Upam, da ste vsi zdravi in da je vaša morala še vedno visoka. Zdi se mi, da se že tako zelo dolgo nismo slišali … Počasi se izteka peti teden življenja v karanteni, samoizolaciji in psihozi korona virusa, ki je postal najbolj udarna vest 3. tisočletja, ki se je zarila v vse pore našega vsakdana. Napeto spremljamo novice ki so zdaj vzpodbudne, zdaj zastrašujoče, pesimistične in včasih tudi optimistične. Dejal bi, da smo lahko srečni ker živimo v Sloveniji in prepričan sem, da jo bomo, ko bo pandemija mimo, znali bolj ceniti. Zahvaljujoč manjšemu številu prebivalcev, tipu poselitve, načinu življenja in naši slovenski disciplini so statistični podatki oziroma število obolelih in umrlih, glede na stanje v drugih evropskih državah, zelo dobri.

Tu in tam nas razjezijo določene izjave, ki zaidejo preko medijev do nas, a jih, k sreči, kmalu pozabimo. Tako sem se jaz pred dnevi razjezil na direktorja bolnice Golnik, ko je s svojo izjavo posegel na področje turizma, ki ga najbrž ne pozna dovolj dobro, namesto da bi vso svojo energijo sedaj usmeril v to, kako čim hitreje na najbolj varen in neboleč način iziti iz krize oziroma najti cepivo. Žalostijo me izjave predstavnikov Društva za zaščito potrošnikov, ki zadnje dneve neusmiljeno udrihajo po turističnih agencijah in nas predstavljajo skoraj kot goljufe, ki nas morajo kreditirati naši gostje. Pri tem da so obresti na bankah trenutno enake ničli! Ne vem zakaj ne želijo priznati, da so nastopile razmere, kot jih v zgodovini še ni bilo, in ki so nas vse presenetile. Namesto da bi v teh težkih časih potrošnike dobronamerno pozivali k strpnosti, razpihujejo slabo voljo in vnašajo nemir v že tako načeto potrpežljivost vseh nas. A si Društvo za zaščito potrošnikov res želi, da propadejo številne letalske družbe, hoteli in turistične agencije namesto da bi sedaj delovali pomirjevalno in spravljivo? Naši predstavniki iz ZTASa, katerega člani smo, so lepo razložili, da so vplačani depoziti pri letalskih prevoznikih in pri naših partnerjih povsod po svetu, ne pa v naših blagajnah. In zato povsod po svetu turistični delavci pozivajo na razumevanje in malo strpnosti, da pandemija mine, ravno zato, ker ne želimo, da bi bili naši gostje oškodovani. Takoj, ko bo nevarnost mimo, ko bodo države odprle svoje meje in ko bodo hoteli odprli svoja vrata ter letala pričela leteti, bomo lahko izvedli vse, kar smo bili v teh mesecih primorani zaradi izrednih razmer ne odpovedati, ampak prestaviti. K sreči so vsi NAŠI GOSTJE to sprejeli z razumevanjem in spet moram povedati, da sem zelo vesel, ker imamo najboljše goste, kar si jih agencija sploh lahko želi. Pa pustimo stat, bi rekli naši dragi Primorci, te negativne stvari. Strinjam se z izjavo gospoda Čeferina: »V teh časih moramo vsi razmišljati pozitivno in biti optimisti!«

Rad bi se zahvalil vsem, ki ste nam poslali odgovor na moj prejšnji dopis in nas pozdravili. Tukaj bi rad predstavil lepe misli ene naše gostje, ki je zapisala: »Tudi, ko se zapro meje, tudi, ko se zaprejo vhodna vrata in moraš ostati doma in tudi vsem v institucionalnem varstvu in tudi nam, ki delamo vsak dan, sanje niso prepovedane. Zato jih bomo pač sanjali do septembra in potem videli ali obstoja na svetu delček zemlje, ki jim ustreza”. IZJEMNA MISEL! HVALA VAM ZANJO!

Res je, sanje so dovoljene in verjeli ali ne, neizmerno se veselim ko pripravljam nove programe za prihodnje leto. Naenkrat sem ugotovil, da je še toliko lepih destinacij, ki jih še nisem videl, a si jih želim videti še v tem življenju. Še bolj toplo pa mi je pri srcu, ko sestavljam programe po destinacijah, ki jih dobro poznam in se v mislih že veselim, bolj kot kadarkoli prej, in razmišljam kako lepo nam bo, ko se bomo podali tja. Rad bi sporočil, da smo potovanji na JAPONSKO in v EKVADOR, predvideni za april 2020 prestavili na april 2021. Prvomajsko BOSNO bomo izpeljali v začetku oktobra letos. Naš 17. sindikalni izlet v LIBANON, predviden za 16.5. smo prestavili na 12.9. Majsko UKRAJINO bomo izpeljali maja 2021. Križarjenje po VOLGI smo z začetka junija prestavili na začetek septembra in AZORE prav tako. Predvidevamo da bosta prvi potovanji, ki jih bomo izpeljali TRANSSIBIRSKA ŽELEZNICA z odhodom 15.7. in ZAKAVKAZJE meseca avgusta. Oba odhoda sta zagotovljena! Ostali jesenski odhodi ostajajo nespremenjeni.

Danes bi vas povabil, v kolikor vam čas dopušča, da si ogledate in virtualno potujete po treh zanimivih destinacijah:

  1. SLOVENIJI, ampak taki, kot so jo videli popotniki pred skoraj 200 leti: https://www.google.com/culturalinstitute/beta/exhibit/aALyUOw2cvFvKw?hl=fr

  2. Vedno lepem, klasičnem PERUJU in BOLIVIJI 

     

  3. Ter še vedno slabo poznani, a izjemno lepi SRBIJI

     

Lepo bodite, naj vas nič ne vrže s tira. Preslišite negativne informacije in stavite na pozitivne. Vse mine in tudi ta virus bo minil. Zaupam znanstvenikom, ki bodo zagotovo našli cepivo prej kot napovedujejo nekateri. Razmišljajte kako lep bo ponovno svet, ko bo minil strah in kaj vse še »morate« videti, preden res ne boste mogli več potovati. Pazite nase in kmalu na svidenje!

 

Ivo Mulec

direktor