ZAKAVKAZJE

15 dni
06.09.2021
AZIJA
od

2590 €

GRUZIJA in ARMENIJA

Vabimo vas v Zakavkazje, ki ga najbolje zastopata Gruzija in Armenija, dve najstarejši krščanski državi na svetu in kot taki polni zanimivih spomenikov iz zgodnjega krščanskega obdobja; spomenikov v obliki cerkva in samostanov ter legend, ki govorijo o težkem življenju prvih krščanskih mučenikov in glasnikov. Mesto Erevan velja za enega najstarejših na svetu. Pogled na biblijsko goro Ararat je prekrasen s kateregakoli grička v mestu. Jezero Sevan je armensko morje, glede na to, da država nima izhoda na morje. Tbilisi velja za enega najlepših mest v Zakavkazju. V mestu Gori je tudi rojstna hiša in izjemno zanimiv muzej, posvečen slovitemu sovjetskemu predsedniku Stalinu. Tokrat pa vas vabimo v gruzijski del Kavkaza, skrivnostno pokrajino Svaneti, kjer bomo skupaj odkrivali tradicionalni način življenja po planinskih vaseh in opazovali visoke kavkaške gore.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

06.09.2021

Rok za prijavo

najmanj 3 mesece pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

letalsko karto na relaciji Ljubljana-Istanbul-Tbilisi in Batumi-Istanbul-Ljubljana, vse letališke, varnostne in RSF takse (ki na dan 15.7.2021 znašajo 228 EUR), vse prevoze po programu, nastanitve v hotelih 4**** (razen v  Svanetiju, kjer je 3***) v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 390 EUR), polpenzione po programu, vse oglede in vstopnine, ogled kleti armenskega konjaka z degustacijo, degustacijo gruzijskih vin, lokalne vodnike v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Cena ne vključuje

morebitnih napitnin za vodnike in voznike.

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 2.690 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih znaša 2.790 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih 2.890 EUR.

PROGRAM POTOVANJA

1.  DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL - TBILISI

Zbirališče potnikov na Brniku in večerni let proti Istanbulu ter dobra povezava do Tbilisija. Po opravljenih obmejnih formalnostih prevoz do hotela, nastanitev in čas za počitek.

2.  DAN: TBILISI – KAKHETI - TBILISI

Po kasnejšem zajtrku v hotelu se bomo podali v pokrajino Kakheti, najbolj znano vinorodno pokrajino, ki je poznana po številnih vinogradih in lepih cerkvah. Najprej se bomo ustavili v mestecu Tsinandali, ki se nahaja na vrhu hriba s katerega je prekrasen pogled na dolino Alazani in vzhodne kavkaške gore. Ustavili se bomo na posesti Tsinandali, ki je v 19. stoletju pripadala bogati vinogradniški, veleposestniški družini. Poskusili bomo nekaj najboljših gruzijskih vin in imeli okusno kosilo. Popoldne bomo obiskali še katedralo Alaverdi iz 11. stoletja, ki velja za eno lepših gruzijskih srednjeveških cerkva. Popoldne vrnitev v Tbilisi in prosto. Nočitev (Z,K).

3.  DAN: TBILISI – ANANURI – KAZBEGI - TBILISI

Ves dan bo namenjen odkrivanju osrednjega dela kavkaških planin. Po gruzijski vojaški gorski cesti, ki velja za eno najlepših panoramskih cest na svetu, se bomo podali visoko v gruzijski Kavkaz. Na poti bomo obiskali srednjeveški arhitektonski biser Ananuri iz 16. stoletja. Povzpeli se bomo do najvišjega prelaza na tej poti, ki se nahaja na 2.395 mnm in se nato spustili do kraja Kazbegi, ki se danes imenuje Stepantsminda. Kraj leži na 1.700 mnm in ima prekrasen pogled na najvišji vrh v Gruziji, goro Kazbek, visoko 5047 m, eno od šestih pettisočakov v Kavkazu. Nato se bomo podali na manjši trekking in se povzpeli do cerkve Gergeti Sameba, ki se nahaja na 2.150 mnm. Popoldan vrnitev v Kazbegi in nekaj prostega časa, nato vrnitev po isti poti v Tbilisi. Večerja in nočitev (Z,V). 

4.  DAN: TBILISI

Današnji dan bomo namenili spoznavanju zanimive gruzijske prestolnice. Najprej si bomo pogledali cerkev Meteki, žveplene kopeli in stari karavanseraj, trdnjavo Narikala, od koder je lep razgled na staro mestno jedro. Ogledali si bomo tudi katedralo Sioni iz 11. stoletja in cerkev Anchiskhati iz 6. stoletja. Sprehodili se bomo po Trgu svobode in znani aveniji Rustaveli. Obiskali bomo Narodni muzej in potem imeli nekaj prostega časa v središču starega dela mesta. Večerja v restavraciji s tradicionalno glasbo in nočitev (V).

5.  DAN: TBILISI – MTSKHETA – GORI – UPLISTSIKHE - TBILISI

Po zajtrku se bomo napotili proti bivši gruzijski prestolnici Mtskheti. Ogledali si bomo zgodnjo srednjeveško cerkev Jvari. Sledil bo ogled največje krščanske cerkve v Gruziji, Svetitskhoveli iz 11. stoletja in samostanskega kompleksa Samtavro; kraja, kjer so kronali in pokopavali gruzijske kralje. Sledila bo vožnja do Stalinovega rojstnega mesta Gori in ogled muzeja. Popoldne bomo pot nadaljevali do zanimive antične naselbine, vklesane v živo skalo: Uplistsikhe. Vrnitev v Tbilisi, večerja in nočitev (Z,V).

6.  DAN: TBILISI – SADAKHLO – HAGHPAT - JEZERO SEVAN (ARMENIJA)

Po zajtrku se bomo odpeljali proti Armeniji in pot nadaljevali proti jezeru Sevan, armenskem morju. Na poti si bomo ogledali še dva samostana. Samostan Haghpat je zaradi izjemne arhitektonske lepote in zgodovinske pomembnosti pod zaščito UNESCA. Popoldne se bomo ustavili še pri samostanu Sevanavank, ki se nahaja na polotoku Sevan. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: SEVAN – NORAVANK – KHOR VIRAP – EREVAN

Zjutraj se bomo poslovili od jezera Sevan in se napotili proti glavnemu mestu Armenije. Na poti si bomo ogledali še dva zelo pomembna samostana: Noravank, ki je iz 12. stoletja in se nahaja na hribu s prekrasnim pogledom na okolico ter samostan Khor Virap, ki velja za enega najbolj romantičnih in najbolj fotografiranih v deželi, saj se v ozadju bohoti legendarna gora Ararat, ki se danes nahaja v sosednji Turčiji. Proti večeru prihod v Erevan, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

8. DAN: EREVAN – GARNI – GEGHARD – ECHMIADZIN - EREVAN

Zjutraj bomo pot nadaljevali do slikovitega kanjona Avan, kjer si bomo ogledali poganski kompleks Garni in pravi biser armenskih samostanov, samostan Geghard, ki je pod zaščito UNESCA. Kosilo bo tokrat pri domačinih, na armenski turistični kmetiji, kjer nam bodo domačinke pripravile izjemno okusno kosilo. Popoldne se bomo podali v armenski Vatikan, Echmiadzin. Kraj je bil nekoč armenska prestolnica, danes pa je sedež vrhovnega “Catholikosa”, vodje armenske pravoslavne vere. Armenija je bila prva krščanska država na svetu. Sledil bo ogled cerkve sv. Hripsime iz leta 618. Celoten kompleks z bližnjimi cerkvami je danes pod zaščito UNESCA. Proti večeru vrnitev v Erevan. Nočitev (Z,K).

9. DAN: EREVAN

Ves dan bo namenjen ogledu armenskega glavnega mesta, ki ga bomo začeli z ogledom zgodovinskega muzeja, ki se nahaja v mestni hiši, sprehod do Trga republike, nato se bomo skozi središče mesta povzpeli na grič, od koder je prekrasen pogled na mesto in kjer je spomenik in muzej posvečen armenskemu genocidu. Ogledali si bomo še muzej Matenadaran, v katerem hranijo ene najstarejših armenskih, grških, perzijskih in arabskih rokopisov ter muzej posvečen genocidu nad armenskim ljudstvom v prvi svetovni vojni. Preostanek popoldneva prosto. Večerja v tradicionalni restavraciji z glasbo, pesmimi in plesi. Nočitev (Z,V).

10. DAN: EREVAN – BAVRA – VARDZIA – AKHALTSIKHE (GRUZIJA)

Pot proti Gruziji in kraju Vardzia, kjer si bomo ogledali znani jamski samostan. Zgrajen je bil v drugi polovici 12. stoletja in v cerkvi je vrsta dragocenih stenskih poslikav, zaradi katerih je celoten kompleks pod zaščito UNESCA. Po končanem ogledu se bomo odpeljali proti mestu Akhaltsikhe. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

11. DAN: AKHALTSIKHE – KUTAISI – ZUGDIDI – MESTIA

Zjutraj bomo krenili na pot proti mestu Kutaisi, kjer si bomo ogledali katedralo Bagrati in samostan Gelati, ki velja za enega najlepših v deželi in je pod zaščito UNESCA. Popoldne se bomo popeljali čez kolhidsko ravnico, skozi lepe gruzijske vasi in mesteca proti vznožju visokega Kavkaza in pokrajine imenovane Svaneti. Na severu in SV pokrajino varujejo mogočni pettisočaki in tukaj so vasi, v katerih so hiše v obliki kamnitih stolpov. Najstarejše so celo iz 12. stoletja in so danes pod zaščito UNESCA. Mimo mesta Zugdidi se bomo popeljali skozi kolhidsko nižino in proti večeru prispeli v Mestio, ki se nahaja na nadmorski višini 1.400 m. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

12. DAN: MESTIA

Mestia se nahaja ob vznožju visokega Kavkaza in vrhovi kot so Ushba in Tetnuldi krasijo celotno pokrajino. Dan bo namenjen za sprehode po mestu in okolici ter ogled tradicionalnih hiš v Svanetiju: večnadstropne, kamnite hiše, podobne obrambnim stolpom. Obiskali bomo tudi mestni muzej, kjer je predstavljena celotna kavkaška regija in življenje njenih prebivalcev nekoč in danes. Večerja in nočitev (Z,V).

13. DAN: MESTIA – USHGULI – MESTIA

Dopoldne se bomo s terenskimi vozili odpeljali do visokogorske vasi Ushguli, ki se nahaja ob vznožju najvišje gore v Gruziji, Shkhara, visoke 5.200 m. Sprehod skozi vas, spoznavanje načina življenja domačinov v teh krajih, njihove posebnosti in drobne skrivnosti dolgega gruzijskega življenja … Krajši treking po bližnji okolici. Popoldne se bomo vrnili v Ushguli in Mestio. (Z,V)

14. DAN: MESTIA – BATUMI

Po zajtrku bomo zapustili visoki Kavkaz in se napotili proti obalam Črnega morja in pokrajini Adžari. Okrog poldneva prihod v Batumi, ki se nahaja na vzhodni obali Črnega morja. Mesto se je v zadnjih desetletjih iz pristaniškega spremenilo v letoviško mesto, ki si ga bomo popoldan ogledali. Sprehodili se bomo po starem delu mesta, trgu Batumi in po prelepem obmorskem bulvarju. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

15. DAN: BATUMI – ISTANBUL - LJUBLJANA

Po zajtrku prevoz na letališče, polet proti Istanbulu in dalje proti Ljubljani, kjer bomo pristali v popoldanskih urah.

 

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava