SULTANAT OMAN

9 dni
28.03.2020
AZIJA
od

2290 €

ali Arabska zgodba tisoč in ene noči

Sultanat Oman je brez dvoma najlepša arabska dežela. Najlepša, najbolj tradicionalna in najbolj varna. Za vse to se ima skoro pet milijonov prebivalcev sultanata zahvaliti očetu sodobnega sultanata, sultanu Qaboosu bin Said Al-Said, ki je leta 1970 na oblasti zamenjal svojega očeta in od tedaj izjemno uspešno vodi deželo, ki velja za eno najbogatejših arabskih dežel na svetu. Z zmerno politiko je sultanu uspelo ohraniti odlične odnose z vsemi sosedi, dvigniti standard in kvaliteto bivanja za svoje državljane, hkrati pa ohraniti tradicionalno omansko kulturo in dediščino. Za razliko od futurističnih in umetno zgrajenih sosednjih mest kot so Dubaj, Abu Dhabi in Doha na primer, je prestolnica Muscat obdržala svojo tradicionalno podobo kljub uspešni modernizaciji in velja danes za eno najlepših arabskih mest na svetu. Zmeren razvoj je čutiti na vsakem koraku in nikjer ni sledi masovnega turizma ali pretiravanja v razkošju. Lepo so obnovili skoraj vse srednjeveške trdnjave, ki so danes ponos dežele in ene glavnih turističnih privlačnosti. Seveda je Sultanat Oman puščavska dežela in puščavo bomo doživeli v Wahibi, kjer bomo noč preživeli v tradicionalnih, a luksuznih šotorih pod milim omanskim nebom. Obiskali bomo vasi, tradicionalne in lepe arabske tržnice, kjer nas bodo omamile vonjave, ki so tako značilne za bližnji vzhod, sprehodili se bomo po vadijih in se morda celo okopali v kristalno čistih vodah v lagunah sredi vadijev. Doživeli bomo tudi omanski planinski svet v razkošju 5***** tradicionalnega hotela s šarmom in prekrasnim razgledom ter se za konec okopali v omanskem morju ali pa zgolj uživali v lepem, obalnem hotelskem kompleksu. Mesec april je zagotovo najprimernejši čas za obisk te najbolj romantične arabske dežele.

Podrobnosti
Itinerarij
Galerija
Datum odhoda

28.03.2020

Rok za prijavo

do 28.1.2020 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Najmanjše št. potnikov

25

Cena vključuje

prevoz do letališča v Zagrebu in nazaj, povratno letalsko karto v ekonomskem razredu na relaciji Zagreb-Doha-Muscat in nazaj, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 13.5.2019 znašajo 238 EUR, vse prevoze v Sultanatu Oman z avtobusi in terenskimi vozili po programu, nastanitev v hotelih 4**** in 5***** v dvoposteljnih sobah ter luksuznih šotorih v puščavi Wahiba Sands (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 630 EUR) na osnovi polpenzionov, vse izlete, vse vstopnine za oglede po programu, lokalne vodnike v angleškem in slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV.

Cena ne vključuje

napitnin za lokalne vodnike in voznike, ki v arabskem svetu niso obvezne, a so pričakovane, ter stroškov pridobitve elektronske vize, ki znaša približno 20 EUR.

Dodatne informacije

pri najmanj 20 plačanih potnikih je 2.390 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih je 2.490 in pri najmanj 10 plačanih potnikih je 2.590 EUR. *V primeru vaj ali obiska kake visoke delegacije je operna hiša zaprta za obiskovalce.

1. DAN: LJUBLJANA/MARIBOR – ZAGREB - DOHA – MUSCAT

Prevoz iz Ljubljane in Maribora do letališča v Zagrebu, od koder bomo poleteli do Dohe in dalje proti glavnemu mestu Sultanata Oman, Muscatu, kamor bomo prispeli zvečer. Prevoz do hotela, nastanitev in nočitev.

2. DAN: MUSCAT

Po zajtrku se bomo podali na ogled glavnega mesta, ki ga bomo pričeli z ogledom Velike mošeje, ki velja za eno največjih na svetu saj lahko sprejme do 20.000 vernikov. Nato se bomo peljali mimo vladne četrti in opazovali prekrasne zgradbe iz belega marmorja v katerih se nahajajo ministrstva in druge javne službe. Postanek bo v tovarnici parfumov Amouage, ki je bila postavljena pred približno četrt stoletja na željo sultana Qabusa bin Saida, da bi z njo obiskovalcem pričarali eksotične, tradicionalne in neobičajne vonjave dežele. Sledil bo ogled operne hiše, ki je odprla svoja vrata leta 2011*. Okrog poldneva se bomo sprehodili po enem lepših arabskih, tradicionalnih tržnic-sukov, Muttrahu. Tukaj bo prosto in to bo priložnost za srečanje z domačini in nakup drobnih, a kvalitetnih spominkov. Popoldne si bomo ogledali izjemen muzej Bait Al Zubair, ki se nahaja v nekdanji zgradbi bogatega trgovca, ki je bila leta 1998 spremenjena v muzej. Nato se bomo odpeljali do uradne rezidence sultana Qabusa, palače Al Alam, ki jo z vrha hriba branita dve stari portugalski trdnjavi: Jalali in Mirani. Palačo in trdnjavo si bomo ogledali samo od zunaj; dostop ni dovoljen iz varnostnih razlogov. Preostanek dneva bo prost. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev (Z,V).

3. DAN: MUSCAT – WADI TIWI - SUR - WAHIBA

Zjutraj bomo pot nadaljevali proti jugu Omana. Naš prvi postanek bo v ribiški vasi Quriyat, ki se nahaja med laguno in morjem. Ribiči se vsako jutro vračajo z morja in ribe prodajajo kar na obali. Pristaniški del je bil od nekdaj varovan z bližnjega stražarskega stolpa. Po postanku v vasi bomo pot nadaljevali do kraške jame Bima, na dnu katere je kristalno čista voda modro-zelene barve. Nato bomo pot nadaljevali do vadija Tiwi, ki je zagotovo eden lepših vadijev v Sultanatu Oman. Tukaj se nahaja tudi vas kjer se bomo ustavili. Domačini tod gojijo banane in papaje. Sprehod skozi vas v vadiju, nato pa bomo pot nadaljevali do mesta Sur, od nekdaj znanega po ladjedelnicah, v katerih še danes na stari način izdelujejo tradicionalne, arabske dhowe, njihove lesene ladje. Popoldne bomo pot nadaljevali proti puščavi imenovani Wahiba Sands. Često jo imenujejo tudi peščeno morje in nekatere peščene sipine oranžne barve, ki potekajo v smeri sever-jug so visoke tudi do 100 m. Naši izkušeni vozniki nas bodo nato popeljali na spektakularno vožnjo po peščenih sipinah. Ustavili se bomo v beduinskem šotoru, kjer nam bodo domačini postregli s pravo omansko kavo in dateljni. Izvedeli bomo več o njihovem načinu življenja in za konec izjemnega dneva uživali v vedno romantičnem sončnem zahodu v puščavi. Nastanitev v beduinskih šotorih, večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: WAHIBA – VADI BANI KHALID – JABEL AKDHER

Po zajtrku bomo s terenskimi vozili zapustili puščavo Wahiba Sands in se ustavili v znanem vadiju Bani Khalid, ki predstavlja pravo zeleno oazo sredi puste puščavske pokrajine. Sprehodili se bomo po vadiju in najbolj željni se bodo po želji lahko okopali v vodah lagun sredi vadija. Sledil bo ogled kraja Birkat al Mauz, kjer domačini gojijo datljeve palme, ki so zelo značilne za ta del Omana. Lokalni vodnik nam bo razložil vse v zvezi z vzgojo tega eksotičnega in slastnega sadeža. Polet tega bomo izvedeli kako so domačini od nekdaj namakali svoja polja po sistemu imenovanem falaj. Nato se bomo s terenskimi vozili podali v izjemno lep gorski svet omanske notranjosti do izjemnega hotela s 5*****, do katerega bomo prispeli po 36 km vijugaste gorske poti. A zato bo pogled  s hotelske terase spektakularen. Preostanek dneva bo prosto za užitke, ki jih nudi ta tradicionalno moderen arabski hotel s šarmom. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

5. DAN: JABEL AKDHER – NIZWA

Po zajtrku bomo obiskali eno slavnejših gora v Omanu, Jabel Akdher, Zeleno goro v pogorju zahodnega Hajarja, katere vršaci dosegajo in presegajo 2000 m. Tod domačini gojijo sadje in zelenjavo na posebnih terasastih vrtovih, ki si jih bomo dopoldne ogledali. Podali se bomo na krajši sprehod do zapuščene gorske vasi, nato pa se s terenskimi vozili spustili v dolino. Sledil bo ogled one od najbolj znanih omanskih srednjeveških trdnjav, Jabrin, ki je bilo lepo obnovljena in predstavlja vrhunec omanske tradicionalne arhitekture, ki se odraža v stropnih štukaturah in izjemno lepo izrezljanih lesenih stropih in pohištvu. Po ogledu se bomo odpeljali do mistične vasi Bahla, znane po arabskih lončarskih izdelkih in trdnjavi narejene iz na soncu sušene gline in to v 12. stoletju. Trdnjava v Bahli velja za eno najstarejših in najlepših v deželi in je pod zaščito UNESCA kot del svetovne kulturne dediščine. Tukaj se bomo ustavili in naredili kak zanimiv posnetek, nato pa pot nadaljevali do stare vasi Al Mahara, kjer si bomo ogledali manjši muzej v tradicionalni omanski hiši. Za dobrodošlico nam bodo postregli še z omansko kavo in dateljni. Nato bomo pot nadaljevali do mesta Nizwa. Nastanitev, večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: NIZWA - MUSANNAH

Danes se bomo sprehodili po eni najlepših tržnic v deželi. Tod boste lahko opazovali kaj vse prodajajo domačini: od lepo in okusno predstavljenega sadja in zelenjave do ročnodelskih predmetov in srebrnih beduinskih okraskov. Izjemna priložnost za nakup tradicionalnega omanskega ukrivljenega noža imenovanega handžar. Nato se bomo sprehodili do trdnjave, nad katero dominira okrogel stolp iz 17. stoletja, do katerega se da povzpeti po okroglih in ozkih stopnicah. Trdnjavo je dal zgraditi Imam sultan Bin Saif Al Ya'aruba zato, da bi zavaroval trgovsko pot, ki je obalne kraje povezovala z mesti v notranjosti. Pogled z vrha je izjemen: mesto spodaj kot na dlani, lepo, s tradicionalnimi zgradbami, ne da bi jih pokvarila kakšna moderna arhitektura. Nekaj časa bo prostega v središču mesta, nakar bomo pot nadaljevali proti obali morja in se popoldne nastanili v našem hotelu na peščeni obali omanskega morja. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

7. DAN: MUSANNAH – NAKHAL - MUSANNAH

Dan za trdnjave ali počitek na morju, odločitev kako boste preživeli še en čudovit dan v Omanu je vaša. Lahko se boste podali na celodnevni izlet do najlepše omanske trdnjave v kraju Nakhal. Na poti se bomo ustavili v ribiški vasi Barkha, kjer bomo obiskali ribjo in zelenjavno tržnico. Trdnjava v Nakhalu je nekoč služila imamom iz dinastij Bani Kharous in Ya'arubah. Trdnjava je bila nedavno popolnoma obnovljena in opremljena s tradicionalnih pohištvom, tako da je odraz nekdaj slavnih časov. Nato se bomo z zapeljali do vasi Nakhl in se ustavili pri termalnih izvirih Al Thowarah, v katerih so se domačini od nekdaj kopali in vodo uporabljali za namakalne sisteme falaj. Popoldne si bomo po želji (samo od zunaj) ogledali še dve lepi omanski trdnjavi: Rustaq in Al Hazam, ki sta bili zgrajeni v slavnem 17. stoletju kot del obrambnega sistema tedanjega sultanata. Popoldne se bomo vrnili v naš hotel na obali. Večerja in nočitev (Z,V).

8. DAN: MUSANNAH - MUSCAT

Dopoldne bo prosto v hotelu za užitke na plaži in v hotelskem kompleksu. Popoldne se bomo vrnili v glavno mesto in imeli prosto za sprehode po prelepi obmorski poti- »corniche« ali pa boste uživali v izjemno lepi tržnici, Muttrahu. Proti večeru se bomo odpeljali do tradicionalne restavracije, v kateri bo zadnja večerja v prijetnem omanskem ambientu. Po večerji bo prevoz na letališče in po polnoči bomo z mednarodnega letališča v Muscatu poleteli proti Dohi.

9. DAN: MUSCAT – DOHA – ZAGREB – LJUBLJANA/MARIBOR

Jutranji pristanek v Dohi in takojšnja povezava do Zagreba ter prevoz do Ljubljane oz. Maribora.

 

Prijava na E-novice

Naročite se na naše e-novice in bodite obveščeni o najnovejših ponudbah, aktualnih akcijah in mnogo več.

Prijava