GURMANSKA TURA PO VOJVODINI

7 dni
04.10.2021
Evropa
od

850 €

Program je namenjen vsem, ki so poznali, imeli radi in cenili našo bivšo, skupno domovino in pa seveda vsem tistim, ki imajo radi gurmanske ture in gastronomijo. Tokrat smo se potrudili in vam predstavljamo Vojvodino v vseh njenih lepotah in poleg bolj znanih krajev vam bomo poskušali predstaviti in približati tudi njene manj znane in skrite kotičke. Izbrali smo dobre hotele in restavracije za kosila in večerje; kar nekaj je salašev in nekatere večerje bodo ob spremljavi tamburašev in znanih starogradskih napevov. Pričakujejo vas velika prostranstva kvalitetne obdelovalne zemlje, gospodarska in kulturna razvitost, demografska pisanost in izjemna kulinarika. Gostoljubni domačini se turistov povsod še vedno iskreno razveselijo in jih prisrčno sprejmejo medse, zlasti nas iz Slovenije. Ljudje so izjemni, dobrosrčni in pristni. Predlagamo, da program dobro preberete in prepričani smo, da preden boste prišli do konca, se boste zagotovo odločili zanj. Uživajte v barvah velike ravnice in mozaiku narodov, ki so tukaj našli svoj dom ter njihovi bogati dediščini.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

04.10.2021

Rok za prijavo

dva meseca pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

prevoz s turističnim avtobusom po začrtani poti, vse parkirnine in cestnine, nastanitev v izbranih hotelih s 3***+ in 4**** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 160 EUR), kosila in večerje po programu, vstopnine, izlete (z ladjicami in konjskimi vpregami) ter degustacije vin po programu, lokalne vodnike v vseh krajih, ki jih obiščemo, v srbskem jeziku in slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje ter DDV.

Cena ne vključuje

vsega ostalega, kar ni zapisano pod cena vključuje in napitnin za lokalne vodnike in voznika.

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih je 935 EUR in pri najmanj 15 potnikih je 995 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih je 1.050 EUR.

PROGRAM POTOVANJA

 

1. DAN: LJUBLJANA – MARIBOR – PÉCS – SOMBOR

Zbirališče udeležencev na dogovorjenem mestu in jutranji odhod in vožnja preko Maribora proti madžarskem mestu Pécs, petem največjem na Madžarskem. Mesto je bilo naseljeno od rimskih časov in v njem so ustanovili prvo univerzo na Madžarskem že leta 1367. Mesto je pod zaščito UNESCA in leta 2010 je bilo razglašeno za evropsko kulturno prestolnico. Po kosilu si bomo na sprehodu po mestnem središču ogledali njene največje znamenitosti kot so: katedrala Sv. Petra, trg Szėnchenyi, mošeja Yakovali Hasan Paše, sinagoga ... Nekaj časa bo prosto za samostojno raziskovanje središča mesta, nato nadaljevanje poti proti srbski meji in mestu Sombor. Nastanitev v hotelu in sprehod po mestu imenovanem Ravangrad, ali »mestu drevoredov«, ter si ogledali mestno hišo v kateri hranijo znano sliko »Bitka pri Senti«. Z legendarnimi fijakarji se bomo odpeljali do restavracije čarde oz. salaša, kjer bo večerja. Nočitev (V).

2. DAN: SOMBOR – GORNJE PODUNAVLJE – SUBOTICA

Zjutraj se bomo odpeljali proti naravnemu rezervatu Gornje Podunavlje, ki ga nekateri imenujejo kar srbska Amazonija. Tukaj se bomo sprehodili skozi naravni rezervat in to v spremstvu strokovnega lokalnega vodnika. Po prihodu v vas Bački Monoštor bomo obiskali čebelarja in pri njem poskusili medenjake in medico. Nato se bomo s konjsko vprego popeljali do specialnega naravnega rezervata »Gornje Podunavlje« in se po sprehajalni poti Štrbac sprehodili do močvirij in rečnih rokavov Semenjača in Šarkanj. Vrnili se bomo v Bački Monošter in imeli okusno in tipično kosilo: ribji paprikaš in domače rezance. Po kosilu se bomo še z ladjico popeljali po Velikem Bačkem kanalu in popoldne pot nadaljevali do mesta Subotice, ki velja za najlepše secesijsko mesto v Srbiji. Šteje nekaj več kot 100.000 prebivalcev in je drugo največje mesto Vojvodine, v katerem živi več kot 20 različnih narodov. Najštevilčnejši so Madžari (35%) in Srbi (26%) in pa 7% tistih, ki sebe še vedno smatrajo za Jugoslovane. Mesto si bomo ogledali v spremstvu lokalnega vodnika. Obisk starega mestnega jedra in znamenite zgradbe v slogu “art nouveau” – mestne hiše, razglednega stolpa, sinagoge iz začetka 20. stoletja. Če bo čas, bomo priporočili tudi eno dobro popoldansko kavo v centru mesta in tradicionalno dobre madžarske slaščice kot je Eszterhazy torta ali pa körtös kolács. Zvečer degustacija vin v eni od znanih vinskih kleti in večerja na salašu. Nočitev v hotelu (Z,K,V).

3. DAN: SUBOTICA – PALIĆ -  SENTA – ČOKA - KIKINDA - EČKA

Dopoldne se bomo ustavili v znanem letoviškem kraju, na Paliću in se sprehodili po »štrandu« ob jezeru, med hoteli, vilami in kopališčem. Pot bomo nato nadaljevali proti Senti in se sprehodili po mestu, ki leži na reki Tisi. Izvedeli bomo kako je potekala legendarna bitka pri Senti, ki se je tod odvijala 11.9.1697 med turško in avstrijsko vojsko. Sledil bo ogled znane vinske kleti v Čoki in degustacija njihovih najbolj znanih vin. Popoldne se bomo sprehodili po najlepši ulici v Srbiji, ki je razglašena tudi za eno med deset najlepših na svetu in si ogledali središče mesta Kikinde. Popoldne bomo pot nadaljevali proti Zrenjaninu in se nastanili v hotelu, preurejenem in obnovljenem lovskem dvorcu Ečka, enem najlepših v Vojvodini. Kaštel v Ečki je bil zgrajen v začetku 19. stoletja in je bil nedavno preurejen v hotel s šarmom. Dvorec je dala zgraditi družina Lazar in na svečani otvoritvi je igral sam Franz Liszt. Večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: EČKA – ZRENJANIN – BELO BLATO - IDVOR – VRŠAC

Dopoldne si bomo v spremstvu lokalnega vodnika ogledali mesto Zrenjanin, največje mesto v Banatu in tretje največje v Vojvodini. Mesto se je pred drugo svetovno vojno imenovalo Petrovgrad in pred tem Veliki Bečkerek. Med številnimi narodnostmi, ki živijo v Zrenjaninu so tudi Slovenci, ki imajo tam svoje društvo »Planika«. Sprehodili se bomo po središču mesta mimo mestne hiše in spomenika kralju Petru I vse do znane pivovarne. Nekaj prostega časa v središču mesta, nato pa sledi kosilo v mestecu Belo Blato. Pot bomo nadaljevali skozi vas Idvor, kjer se je rodil znani srbski znanstvenik Mihajlo Pupin, do mesta Vršac. Mesto je eno najstarejših banatskih mest in leži ob vznožju Vršačkih planin, eni redkih vzpetin v Vojvodini. Sprehodili se bomo po središču mesta in se nato popoldan podali v vinorodno zaledje mesta, proti romunski meji, kjer bomo v kraju Gudurica imeli degustacijo lokalnih vin in večerjo. Mesto so ustanovili Slovenci, ki so v 19. stoletju s seboj prinesli tudi vinsko trto. Zvečer vrnitev v Vršac in nočitev (Z,K,V).

5. DAN: VRŠAC – BELA CRKVA – DELIBLATSKA PEŠČARA - PANČEVO

Dopoldne se bomo podali do še enega zanimivega mesta v južnem Banatu, mesta-muzej: Bela crkva, ki se ponaša z več kot 600 let zgodovine in leži na sami meji z Romunijo. Lokalni vodnik nam jo bo predstavil in nas sprehodil skozi lepo ohranjene mestne ulice. Po končanem ogledu bo nekaj prostega časa nato pa bomo pot nadaljevali do 30 km oddaljene in zanimive Deliblatske peščare. To je peščena puščava v južnem Banatu, ki je poznana tudi pod imenom »Evropska Sahara« Sestavljajo jo sipine, ki se dvigajo 70 do 200 metrov nad morjem. Le-te so ustvarili vetrovi v dobi holocena iz silikatno-karbonatnega peska. V Deliblatski peščari uspevajo številne redke in endemične rastlinske vrste. Zaradi edinstvenosti so področje leta 1965 proglasili za naravni rezervat, od leta 2002 pa je kandidat za vpis na UNESCO seznam svetovne naravne dediščine. Ustavili se bomo v vasi Šušara in se podali na sprehod po rezervatu pod vodstvom strokovnega vodnika. Popoldne bomo pot nadaljevali do Pančeva, nastanitev, večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: PANČEVO -  NOVI SAD/PETROVARADIN – NOVI SAD

Dopoldne si bomo ogledali mesto Pančevo, ki je poznano kot industrijsko predmestje Beograda in ki leži v avtonomni pokrajini Vojvodina. Sprehodili se bomo skozi stari del mesta Pančeva in si ogledali Narodni muzej, nakar se bomo s katamaranom popeljali do izliva reke Tamiš v Donavo, kjer se nahajajo znani svetilniki, edinstveni v Evropi. Po končanem ogledu Pančeva se bomo podali do glavnega mesta Vojvodine, Novega Sada, ki slovi za »srbske Atene« in si ga popoldne ogledali. Mesto bo leta 2022 kulturna prestolnica Evrope, prva izven EU od leta 1980. Sprehod bomo pričeli pri Narodnem gledališču in nadaljevali mimo mestne hiše in katoliške cerkve po glavni sprehajalni ulici, Zmaj Jovini, do pravoslavne katedrale in Donavskega parka, nato pa čez most v Petrovaradin. Iz spodnjega dela mesta se bomo povzpeli na trdnjavo, od koder je prekrasen pogled na mesto in Fruško goro v ozadju. Trdnjava v Petrovaradinu velja za eno najlepših in največjih vojaških arhitektonskih dosežkov v Evropi in svetu. Dan bomo zaključili v eni od številnih odličnih gostiln, kjer bo večerja ob glasbeni spremljavi tamburašev. Nočitev (Z,V).

7. DAN: NOVI SAD – SREMSKI KARLOVCI – FRUŠKA GORA – SLOVENIJA

Dopoldne se bomo podali do Sremskih Karlovcev, ki se prvič omenjajo leta 1308 pod imenom Karom. Leta 1521 je turški vojskovodja Bali-beg osvojil Karom in mestece je bilo 170 let del otomanskega ozemlja. V mestu so 16.11.1698 na karlovškem kongresu podpisali mirovni sporazum s Turki in to za okroglo mizo, prvič v zgodovini človeštva. Po tem sporazumu je mesto pripadlo Avstro-ogrskem imperiju in postalo del vojne krajine. Danes je mestece poznano kot duhovno, politično in kulturno središče srbske pravoslavne cerkve. Znano je tudi po izjemno dobrih vinih, predvsem bermetu. Obiskali bomo vinsko klet in imeli degustacijo vin. Sledila bo vožnja preko narodnega parka Fruška gora, imenovanega tudi srbska Sveta gora, saj se na njej nahaja kar 16 srednjeveških samostanov. Enega bomo tudi obiskali. Sledilo bo še zadnje slastno kosilo na znani kmetiji in nato vožnja po avtocesti bratstva in enotnosti preko Hrvaške do Slovenije, kamor bomo prispeli v večernih urah (Z,K).

 

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava