TUNIZIJA

11 dni
28.04.2022
Afrika
od

2190 €

VELIKA TURA PO UNESCOVIH ZNAMENITOSTIH IN ZA KONEC ODDIH NA MORJU

Tunizija je nam najbližja arabska dežela v severni Afriki, znana predvsem po prelepih peščenih plažah in toplem, južnem Sredozemskem morju. Toda dežela ima poleg plaž še veliko zanimivosti in znamenitosti, ki segajo v različna zgodovinska obdobja, od starih Grkov, Feničanov oziroma njihovih sorodnikov Kartažanov, pa vse do starih Rimljanov, Bizantincev in nazadnje Arabcev, ki tam živijo še danes. Seveda ne smemo pozabiti na povsod močno prisoten berberski element, ki samo še bogati njihovo kulturo. V program smo uspeli vključiti vse znamenitosti, ki jih je UNESCO vzel pod svoje okrilje in jih označil kot del svetovne kulturne dediščine. Ogledali si bomo stare medine v zgodovinskih mestih dežele, lepo ohranjene kartažanske in rimske spomenike in seveda tudi ostanke islamske kulture. Nekaj dni bomo preživeli na jugu dežele v puščavi in prelepih oazah ter si za konec oddahnili in dva dni uživali v luksuznem, 5***** hotelu na obali v kraju Hammamet. Doživite prvi maj  nekoliko drugače. Potovanje je izjemno primerno tudi za družine z otroki. Lepo darilo morda tudi za vaše vnuke. Dežela, kjer se začenja Sahara in kjer vas bo puščava zagotovo navdušila.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

28.04.2022

Rok za prijavo

do 25.2.2022 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

prevoz iz Maribora, Celja, Ljubljane do Benetk in nazaj, povratno letalsko karto v ekonomskem razredu na relaciji Benetke-Tunis-Benetke, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 13.12.2021 znašajo 151 EUR, vse prevoze v Tuniziji z avtobusi in terenskimi vozili po programu, nastanitev v hotelih s 5***** (razen v kraju Douz, ki ima 4**** in je najboljši v mestu) v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 375 EUR) na osnovi polnih penzionov in dveh polpenzionov v Hammametu (obroki po programu), vodo pri obrokih in na avtobusu, vse izlete, vse vstopnine za oglede po programu, lokalno vodenje v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV.

Cena ne vključuje

napitnin za lokalne vodnike in voznike, ki v arabskem svetu niso obvezne, a so pričakovane.

Dodatne informacije

CENA pri najmanj 20 plačanih potnikih znaša 2.290 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih znaša 2.390 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih znaša 2.590 EUR.

1.  DAN: MARIBOR – CELJE – LJUBLJANA – BENETKE - TUNIS

Dopoldanski prevoz iz Maribora, Celja in Ljubljane do letališča v Benetkah, od koder bomo okrog poldneva poleteli proti glavnemu mestu Tunizije. Po pristanku na letališču v glavnem mestu in opravljenih formalnostih se bomo odpeljali proti hotelu v središču mesta in imeli na poti krajši panoramski ogled glavnega mesta. Ustavili se bomo v stari medini in se sprehodili po zgodovinskem središču starega Tunisa in njegovem labirintu ulic in sukov, ki so zaradi svojega edinstvenega in avtentičnega izgleda pristale na UNESCOvi listi kulturne dediščine. Po sprehodu, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (V).

2.  DAN: TUNIS – KARTAGINA - SOUSSE

Po zajtrku se bomo odpeljali proti Kartagini, legendarnem feničanskem mestu na južni obali Sredozemlja. Kartagina je bila sprva glavno mesto enako poimenovane pomorske in trgovske sile. Prebivalce Kartagine so Rimljani imenovali Punci in njihov imperij so uničili v 2. stoletju pr.n.št. Arheološko najdišče je bilo že leta 1979 vpisano na seznam UNESCOve svetovne kulturne dediščine. Ogledali si bomo grič Byrsa, kjer se nahajajo ostanki rimskih zgradb in rimskih kopeli ter obiskali muzej. Nato se bomo odpeljali do slikovitega mesteca Sidi Bou Said, ki se nahaja na obali Sredozemskega morja in očara obiskovalce s tradicionalno arhitekturo: bele hiške z modro obarvanimi okni in vrati. Mesto umetnikov, galerij, prijetnih teras in z lepim razgledom na Tunizijski zaliv. Prosto za sprehode in morda prve nakupe. Kosilo v lokalni restavraciji in popoldne ogled enega najbolj znanih in najlepših arheoloških muzejev v celotnem Sredozemlju, muzej Bardo, ki se nahaja v eni od nekdanjih begovih palač. Med zbirkami izstopajo prekrasni mozaiki iz antičnih časov. Po ogledu muzeja nadaljevanje vožnje do mesta Sousse. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

3.  DAN: SOUSSE – EL JEM – MATMATA - DOUZ

Današnji dan bomo pričeli s sprehodom po stari medini, ki velja za eno najlepših v deželi, nakar bomo pot nadaljevali do kraja EL Jem, kjer si bomo ogledali enega največjih in najbolje ohranjenih rimskih amfiteatrov na svetu. Zgrajen je bil v prvi polovici 3. stoletja, za časa rimskega prokonzula Gordijana in sprejel je lahko do 35.000 gledalcev. Do 17. stoletja je ostal skoraj nedotaknjen, nakar so ga pričeli uporabljati kot kamnolom za gradnjo bližnje vasi el Jem. Od leta 1979 je amfiteater pod zaščito UNESCA. Nato se bomo odpeljali do berberske vasi Matmata, znane po svoji trogloditski skupnosti. Mnogi domačini še vedno prebivajo v svojih zemljankah. V eni takih bomo tokrat imeli tudi kosilo. Popoldne bomo pot nadaljevali proti jugu do mesta Douz, ki se nahaja na samem robu peščenih sipin in so ga poimenovali vhod v Saharo. Nekoč je bilo mesto pomembna postaja na znani karavanski poti od Sredozemlja skozi Saharo. Čas za užitke na peščenih sipinah in jahanje kamel. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

4. DAN: DOUZ – CHOTT EL JERID – CHEBIKA – TAMERZA – MIDES - TOZEUR

Po zajtrku se bomo podali do slanega jezera Chott el Jerid, ki je največja slana depresija v Tuniziji in meri 7000 km². V vlažnih zimah se spremeni v malo celinsko morje, a gladina vode nikoli ne preseže 1 m. Izraz chott v Tuniziji uporabljajo za jezera, ki se osušijo v toplem delu leta. Z malo sreče bomo na obrobju jezera lahko videli manjše skupine velikih plamencev. Okrog poldneva prihod v Tozeur, mesto-oazo sredi puščave. Že od rimskih časov je mesto igralo pomembno vlogo kot postojanka na poti karavan čez puščavo. Te so prihajale iz podsaharske Afrike trgovat na obalo Sredozemlja. Nastanitev v hotelu in kosilo. Popoldne se bomo s terenskimi vozili podali na izlet do oaz v puščavi: Chebike, Tamerze in Midesa. Za nalepšo oazo velja Mides, ki se nahaja na dnu impresivnega kanjona. Za konec popoldneva se bomo ustavili še v kraju Ong Jemel, kjer so posneli kar nekaj znanih filmov, med drugim tudi Vojno zvezd. Vrnitev v hotel v Tozeuru, večerja in nočitev (Z,K,V).

 

5. DAN: TOZEUR

Današnji dan bo namenjen oazi Tozeur. Domačini so še danes usmerjeni k tradicionalnim vrednotam Arabcev in berberskih plemen, tako neredko tod srečamo zakrite ženske v čadorjih. Kljub turističnemu razvoju kraja je ta ohranil svojo tradicionalno, lokalno arhitekturo: zgradbe grajene iz rumene opeke. Staro mestno jedro, katerega prve hiše so bile postavljene v 14. stoletju, je dobro ohranjeno. Krasi ga minaret, izdelan v istem stilu, ter lokalna tržnica ali suk. V oazi, ki se razprostira na površini 11 km² raste približno 200.000 palmovih dreves, kjer pridobivajo svetovno znane dateljne. Kosilo v hotelu in prosto popoldne. Zvečer večerja in nočitev (Z,K,V).

 

6. DAN: TOZEUR – SBEITLA – KAIROUAN - HAMMAMET

Dopoldne bomo zapustili oazo Tozeur in se odpeljali do kraja Sbeitla, kjer si bomo ogledali ostanke starorimskega mesta, ki je bilo v rimskih časih pomembno strateško, politično in gospodarsko središče na ozemlju današnje Tunizije. Rimljani so mesto nekoč imenovali Sufetula in v njem si bomo ogledali še danes dobro ohranjene templje, ki obdajajo Rimski forum. Mesto je stoletja kasneje pomenilo odskočno desko za arabsko osvajanje severne Afrike. Nato se bomo odpeljali do mesta Kairouan, ki velja za kulturno in duhovno prestolnico Tunizije. Med sunitskimi muslimani velja za četrto najbolj sveto mesto islama ter najbolj sveto mesto Magreba. V mestu se nahajajo pomembne mavrske in saracenske zgradbe iz 9. stoletja. Obiskali bomo Veliko mošejo Uqba Bin Nafija iz 9. stoletja. Minaret te mošeje je bil postavljen okrog leta 730 in velja za najstarejši stoječi minaret na svetu. Kosilo bo tokrat v legendarnem hotelu La Kasbah in popoldne ogled mavzoleja Sidija Sahbija, v katerem je grobnica enega od spremljevalcev preroka Mohameda, znanega pod imenom Barber. Popoldne si bomo ogledali še eno znamenitost mesta Kairouan in sicer t.i. Aghlabidske bazene. Ta zgodovinski spomenik iz 9. stoletja se nahaja izven obzidja stare medine in ga smatrajo za najpomembnejši hidravlični sistem v zgodovini muslimanskega sveta. Gre za ogromen rezervoar, v katerem je lahko bilo shranjeno tudi do 68.800 kubičnih metrov vode. Proti večeru bomo prispeli v Hammamet in se nastanili za pet noči v luksuznem hotelu na obali. Večerja in nočitev (Z,K,V).

7. DAN: HAMMAMET – THUBURBO MAJUS – DOUGGA - HAMMAMET

Pred nami bo še en zgodovinsko obarvan dan. Najprej se bomo ustavili v nekoč pomembnem starorimskem mestu Thuburgo Majus, ki se nahaja kakih 60 km južno od Kartagine. Najprej je bilo to punsko mesto, kasneje pa je rimski cesar Avgust iz njega naredil mesto za svoje upokojene vojne veterane. Zaradi pomembne lege ob karavanski poti v puščavo je bilo mesto zelo pomembno v rimskih časih. Pot bomo nadaljevali do kraja Teboursouk in si po kosilu ogledali še eno starorimsko mesto: nekdanjo Thuggo. Arheološki park se razprostira na več kot 65 hektarjih površine in UNESCO je kraj razglasil za najbolje ohranjeno majhno rimsko mesto v severni Afriki. Kraj se nahaja izven naseljenih krajev in se je kot tak bolje ohranil, za razliko Kartagine, ki se nahaja sredi urbanega naselja. Spomeniki v kraju so lepo ohranjeni in iz različnih zgodovinskih obdobij: od numidsko-berberskih, punskih, rimskih in bizantinskih. Ogledali si bomo najpomembnejše spomenike kot so libico-punski mavzolej, kapitol, rimsko gledališče in templja posvečena Saturnu in Juni Celestis. Popoldne vrnitev v Hammamet, večerja in nočitev (Z,K,V).

8. DAN: HAMMAMET – CAP BON – KERKOUANE – KELIBIA – NABEUL – HAMMAMET

Pred nami je še en zanimiv dan obogaten z zanimivim in lahkotnim izletom. Najprej se bomo sprehodili po medini v mestu Hammamet. Nato se bomo odpeljali do mesta Nabeul, ki leži na južni strani polotoka Cape Bon in velja za eno prvih turističnih destinacij v Tuniziji. Antično mesto so ustanovili Grki iz mesta Kirene v 5. st.pr.n.št. Današnje ime Nabeul izvira iz arabizirane grške besede Neapolis. Mesto je danes znano kot pomembno mesto najrazličnejših obrti, kot so izdelava keramike in parfumov iz cvetov oranževcev, vrtnic in jasmina ter najrazličnejših tekstilnih izdelkov. Nekaj prostega časa bomo imeli za izpolnjevanje lastnih želja in potreb in nato bomo pot nadaljevali do mesta Kerkouane, nekdanjega punskega mesta na severo-vzhodnem delu Tunizije. Mesto je bilo eno najpomembnejših kartažanskih mest in UNESCO je razglasil arheološki park z nekropolo za najlepši primer lepo ohranjenega punsko-kartažanskega mesta na svetu. Sledilo bo kosilo blizu v vasi El Haouaria, ki se nahaja na vrhu polotoka Cap Bon. Popoldne vrnitev v Hammamet, večerja in nočitev (Z,K,V).

9. in 10. DAN: HAMMAMET

Dva dni boste imeli čas za užitke, ki jih nudi luksuzen hotel na obali in peščeni plaži v turističnem kraju Hammamet. Bivanje na osnovi dveh polpenzionov.

11. DAN: HAMMAMET – TUNIS – BENETKE – LJUBLJANA – CELJE – MARIBOR

Po zajtrku prevoz na mednarodno letališče v Tunisu in kratek let do Benetk. Samo še transfer do Ljubljane, Celja in Maribora.

 

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava