BOSNA IN HERCEGOVINA

8 dni
08.10.2022
EVROPA
od

840 €

Bosna in Hercegovina se lahko pohvali s prelepimi nacionalnimi parki, povsem neokrnjeno naravo in bogato dediščino bivše skupne države. Tokrat vas vabimo, da skupaj odkrijemo dele Bosne in Hercegovine, ki jih zagotovo še niste videli. Ali pa morda pred mnogimi leti, vmes pa se je zgodilo marsikaj. Potovanje bomo pričeli z dogodki iz druge svetovne vojne ter obiskali prizorišča v Jasenovcu in v Nacionalnem parku Kozara ter se spustili proti Banja Luki, drugemu največjemu mestu v Bosni in Hercegovini in prestolnici entitete Republike srbske. Nato bomo sledili potem AVNOJA in Iva Andrića, obiskali zanimive piramide v Visokem ter prespali v glavnem mestu Bosne in Hercegovine, Sarajevu. Obiskali bomo tudi Titovo protiatomsko zaklonišče pri Konjicu ter občudovali naravo v nacionalnem parku Sutjeska.  Pot bomo nadaljevali proti Hercegovini in spoznavali skrite kotičke te pokrajine in krajev ob reki Neretvi. Za konec pa še prekrasen nacionalni park reke Une, ki ga boste lahko spoznavali peš ali na raftingu. Prepričani smo, da vas bo program, ki je pred vami, navdušil in da boste uživali na potovanju.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

08.10.2022

Rok za prijavo

Najmanj dva meseca pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

prevoz z avtobusom po programu, vse cestnine, dnevnice in bivanje voznika in vodnika, bivanje v hotelih s 4**** v dvoposteljni sobi (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 160 EUR), obroke po programu (7 večerij in 2 kosili), lokalne vodnike v Bosni, vstopnine v nacionalne parke, Sutjeska, Kozara, Una ter vstopnine v spominski park in muzej v Jasenovcu in na Kozari, muzeje v Jajcu in Travniku, poseben prevoz znotraj NP Sutjeska, degustacijo vin, staro turško hišo v Mostarju, muzej v Jablanici in atomsko zaklonišče v kraju Konjic, vstopnino v jamo Vjetrenica in Titovo jamo ter safari v rezervatu Hutovo blato, slovensko vodenje ves čas potovanja, organizacijo, nezgodno zavarovanje in DDV.

Cena ne vključuje

morebitnih napitnin za vodnike in voznika.

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 925 EUR in pri najmanj 15 plačanih potnikih znaša 995 EUR.

 1. DAN: LJUBLJANA – MARIBOR – JASENOVAC– NP KOZARA – BANJA LUKA

Jutranji odhod iz Ljubljane, Celja, Maribora in nadaljevanje vožnje mimo Zagreba do Novske, kjer bomo obiskali spominski park Jasenovac, kjer je bilo koncentracijsko taborišče med drugo svetovno vojno. Taborišče je bilo ustanovljeno avgusta leta 1941 in razpuščeno šele aprila leta 1945. Namenjeno je bilo predvsem uničevanju Srbov, vendar so v njem umrli tudi številni Hrvati, Romi, Judje in Slovenci. Popoldan se bomo podali do bližnjega nacionalnega parka Kozara, kjer bomo obiskali muzej posvečen prvi od največjih bitk v drugi svetovni vojni na tleh nekdanje Jugoslavije. Po ogledu spominskega parka in muzeja se bomo spustili proti Banja Luki ter se sprehodili po njenem središču, ki je z 250.000 prebivalci drugo največje mesto v Bosni in Hercegovini. Mesto je politično, kulturno in gospodarsko središče bosanskih Srbov, ki v mestu predstavljajo 90 % prebivalstva. Večerja in nočitev v hotelu. (Z,V)

2. DAN: BANJA LUKA – JAJCE – TRAVNIK - VISOKO – SARAJEVO

Po zajtrku sledi nadaljevanje poti po dolini reke Vrbas proti mestu Jajce, znanem po drugi konferenci AVNOJ-a leta 1943, kjer je Tito skupaj s tovariši komunisti iz vse Jugoslavije osnoval pot povojne skupne domovine. Sprehodili se bomo do slapu reke Plive, obiskali grobnico, ki jo je dal zase izklesati Hrvoje Vukčić Hrvatinić in se povzpeli na mestno trdnjavo, od koder je lep razgled na mesto in okolico. Obiskali bomo tudi muzej AVNOJ-a. Popoldan sledi postanek pri Janjskih otokih, nekaj kilometrov od izvira reke Janj, znanih po številnih potokih in slapovih ter prelepi zeleni naravi. Pot bomo nadaljevali do mesta Travnik, ki leži 90 km SZ od Sarajeva in je glavno mesto osrednjega bosanskega kantona. Mesto je bilo od leta 1686 pa vse do 1850 prestolnica osmanskih vezirov. Iz tega obdobja je v mestu veliko kulturno zgodovinskih spomenikov. Nekatere od teh si bomo tudi ogledali. V mestu se je leta 1892 rodil Ivo Andrić, Nobelov nagrajenec za književnost leta 1961. Popoldan bomo pot nadaljevali mimo kraja Visoko, se ustavili pri tako imenovanih bosanskih piramidah, ter nadaljevali proti Sarajevu. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev. (Z,V)

3. DAN: SARAJEVO – KONJIC – JABLANICA – SARAJEVO

Danes se bomo najprej odpravili do kraja Konjic, ki leži ob prečudoviti reki Neretvi. V Konjicu se nahaja tudi nekdanje Titovo protiatomsko zaklonišče, ki je veljalo za eno največjih skrivnosti tedanje komunistične oblasti. Po opravljenih formalnostih sledi ogled Titovega zaklonišča in popoldne ogled še enega zanimivega muzeja in sicer Muzeja bitke za ranjence v Jablanici na reki Neretvi. V popoldanskh urah se bomo vrnili nazaj v Sarajevo, ter se sprehodili po starem mestnem jedru, mimo znane zgradbe-Vijećnice do fontane Šeher-Ćehajine ćuprije, nato po ulici Kazandžiluk, znani po delavnicah različnih obrti, mimo Sebilja, Saračija in Morića hana do velike Begove džamije. V bližini Latinske ćuprije se nahaja »Muzej grada Sarajeva«, zraven pa saborna cerkev in katedrala. Ogled bomo zaključili na Baščaršijskem trgu. Nekaj časa bo prosto za samostojno raziskovanje središča. Povratek v hotel. Večerja in nočitev. (Z,V)

4. DAN: SARAJEVO – NP SUTJESKA – TREBINJE

Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti Nacionalnemu parku in dolini Sutjeske, kjer se je odvijala 5. ofenziva, znana pod imenom Bitka na Sutjeski. Ogledali si bomo spomenik v Tjentištu in se nato odpeljali do razgledne točke imenovane Dragoš Sedlo, od koder bomo uživali v prelepem razgledu na dolino Sutjeske. Popoldan bomo pot nadaljevali proti mestu Trebinje, ki velja za najjužnejše mesto v Bosni in Hercegovini in je s svojim sredozemskih podnebjem tudi najbolj vroče mesto Bosni in Hercegovini. Po poti se bomo ustavili še v Bileći in si ogledali stečke. Stečki so srednjeveški kamniti nagrobni spomeniki, ki so nastajali med prvo polovico 12. stoletja, dosegli svoj vrhunec v 14. in 15. stoletju ter se postopno nehali proizvajati v 16. stoletju, ko so Turki okupirali Bosno in Hercegovino. Imajo obliko sarkofaga, hiše, plošče, križa ali krste. Na nekaterih so vklesana imena pokojnikov z napisi, najzanimivejši pa so okrašeni tudi z dekorativno plastiko v obliki človeških postav, živali, ptic, motivov z lova, vitеških turnirjev, orožja in narodnih plesov, pa tudi z grbi ter različnimi ornamenti. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev. (Z,K,V)

5. DAN: TREBINJE – JAMA VJETRENICA - TREBINJE

Današnji dan bomo pričeli z ogledom mesta Trebinje. Mesto stoji ob reki Trebišnjici v jugovzhodni Hercegovini, 10 km od Jadranskega morja. Ob reki je več starih mlinov in mostov, od katerih so trije v samem mestu. Najbolj slaven je Arslanagića most, katerega je dal zgraditi Mehmed Paša Sokolović leta 1574 in je eden od najlepših mostov, ki so jih v osmanskem obdobju zgradili v Bosni in Hercegovini. Sprehodili se bomo po mestu in si nato ogledali samostan Tvrdoš, ki stoji ob Trebišnjici v vasi Tvrdoši. Je eden od najstarejših samostanov v Bosni in Hercegovini in eden od najpomembnejših samostanov srbske pravoslavne cerkve. Sledi obisk vinske kleti in degustacija odličnih hercegovskih vin. Popoldne se bomo odpravili še na ogled zanimive jame Vjetrenice in se pozno popoldne vrnili nazaj v Trebinje, kjer se bomo povzpeli še do samostana Hrcegovačka Gračanica, ki se na nahaja na hribu Crkvina, s prelepim pogledom na Trebinje. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev. (Z,V)

6. DAN: TREBINJE - STOLAC – HUTOVO BLATO - POČITELJ - MOSTAR

Danes bomo zapustili najjužnejše mesto Bosne in Hercegovine in pot nadaljevali preko Popovega polja do kraja Stolac, kjer bo krajši postanek. Kraj naj bi bil nepretrgoma naseljen zadnjih 15.000 let. Središče mesta je lep primer devetih različnih arhitektonskih slogov. Popoldne se bomo ustavili še v vasi Prebilovci in izvedeli več o dogodkih 20. stoletja, ki so posebej zaznamovali domačine. Sledi ogled naravnega rezervata Hutovo blato, ki se ponaša z zelo bogato floro in favno ter velja za eno največjih prezimovališč ptic v Evropi. Po obisku Hutovega blata bomo pot nadaljevli proti Počitelju, mestecu muzeju, biseru otomanske arhitekture. Nekaj kilometrov pred Mostarjem se bomo ustavili še v Blagaju in si ogledali Blagajsko tekijo, pomemben kulturni spomenik in objekt, v katerem so svoje obrede opravljali derviši in se nahaja tik ob izviru reke Bune. Nastanitev v Mostarju. Večerja in nočitev.  (Z,V)

7. DAN: MOSTAR – MEDJUGORJE – DRVAR - BIHAĆ

Po zajtrku sledi ogled Mostarja, mesta, ki ga je zaznamoval stari most, po katerem je dobil tudi ime. Stari most je dal zgraditi osmanski arhitekt Mimar Hajrudin v drugi polovici 16. stoletja. Most so zrušile enote hrvaške vojske novembra leta 1993 in novi stari most so ponovno postavili in inavgurirali julija 2004. Od leta 2005 je pod zaščito UNESCA. Sprehodili se bomo po starem bazaru imenovanem Kujundžiluk in obiskali staro turško hišo, ki je danes muzej. Nekaj časa bo prostega za sprehode, fotografiranje, kavo ali nakupe. Po Mostarju sledi še postanek v Medjugorju, pomembnem romarskem kraju, znanem po domnevnih Marijinih prikazovanjih. Popoldne se bomo podali še na ogled Titove jame pri Drvarju, katero je maršal Tito z vrhovnim štabom uporabljal kot zaklonišče med drugo svetovno vojno, danes pa je jama urejena kot del vojaškega muzeja. Prihod v Bihać.  Nastanitev, večerja in nočitev. (Z,V)

8. DAN: BIHAĆ – NP UNA – MARIBOR – LJUBLJANA

Dopoldne boste lahko spoznavali in uživali v najlepših delih nacionalnega parka reke Une. Podali se bomo proti atraktivnemu Štrbačkom buku. Ob bregovih reke Une so posejani ostanki številnih gradov, kar dokazuje o stoletnem pomenu doline v prometnih povezavah med notranjostjo in Jadranom. Območje nacionalnega parka reke Une zajema 198 kvadratnih km skrajnega zahodnega dela BiH. Po reki Uni je za ljubitelje raftinga možen adrenalinski spust. Oglede bomo končali s kosilom in se popoldne preko Hrvaške vrnili v Slovenijo, kamor bomo prispeli v večernih urah. (Z,K)

 

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava