OSREDNJA IN ZAHODNA ŠPANIJA

8 dni
02.10.2022
EVROPA
od

1490 €

SKRIVNOSTNE PODOBE POKRAJIN CASTILIJA IN LEON, CASTILIJA - MANČA IN ESTREMADURA

Estremadura je zadnja, najbolj zahodna španska pokrajina, dežela, ki je dala največ konkvistadorjev in bojevnikov, junakov, ki so se v 15. in 16. stoletju podajali v neznano in v imenu španskih kraljev osvajali svet. V svet so se podajali z željo, da bi na hitro obogateli in se vrnili domov. Le nekaterim srečnežem je to tudi uspelo. Palače in dvorce, ki so jih postavili z nagrabljenim inkovskim zlatom, bomo lahko občudovali v mnogih mestih na poti. Spoznavali bomo najlepše kraje nekdanje mavrske Španije, srednjeveška mesta, v katerih so živeli v harmoniji Mavri, Židje in kristjani. In kako lepo so živeli! Večina mest, ki jih bomo na tej poti obiskali, je zaradi izjemnega pomena in privlačnosti pod zaščito UNESCA kot del svetovne kulturne dediščine. Estremadura je manj znana španska pokrajina in zato toliko bolj avtentična, neturistična in zares španska. Za konec pa najlepše: Toledo in Madrid! Poleg zanimivih ogledov bo povsod dovolj časa za sprehode in pijačo v katerem od mnogih tipičnih, simpatičnih španskih barov …

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

02.10.2022

Rok za prijavo

do 2.7.2022 oziroma do zapolnitve prostih mest

Najmanjše št. potnikov

30

Cena vključuje

prevoz do letališča v Benetkah in nazaj, povratno letalsko karto na relaciji Benetke-Madrid-Benetke, vožnjo s sodobnim turističnim avtobusom ves čas potovanja po Španiji, stroške bivanja voznika ter cestnine in parkirnine, 7 nočitev v izbranih hotelih s 4**** na osnovi polpenzionov v dvoposteljni sobi (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 260 EUR), lokalne vodnike in slovenskega spremljevalca ves čas potovanja, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.  

Cena ne vključuje

stroškov letalskih taks, in vstopnin, ki znašajo za vse oglede približno 60 EUR ter napitnine za španskega voznika.

Dodatne informacije

CENA pri najmanj 25 plačanih potnikih znaša 1.590 EUR, pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 1.690 EUR in pri najmanj 15 plačanih potnikih znaša 1.790 EUR.

1. DAN: MARIBOR – BENETKE – MADRID – ARANJUEZ – TOLEDO

Jutranji prevoz z zbirnega mesta v Mariboru in nato mimo Celja, Ljubljane do letališča Marco Polo v Benetkah in polet letala proti Madridu, kamor bomo prispeli po dvournem letu. Odpeljali se bomo do bližnjega mesta Aranjuez, ki leži južno od Madrida, na sotočju rek Tajo in Jarama, ter severno od Toleda. V mestu se nahaja ena od kraljevih rezidenc še iz časov španskega kralja Filipa II. in je bilo razglašeno za zgodovinsko umetniško enoto ter je od leta 2001 pod zaščito UNESCA. Ogledali si bomo kraljevo palačo, ki je bila zgrajena na ruševinah samostana v 16. stoletju. Palača je bila poletna rezidenca španskih kraljev in ima dolgo arhitekturno zgodovino, v kateri je bila večkrat podaljšana in rekonstruirana. Po ogledu kraljeve palače in pripadajočih vrtov oziroma parkov se bomo odpeljali do mesta Toledo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (V). 

2. DAN: TOLEDO – TRUJILLO – CACERES

Dopoldan si bomo ogledali mesto Toledo, nekdanjo špansko prestolnico. Mesto so ustanovili Rimljani in ga poimenovali Toletum. Sledili so Vizigoti in Mavri, ki so jih Španci pregnali leta 1085. Dve leti kasneje postane glavno mesto španskega kraljestva vse do leta 1561, ko Filip II. preseli prestolnico v Madrid. Od tedaj je Toledo duhovna prestolnica Španije, kjer so živeli Mavri, Židje in kristjani. Sprehod po mestu, ki slovi zaradi spektakularne lege nad reko Tajo, po njegovih ozkih in vijugastih srednjeveških uličicah, ogled slavne katedrale, ki so jo pričeli graditi v 13. stoletju in velja za eno najlepših v Španiji. Po ogledu prosto. Popoldne bomo pot nadaljevali proti španski pokrajini Estremaduri in se sprehodili po mestecu Trujillo. Stari del mesta se nahaja na vzpetini: ogradili so ga Mavri, da bi se branili pred vse bolj pogostimi vpadi kristjanov. V središču starega mesta je veliko dvorcev, ki so jih zgradili »Indijanci«, kot so domačini imenovali vse tiste, ki so se podali preko Atlantika in se od tam vrnili bogati. Trujillo je zibelka konkvistadorjev, od tod so bili Francisco de Orellana, Diego Garcia de Paredes in Francisco Pizarro, osvajalec Peruja in inkovskega imperija. Ogledali si bomo osrednji trg, na katerem stoji kip Pizarra in se sprehodili po starem delu mesta. Popoldne nadaljevanje poti do bližnjega mesta Caceres, nastanitev, večerja in nočitev (Z,V).

3. DAN: CACERES – MERIDA – CACERES

Dopoldne se bomo sprehodili po starem mestnem jedru, ki se nahaja izza mestnega obzidja, ki so ga sezidali Mavri. Številne gotske in renesančne zgradbe ter dvorci so brez primere v Španiji. Tod so bili doma najboljši in najbolj slavni španski konkvistadorji, ki so se iz Novega sveta  vračali z bajnimi bogastvi. Sprehodili so bomo do trga Svete Marije, na katerem se nahaja istoimenska katedrala in mimo najlepših dvorcev: Palacio de los Golfines de Abajo in Casa de las Valetas. Prosto za kosilo in sprehode ter popoldne nadaljevanje poti do Meride in ogled mesta, ki ga je leta 25 pr.n.št. ustanovil rimski imperator Avgust in ga poimenoval Emerita Augusta. Mesto se je nahajalo na strateško pomembni točki: na presečišču rimskih poti med Salamanco in Sevillo ter Toledom in Lizbono; zato je kmalu postalo glavno mesto rimske province Luzitanije. Zaradi lepo ohranjenih rimskih spomenikov je mesto pod zaščito UNESCA. Ogledali si bomo rimsko gledališče, amfiteater in rimsko vilo Casa del Anfiteatro. Nekaj prostega in popoldne vrnitev v Caceres, večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: CACERES – YUSTE – PLASENCIA – SALAMANCA

Dopoldne se bomo odpeljali do samostana Yuste, ki se nahaja v vasici Cuacos de Yuste v provinci Caceres. Samostan so ustanovili menihi iz reda Hieronimiti leta 1402. Leta 1556 se je v samostan zatekel španski kralj Karl V, potem ko se je odrekel španske krone oziroma jo prepustil sinu Filipu II. Hotel je preostanek svojega življenja preživeti v molitvi v tem odmaknjenem samostanu. Samostan so naslednje leto morali razširiti, saj se je tja poleg kralja preselilo še 60 članov iz kraljevega spremstva. Po ogledu samostana bo sledil sprehod skozi mesto Plasencia. Mesto je nastalo po odredbi kralja Anfonza VIII. leta 1186, ker se je nahajalo na strateško pomembni točki, v bližini ozemlja, ki je tedaj še pripadalo Arabcem. Mesto se ponaša z izjemno lepim zgodovinskim mestnim jedrom, kamor spadajo katedrala Svete Marije, palača Carvajal-Giron, palača Mirabel in številne druge cerkve. Po končanem sprehodu in ogledu mesta bo nekaj prostega časa za individualne sprehode in nato bomo pot nadaljevali do Salamance. Nastanitev v hotelu za dve noči, večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: SALAMANCA

Po zajtrku ogled Salamance, ki velja za mesto učenosti, saj je bila znana salamanška univerza ustanovljena že leta 1215 in se je na njej izšolalo veliko španskih znanstvenikov, filozofov in literatov. Mesto je v 3. st. pr.n.št. osvojil Hanibal, največji razcvet je doživelo v rimskih časih in od 1085, ko je Alfonz VI. pregnal Mavre, je to eno najpomembnejših španskih mest. Sprehodili se bomo po Glavnem trgu, ki ga je dal urediti Filip V. in velja za enega najlepših v Španiji. Nato se bomo sprehodili do Univerzitetnega trga, sredi katerega je spomenik Frayu Luisu de Leonu, velikemu španskemu humanistu iz 16. stoletja. Ogledali si bomo tudi Casa de la Conchas in novo katedralo. Mesto je zaradi svoje arhitekturne dovršenosti pod zaščito UNESCA kot del svetovne kulturne dediščine. Po ogledu bo preostanek dneva prosto za sprehode po središču mesta Večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: SALAMANCA – ZAMORA – TORO – TORDESILLAS – SEGOVIA

Zjutraj se bomo podali do 66 km oddaljenega mesta Zamore, ki je znano po svojem zgodovinsko-umetniškem mestnem središču in ima danes preko 60.000 prebivalcev. Zgodovinsko mestno jedro sestavlja 14 romanskih cerkva, kar jo uvršča na prvo mesto v Evropi po številu romanskih cerkva na enem mestu. Poleg cerkva so tukaj še grad, obzidje, in palače, vse zgrajene v istem obdobju in zato Zamoro upravičeni imenujejo »mesto romanike«. Po ogledu se bomo podali proti mestu Toro, ki se ponaša s številnimi zgradbami narejenimi v stilu mudejar, kjer okolica slovi po kvalitetnih vinih. Mesto prav tako leži na bregovih reke Douro. Popoldan se bomo podali še do enega bližnjega zgodovinskega kraja: Tordesillasa, kjer so v palači »las casas el tratado« 7. junija 1494 podpisali pogodbo med Španijo in Portugalsko in razdelili celotni Novi svet med obe kraljevini. Po ogledih nadaljevanje poti proti Segoviji, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: SEGOVIA – AVILA – SEGOVIA

Dopoldne se bomo odpeljali do sosednje Avile, mesta z odlično ohranjenim obzidjem iz 12. stoletja, ki obdaja srednjeveški del mesta. Tukaj je bila v 16. stoletju rojena sveta Tereza, ena največjih mistikov svojega časa, ki je s svojimi videnji močno vplivala na svoje sodobnike. Ogledali si bomo del obzidja in se sprehodili do katedrale, ki je vgrajena v vzhodni del obzidja in je zato bolj podobna utrdbi kot pa katoliški cerkvi. Po ozkih, srednjeveških ulicah se bomo nato podali do hiše, kjer naj bi bila rojena Sveta Tereza. Po ogledu bo prosto za kosilo in sprehode po mestu in popoldne ogled Segovije. ki je bila prvič omenjena kot keltska naselbina, ki je kasneje prešla v roke Rimljanov in bila kasneje zapuščena v času po islamski invaziji. Konec srednjega veka je mesto doživelo pravo zlato dobo z naraščajočim judovskim prebivalstvom, ki je postavilo temelje za močno tekstilno industrijo. Sam položaj Segovie na trgovskih poteh kot središče trgovine z volnenimi in ostalimi tekstilnimi izdelki. Po ogledih prosto v središču mesta. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

8. DAN: SEGOVIA – ESCORIAL – MADRID – BENETKE – MARIBOR

Dopoldne se bomo za zaključek potovanja odpeljali do mesta San Lorenzo de El Escorial, ki se nahaja približno 45 km severozahodno od prestolnice Madrid. To je eno od španskih kraljevskih mest, v katerem se nahaja samostan in kraljeva palača. Filip II. Španski je za gradnjo izbral španskega arhitekta Juana Bautista de Toledo, ki je preživel večji del svoje kariere v Rimu in Neaplju, kjer je služboval pri kraljevem podkralju. Filip ga je imenoval za kraljevega arhitekta leta 1559 in skupaj sta zasnovala El Escorial kot spomenik vlogi Španije kot središče krščanskega sveta. Od novembra 1984 je Kraljevi San Lorenzo El Escorial postal del svetovne kulturne dediščine pod zaščito UNESCA. Po ogledu samostana nekaj prostega za kosilo in nato prevoz na letališče in popoldanski let za Benetke. Po pristanku še transfer do Ljubljane, Celja in Maribora (Z).

 

 

 

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava