GAMBIJA IN SENEGAL

12 dni
12.11.2022
AFRIKA
od

2790 €

POTOVANJE PO ZAHODNI ČRNI AFRIKI

Tokrat vas vabimo v zanimivi državi Zahodne Afrike. Iz Ljubljane bomo preko Istanbula ob izjemno dobri povezavi poleteli v Banjul, glavno mesto Gambije in v tej državici preživeli prve tri dni potovanja. Gambija, ki je ime dobila po istoimenski reki, je najmanjša afriška država na Črnem kontinentu, ki jo v celoti obkroža Senegal in pa Atlantik na zahodu. Senegal je nedvomno ena razvitejših zahodnoafriških držav. Znana predvsem po slavnem reliju Pariz-Dakar; del te poti bomo prevozili na naši poti. Senegal je seveda tipična črnoafriška država, lahko bi dodali s šarmom. In živahnimi ritmi. Predvsem glavno mesto Dakar, ki se lahko pohvali s številnimi nočnimi lokali. Potovanje bo potekalo skozi puščavski del zahodne Afrike, ki ga tu in tam prepredajo reke, ki se zlivajo v Atlantik in ki tem puščavskim krajem dajejo življenje. In seveda ljudem, ki živijo na njihovih bregovih. Razdalje, ki jih bomo prevozili niso velike in potovanje samo ni naporno in zato primerno tudi za starejše potnike. Izbrani hoteli niso luksuzni, so pa dobri, udobni in zelo prijetni. Večina se nahaja na obali Atlantika in nekateri imajo tudi bazene, tako da bo to potovanje hkrati tudi majhen dopust. Da ne pozabimo: deželi nudita toplo afriško sonce, ki bo novembra še kako dobrodošlo in širok nasmeh domačinov …

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

12.11.2022

Rok za prijavo

najmanj 2 meseca pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

letalsko karto na relaciji Ljubljana-Istanbul-Banjul in Dakar-Istanbul-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse, (ki na dan 15.4.2022 znašajo 422 EUR), vse prevoze po programu, nastanitev v hotelih 3*** (en hotel) , 4**** in 5***** (en hotel)  v dvoposteljnih sobah in ena nočitev v luksuznih puščavskih šotorih s posteljami (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 490 EUR) na osnovi polpenzionov, vse izlete z ladjami, vse vstopnine za oglede po programu, lokalne vodnike v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV.

Cena ne vključuje

napitnin za lokalne vodnike in voznike, ki pa niso obvezne, a v krajih kamor potujemo pričakovane.  

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih je 2.890 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih 2.990 EUR, pri najmanj 10 plačanih potnikih 3.190 EUR in pri najmanj 8 plačanih potnikih je 3.390 EUR.   *Slovenski državljani za vstop v Gambijo in Senegal ne potrebujejo vize.

1.   DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL - BANJUL

Zbirališče potnikov na letališču JP na Brniku dobri dve uri pred večernim poletom letala proti Istanbulu in takoj nato dalje proti Banjulu.

2.   DAN: BANJUL

Ob 9. uri zjutraj bomo pristali v glavnem mestu Gambije. Po opravljenih formalnostih na letališču se bomo odpeljali v mesto, kjer bo krajši panoramski ogled: vladne zgradbe in središče mesta in se nato podali še v bližnji rezervat Abuko, v katerem živi 270 različnih vrst ptic. Naravni rezervat Abuko je najstarejši in najbolj obiskan v Gambiji. Brez daljnogleda tukaj seveda ne bo šlo. Nato se bomo podali do našega hotela na obali Atlantika in se nastanili. Prosto popoldne za počitek ob bazenu ali na plaži. Večerja in nočitev (V).

3.   DAN: BANJUL

Dopoldne bomo namenili ogledu gambijskega glavnega mesta Banjul, ki ima vsega 35.000 prebivalcev. Mesto je nastalo šele leta 1816 in se je najprej imenovalo Bathurst po tajniku angleškega kolonialnega administratorja. Mesto je služilo Angležem kot baza za preprečevanje trgovine s sužnji po uvedbi protisuženjskega zakona leta 1807. Ko je Gambija dobila svojo neodvisnost leta 1965, se je mesto preimenovalo v Banjul. Ogledali si bomo narodni muzej, slavolok 22, Albertovo tržnico in rimskokatoliško katedralo ter mošejo kralja Fahada. Nekaj časa bo prosto, da ujamemo utrip glavnega mesta in prosto popoldne v našem hotelu na obali Atlantika. Večerja in nočitev (Z,V).

4.   DAN: BANJUL – JUFFUREH – MISSIRAH – TOUBAKOUTA

Po zajtrku se bomo odpeljali do vasi Juffureh in otoka James. Ta majhna gambijska vas je zaslovela v 70-ih letih prejšnjega stoletja, ko so predstavili serijo z naslovom »Korenine«, posneto po istoimenskem romanu avtorja Alexa Haleya, temnopoltega ameriškega pisatelja, potomca črnskega sužnja Kunta Kinte. Nato bomo zapustili Gambijo in vstopili v Senegal in naš prvi postanek bo v vasi Missirah, ki se nahaja na obrobju narodnega parka delte reke Saloum. Popoldne bomo prispeli v kraj Toubakouta, nastanitev v našem hotelu-lodžu za dve noči. Večerja in nočitev (Z,V).

5.   DAN: TOUBAKOUTA - NARAVNI REZERVAT FATHALA - TOUBAKOUTA

Danes dopoldne se bomo podali na zahodnoafriški safari v rezervat Fathala v spremstvu lokalnega vodnika, ki pozna mnoge zanimivosti v zvezi z afriško favno, ki jo bomo z malo sreče lahko tudi opazovali: tukaj živijo antilope, žirafe, nosorogi, zebre, divje svinje-bradavičarke … Sprehodili se boste lahko med mladimi levi, v spremstvu njihovega »trenerja«. Prosto za kosilo. Popoldne se bomo z ladjo podali na izlet po reki in opazovali ptice, ki gnezdijo ob reki. Vrnitev v naš hotel, večerja in nočitev (Z,V).

6.   DAN: TOUBAKOUTA – TOUBA – PUŠČAVA LOMPOUL

Dopoldne se bomo ustavili v svetem mestu Touba, ki se nahaja v osrednjem delu Senegala in je s svojimi pol milijona prebivalci drugo največje mesto, takoj za Dakarjem. V mestu se je rodil ustanovitelj najpomembnejše muslimanske bratovščine Muridov, šejk Ahmadou Bamba Mbacke, ki je tukaj tudi pokopan. Poleg njegovega groba je leta 1963 zrasla velika mošeja. Po ogledu mesta bomo pot nadaljevali proti puščavi Lompoul, znani po prelepih peščenih sipinah, ki se raztezajo od obale globoko v notranjost. Danes se bomo nastanili v luksuznih, mauretanskih šotorih (z lesenim podom in udobnimi posteljami, lično opremljen prostor; kopalnica in WC sta zraven šotora) in noč preživeli sredi puščave, s šotorsko streho nad glavo. Pred večerjo se bomo na kameljih hrbtih podali preko prekrasnih, bližnjih peščenih sipin. Romantična večerja pod afriškim nebom ob ognju. Nočitev v puščavi bo zagotovo nepozabno doživetje (Z,V).

7.   DAN: LOMPOUL – NARODNI PARK LANGUE DE BARBARIE – SAINT LOUIS

Dopoldne bomo uživali v puščavi in se morda odločili za jahanje kamel, ali pa preprosto uživali na peščenih sipinah. Nato se bomo podali proti ustju reke Senegal do nacionalnega parka Langue de Barbarie. Kraj je pravi raj za ornitologe in s čolnom se bomo podali na izlet po reki in laguni. Tod gnezdijo poleg številnih ptic tudi morske želve. Po »vodnem« safariju bomo pot nadaljevali do mesta Saint Louis. Mesto je na otočku Ndar leta 1659 ustanovil Francoz Louis Caulllier in postalo je prvo francosko kolonialno mesto v Afriki. Kmalu se je razvilo v pomembno trgovsko središče in ko so Francozi ustanovili svoj kolonialni imperij v zahodni Afriki, je postal Saint Louis glavno mesto tega francoskega afriškega imperija in velja danes za enega najlepših francoskih kolonialnih mest na svetu. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

8.   DAN: SAINT LOUIS

Dopoldne bomo namenili ogledu francoskega kolonialnega mesta in se s tradicionalno konjsko vprego popeljali po starem, kolonialnem delu mesta, ki je zaradi svojega arhitekturnega izgleda pod zaščito UNESCA kot del svetovne kulturne dediščine. Ustavili se bomo pred mestno hišo, katedralo, narodnem muzeju in v ribiški četrti, kjer se bleščijo raznobarvni čolni. Vrnitev v hotel in prosto popoldne za samostojne sprehode in odkrivanje mesta. Večerja in nočitev (Z,V).

9.   DAN: SAINT LOUIS - NARAVNI REZERVAT DJOUDJ - SAINT LOUIS

Zjutraj se bomo podali do rezervata Djoudj, ki je poznan in priljubljen med ornitologi in velja za tretji največji ornitološki rezervat na svetu. Med novembrom in aprilom tod gnezdi na stotine vrst ptic selivk iz Evrope. Popoldne se bomo vrnili v mesto Saint Louis preostanek popoldneva prosto. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

10. DAN: SAINT LOUIS – ROZA JEZERO - DAKAR

Danes se bomo podali proti severu dežele do jezera roza barve, ki se nahaja približno uro in pol severno od glavnega mesta. Voda v jezeru je zelo slana in zaradi tega roza oziroma skoraj rdeče barve. Morda se boste okopali ali zgolj namočili noge v topli plitki vodi? Obiskali bomo soline ob jezeru in opazovali kako domačini zbirajo sol. Kosilo v restavraciji. Popoldne se bomo podali dalje proti glavnemu mestu Dakar, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

11. DAN: DAKAR – OTOK GOREE – DAKAR - ISTANBUL

Po zajtrku se bomo z ladjo popeljali do otoka Goree, kamor bomo prispeli čez pol ure. Otok je prava oaza miru in na njem nekaj zanimivih kolonialnih zgradb, vezanih za črno zgodovino otoka, ki je tesno povezana s trgovino s sužnji, ki je tod nekoč cvetela v 18. in 19. stoletju. Popoldne vrnitev v Dakar in ogled senegalskega glavnega mesta. Videli bomo Veliko mošejo, predsedniško palačo, Trg neodvisnosti, Spomenik afriške renesanse ... Pozno kosilo v lokalni restavraciji in proti večeru prevoz na mednarodno letališče v Dakarju ter ob 21. uri polet proti Evropi (Z,K).

12. DAN: ISTANBUL – LJUBLJANA

Jutranji pristanek v Istanbulu in takoj zatem še let do Ljubljane, kjer bomo pristali ob 9h dopoldne.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava