VELIKA MEHIŠKA TURA

17 dni
22.04.2022
Amerika
od

2990 €

POTEPANJE PO DEŽELI BOGATIH STARIH KULTUR MAJEV, AZTEKOV, MISTEKOV, OLMEKOV ...

Mehika je klasična turistična destinacija, dežela, ki jo je enkrat preprosto treba videti. Je domovina z največ staroselskimi kulturami v vsej Latinski Ameriki. Pred prihodom španskih osvajalcev so tod živeli Olmeki, Maji, Azteki, Zapoteki, Misteki in še cela paleta etničnih skupin, ki so pustile sledi v sodobni bogati mehiški kulturi. To je dežela, ki se prikupi vsakomur, ne le avstrijskemu imperatorju Maksimilianu, ki je bil za Mehiko pripravljen žrtvovati celo sebe. Glavno mesto, ki velja za največje mesto na svetu, ima veliko znamenitosti, svoje svetle in temne strani. Od tam se bomo po kraljevski poti podali do nekoč bogatega rudarskega mesta Taxca. Mehika je tudi dežela haciend in na eni najstarejših in najlepših bomo tudi prespali, kar se vam bo zagotovo vtisnilo v spomin. To je dal zgraditi sam veliki osvajalec Hernan Cortez v 16. stoletju in je danes hotel s šarmom. Mehika je tudi dežela vulkanov, kaktusov, živopisanih barv in odlične kulinarike. Vse to nas bo spremljalo na vsakem koraku na poti skozi različne pokrajine: od osrednje planote mimo vulkanske osi do obal Mehiškega zaliva in dalje do tropskega Jukatana. Mehika je v marsičem edinstvena dežela; o tem se prepričajte sami. Pred vami je program za poznavalce ...

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

22.04.2022

Rok za prijavo

tri mesece pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest!

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

letalsko karto na relaciji Ljubljana-Mexico, Cancun-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse (ki na dan 5.9.2021 znašajo 373 EUR), nastanitve v turističnih hotelih s 4****, 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 520 EUR), polpenzione po programu in polne penzione v hotelih »all inclusive« v Puertu Morelosu, vse lokalne takse, prevoze v Mehiki po programu s turističnim avtobusom, lokalnega vodnika v angleščini ter spremljevalca Agencije Van Gogh, vse oglede in vstopnine po programu, ogled predstave "Svetloba in zvok", vožnjo s čolni po Xochimilcu in NP Celestun, napitnine za osebje v hotelih in nošenje prtljage, nezgodno zavarovanje in organizacijo potovanja ter DDV.

Cena ne vključuje

napitnin za voznika in lokalne vodnike.

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 3.090 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih znaša 3.290 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih znaša 3.490 EUR.   *Kategorizacija hotelov je lokalna, mehiška. Po naši presoji gre za zelo dobro izbrane hotele in take s šarmom.

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL - MESTO MEXICO

Srečanje potnikov na letališču Brnik pri Ljubljani dve uri pred poletom letala proti Istanbulu in dalje proti mestu Mexico. Nočni let.

2. DAN: MESTO MEXICO

Jutranji prihod v največje mesto na svetu. Po opravljenih formalnostih prevoz do hotela in zajtrk. Dopoldne krajši sprehod po središču starega dela mesta do katedrale in Nacionalne palače ter največjega trga v mestu, imenovanega Zocalo. Sledi nastanitev v hotelu in prosto popoldne za počitek. Večerja v hotelu in nočitev (Z,V).

3. DAN: MESTO MEXICO – TEOTIHUACAN – MESTO MEXICO

Po zajtrku se bomo odpeljali mimo trga Treh kultur, kjer bo krajši postanek do kraja Guadalupe, ki velja za enega največjih romarskih središč v Latinski Ameriki. Tukaj domuje zaščitnica katoliške Mehike, Mati Božja Guadalupe. Po ogledu se bomo podali proti severu do mesta Teotihuacan, kjer si bomo ogledali arheološki park, v katerem so ostanki te nekdaj bogate kulture. Poleg številnih templjev se bomo sprehodili tudi do piramide Lune in Sonca, ki veljata za eni najlepših v Mehiki. Kosilo v tradicionalni mehiški restavraciji in popoldne vrnitev v glavno mesto. Preostanek dneva bo prost ali pa se bomo podali na krajši sprehod po središču mesta. Nočitev v hotelu (Z,K,V).

4. DAN: MESTO MEXICO

Danes se bomo ves dan potepali po največjem mestu na svetu. Nadaljevali bomo z ogledi zgodovinskega središča mesta, tam, kjer je bilo nekoč srce azteške prestolnice, mesta Tenochtitlan. Ogledali si bomo katedralo, eno največjih in najpomembnejših arhitektonskih stvaritev iz kolonialnega obdobja, cerkev Santo Domingo in Nacionalno palačo (od zunaj), čigar stene so poslikane z murali najbolj slavnega mehišega slikarja, Diega Rivere. Popoldne bomo odkrivali elitne četrti velemesta: Chapultepec, kjer je nekoč živel mehiški imperator avstrijskega porekla, Maksimilian, Barrio de Coyoacan s prekrasnimi vilami in palačami. Tukaj se bomo sprehodili do nenavadne »Modre hiše« mehiške slikarke Fride Kahlo, ki je danes muzej in do hiše, v kateri je živel ruski disident Leon Trotsky. Peljali se bomo tudi skozi elitno četrt Polanco in se nato popoldan vrnili v naš hotel. Večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: MESTO MEXICO – XOCHIMILCO – CUERNAVACA

Po zajtrku so bomo podali do antropološkega muzeja, ki velja za enega najlepših muzejev na svetu in v katerem so predstavljene vse stare kulture, ki so živele in ustvarjale na tleh današnje Mehike pred prihodom prvih španskih konkvistadorjev. Po ogledu bomo pot nadaljevali do Xochimilca, na jugu velemesta. Tukaj so ostanki nekdanjih azteških plavajočih vrtov. S čolni, imenovanimi »trajineras«, se bomo popeljali po kanalih in uživali v mehiških pesmih marijačijev, ki nas bodo spremljali. Popoldne bomo pot nadaljevali po nekdanji »kraljevi poti« proti Cuernavaci in nastanitev v hotelu 5*****, nekdanji haciendi Hernana Corteza, velikega osvajalca Mehike, iz 16. stoletja. Popoldne bomo uživali v izjemnem ambientu stare haciende, se kopali v bazenu ali sprehajali po parkih posestva. Nočitev na haciendi (Z,K).

6. DAN: CUERNAVACA – MESTO SREBRA TAXCO – CUERNAVACA

Po zajtrku se bomo odpeljali do bližnjega rudarskega kolonialnega mesta Taxco. V okolici mesta so bili v kolonialnih časih rudniki srebra in tradicija se je ohranila vse do danes, saj je v romantičnem mestu na desetine delavnic, kjer ustvarjajo najlepše izdelke iz srebra. Obiskali bomo cerkev Santa Prisca, lep primer mehiškega čurigeresknega stila. Navdušil vas bo sprehod po lokalni tržnici in nato bo prosto za sprehode in nakupe. Po kosilu v lokalni restavraciji se bomo vrnili na našo haciendo in preostanek dneva bo prosto za užitke posebne vrste. Nočitev (Z,K).

7. DAN: CUERNAVACA – CHOLULA - PUEBLA

Po zajtrku bomo nadaljevali z vožnjo mimo najvišjih in najbolj znanih mehiških vulkanov Popocatepetl in Ixtaccihuatl do kraja Cholula, kjer bomo obiskali veliko piramido in pa cerkev Nuestra Seňora de los Remedios. Popoldne prihod v Pueblo, ki slovi kot najbolj špansko mehiško mesto oziroma mesto keramike. Sprehod po mestnem jedru, ki so ga španski konkvistadorji simetrično začrtali, od osrednjega trga Zocala do dominikanske katedrale. Nastanitev v hotelu v središču mesta in večerja v restavraciji. Nočitev (Z,V).

8. DAN:  PUEBLA – DOLINA TEHUACAN - VERACRUZ

Po zajtrku se bomo odpeljali proti dolini Tehuacan, kjer se nahaja naravni rezervat kaktusov Zapotitlan, ki ga bomo tudi obiskali. Nato se bomo povzpeli čez gorsko verigo Sierra Madre Oriental znotraj katere se nahaja tudi s svojimi 5.700 m najvišji vulkan in vrh Mehike, Pico de Orizaba, znan tudi pod drugim imenom, Citlalptepetl. Popoldne bomo prispeli v zgodovinsko najpomembnejše mehiško pristanišče v mehiškem zalivu – Veracruz. Nastanitev v hotelu in nato sprehod po središču tega živahnega tropskega mesta, ki ga na vsakem koraku spremljata glasba in plesi. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

9. DAN: VERACRUZ – TLACOTALPAN - CATEMACO

Pot bomo danes nadaljevali vzporedno z obalo Mehiškega zaliva in se ustavili v zgodovinskem, belem mestu Tlacotalpan, ustanovljenem že leta 1550. Mesto se je nekoč nahajalo na otočku sredi reke Papaloapan in je bilo vse do uvedbe železnice izjemno pomembno pristaniško mesto. Zaradi izjemno lepo ohranjene karibske španske kolonialne arhitekture je mesto od leta 1998 pod zaščito UNESCA. V mestecu je nekaj zanimivih, manjših muzejev, kot je na primer rojstna hiša skladatelja Agustina Lare. Nekaj prostega za kosilo, nato pa bomo popoldne pot nadaljevali proti nenavadnem mestecu Catemacu, ki se nahaja na robu ugaslega vulkana in obali istoimenskega jezera. Mesto je priljubljen turističen kraj zaradi jezera, na obalah katerega so ostanki tropskega deževnega gozda in pa zaradi tradicije čarovništva, ki ima svoje korenine še v predkolonialnih časih in je še danes tako priljubljeno, da vsako leto meseca marca organizirajo festival čarovništva. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

10. DAN: CATEMACO – VILLAHERMOSA - PALENQUE

Po zajtrku se bomo popeljali proti zvezni mehiški državi Tabasco in prečkali most Dovali, ki velja za enega največjih v Latinski Ameriki. Vozili se bomo skozi bujno, zeleno, tropsko vegetacijo in številne plantaže bananovcev. Prihod v glavno mesto Tabasca, Villahermoso, kjer bomo obiskali enega najpomembnejših arheoloških parkov v Mehiki, La Venta, kjer se bomo seznanili z eno najstarejših mehiških kultur – Olmeki. Znotraj arheloškega parka bomo lahko občudovali velikanske kamnite skulpture, ki predstavljajo prave potrete olmeških veljakov, na čigar obrazih je zaslediti negroidne poteze. Popoldne prihod v Palenque, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

11. DAN: PALENQUE - CAMPECHE

Po zajtrku ogled arheološkega parka v Palenqu, enega najlepših mest klasične majevske kulture. Figure vladarjev in svečenikov na zidovih palač in templjev budijo spomine na minule civilizacije in kulture. Mesto je obdano s smaragdnim pragozdom. Sprehodili se bomo po arheološkem parku in si ogledali najzanimivejše templje, palače in igrišče za igro z žogo. Po ogledu bo sledila vožnja skozi tropsko savano pokrajine Campeche preko reke Usumacinta in ponovno do obale Mehiškega zaliva, do zgodovinskega mesta Campeche, ustanovljenega že leta 1540. Mesto je bilo celotno kolonialno obdobje izjemno pomembo pristaniško mesto, a je izgubilo na pomenu po mehiški neodvisnosti. Danes velja za enega najlepših kolonialnih španskih mest v deželi in je prav tako pod zaščito UNESCA. Po prihodu v mesto, nastanitev v hotelu in popoldanski sprehod po starem mestnem jedru. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

12. DAN: CAMPECHE – MENONITI – KABAH - UXMAL

Danes bomo pot nadaljevali proti severu Jukatana. Pri kraju Hacelchakan se bomo ustavili v naselju, kjer živijo menoniti, ki so se v Mehiko preselili pred dobrimi 100 leti in prišli iz Nizozemske, Frizije in severne Nemčije. Menoniti so protestantski kmetje, ki zavračajo vsakršno sodobno tehnologijo in živijo v skladu z naravo in to po starih običajih. Domačini, Maji, so prišleke lepo sprejeli in skupaj živijo v skladnem sožitju, čeprav se zaradi verskih in jezikovnih razlike nikoli niso mešali. Naš naslednji postanek bo v skrivnostnem majevskem mestu Kabah in nato bomo popoldne prispeli v Palenque. Nastanitev v hotelu. Zvečer si bomo znotraj arheološkega parka ogledali predstavo “Svetloba in zvok” v prekrasnem ambientu nekoč blestečega majevskega mesta (samo v primeru lepega vremena). Večerja v tradicionalni majevski “palapi” in nočitev (Z,V).

13. DAN: UXMAL – NP CELESTUN - MERIDA

Po zajtrku si bomo ogledali arheološki park v Uxmalu, ki velja za pravi biser in vrhunec klasične majevske arhitekture: Velike piramide, vladarjeve palače, samostan in nekaj templjev. Po ogledu bomo pot nadaljevali do zahodne obale Jukatana, vse do nacionalnega parka Celestun. Ustavili se bomo v ribiški vasici, kjer bo prosto za kosilo in morda tudi en skok v morje. Popoldne se bomo s čolnom popeljali po lagunah nacionalnega parka in opazovali floro in favno, predvsem flaminge, ki so postali zaščitni znak tega parka. Popoldne bomo pot nadaljevali po osrednjem Jukatanu do mesta Meride, gospodarskega središča Jukatana. Sprehodili se bomo po osrednjem Zocalu in si ogledali prelepo katedralo ter lokalno tržnico. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

14. DAN: MERIDA - CHICHEN ITZA – KARIBSKA OBALA – PUERTO MORELOS

Po zajtrku si bomo ogledali Chichen Itzo, zagotovo najbolj znani in najbolj obiskani majevski arheološki park na Jukatanu. Ogledali si bomo najbolj fotografirano piramido, imenovano grad (“el Castillo”), velikansko igrišče za igre z žogo, sveti vodnjak in astronomski observatorij. Po ogledu Chichen Itze sledi prevoz do obale Karibskega morja in nastanitev v hotelu »all inclusive« na Karibskem morju. Prosto popoldne za užitke na eni najlepših plaž na Karibih. Večerja in nočitev (Z,K,V).

15. DAN: KARIBSKA OBALA – PUERTO MORELOS

Ves dan bomo uživali na plaži, v morju in soncu ter v vsem, kar nam nudi hotel »all inclusive« (Z,K,V).

16. DAN: PUERTO MORELOS - CANCUN – EVROPA

Prevoz do letališča v  Cancunu in let proti Evropi. Obroki na letalu (Z).

17. DAN: ŠE LET DO LJUBLJANE

Samo še kratek jutranji let do Ljubljane.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava