ZAHODNA KITAJSKA IN KIRGIZIJA


MANJ ZNANI KOTIČKI NEKOČ SLAVNE SVILNE POTI

Potovanje, ki je pred vami, predstavlja popolnoma drugačno podobo manj znane in še relativno neturistične Kitajske. Potovanje bomo pričeli približno na polovici te velike dežele in se potem po njenem severnem, puščavskem delu podali do skrajnega zahoda dežele, kjer se kljub veliki razdalji, ki jih loči od glavnega mesta, tudi oni ravnajo po pekinškem času. Potovanje bomo pričeli v zgornjem toku Rumene reke in se nato v glavnem s hitrimi vlaki (kakšen užitek) popeljali proti severu in zahodu. Pokrajina je tod povsem drugačna: v glavnem gre za sušna in bolj vroča, puščavska področja dežele. Ustavili se bomo na začetku (ali koncu) slavnega kitajskega zidu, odkrivali stara mesta in kulture, ki so izginile, se spuščali po peščenih sipinah in poskušali komunicirati z domačini, ki se komaj počasi navajajo na tujce. Seveda, sledili bomo poti, po kateri je nekoč potekala legendarna svilna pot. Za dva tedna bomo poskušali podoživljati lepote krajev, s katerimi so se srečevali drzni trgovci stoletja nazaj. Tudi Marko Polo je baje šel po njej, le v obratni smeri … Rahlo avanturistično potovanje za prave raziskovalce! 

1. DAN: LJUBLJANA – PEKING
Zbirališče potnikov na letališču Brnik uro in pol pred večernim poletom preko enega od evropskih mest proti Pekingu. Nočni let.

2. DAN: PEKING - LANZHOU
Popoldan prilet na mednarodno letališče v Pekingu in po opravljenih formalnostih nadaljevanje leta proti mestu Lanzhou. Po prihodu na letališče prevoz do hotela, nastanitev in nočitev (V).

3. DAN: LANZHOU
Lanzhou je mesto, ki se nahaja približno na sredi ogromne kitajske države in predstavlja vstopna vrata proti zahodu. Danes v mestu živi skoraj štiri milijone ljudi. Mesto je glavno mesto province Gansu in leži na bregovih Rumene reke. Potovanje po kitajskem delu svilne poti, na katerem bomo odkrivali bogato kitajsko zgodovino in kulturo. Dopoldne se bomo z avtobusom odpeljali do kraja Liujiaxia, kjer se nahaja ogromen jez na zgornjem toku Rumene reke. Jez je visok 147 m in zgradili so ga, da bi ukrotili poplavljanje Rumene reke. Na obali se bomo vkrcali v čolne in se z njimi popeljali do templja Bingling. To je velik kompleks naravnih jam, ki se nahajajo v kanjonu Rumene reke. Vsega skupaj je 183 jam, 694 kamnitih in 82 glinenih kipcev. Vsaka jama je kot majhen tempelj, poln drobnih kipcev. Popoldne vrnitev v Lanzhou in ogled kipa Matere Rumene reke. Večerja in nočitev (Z,K,V).

4. DAN: LANZHOU - ZHANGYE
Po zajtrku prevoz na železniško postajo in vožnja (3h11min, 505 km) s hitrim vlakom do mesta Zhangye. Opoldanski prihod in nato prevoz z avtobusom do geoparka Zhangye Danxia, ki se razteza na površini 322 km². Leta 2012 so geopark preimenovali v narodni geopark. Poznan je po prekrasnih barvitih skalnih formacijah in izbran je bil za najbolj nenavadno in najlepše delo narave na Kitajskem. Po končanem ogledu geoparka prevoz do hotela v mestu Zhangye, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

5. DAN: ZHANGYE - JIAYUGUAN
Zjutraj si bomo ogledali tempelj Velikega Bude, ki velja za eno največjih arhitektonskih relikvij v provinci zahodni Xia, zgrajenega v obdobju 1038-1227. Sledil bo prevoz na železniško postajo in s hitrim vlakom (1h27min, 225 km) se bomo odpeljali v mesto Jiayuguan. Popoldne se bomo seznanili z najzahodnejšim delom dobro ohranjenega kitajskega zidu, ki se nahaja približno 6 km izven mesta Jiayuguan. Znotraj kitajskega zidu so bili prehodi, ene vrste vojaške postojanke ali stražarnice, skozi katere so spuščali tujce na kitajsko stran zidu. Od vseh je ta pri mestu Jiayuguan najbolje ohranjen. Za Kitajce je bil izjemnega pomena in so ga poimenovali kar »prva vrata pod nebesi«, ki so bila tako pomembna, saj so pomenila začetek dolge svilne poti: vrata v Kitajsko! Imela so tudi slabo reputacijo, saj so Kitajci vse, ki so jih izgnali, skozi ta vrata poslali proti zahodu. Zelo redki so se od tam vrnili. Kraj Jiayuguna je tedaj pomenil skrajni konec Kitajske. Ta postojanka je trapezoidne oblike, obzidje je dolgo 733 m in 11 m visoko in vanj vodijo dvojna vrata, ena na vzhodu, druga na zahodu (Z,K,V).

6. DAN: JIAYUGUAN - DUNHUANG
Dopoldne si bomo ogledali poslikane grobnice iz časa dinastij Wei in Jin, ki jih nekateri smatrajo za največjo podzemno galerijo na svetu. Grobnice se nahajajo na SZ strani puščave Gobi, ki se razteza med Kitajsko in Mongolijo, slabih 20 km iz mesta Jiayuguan. Odkrili so jih leta 1972 in razprostirajo se na površini 30 km². Zgodovinarji in arheologi sklepajo, da jih je približno 1600. Doslej so jih odprli samo deset in dve od teh sta na ogled obiskovalcem. Freske, s katerimi so poslikane stene, so nastale nekje med leti 220 in 420 n.št. Popoldne se bomo z avtobusom odpeljali po ravni puščavski cesti do 400 km oddaljenega mesta Dunhuang na SZ delu province Gansu, na zahodu Kitajske. Po prihodu krajši ogled puščavskega mesta, ki je bilo nekoč eno od pomembnih postojank na svilni poti in ima danes približno 200.000 prebivalcev. Nahaja se v bogati oazi z jezerom na sredi in je obdano s peščenimi sipinami, imenovanimi pojoči hribi. Mesto se je nahajalo na križišču pomembnega dela svilne poti, ki je vodila iz Indije preko Lhase do Mongolije. Večerja in nočitev (Z,K,V).

7. DAN: DUNHUANG
Dopoldne bomo preživeli med prekrasnimi peščenimi sipinami, imenovanimi Mingsha, med katerimi se skriva zanimiva oaza z jezerom in tradicionalnimi kitajskimi templji. Popoldne si bomo ogledali jame Mogao, ki se nahajajo približno 25 km iz mesta Dunhuang in ki so poznane tudi pod imenom »Jame tisočerih Bud«. Predstavljajo kompleks 492 templjev, ki se nahajajo v oazi na križišču nekoč pomembnih trgovskih poti. V jamah se nahaja nekaj najlepših primerkov budistične umetnosti, starih več kot tisoč let. Prve jame so pričeli kopati približno leta 360 n.št. in so služile menihom za molitev in meditacijo. Večerja in nastanitev v hotelu v mestu Dunhuang (Z,K,V).

8. DAN: DUNHUANG – LIUYUAN - TURPAN
Izjemen dan je pred nami. Dopoldne si bomo ogledali izjemno zanimiv muzej v mestu Dunhuang, kjer je lepo predstavljen družben razvoj in kulturne izmenjave med ljudstvi, ki so trgovale na svilni poti. Po kosilu vožnja z avtobusom do mesta Liuyuan in nato s hitrim vlakom (3h35min, 680 km) do mesta Turpan. Tudi mesto Turpan se nahaja v oazi sredi puščave in od nekdaj je bilo pomembno trgovsko središče, saj se je nahajalo na svilni poti. Ime Turfan se je pojavilo relativno pozno, šele proti koncu srednjega veka in prešlo v splošno uporabo po mongolski vladavini. Večerja in nočitev (Z,K,V)

9. DAN: TURPAN - KORLA
Dan bomo preživeli v mestu in okolici. Najprej se bomo podali do starodavnega mesta Gaochang, ki se nahaja približno 30 km iz mesta Turpan. Nekdanje mesto je danes samo še arheološki park v ruševinah, a do 14. stoletja je bilo cvetoče trgovsko središče ob svilni poti. Nato se bomo podali do »goreče gore« in si po kosilu ogledali skrivnostno mesto smrti, oziroma razvaline starega mesta Jiaohe, ki se nahaja v dolini Yarnaz, 10 km iz mesta Turpan. Mesto je bila utrdba na vrhu strmega hriba stisnjenega med dve rečni dolini. Pred 1600 leti je bilo mesto uspešno in bogato trgovsko središče in vojaška postojanka. Ogledali si bomo tudi znane »kareze«, namakalni sistem vodnjakov, ki so bili nekoč povezani s podzemnimi kanali. Popoldan nadaljevanje vožnje do mesta Korla, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

10. DAN: KORLA - KUCHA
Dopoldne bomo nadaljevali pot do mesta Kucha, kjer si bomo ogledali kompleks jamskih templjev pri kraju Kizil. To so najstarejše budistične jame v okolici Kuche, ki so nastale za časa Tocharianskega kraljestva. Vsega je 236 jamskih templjev, vklesanih v skalo v širini 2 km. Najstarejši datirajo v tretje stoletje n.št. Nato se bomo vrnili v mesto in si ogledali veliko mošejo, ki je druga največja na zahodnem delu Kitajske, takoj za mošejo Etigar v mestu Kashgar. Preostanek dneva bomo preživeli v starem delu mesta. Večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

11. DAN: KUCHA - HOTAN
Po zajtrku bomo zapustili mesto Kucha in se podali po puščavski cesti proti mestu Hotan. Razdaljo 700 km bomo premagali v desetih urah. Popoldne bomo prispeli v mesto Hotan, ki se nahaja na JZ avtonomne regije Xinjiang, približno 1500 km od glavnega mesta Urumqui. V mestu živi danes 323.000 prebivalcev. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

12. DAN: HOTAN
Mesto Hotan se nahaja na strateški legi, na pomembnem križišču južnega kraka svilne poti, ki je povezovala daljno Kitajsko s Tibetom in Indijo. Nekdanja kraljevina Hotan je bila ena prvih budističnih državic na svetu in je predstavljala kulturni most preko katerega je budizem prišel na Kitajsko. Ogledali si bomo tudi muzej kulture, ustanovljen leta 1995. V njem so spravljeni številni predmeti iz svile, lesa, nakit in celo mumificirani telesi desetletnega dekleta in 35-letnega moža, oba z lepo ohranjenimi evrazijskimi potezami na obrazu, stara več kot 1500 let. Za konec se bomo ustavili še v delavnici svile, kjer bomo izvedeli kako izdelujejo svilo na tem delu Kitajske (Z,K,V).

13. DAN: HOTAN – KASHGAR
Danes se bomo z avtobusom podali na 520 km dolgo pot do mesta Kashgar. Na poti se bomo ustavili v mestu Yarkand, ki se nahaja na nadmorski višini 1200 m in je bilo nekoč središče stare budistične kraljevine. Kraj je oaza ob istoimenski reki, ki priteče s planin Karakorum. Popoldne bomo pot nadaljevali proti mestu Kashgar. Legendarno mesto v oazi, staro več kot 2000 let, najbolj zahodno mesto na Kitajskem, ki pa ima isti čas kot Peking, daleč na vzhodu! Nahaja se v bližini meja s Kirgizijo, Tadžikistanom, Afganistanom in Pakistanom. Od nekdaj je imelo strateško pomembno lego in je veljalo za eno najpomembnejših mest na slavni svilni poti. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

14. DAN: KASHGAR
Po zajtrku se bomo podali na ogled mesta, ki ima danes skoraj pol milijona prebivalcev. Mesto je znano po nedeljski živinski in živilski tržnici, ki je največja v osrednji Aziji in na njej lahko najdete vse, razen kurjega mleka. Sledil bo ogled grobnice Apak Hoja, v kateri je pokopanih 72 članov premožnejše družine in kraj je postal neke vrste romarski kraj za domačine muslimanske veroizpovedi in to zadnjih 350 let. Grobnica odseva številne arhitektonske vplive: od ujgurskega do perzijskega in arabskega. Ogledali si bomo tudi mošejo Id Kah, ki je največja mošeja na Kitajskem in simbol mesta Kashgar. Za konec se bomo podali na sprehod po starem delu mesta, ki za svojimi zidovi ohranja preko 2000 let bogate zgodovine. Nočitev (Z,K,V).

15. DAN: KASHGAR – JEZERO KARAKUL – KASHGAR
Dopoldne se bomo podali proti jezeru Karakul, ki je od mesta oddaljeno približno 190 km, za kar bomo potrebovali približno tri ure v eno smer. Peljali se bomo po cesti prijateljstva, »Friendship Highway«, ki je bila zgrajena med Kashgarjem in Islamabadom v Pakistanu, in vodi proti pamirskemu platoju, nekoč pomembnemu delu svilne poti. Na poti bomo srečevali nomade, opazovali jezera, reke in zasnežene vrhove planin. Jezero leži na nadmorski višini 3.600 m in je najvišje ležeče jezero na Pamirskem platoju. Obdajajo ga visoki vršaci, kot na primer Muztagh Ata (7.546 m), Kongur Tagh (7.649 m) in Konghur Tiube (7.530 m). Popoldne vrnitev v Kashgar, večerja in nočitev (Z,V).

16. DAN: KASHGAR – TORUGART – TASH RABAT (KIRGIZIJA)
Po zajtrku bomo zapustili mesto Kashgar in se napotili proti mejnemu prehodu med Kitajsko in Kirgizijo, ki se nahaja na prelazu Torugart, visokem 3.752 m. Kirgizijski avtomobili nas bodo čakali na drugi strani, poslovili se bomo od kitajske ekipe in najzahodnejšega dela Kitajske. Pot bomo nadaljevali proti karavanseraju Tash Rabat, ki je bil nedavno obnovljen in kjer se bomo seznanili kako so živeli trgovci na svilni poti v 14. stoletju. Kraj sam pa je bil obiskan najverjetneje veliko prej in je predstavljal kombinacijo prenočišča in svetišča. Po ogledu bomo nadaljevali pot do naselja jurt, kjer bomo prespali (Z,K,V).

17. DAN: TASH RABAT – JEZERO SON KUL
Dopoldan se bomo podali proti drugemu največjemu jezeru v Kirgiziji, jezeru Son Kul, kar v prevodu pomeni »naslednje jezero«. Jezero Son Kul je alpsko jezero površine 270 km², dolgo 29 km in široko 18 km. Največja globina jezera je 13 m. Po površini je jezero Son Kul sicer manjše od jezera Issyk Kul, a predstavlja največji rezervoar pitne vode v deželi. Celoten kraj je dostopen le v poletnih mesecih, od junija do septembra. Nastanitev v naselju jurt in nočitev (Z,K,V).

18. DAN: JEZERO SON KUL - JEZERO ISSYK KUL
Dopoldne bomo zapustili obale jezera Son Kul in se popeljali po osrčju osrednje Azije, do približno 350 km oddaljenega jezera Issyk Kul, ki velja za drugo največje alpsko jezero na svetu, takoj za jezerom Titikaka v južni Ameriki. V dolžino meri 182 km in široko je 58 km. Jezero je nastalo kot posledica vulkanskih aktivnosti in v jezero doteka topla voda, tako da nikoli ne zamrzne, niti v najbolj hladnih zimah. V poletnih mesecih voda lahko doseže tudi med 25-28º C. Ustavili se bomo pri kraju Cholpon Ata, kjer so lepo ohranjeni petroglifi, sledi Skitov in Hungsunov, nastali nekje med 9. in 3. st. pr.n.št. Popoldne ogled lokalnega zgodovinskega in etnografskega muzeja. Nastanitev in nočitev (Z,K,V).

19. DAN: JEZERO ISSYK KUL – BIŠKEK
Dopoldan se bomo ustavili še pri minaretu Burana v bližini mesta Tokmok, zgrajenem v 12. stoletju, ko je bil kraj imenovan Balasagun in je bil eno pomembnejših mest na svilni poti. Vrnitev v glavno mesto in po prihodu bo sledil krajši panoramski ogled mesta: Trg zmage, bazar Osh in spomenik posvečen največjemu kirgiškemu junaku Manasu. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

20. DAN: BIŠKEK – LJUBLJANA
Jutranji prevoz na letališče in vkrcanje na letalo, s katerim bomo poleteli proti Evropi in dalje do Ljubljane.

ODHOD: 12.8.2019

ROK ZA PRIJAVO: najmanj tri mesece pred pričetkom potovanja oz. do zapolnitve prostih mest

CENA:  3.890 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana-Peking in Biškek-Ljubljana, notranji let na relaciji Peking-Lanzhou, vse letališke, varnostne in TSC takse (ki na dan 15.11.2018 znašajo 330 EUR), vse prevoze z avtobusi in hitrimi vlaki po programu, oglede in vstopnine po programu, bivanje v hotelih* s 3*** in 4**** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 595 EUR) ter več posteljnih jurtah v Kirgiziji, obroke po programu, lokalno vodenje v angleškem jeziku in slovenskega vodnika ves čas potovanja, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: vstopne vize za Kitajsko (ki znaša cca 70 EUR) ter morebitnih napitnin za vodnike in voznike.

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 25

CENA pri najmanj 20 potnikih je 3.990, pri najmanj 15 potnikih je 4.090 in pri 10 potnikih 4.290 EUR.

*V Kirgiziji bomo spali v več posteljnih jurtah. Hoteli na zahodnem delu Kitajske niso luksuzni in nimajo standardne kategorizacije, vendar po naši oceni ustrezajo približno našim 3*** in 4****.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!