnega mesta province Lukanije ali Bazilikate. Mesto je nedvomno eno najbolj nenavadnih in slikovitih na jugu Italije. Nastalo je na kraškem bregu nad dolino in večina starejših zgradb je vklesana v skalo. V njih so domačini prebivali vse do 50. let prejšnjega stoletja, ko se je pričelo načrtno izseljevanje in zapuščanje teh domovanj, ki so jih tedaj imeli za trogloditske. Mesto je še posebej zaslovelo, odkar so pred leti tukaj posneli nekaj prizorov iz filma Kristusov pasijon režiserja Mela Gibsona. Po kosilu ogled z lokalnim vodnikom in nekaj časa prosto za samostojno odkrivanje tega skrivnostnega mesta. Popoldne bomo pot nadaljevali do mesteca Alberobello, nastanitev v manjšem, družinskem hotelu s šarmom, ki slovi po najboljši kuhinji v Apuliji. Večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: ALBEROBELLO – JAME CASTELLANA – ALBEROBELLO

Po zajtrku v hotelu bomo pot nadaljevali do mesteca Castellana, v katerega neposredni bližini so šele leta 1938 odkrili najlepše italijanske podzemne jame. Bela jama, ki je del podzemnega labirinta, je bila proglašena za najlepšo na svetu. Po končanem ogledu se bomo vrnili v Alberobello in popoldne bomo namenili odkrivanju neverjetnega Alberobella in njegovega starega dela mesta. Odkrivali bomo skrivnostne trulle, bele hiške s stožčastimi strehami. Sprehodili se bomo po monumentalnem delu, ki je zaradi svoje edinstvenosti pod zaščito UNESCA. Ustavili se bomo še v lokalni farni cerkvi, posvečeni svetnikoma Kozmi in Damijanu. Preostanek popoldneva prosto. Gurmanska večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: ALBEROBELLO – BELE VASI - LECCE

Po zajtrku se bomo podali proti osrednjemu delu Apulije in se popeljali med najlepšimi belimi vasmi pokrajine Murge. Prvi postanek bo v vasi Locorotondo. Sprehodili se bomo po ozkih belih ulicah med belimi kamnitimi zgradbami vse do osrednjega trga, od koder je lep razgled vse do sosednje Martine France. Nato se bomo mimo Cisternina popeljali do belega mesteca Ostuni, ki leži na vrhu griča s prelepim pogledom na južni Jadran. Popoldne si bomo ogledali mesto Lecce, ki slovi kot mesto baroka in mnogi ga zaradi prekrasne, monumentalne baročne arhitekture imenujejo kar Firence juga. Rimsko mesto Lupiae je svojo podobo spremenilo pod Bizantinci in doseglo svoj razcvet v petnajstem stoletju. Ogled mesta bomo pričeli pri rimskem amfiteatru, nadaljevali po ulici baročnih cerkva in zaključili pred katedralo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: LECCE – OTRANTO – GALLIPOLI - LECCE

Današnji dan bomo namenili odkrivanju najbolj skritih kotičkov Apulije. Naš prvi postanek bo v mestu Otranto, ki slovi po katedrali iz 11. stoletja, ta pa po prekrasni rozeti, romanskih kapitljih, lepo izrezljanem lesenem stropu in kapelici mučenikov. Sicer je bilo mesto v rimskih časih eno pomembnejših pristanišč na Jadranski obali, izhodišče za vzhodno Sredozemlje.  Po ogledu mesta bo prosto in nato bomo pot nadaljevali ob obali Jadranskega morja vse do najjužnejše točke italijanske pete, rta Leuca. Popoldne se bomo ustavili še v mestu Gallipoli, ki naj bi ga po legendi ustanovil Grk Idomeneus s Krete in mesto je bilo eno pomembnejših v Veliki Grčiji. To obdobje je bilo tudi najlepši in najslavnejši del zgodovine mesta. Preostala zgodovina je sledila dogodkom, ki so zapečatili usodo ostalih mest v tem delu Italije. Danes je Gallipoli mesto v Jonskem zalivu s številnimi, prelepimi cerkvami. Sprehod po mestu in prosto za popoldanski sprehod ali kavo. Popoldne vrnitev v naš hotel, prosto do večerje, nočitev (Z,V).

7. DAN: LECCE – BARI – CASTEL DEL MONTE - LORETO

Po zajtrku se bomo odpeljali do mesta Bari, od koder je doma Sveti Miklavž. Mesto Bari je eno najpomembnejših italijanskih pristanišč in arhitektonsko se deli na tri dele: antični del mesta, del iz 19. stoletja in moderno mesto. Sprehod po starem mestnem jedru in ogled katedrale Svetega Miklavža, ki je veljala za model vsem romanskim katedralam, ki so jih gradili kasneje po vsej Apuliji. Po ogledu mesta bomo pot nadaljevali do Castel del Monta, simbola apulijskega turizma, gradu na vrhu hriba, od koder je prekrasen pogled na okolico. Grad je dal v letih 1240-1250 postaviti njegov skrivnostni vladar Friderik II. Švabski in  je arhitektonsko nedvomno ena najbolj čistih gotskih zgradb v Italiji in predhodnik renesanse. Popoldne nadaljevanje poti po zahodni jadranski obali proti turističnemu kraju Loreto. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

8. DAN: LORETO – GRADARA – LJUBLJANA – MARIBOR

Mesto se je razvilo na križišču prehodov okoli znamenite bazilike, v kateri je znamenita relikvija Svete hiše v Nazaretu, kjer se je po izročilu rodila in živela Devica Marija in kjer je prejela oznanilo o čudežnem rojstvu Jezusa. Prva omemba Loreta sega v leto 1315, kjer se omenja rustikalni Sacello, ki so ga obiskali pobožni verniki. Majhna vasica, ki je zrasla naokoli, se je imenovala Villa Loreti. Po le dvajsetih letih od prihoda Svete hiše je že nastala prava naseljena vas. Krajši sprehod po mestu in nato bomo pot nadaljevali proti srednjeveški vasici Gradari, ki se nahaja na severnem delu province Marche. Vas obdaja dvojno obzidje in pa masiven srednjeveški grad, eden najbolje ohranjenih v Italiji. V njem naj bi se odvijala drama Paola in Frančeske, o kateri je pisal Dante Alighieri v petem krogu njegovega Pekla. Zgodovina vasi pa je prepletena z zgodbami najpomembnejših srednjeveških italijanskih plemiških družin kot so Malatesta, Sforza in Borgia. Po ogledu prosto za kosilo, sprehode in oglede. Popoldan se bomo po jadranski obali odpeljali proti Bologni, Padovi in proti večeru prispeli v Ljubljano in uro in pol kasneje v Maribor.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava