CERKNIŠKO JEZERO, RIBNICA, KOČEVJE, ŽELJNSKE JAME

1 dni
19.09.2020
SLOVENIJA
od

79 €

CELODNEVNI IZLET V OSREDNJESLOVENSKO POKRAJINO

Tokrat vas vabimo v svet presihajočega jezera in ledenodobnega človeka. Cerkniško jezero je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Vsako leto se pojavi na kraškem polju, ujetem med Javorniki na eni ter Bloško planoto in Slivnico na drugi strani. V suhem delu leta jezero izgine, tako da je tu v enem letu moč na istem kraju veslati, ribariti, se sprehajati in kositi travnik! Jezero se na Cerkniškem polju praviloma zadrži okoli devet mesecev na leto. Navadno se voda razlije po površini dobrih 20 km², ko pa je vode največ, površina jezera meri skoraj 30 km². Ko je polno, je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji. Željnske jame, 1600 m dolg vodoraven jamski sistem med Šalko vasjo in Željnami, so priložnost za sprehod v skrivnostno kraško podzemlje in potovanje v kameno dobo. Veliko zgodb bi povedali mogočni oboki: o školjkah na dnu morja; o gorah in vodah, ki so tisočletja dolble jame; o ledenodobnem lovcu, ki je ukresal prvi ogenj v zavetju jamskega vhoda … Skozi najlepši in najlaže dostopen del jam vodi krožna pešpot, številni stropni udori so kot strešna okna za osvetlitev. Željnske jame so na seznamu najpomembnejše naravne dediščine Slovenije.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

19.09.2020

Rok za prijavo

10 dni pred odhodom oziroma do zasedbe prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

Cena vključuje

prevoz iz Maribora, Celja in Ljubljane ter nazaj, slovenskega spremljevalca ter lokalnega vodnika v Kočevju in Ribnici, kosilo in vstopnine v Muzej Cerkniškega jezera, Rokodelski center Ribnica in muzejskih razstav v Ribniškem gradu.

Cena ne vključuje

stroška prijavnine, ostalih morebitnih vstopnin in stroškov, ki niso v cena vključuje. 

Dodatne informacije

Cena pri najmanj 20 potnikih znaša 85 EUR.   Izlet bo v času obstoja nevarnosti širjenja virusa COVID-19 izveden v skladu s priporočili NIJZ. Vsi udeleženci bodo prejeli navodila oziroma priporočila za zagotavljanje varnosti potovanja.

Odhod iz Maribora ob 06. uri, vstop potnikov še v Celju, v Ljubljani in v Uncu ter nadaljevanje proti Cerkniškemu jezeru. Peljali se bomo skozi Rakek, Cerknico vse do Dolenjega jezera, kjer bo naš prvi postanek. Obiskali bomo Muzej Cerkniškega jezera, ki ga je uredil domačin Vekoslav Kebe. Pot bomo nadaljevali v Ribnico, kjer bomo po kosilu obiskali Ribniški grad z muzejem, rokodelski center, park kulturnikov in ribniški trg z župnijsko cerkvijo sv. Štefana. Sledil bo obisk Kočevja, kjer nas bo očarala župnijska cerkev sv. Jerneja ob reki Rinži, ki ponikne kmalu za mestom.  Za konec našega izleta pa se bomo sprehodili po Željnskih jamah vzhodno od Kočevja. Jame so okoli 1600 metrov dolg vodoraven jamski sistem Ribniškega potoka, ki ima več vhodov. Je arheološko najdišče, ki zajema obdobje od paleolitika do železne dobe. Posebnost jam je, da ležijo plitko pod površjem, saj so stropi debeli le okoli dva do pet metrov. Sledila bo vožnja domov in verjamemo, da jo boste izkoristili za prijetno klepetanje o vaših potovanjih v preteklosti in prihodnosti.

 

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava