ISLANDIJA

9 dni
14.08.2021
Evropa
od

2690 €

DEŽELA OGNJA IN LEDU

Islandija je veličastna pokrajina, ležeča na nemirni zemeljski razpoki Srednjeatlantskega gorskega hrbta, kjer se menjavajo vulkanske površinske oblike, fjordi, gejziri, žveplovi izviri, veličastni slapovi, ledeniki, z vročimi tokovi lave še vedno delujočih vulkanov. Vabljeni v deželo islandskih sag o ognjenih velikanih, v svet, kjer se led topi v ognju, v rodovitnih zelenih dolinah pa v temnih zimskih nočeh in poletnih dneh brez noči, potomci pomorskih Vikingov pripovedujejo zgodbe o islandskih konjih.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

14.08.2021

Rok za prijavo

Najkasneje 2 meseca pred odhodom, oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

letalsko karto na relaciji München-Keflavik-München, vse letališke, varnostne in RSF takse, (ki na dan 15.4.2021 znašajo 138 EUR), prevoze po programu z avtobusom po otoku in terenskimi vozili, ko prečkamo otok, vse stroške v zvezi s prevozom (nastanitev in plačilo voznika), bivanje v hotelih s 3*** in 4**** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 590 EUR), obroke po programu (6 večerij in 2 kosila), vse oglede in večino vstopnin po programu (Perlan in film o Aurori borealis, obisk kmetije z islandskimi konji ter lahko kosilo pri njih, vstopnina v termalno kopališče pri jezeru Myvatn, obisk lava centra ter film  o vulkanih), izlet z ladjo po ledeniški laguni Jokulsarlon, povratna karta na trajektu na Vestmanske otoke, slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov ter DDV.  

Cena ne vključuje

prevoza do letališča v Münchnu in nazaj (ki ga bomo organizirali proti doplačilu iz Ljubljane in Maribora), ter nekaterih fakultativnih vstopnin: muzej Eldheimer na Vestmanskih otokih (13 EUR), muzej Skogar (13 EUR), simulacijski let Fly over Island (26 EUR) in vstopnine v Modro lagunu (vstopnina, brisača in ena pijača 55 EUR) ter fakultativnih napitnin za vodnika in voznika.

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih je 2.840 EUR, cena pri najmanj 15 plačanih potnikih je  2.990 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih je 3.190 EUR.

1.   DAN:  SLOVENIJA - MÜNCHEN – KEFLAVIK - REYKJAVIK

Dopoldanski prevoz do letališča v Münchnu in ob 14. uri polet proti Keflaviku, kjer bomo pristali ob 16. uri po lokalnem času. Po opravljenih formalnostih se bomo odpeljali do Reykjavika, prestolnice Islandije, ki je hkrati največje mesto države, kulturno in izobraževalno središče; tukaj živi več kot 1/3 vsega prebivalstva. Sledil bo panoramski ogled  glavnega mesta, na katerem bomo videli stari del mesta s pristaniškim delom, katedralo, cerkev Hallgrimskirkja, mestno hišo, jezero Tjornin, parlament, Narodni muzej Islandije ter ogromno geotermalno zajetje Perlan.  Povzpeli se bomo na razgledno ploščad in si ogledali film o Aurori borealis. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (V).

 

2.   DAN: REYKJAVIK – REYKHOLT - BORGARNES

Današnji dan bomo pričeli z ogledom narodnega parka Thingvellir, znanega po tektonski prelomnici, ki ločuje ameriško in evro-azijsko tektonsko ploščo in je pod zaščito UNESCA. Ob opazovanju skoraj mistične pokrajine, kjer po izročilu živijo bajeslovni Troli,  bomo pot nadaljevali proti zahodnemu delu Islandije proti fjordu Hvalfjordur, do katerega bomo prispeli skozi tunel, ki vodi pod fjordom, do krajev Akranes, Borgarnes in Reykholt, kjer je živel in ustvarjal znani islandski zgodovinar, poet in politik iz 13. stoletja, Snorri Sturluson. Naslednji postanek bo v kraju Deildartunguhver, enem največjih naravnih vrelcev na svetu. Sprehod do slapov Barnafossar in Hraunfossar, ki padajo preko trdih bazaltnih pragov in ustvarjajo pokrajino še veličastnejšo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

 

3.   DAN: BORGARNES - AKUREYRI

Dan bo namenjen spoznavanju ledeniško preoblikovane pokrajine severne Islandije, s poudarkom na potopljenih ledeniških dolinah – fjordih, vključno z Eyjafjordm, kjer že povsem na robu polarnega kroga  leži drugo največje islandsko mesto Akureyri. Na poti se bomo ustavili pri kraju Reykholt in se povzpeli na krater Grabrok, z roba katerega bo lep razgled na geomorfološko zanimivo pokrajino. Nato se bomo odpeljali do fjorda Hrutafjordur in z malo sreče na obali videli morske leve, ki običajno leno poležavajo na skalnati obali. Mimo kraja Blönduos bomo pot nadaljevali proti fjordu Skagafjordur. Vsa ta pokrajina je še posebno znana po islandskih konjih in na polotoku Siglufjordur se bomo ustavili na kmetiji, kjer bomo izvedeli veliko zanimivih zgodb povezanih z islandskimi konji. Na kmetiji bomo tudi poskusili domače specialitete (lahko kosilo). Popoldne bomo pot nadaljevali do drugega največjega mesta na Islandiji, Akureyrija, ki leži zgolj 100 km od polarnega kroga, a ima zaradi zalivskega toka izjemno mikroklimo in za mnoge domačine velja za najlepše mesto na otoku. Nastanitev v hotelu za dve noči, večerja in nočitev (Z, K, V).

 

4.   DAN: AKUREYRI – JEZERO MYVATN - AKUREYRI

 Odpeljali se bomo do ledeniškega jezera Myvatn, ki se imenuje tudi Komarje jezero. Vso področje okoli jezera je pravi raj za geološko in geomorfološko proučevanje, spoznavanje vulkanskih in postvulkanskih pojavov, ter za opazovanje  ptic. Tod se nahaja eno izmed največjih solfatarnih polj na svetu, z brbotajočimi blatnimi vrelci. Na poti se bomo ustavili in si ogledali slapove Godafoss ali slapove bogov. Nato se bomo sprehodili skozi nenavadna polja strjene lave in občudovali najbolj nenavadne lavine formacije do kaldere Krafla, na dnu katere se nahaja vulkansko jezero.  Popoldne bomo uživali in se okopali v mlečnih in toplih vodah v naravnem kopališču Myvatn Nature Bath. Po osvežilni kopeli se bomo vrnili v mesto Akureyri in preostanek dneva preživeli v središču mesta. Sprehodili se bomo skozi stari del mesta do botaničnega vrta in si nato ogledali vitraže v stari protestantski cerkvi. Nekaj prostega časa bo za sprehode po mestu. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

 

5.   DAN: AKUREYRI – KJOLUR - GEJZIR

Danes se bomo s terenskim vozilom (enim ali več) podali na avanturistično pot skozi gorat osrednji del otoka, mimo številnih vulkanov in velikih ledenikov, mnogo rek in jezer. Pokrajina v notranjosti otoka se včasih zdi nestvarna in spominja na podobe s kakega drugega planeta. Na sredi poti v notranjosti se bomo ustavili in imeli piknik kosilo ter nekaj prostega časa za skok v naravni termalni bazen. Popoldne se bomo z goratega dela notranjosti (najvišja točka bo na višini 1000 m) spustili proti jugozahodu otoka in si ogledali najbolj impresivne islandske slapove  Gullfoss s  kanjonom reke Hvita,  Veliki gejzir, je zadnje čase manj aktiven, a kraj sam ostaja še naprej izjemno atraktiven, saj omogoča opazovanje številnih aktivnih  gejzirov. Nastanitev v hotelu in nočitev (Z,K).

 

6.   DAN: GEJZIR – VESTMANSKI OTOKI – HELLA - VIK

Dan za vulkanske Vestmanske otoke, ki jih mnogi imenujejo tudi islandski Pompeji. Po zajtrku se bomo podali do južne obale otoka in se vkrcali na trajekt, ki nas bo prepeljal do največjega vestmanskega otoka, Heimaey. Ogledali si bomo nov muzej Eldheimar in se z avtobusom popeljali po otoku in opazovali izjemno vulkansko pokrajino ter njeno floro in favno. Otoki so znani po izjemni bogati favni, predvsem pticah. Poleg tega se tukaj nahaja najboljši teren za golf na Islandiji in to na sredi vulkanskega kraterja. V kraju Herjolfsdalur si bomo ogledali cerkev in nekaj starih, tipičnih islandskih hiš. Popoldne se bomo s trajektom vrnili na „celino“ in si za konec dneva ogledali še slapove Skogarfoss in Seljalandsfoss. Nastanitev v hotelu za dve noči, večerja in nočitev (Z,V).

 

7. DAN: VIK – SKAFTAFELL – JOKULSARLON - VIK

Pred nami je dan za ledenike, ki ga bomo pričeli z vožnjo z ladjo po ledeniški laguni Jökulsarlon, ki je običajno polna plavajočih ledenih gmot in ledenih plošč. Po izletu z ladjo se bomo podali do največjega ledenika na Islandiji, Vatnajokull, ki leži znotraj narodnega parka Skaftafell. Nato se bomo odpeljali do kraja Kirkjubaejarklaustur in si ogledali kanjon Fjadrargljufur. Popoldne bomo pri kraju Vik opazovali znane klife Dyrholaey in se sprehodili po znani črni peščeni plaži Reynisfjara. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev (Z,V).

 

8. DAN: VIK – REYKJAVIK – MODRA LAGUNA - KEFLAVIK

Danes se bomo vrnili v glavno mesto. Na poti se bomo ustavili v izjemno zanimivem Lava centru, kjer se bomo virtualno podali v središče vulkanov in njihovega delovanja. Za zaključek našega potovanja po Islandiji bo nekaj ur prostega časa v središču mesta za individualne sprehode in nakupe. Morda se boste odločili za ogled filma Poleta preko Islandije. Popoldne se bomo podali proti eni največjih atrakcij na otoku, znani Modri laguni. Pred tem pa se bomo še ustavili na mostu, ki so ga zgradili nad tektonsko razpoko, ki povezuje ameriško in evroazijski tektonski plošči. Potopitev v mlečno modro termalno vodo bo pravi balzam za konec poti po vulkanskem otoku. Zvečer nastanitev v hotelu blizu letališča in nočitev (Z).

 

9. DAN: KEFLAVIK – MÜNCHEN - SLOVENIJA

Jutranji prevoz na letališče in dopoldanski let proti Münchnu. Sledil bo samo še prevoz v Slovenijo.

 

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava