ISLANDIJA - DEŽELA OGNJA IN LEDU - RAZPRODANO!

9 dni
11.08.2022
EVROPA
od

2490 €

STROKOVNA EKSKURZIJA

Vljudno vas vabimo na strokovno ekskurzijo s terenskim delom po Islandiji, kjer si pri oblikovanju pokrajine podajata roke ogenj in led, kjer lahko nastajanje novega kopnega in preoblikovanje starega neposredno opazujemo in proučujemo. Vabimo vas v mistično pokrajino z mahovi in lišaji prekritih lavnih polj, tja, kjer je doma ena izmed najstarejših demokracij, ki se zrcali v vsakodnevnem življenju ljudi, ki živijo v Islandiji. Spoznavanje, raziskovanje in proučevanje  dežele vulkanov, gejzirov, ledenikov, pokrajin na robu arktičnega kroga, bo potekalo po načelih terenskega dela s predstavitvijo referatov in  predavanji na terenu in v avtobusu. Vse prijavljene učitelje bomo povabili na videokonferenčno srečanje, kjer bomo podrobno predstavili potek strokovne ekskurzije in odgovorili na morebitna vprašanja. Interdisciplinarno proučevanje in spoznavanje Islandije, ki leži na nemirni zemeljski razpoki Srednjeatlantskega gorskega hrbta, tam kjer se srečujejo vulkanske površinske oblike, fjordi, gejziri, žveplovi izviri, veličastni slapovi, ledeniki, z vročimi tokovi lave še vedno delujočih vulkanov, predstavlja priložnost in izziv. Skupaj bomo doživeli deželo islandskih sag o ognjenih velikanih, kjer se led topi v ognju, v rodovitnih zelenih dolinah pa v temnih zimskih nočeh in poletnih dneh brez noči, potomci pomorskih Vikingov pripovedujejo zgodbe o islandskih konjih.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

11.08.2022

Rok za prijavo

Najkasneje 3 mesece pred odhodom, oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

30

Cena vključuje

prevoz iz Ljubljane, Maribora do letališča na Dunaju in nazaj, letalsko karto na relaciji Dunaj-Keflavik-Dunaj, vse letališke, varnostne in RSF takse, prevoze po programu z avtobusom po otoku, vse stroške v zvezi s prevozom (nastanitev in plačilo voznika), bivanje v hotelih* s 3*** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 590 EUR), obroke po programu (6 večerij in eno kosilo), vse oglede in večina vstopnin po programu (Perlan in film o Aurori borealis, obisk kmetije z islandskimi konji ter lahko kosilo pri njih, vstopnina v muzej Eldheimer na Vestmanskih otokih, izlet z ladjo po ledeniški laguni Jokulsarlon, povratna karta na trajektu na Vestmanske otoke), slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov ter DDV.

Cena ne vključuje

fakultativne vstopnine simulacijski let Fly over Island (26 EUR) in napitnin za voznika.

Dodatne informacije

Izbrani hoteli imajo uradno 3***. To so za islandske razmere zelo dobri hoteli in ustrezajo našim 3*** in 4****.

1. DAN: LJUBLJANA – MARIBOR – DUNAJ – REYKJAVIK

Popoldanski avtobusni prevoz iz Ljubljane, Maribora do Dunaja. Ob 18.30 polet do Keflavika, kjer bomo pristali ob 20.55. Po opravljenih formalnostih se bomo odpeljali do Reykjavika, prestolnice Islandije, ki je hkrati največje mesto države, kulturno in izobraževalno središče; tukaj živi več kot tretjina vsega prebivalstva Islandije. Nastanitev v hotelu in nočitev.

2. DAN:  REYKJAVIK - SLAPOVI GULLFOSS – GEJZIR – THINGVELLIR – BIFROST

Po zajtrku bo sledil ogled najbolj impresivnih islandskih slapov Gullfoss in kanjona reke Hvita. Tod bomo opravili prve terenske vaje, nato pa pot nadaljevali do Velikega gejzira, ki je zadnje čase manj aktiven, a kraj sam ostaja še naprej izjemno atraktiven, saj omogoča proučevanje in opazovanje številnih aktivnih gejzirov. Naslednji postanek bo v narodnem parku Thingvellir, znanem po tektonski prelomnici, ki ločuje ameriško in evro-azijsko tektonsko ploščo in je pod zaščito UNESCA. V avtentičnem okolju bomo spoznali podrobnosti nastanka in razvoja ene izmed najstarejših demokracij na svetu. V  skoraj mistični pokrajini, kjer po izročilu živijo bajeslovni Troli,  med mahovi in lišaji bomo opravili terenske vaje, nato pa pot nadaljevali proti zahodnemu delu Islandije proti fjordu Hvalfjordur, do katerega bomo prispeli skozi tunel, ki vodi pod fjordom do krajev Akranes, Borgarnes. Sledil bo sprehod do slapov Barnafossar in Hraunfossar, ki padajo preko trdih bazaltnih pragov in ustvarjajo pokrajino še veličastnejšo. Nastanitev v hotelu v Bifrostu, večerja in nočitev (Z, V).

3. DAN: BORGARNES (Bifrost) – KRATER GRABROK – AKUREYRI

Dan bo namenjen spoznavanju ledeniško preoblikovane pokrajine severne Islandije, s poudarkom na potopljenih ledeniških dolinah – fjordih, vključno z Eyjafjordm, kjer že povsem na robu polarnega kroga  leži drugo največje islandsko mesto Akureyri. Na poti se bomo ustavili pri kraju Reykholt in se povzpeli na krater Grabrok, z roba katerega bo lep razgled na geomorfološko zanimivo pokrajino (terenske vaje). Nato se bomo odpeljali do fjorda Hrutafjordur in z malo sreče na obali videli morske leve, ki običajno leno poležavajo na skalnati obali. Mimo kraja Blönduos bomo pot nadaljevali proti fjordu Skagafjordur. Vsa ta pokrajina je še posebno znana po islandskih konjih in na polotoku Siglufjordur se bomo ustavili na kmetiji, kjer bomo izvedeli veliko zanimivih zgodb povezanih z islandskimi konji. Spregovorili bomo o življenju ljudi v Islandiji nekoč in danes, ter o izzivih in priložnostih Islandije v prihodnje. Na kmetiji bomo tudi poskusili domače specialitete (lahko kosilo). Pot bomo nadaljevali do drugega največjega mesta na Islandiji, Akureyrija, ki leži zgolj 100 km od polarnega kroga, a ima zaradi zalivskega toka izjemno mikroklimo in za mnoge domačine velja za najlepše mesto na otoku. Preostanek dneva bomo preživeli v središču mesta. Sprehodili se bomo skozi stari del mesta do botaničnega vrta in si ogledali vitraže v stari protestantski cerkvi. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z, K, V).

4. DAN: AKUREYRI – JEZERO MYVATN - EGILSTADIR

Po zajtrku se bomo  odpeljali do ledeniškega jezera Myvatn, ki se imenuje tudi Komarje jezero. Vso področje okoli jezera je pravi raj za geološko in geomorfološko proučevanje, spoznavanje vulkanskih in postvulkanskih pojavov,  psevdokraterjev, ter za opazovanje  ptic. Tod se nahaja eno izmed največjih solfatarnih polj na svetu, z brbotajočimi blatnimi vrelci (Skutustadir, Dimmuborgir, Namafjall-Hverir). Sprehodili se bomo skozi nenavadna polja strjene lave, občudovali najbolj nenavadne lavine formacije, vse do kaldere Krafla, na dnu katere se nahaja vulkansko jezero, ter opravili terensko vaje. Na poti do Egilstadira, si bomo ogledali slapove Godafoss ali slapove bogov. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

5. DAN: EGILSTADIR - DJUPIVOGUR - HÖFN - SKAFTAFELL

Ves dan bo namenjen proučevanju fjordov in ledenikov ter vpliva klimatskih sprememb na pokrajino in življenje ljudi. Dopoldan bomo namenili fjordom vzhodne Islandije,  popoldan pa ledenikom, ko se jim bomo z ladjo po ledeniški laguni Jökulsarlon, ki je običajno polna plavajočih ledenih gmot in ledenih plošč, tudi povsem približali. Po izletu z ladjo bomo odšli do ledenika Svinafellsjokull, ki leži znotraj narodnega parka Skaftafell (terenske vaje). Nastanitev v hotelu v Skaftafellu, večerja in nočitev. (Z, V)

6. DAN: SKAFTAFELL – FJADRARGLJUFUR - REYNISFJAR – SKOGAFOSS

Dopoldan bomo preživeli znotraj narodnega parka Skaftafell. Prvi postanek po kratkem pohodu bo pri ledeniku Skaftafell,  nato se bomo odpeljali do kraja Kirkjubaejarklaustur in si ogledali impozanten  kanjon Fjadrargljufur. Popoldne bomo pri kraju Vik opazovali svetovno znane  klife Dyrholaey in se sprehodili po črni peščeni plaži Reynisfjara. Sledila bo vožnja do Skogafossa, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev. (Z, V)

7. DAN: SKOGAFOSS – VESTMANSKI OTOKI – REYKJAVIK

Dan bomo preživeli na vulkanskih Vestmanskih otokih, ki jih mnogi imenujejo tudi islandski Pompeji. Po zajtrku se bomo podali do južne obale otoka in se vkrcali na trajekt, ki nas bo prepeljal do največjega vestmanskega otoka, Heimaey. Po vzponu na rob kraterja bo sledi opcijski ogled  muzeja Eldheimar.  Nato se bomo z avtobusom popeljali po otoku in opazovali izjemno vulkansko pokrajino ter njeno floro in favno. Otoki so znani po izjemno bogati favni, predvsem pticah, zato bo naslednji postanek na skrajni južni točki otoka, kjer gnezdijo kolonije mormonov. Na otoku je tudi najboljši teren za golf na Islandiji, znan  po tem, da leži na dnu vulkanskega kraterja.  V kraju Herjolfsdalur si bomo ogledali cerkev in nekaj starih, tipičnih islandskih hiš. Popoldne se bomo s trajektom vrnili na „celino“ in pot nadaljevali do Reykjavika, kjer bomo imeli panoramski ogled mesta. Nastanitev v hotelu v centru Reykjavika in večerja v restavraciji. (Z,V).

8. DAN: REYKJAVIK – DUNAJ  

Po zajtrku bo sledil bo panoramski ogled  glavnega mesta Islandije. Videli bomo stari del mesta s pristaniškim delom, katedralo, cerkev Hallgrimskirkja, mestno hišo, jezero Tjornin, parlament, Narodni muzej Islandije ter ogromno geotermalno zajetje Perlan.  Povzpeli se bomo na razgledno ploščad in si ogledali film o Aurori borealis. Popoldne krajše terensko delo na „najmlajšem vulkanskem polju Islandije“ (new Volcano field). Sledil bo prevoz na letališče in polet proti Dunaju ob 21. 35. (Z)

9. DAN:  DUNAJ – MARIBOR – LJUBLJANA

Pristanek letala na dunajskem letališču in prevoz do Maribora in Ljubljane.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava