PERU IN BOLIVIJA - prestavljeno v leto 2022

18 dni
JUŽNA AMERIKA
od

4790 €

VELIKA TURA PO NEKDANJEM INKOVSKEM KRALJESTVU

Predstavljamo vam najbolj popolno turo in izjemno kombinacijo dveh najpomembnejših andskih dežel, vsaj kar se inkovske kulture tiče. Po prihodu bo sledil ogled Lime, ki je bila stoletja najpomembnejše mesto v španski južni Ameriki. Sledil bo izlet na otočje Ballestas, ki ga mnogi imenujejo perujski Galapagos. Nato boste odkrili skrivnostne figure v Nazci in puščavski ter pacifiški del Peruja, preden se bomo pričeli vzpenjati v Ande. Iz lepe kolonialne Arequipe se bomo podali v legendarni kanjon Colca in z malo sreče opazovali kondorje v letu. Sledila bosta dva dneva na jezeru Titicaca: spali boste na katamaranu in jezero doživeli pristneje in popolnoma. Preko La Paza se bomo podali na južni del Bolivije in uživali v prostranstvih slanega jezera Uyuni ter kolonialnih mestih Potosi in Sucre. Slovo od Bolivije bomo vzeli z najzanimivejšim arheološkim parkom Tiwanaku in se vrnili nazaj v Peru. Zadnje noči bomo prespali v nekdanji inkovski prestolnici Cuzco in zadnje dneve uživali v najlepših delih Peruja: inkovski sveti dolini ter legendarnem Machu Picchuju, preden se bomo iz Lime vrnili v Evropo. 

 

 

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda
Rok za prijavo

do zapolnitve prostih mest oziroma najkasneje 3 mesece pred odhodom.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

prevoz iz Maribora/Ljubljane do letališča v Benetkah in nazaj, letalski prevoz na relacijah Benetke-Madrid-Lima-Madrid-Benetke, Sucre-La Paz, Cuzco-Lima, nastanitve v hotelih* s 3***, 4**** in 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 690 EUR), obroke po program (17 zajtrkov, 12 večerij in 7 kosil), tri predstave perujskih in bolivijskih plesov po programu (v Cuzcu, La Pazu in Punu), oglede in vstopnine po programu, prevoze po programu, s katamaranom po jezeru Titicaca in nočitev v dvoposteljnih kabinah, lokalna vodenja in slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.  

Cena ne vključuje

napitnin za lokalne vodnike in voznike.

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 4.890 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih 4.990 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih 5.190 EUR.

1. DAN: MARIBOR/LJUBLJANA – BENETKE – MADRID - LIMA

Jutranji prevoz iz Maribora in Ljubljane do letališča v Benetkah, od koder bomo poleteli proti Madridu in Limi. Po pristanku in opravljenih obmejnih formalnostih prevoz do hotela, nastanitev, večerja in nočitev (V). 

2. DAN: LIMA -  PARACAS

Po zajtrku ogled perujske prestolnice, ki ima sedem milijonov prebivalcev. Limo je leta 1535 ustanovil Francisco Pizarro. Stari del mesta s številnimi cerkvami in kolonialnimi zgradbami je pravo nasprotje novemu prestižnemu delu mesta, ki leži ob obali Pacifika. Ogledali si bomo glavni trg Lime Plaza de Armas, katedralo, mestno hišo, nadškofovsko palačo, cerkev svetega Frančiška in se z avtobusom popeljali po modernem delu mesta ... Popoldne nadaljevanje poti do tihomorskega kraja Paracasa, nastanitev v hotelu in nočitev (Z,V).

3. DAN: PARACAS – OTOKI BALLESTAS - ICA - NASCA

Po zajtrku izlet z ladjo na otočje Ballestas, ki je najpomembnejši naravni park na perujski obali, pravi naravni rezervat za morske leve in številne vrste ptic. Popoldne bomo pot nadaljevali do mesta Ica, prijetnega kolonialnega mesta, znanega po dobrih vinih in tradicionalni perujski pijači: pisku. Vinograde obkrožajo peščene sipine, kar daje okolici še posebno slikovitost. Pot bomo nadaljevali v Nazco, ki slovi po skrivnostnih, skoraj tri tisoč let starih geometričnih likih, vrisanih v puščavska tla. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: NAZCA - AREQUIPA

Po zajtrku je možen fakultativen panoramski prelet z letalom in ogled gravur v Nazci, za katere znanstveniki menijo, da gre za primitiven koledar, še vedno pa se sprašujejo, kako so nastale ogromne figure kuščarja, opice, dreves in drugih znakov. Iz Nazce nas bo pot po Panamericani vodila proti obali in uživali bomo v pogledu na Pacifik. V Camani se bomo obrnili proti vzhodu  in se začeli počasi vzpenjati proti Arequipi, ki leži na nadmorski višini 2325 nad morjem in mu pravijo tudi Belo mesto ali Mesto večne modrine, saj imajo tukaj več kot 300 sončnih dni na leto. Mesto obdajajo zasneženi vulkani, ki se dvigajo več kot 5000 metrov nad morjem. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: AREQUIPA – COLCA

Po zajtrku si bomo ogladali mesto Arequipa, ki ima bogato zgodovino. Tukaj so že pred prihodom Inkov živeli Ajmari, ki so mestu dali ime. Španski konkvistadorji so mesto ponovno ustanovili leta 1540. Ogledali si bomo samostan Santa Catalina, zgrajen leta 1580, ki velja za enega najpomembnejših verskih in kolonialnih zgradb v Peruju. Ogledali si bomo tudi katedralo, ki stoji na trgu Plaza de Armas. Prosto za kosilo in popoldan nadaljevanje vožnje do kraja Chivay, ki se nahaja v bližini legendarnega kanjona Colca, ki je dobil ime po istoimenski reki. Nahaja se 160 km SZ od Arequipe in velja danes za tretjo najbolj obiskano turistično destinacijo v Peruju. Po prihodu nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

 6. DAN: COLCA – PUNO

Danes bomo vstali nekoliko prej in se podali do razgledne točke Cruz del Condor, od koder je lep razgled nad kanjonom, globokim 3.270 m, enim najglobjih in najlepših na svetu. Kanjon je bil naseljen že v predkolonialnih časih. Tod sta živeli etnični skupini Collagua in Cabana, ki sta bili znani po izjemno lepih terasastih poljih, na katerih so gojili svoje poljščine. Z malo sreče bomo lahko opazovali kondorje v njihovem letu. Nato se bomo vrnili v Chivay in se na poti ustavili v tradicionalnih vasicah. Prosto za kosilo in popoldne nadaljevanje poti do mesta Puno, ki leži na obali jezera Titicaca, ki velja za eno najvišje ležečih plovnih jezer na svetu in ima površino skoraj za pol Slovenije. Nastanitev v hotelu, večerja ob spremljavi tradicionalne glasbe. Nočitev (Z,V).

7. DAN: PUNO - COPACABANA - OTOK  SONCA – JEZERO TITICACA

Po zajtrku vožnja z avtobusom ob obali jezera do pristanišča COPACABANA in krajši ogled mesta. Nato se bomo vkrcali na katamaran, ki nas bo popeljal po jezeru proti Otoku sonca, legendarnemu rojstnemu kraju inkovskega kraljestva. Po pristanku na otoku Sonca si bomo ogledali kulturni center Inti Wata in muzej Ekako, obiskali tradicionalnega vrača, se popeljali s tradicionalnim čolnom po jezeru. Kosilo na katamaranu. Popoldne se bomo s katamaranom popeljali po jezeru Titicaca in se ustavili v vasi  Chua: Challapampa in srečanje z domačini. Obiskali bomo domačijo in izvedeli kako živijo Ajmari na Altiplanu. Večerja na katamaranu in nočitev v dvoposteljnih kabinah (Z,K,V).

8. DAN: JEZERO TITICACA – LA PAZ

Zajtrk na katamaranu in nadaljevanje plovbe po jezeru Titicaca. Peljali se bomo mimo vasi Pariti, Kalauta in Patapatani, ki ležijo v pokrajini Wiňay. Ustavili se bomo na otočku Pariti, kjer so domačini in kasneje arheologi našli veliko keramičnih izdelkov iz obdobja kulture Tiwanaku. Nato bomo pot nadaljevali v tipičnih ribiških čolnih do kraja Kalauta, nekdanje predhispanske nekropole. Ustavili se bomo tudi v vasi Patapatani, kjer bomo obiskali lokalni muzej. Vrnitev na katamaran in kosilo. Popoldne se bomo izkrcali na drugi strani jezera in se odpeljali do mesta La Paz. Nastanitev v hotelu in nočitev (Z,K).

9. DAN: LA PAZ – ORURO – UYUNI

Zjutraj se bomo z avtobusom odpeljali do mesta Oruro, ustanovljenega leta 1606. Mesto leži na nadmorski višini 3700 m, severno od slanih jezer Uru Uru in Poopo. Oruro velja za najbolj pisano bolivijsko mesto, čigar prebivalstvo je v veliki večini avtohtono. Kosilo. Popoldne bomo pot nadaljevali do mesta Uyuni, ki leži na 3665 mn/m. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1889 in še danes je večina prebivalstva zaposlenega na področju rudarstva. Nastanitev v hotelu. Proti večeru se bomo odpeljali do obale slanega jezera in tam opazovali sončni zahod. Nočitev (Z,K).

10. DAN: UYUNI

Ves dan bomo uživali v prostanstvih slanega jezera Uyuni, imenovanega Salar de Uyuni, ki ima površine 10500 km² in predstavlja največje zaloge soli na svetu. Pokrajina spominja na pejsaže z Antarktike, kjer se stikata modra in bela barva. Salaru se bomo približali v kraju Colchani, od tam pa nadaljevali do otočka Pescado, ki je največji v salarju in njegov ekosistem spominja na oazo sredi puščave. Tukaj rastejo številni kaktusi tudi do 8 m visoko. Kosilo. Popoldne se bomo vrnili v Uyuni in se nastanili v edinstvenem hotelu narejenem iz soli. Nočitev (Z,K).

11. DAN: UYUNI - POTOSI – SUCRE

Po zajtrku se bomo odpeljali do mesta Potosi, ki je del svetovne kulturne dediščine pod zaščito UNESCA. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1545 in je bilo v 18. stoletju eno najbolj bogatih mest na svetu. V bližnjem Cerro Rico so namreč rudniki srebra in zlata, ki so bili več kot dvesto let osnova španskega kolonialnega gospodarstva. Ogledali si bomo središče mesta: obiskali bomo enega najzanimivejših muzejev, bivšo kovnico denarja: Casa Real de la Moneda, ter katedralo. Mesto je na višku svoje slave imelo preko 80 cerkva. Po končanem ogledu bo kosilo in nato bomo nadaljevali pot do mesta Sucre, nastanitev v hotelu in nočitev (Z,K).

12. DAN: SUCRE

Danes bomo obiskali etnijo Jatun Yampara, eno najstareših v Latinski Ameriki. Ogledali si bomo kako izdelujejo keramiko in barvite tekstilne izdelke. Obiskali bomo muzej njihove kulture in prisostvovali pri daritvi materi Zemlji. Kosilo. Popoldne se bomo vrnili v Sucre, ki velja za najlepše mesto v Boliviji, imenovano tudi ameriške Atene, Belo mesto in Mesto svobode. Ogledali si bomo nekaj zanimivih muzejev: zgodovinski muzej, muzej Recoleta, samostan Svetega Filipa … Prosto za sprehode po tem prekrasnem španskem, kolonialnem mestu. Nočitev (Z,K).

13. DAN: SUCRE – LA PAZ

Dopoldne prevoz na letališče in polet letala proti La Pazu. Po pristanku bo ogled mesta, ki ga je leta 1548 ustanovil Alonso de Mendosa in je danes trgovsko, finančno in industrijsko središče Bolivije. Ogledali si bomo stari del mesta s katedralo, kolonialno cerkev svetega Frančiška, trg Murillo na katerem stojijo vladna palača in zgradba kongresa, »Čarovniško ulico« in tržnico. Ogledali si bomo tudi etnografski muzej in se popeljali po kolonialni ulici Jaen. Nato se bomo popeljali do MESEČEVE DOLINE. Tako jo je poimenoval astronavt Armstrong in se nato v mesto vrnili z vzpenjačo, ki velja za eno najsodobnejših v Latinski Ameriki. Večerja bo tokrat v tradicionalni bolivijski restavraciji ob spremljavi andske glasbe. Nočitev v hotelu (Z,V). 

14. DAN: LA PAZ – TIWANAKU - PUNO

Po zajtrku bomo pot nadaljevali do 60 km oddaljenega kompleksa TIWANAKU ali Tiahuanaco, ki je bolivijsko najpomembnejše arheološko najdbišče. V tem kraju so pred 1000 leti živeli AYMARI. Njihova civilizacija je tod cvetela v 6. stoletju pr. n. št. in je močno vplivala na inkovsko kulturo. Po kosilu nadaljevanje poti proti Peruju, prestop meje pri kraju Desaguadero in nadaljevanje vožnje do Puna. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

15. DAN: PUNO – SVETA DOLINA

Po zajtrku vožnja do nekdanjega glavnega mesta ogromnega Inkovskega kraljestva. Pri kraju Pukara si bomo ogledali več kot 1000 let stare ruševine t. i. chullpas. To so stolpi, v katerih so pokopavali indijanske veljake. Nadaljevanje vožnje z avtobusom po visoki andski planoti in na poti postanek v kraju La Raya na nadmorski višini 4335 m in nato še v mestu Raqchi, kjer so Inki postavili ogromen tempelj dolg 100 m, širok 26 m in visok 14 m. V vasi Andahuaylillas si bomo ogledali prekrasno jezuitsko cerkev iz 17. Stoletja, imenovano tudi Sikstinska kapela Južne Amerike. Popoldne bomo prispeli v Sveto dolino. Po kosilu ogled živopisane vasice PISAC, v kateri je trikrat na teden sejem, kjer perujski Indijanci QUECUA prodajajo izdelke domače obrti. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K, V).

16. DAN: SVETA DOLINA - MACHU PICCHU - CUZCO

Po zajtrku prevoz na železniško postajo v mestecu Ollantaytambo, od koder se bomo z vlakom odpeljali do vznožja gore MACHU PICCHU ter nadaljevali z avtobusom do ruševin »Izgubljenega mesta Inkov« na vrhu gore sredi pragozda. Machu Picchu je nedvomno najbolj znano arheološko najdbišče v Južni Ameriki, kjer je v ruševinah še vedno zakopana skrivnost inkovskega izginotja. Mesto je leta 1911 naključno odkril ameriški zgodovinar Hiram Bingham. Kosilo in popoldne vožnja z vlakom v Cuzco. Večerja in folkorna predstava perujskih, andskih plesov in pesmi. Nočitev (Z,V).

17. DAN: CUZCO – LIMA - MADRID

Dopoldne si bomo ogledali središče mesta: katedralo in zlati tempelj - Koricancho ter  dominikansko cerkev. Nato si bomo ogledali še ostanke inkovske prestolnice v okolici mesta: skrivnosten kompleks, ki še danes bega arheologe in zgodovinarje — SACSAYHUAMAN. Popoldne prevoz na letališče in let v Limo in zvečer dalje proti Madridu (Z).

18. DAN: MADRID – BENETKE – LJUBLJANA - MARIBOR

Popoldanski prilet v Madrid in dalje do Benetk. Samo še prevoz do Ljubljane in Maribora.

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava