VELIKA TURA PO SICILIJI

10 dni
21.05.2022
Evropa
od

1890 €

18. POMLADANSKI VAN GOGHOV SINDIKALNI IZLET

»Bella Sicilia«, kot ji Italijani pravijo, je največji sredozemski otok in italijanska pokrajina, ki je še vedno najbolj vezana na stare običaje in tradicije. Dežela, ki bi jo lahko opisali z besedami: lepa in ponosna, skrivnostna in zapeljiva, nikoli osvojena in vendar vedno znova osvajana. Zavojevali so jo Kartažani, Grki, Rimljani, Bizantinci, Arabci, Francozi, Španci in Burboni, šele nato se je združila z Italijo. Vsi so na njej pustili svoj pečat, neminljive spomenike svoje kulture, umetnosti in arhitekture; in tako je nastala večplastna kultura. Dežela, ki je postala nekakšen sinonim za mafijo, pa je nedvomno prepoznavna po največjem in še vedno aktivnem evropskem ognjeniku Etna, ki je tisočletja oblikoval življenje na otoku in je glavni razlog, da je Sicilija mati mnogih znanih grških bajk. Njena duša sta tudi njena glasba imenovana Tarantella in njena hrana. Vabimo vas, da skupaj z nami obiščete ta očarljivi sredozemski otok med Afriko in Evropo, otok sonca, vina, pomarančnih in oljčnih nasadov ter ponosnih in gostoljubnih ljudi. Že Goethe je v svojem delu »Italijansko potovanje« zapisal: »Ne videti Sicilije pomeni sploh ne videti Italije. Kajti Sicilija je ključ vsega.« Pred vami je najpopolnejši program za Sicilijo, izjemna kombinacija potovanja in kratkih poletnih počitnic. Sicilijo je preprosto treba videti ali ponoviti in verjemite, očarala vas bo!

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

21.05.2022

Rok za prijavo

Najmanjše št. potnikov

30

Cena vključuje

transfer iz Maribora, Celja, Ljubljane do letališča v Benetkah in nazaj, letalsko karto na relaciji Benetke – Palermo – Benetke, vse letališke, varnostne in RSF takse (ki na dan 15.10.2021 znašajo 126 EUR), bivanje v izbranih hotelih s 4****, enim s posebnim šarmom in enim s 5***** na osnovi polpenzionov (plus dva lahka kosila oziroma obroki po programu) v dvoposteljni sobi (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 390 EUR), prevoze na Siciliji in stroške bivanja voznika ter spremljevalca, oglede po programu, izlete z ladjo na Mozio in na Eolska otoka Panareo in Stromboli, lokalne vodnike v večjih mestih in na nekaterih arheoloških parkih, slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje, organizacijo potovanja in DDV.  

Cena ne vključuje

vstopnin**, ki skupaj znašajo približno 100  EUR,  napitnin za lokalne vodnike in voznike, turističnih taks v hotelih, ki znašajo med 1,5 EUR -2,5 EUR po osebi na noč in se plačajo v gotovini direktno na recepcijah hotelov.  

Dodatne informacije

CENA pri najmanj 25 plačanih potnikih je 1.990 EUR, pri najmanj 20 plačanih potnikih je 2.090 EUR in pri najmanj 15 plačanih potnikih je 2.190 EUR.   *Izlet z ladjo na Panareo in Stromboli lahko v primeru višje sile – slabega vremena odpade. V tem primeru, ki je malo verjeten, bi organizirali alternativni izlet.   **Vstopnin nismo vključili v ceno, ker imajo državljani EU starejši od 65 let v nekaterih muzejih in arheoloških parkih popust ali prost vstop.

1. DAN: MARIBOR - LJUBLJANA - BENETKE – PALERMO – MONREALE - PALERMO

Zjutraj prevoz iz Maribora, Celja, Ljubljane do letališča v Benetkah in let do Palerma. Po pristanku se bomo odpeljali proti Monrealu. Ogled monrealske katedrale, ene najlepših katedral iz 12. stoletja z edinstvenimi mozaiki iz bizantinskega obdobja ter hkrati najlepši primer normanske arhitekture na Siciliji. Mogočno katedralo in benediktinski samostan je leta 1174 ustanovil Viljem II. Po končanem ogledu se bomo odpeljali proti sicilijanski prestolnici in si na poti do hotela ogledali nekaj njenih znamenitosti: trg Pretoria in »Quatro Canti«, gledališče »Teatro Massimo«. Nastanitev v hotelu in prost preostanek dneva za sprehode ali počitek. Večerja v hotelu in nočitev (V).

2. DAN: PALERMO – PIANA DEGLI ALBANESI – BOSCO DELLA FICUZZA – CORLEONE - PALERMO

Današnji dan bo namenjen odkrivanju sicilijanskega podeželja in bolj ali manj znanih sicilijanskih vasi v notranjosti severozahodnega dela otoka. Po zajtrku vožnja do vasi Piana degli Albanesi, kjer živi albanska manjšina, ki se je tod naselila v 15. in 16. stoletju, potem ko so sem prebežali pred Turki, ki so osvojili njihovo deželo in so, izolirani od preostalega sveta, uspeli ohraniti svoje navade in kulturo vse do danes. Ogled etnografskega muzeja Nicola Barbato, kjer so predstavljeni tradicionalni sicilijanski kostumi in sprehod po vasi. Našo pot bomo nadaljevali proti zaščitenemu naravnemu območju imenovanem Bosco della Ficuzza in se podali na krajši sprehod po prelepi naravi. Sledil bo ogled slovite vasi Corleone, znane kot zibelka mafije. Ogled vasi, kjer so snemali znamenitega Puzotovega Botra. Videli bomo cerkev Chiesa Madre, mestni park, lokal Centrale, kjer boste lahko poskusili znameniti amaro Il padrino … Popoldne vrnitev v Palermo, večerja in nočitev (Z,V).

3. DAN: PALERMO – SEGESTA – ERICE – MARSALA

Zjutraj se bomo odpeljali do Segeste na zahodnem delu Sicilije. Najbolj romantične ruševine na vsej Siciliji so stisnjene med zelenimi hribi in robatimi gorami zahodno od Calatafimija. Na tem mirnem in lepem kraju bomo videli ruševine enega najpomembnejših mest Elimov, heleniziranega sikanskega ljudstva, in enega najpopolnejših dorskih templjev. Nadaljevanje poti proti srednjeveškemu mestecu Erice in ogled mesta. Stari Erice na vrhu pečine nad Trapanijem je bil znan po templju, posvečenem Veneri Eriški: bil je tako visok, da je mornarjem služil kot svetilnik. Tempelj je v srednjem veku nadomestil grad, vas, ki so jo takrat obnovili, pa ima še vedno izrazit srednjeveški videz. V mestu bomo imeli tudi lahko kosilo, bolje degustacijo tradicionalnega kuskusa. Po končanem ogledu se bomo mimo znanih trapanskih solin odpeljali še do Marsale, obmorskega mesta, ki so ga leta 397 pr.n.št. ustanovili Kartažani. Mesto je danes znano po pristanku Garibaldijevih rdečesrajčnikov in istoimenskem odličnem vinu. Pred koncem uradnega dneva bomo obiskali še eno najbolj znanih vinskih kleti, kjer bo pokušina odličnih sicilijanskih vin. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z, LK, V).

4. DAN: MARSALA – MOZIA - SELINUNTE – AGRIGENTO

Dopoldne bomo namenili ogledu Marsale in okolice. Najprej se bomo z ladjo odpeljali do otočka Mozia, kjer je nekoč stala kartažanska naselbina, znana po izjemnih ladjedelnicah. Nato se bomo vrnili na kopno in si v Marsali ogledali izjemen muzej Anselmi, ki se nahaja v starem bagliu iz leta 1880, spremenjenem v muzej leta 1986. Najpomembnejši eksponat v muzeju je punska ladja, ki so jo podvodni arheologi našli leta 1969 pred otokom Isola Grande. Sledil bo sprehod skozi mesto, iz katerega je krenil Garibaldi na veliki pohod osvajanja in združevanja Italije. Po končanih ogledih bomo zapustili Marsalo in se po južni obalni poti podali do Selinunta, nekoč mogočnega grškega mesta, o čigar slavi pričajo številni templji in ruševine tega starodavnega mesta. Selinunte je danes eno pomembnejših arheoloških najdišč v Evropi in tam stoji eden največjih grških templjev na svetu. Po končanem ogledu prosto na obali in nato nadaljevanje poti do Agrigenta, nekdanje bogate grške kolonije na južni obali Sicilije, ki se ponaša s prekrasno Dolino templjev. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: AGRIGENTO – PIAZZA ARMERINA – CALTAGIRONE – NOTO

Po zajtrku se bomo sprehodili po Dolini templjev, od največjega in najbolje ohranjenega templja Concordije, mimo Herinega templja do templja posvečenega Kastoru in Poluksu. Nekaj prostega časa, nato pa bomo pot nadaljevali do Piazze Armerine, kjer si bomo ogledali rimsko vilo - Villo Casale Lt-ta je bila nekoč lovski dvorec pomembnega rimskega uradnika in jo krasijo rimski mozaiki, ki danes sodijo med ene najlepše ohranjenih rimskih mozaikov na svetu. V kolikor nam bo čas dopuščal se bomo ustavili še v mestu Caltagirone in si ogledali stopnice, ki vodijo iz spodnjega dela mesta do cerkve Sante Marie del Monte: vseh 142 je okrašenih s keramičnimi ploščicami. Popoldne nadaljevanje vožnje do vzhodne obale in nastanitev v hotelu v bližini mesta Noto. Večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: NOTO – SIRACUSA – NOTO

Zjutraj se bomo napotili proti Siracusi. Mesto, ki ga danes najdemo na Unescovem seznamu svetovne dediščine, je Cicero nekoč opisal kot najveličastnejše in najlepše grško mesto. Hkrati velja Siracusa tudi za mesto znamenitega znanstvenika Arhimeda. Ogledali si bomo arheološki park, ostanke grške naselbine Neapolis z gledališčem, otoček Ortigia, Apolonov tempelj, stolnico … Popoldne bomo obiskali še Noto, mesto ki je bilo konec 17. stoletja uničeno v potresu, a so ga v 18. stoletju, na vrhuncu baroka, obnovili. Mesto so obnovili s kamnom »apneni maček«, ki se je z leti obarval rumeno, arhitektura pa je vpadljiva in prekipevajoča. Mesto se ponaša s čudovito katedralo Sv. Miklavža, ki je izjemen primer baročne arhitekture. Vrnitev v naš hotel, nekdanjo vilo iz leta 1752, preurejeno v hotel s šarmom in preostanek dneva prosto. Večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: NOTO - ETNA – TAORMINA - MILAZZO

Po zajtrku se bomo podali do Etne, največjega evropskega ognjenika z več velikimi kraterji. Visoka je 3.330 metrov in je med najdejavnejšimi ognjeniki na svetu. Etna je Grkom pomenila dom boga ognja, Hefajsta, ki je s plameni in iz lave koval Zevsove bliske in grome. Arabci pa so jo poznali kot Mongibello (»goro vseh gora«). Park Etna danes zajema večino ognjenika; tamkajšnji kmetje na bogatih lavastih tleh pridelujejo vino, sir, sadje in med. Povzpeli se bomo vse do nadmorske višine skoraj 2.000 metrov. Nekaj prostega časa, nato pa se bomo odpeljali do Taormine, nekdanje grške kolonije, ki se danes ponaša z vzdevkom italijanski Monte Carlo in je eno najbolj priljubljenih letovišč na Siciliji. Mesto leži severno vzhodno ob vznožju vulkana Etna, na čudovitem mestu pod goro Tauro, 213 metrov nad morjem.  V mestu vsako leto že več kot 50 let prirejajo filmski festival, ki privablja številne zvezdnike in estradne umetnike. Ogled grškega gledališča iz 3. stoletja pr. n. št. in sprehod po srednjeveških ulicah. Popoldne bomo pot nadaljevali do severne obale. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

8. DAN: MILAZZO – PANAREA – STROMBOLI – MILAZZO

Prosto dopoldne boste lahko izkoristili za sprehod po prijetnem pristaniškem mestecu Milazzu ali pa uživali ob hotelskem bazenu. Ob 12.30 se bomo z ladjo podali na celodnevni izlet na Liparsko otočje in sicer si bomo ogledali dva izjemna otoka: Panareo in Stromboli. Panarea je najnižji od Eolskih otokov in zadnje čase izjemno popularen med italijanskimi zvezdniki in ostalimi VIP gosti, ki tja zahajajo zaradi lepih plaž in razgibanega nočnega življenja. Sprehodili se bomo po simpatičnem središču vasi, med hišami obarvanimi v belo in plavo barvo. Časa bo dovolj, da se podamo do prazgodovinske vasice oziroma arheološkega parka Capo Milazzese, peš ali s tipičnimi taksiji, imenovanimi »panaroti« … Morda pa se boste sprostili na prelepi plaži Cala degli Zimmari. Popoldne bomo zapustili Panareo in se z ladjo peljali mimo otočkov Basiluzzo, Spinazzola, Lisca Bianca … in ostalih, ki formirajo arhipelag med otokoma Lipari in Stromboli. Našo pot bomo nadaljevali do najbolj spektakularnega otočka oziroma ognjenika Stromboli, ki je dejaven že več kot dve tisočletji. Iz njega bruhajo iskre in razbeljene skale, ki jih je moč videti le ponoči. Čas namenjen raziskovanju otoka, obisk vasi San Vincenzo in ogled cerkve. Nedaleč vstran so leta 1950 snemali film »Stromboli, land of God«, pod taktirko režiserja Roberta Rossellinija, z glavno igralko Ingrid Bergman. Zvečer bomo lahko z ladje opazovali ogenj, ki ga vulkan bruha v zrak in ponoči predstavlja pravi spektakel. Vrnitev v Milazzo nekje med 22.h - 23.h. Nočitev (Z, LK).*

9. DAN: MILAZZO – CEFALU

Dopoldne se bomo odpeljali proti obmorskemu mestu Cefalu in se na poti ustavili v mestecu Santo Stefano di Camastra, znanem po izdelavi lepe sicilijanske keramike. Kako jo delajo si bomo ogledali v eni od priznanih delavnic. Nekaj prostega bo za nakupe, nato pa bomo pot nadaljevali do Cefaluja. Nastanitev v hotelu in popoldne sprehod do središča mesta in ogled te nekoč male ribiške vasice, ki je zaradi lepih peščenih plaž danes prerasla v letovišče. Normanski kralj Rogerij II. je v 12. stoletju, potem ko je po večdnevnem viharju varno pristal v Cefaluju, v zahvalo bogu daroval škofijo ter dal postaviti katedralo, ki je danes znana po bizantinskem mozaičnem okrasju. Cerkev z značilnima oglatima zvonikoma stoji na trgu, ki ga obdajajo visoke palme. Po končanem ogledu še nekaj prostega za kakšen italijanski kapučino ali kakšno dobro sicilijansko sladico v mestu oziroma prosto popoldne v hotelu ali na plaži. Večerja in nočitev (Z,V).

10. DAN: CEFALU - PALERMO – MONDELLO – BENETKE – LJUBLJANA - MARIBOR

Po zajtrku vožnja do Palerma in ogled središča mesta. Oglede bomo pričeli pri sicilijanskem biseru, Palatinski kapeli, ki je kraljeva kapela znotraj Normanske palače. Predstavlja mešanico bizantinskega, normanskega in Fatimidskega arhitekturnega sloga, ki odseva stanje v katerem je bila Sicilija v 12. stoletju. Nato se bomo sprehodili do bližnje stolne cerkve, ki je posvečena Marijinemu vnebovzetju. Zgradba je zanimiva kot arhitekturni kompleks in zanjo je značilna prisotnost različnih slogov zaradi dolge zgodovine dozidav, predelav in obnov, od katerih se je zadnja zgodila v 18. stoletju. V notranjosti se nahajajo grobnice cesarjev in kraljev, med njimi tudi Friderika II. Švabskega in njegove žene Konstanze Aragonske. Za konec si bomo ogledali še kapucinske katakombe, ki se nahajajo pod kapucinskim samostanom. Ker se je konec 16. stoletja znatno povečalo število menihov in novincev, ki so živeli v samotanu, so jih začeli pokopavati v grobnici pod samostansko cerkvijo. Prvega, brata Silvestra iz Gubbia so tam pokopali leta 1599, zadnjega pa leta 1871. Po končanih ogledih bo kosilo v restavraciji in popoldne nadaljevanje vožnje do Mondella. Ta ribiška vasica je v 19. stoletju postala modno letovišče. Danes je poln počitniških vil palermske aristokracije ter domačinov, ki uživajo na plaži, v slaščičarnah, barih, restavracijah in klubih. Mondello je idealen za tiste, ki se želijo zabavati. Krajši  postanek za kavo ali sprehod ob obali, nato prevoz do letališča in let proti Benetkam. Sledi samo še prevoz do Ljubljane in Maribora (Z,K).

 

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava