SENEGAL, GAMBIJA IN GVINEJA BISSAU


BISERI ZAHODNE AFRIKE

Senegal je nedvomno ena od razvitejših zahodnoafriških držav. Znana predvsem po nekoč slavnem reliju Pariz-Dakar; del te poti bomo prevozili na našem potovanju. Senegal je seveda tipična črnoafriška država, lahko bi dodali s šarmom. In živahnimi ritmi. Predvsem glavno mesto Dakar, ki se lahko pohvali s številnimi nočnimi lokali. Dokaz da so domačini glasbeno nadarjeni in imajo radi festivale, je karneval v mestu Bissau, ki je barvit in ritmičen tako kot v Riu na drugi strani Atlantika. Potovanje skozi puščavski del zahodne Afrike, ki ga tu in tam prepredajo reke, ki se zlivajo v Atlantik in ki tem puščavskih krajem dajejo življenje. In seveda ljudem, ki živijo na njihovih bregovih. Poleg Senegala smo izbrali še dve manjši zahodnoafriški državici: turistično razvito Gambijo in Gvinejo Bissau, ki je turistično še popolnoma deviška dežela. In prav zato morda toliko bolj avtentična in zanimiva. In da ne pozabimo na toplo afriško sonce in širok nasmeh domačinov ...

1. DAN: MARIBOR - LJUBLJANA – BENETKE – LIZBONA - DAKAR
Avtobusni prevoz do beneškega letališča, od koder bomo okrog poldneva poleteli proti Lizboni in dalje proti Dakaru. Prihod na letališče nekaj po polnoči. Po opravljenih obmejnih formalnostih prevoz do hotela, nastanitev in nočitev.

2. DAN: DAKAR – OTOK GOREE – PINK JEZERO – PUŠČAVA LOMPOUL
Po zajtrku se bomo z ladjo popeljali do otoka Goree, kamor bomo prispeli čez pol ure. Otok je prava oaza miru in na njem nekaj zanimivih kolonialnih zgradb, vezanih za črno zgodovino otoka, ki je tesno povezana s trgovino s sužnji, ki je tod nekoč cvetela v 18. in 19. stoletju. Vrnitev v Dakar in krajši ogled senegalskega glavnega mesta: Velike mošeje, predsedniške palače, Trga neodvisnosti, Spomenika afriške renesanse ... Nato se bomo podali proti severu dežele do jezera roza barve, ki se nahaja približno pol ure severno od glavnega mesta. Voda v jezeru je zelo slana in zaradi tega roza oziroma skoraj rdeče barve. Morda se boste okopali v topli plitki vodi? Obiskali bomo soline ob jezeru in opazovali kako domačini zbirajo sol. Pozno popoldne bomo prispeli do puščave Lompoul, znane po prelepih peščenih sipinah, ki se raztezajo od obale globoko v notranjost. Danes se bomo nastanili v luksuznih, mauretanskih šotorih in noč preživeli sredi puščave pod šotorsko streho nad glavo. Večerja in nočitev (Z,K,V).

3. DAN: PUŠČAVA LOMPOUL - ST. LOUIS
Dopoldan se bomo podali proti severu v mesto Saint Louis. Mesto je na otočku Ndar leta 1659 ustanovil Francoz Louis Caulllier in postalo je prvo francosko kolonialno mesto v Afriki. Kmalu se je razvilo v pomembno trgovsko središče in ko so Francozi ustanovili svoj kolonialni imperij v zahodni Afriki, je postal Saint Louis glavno mesto tega francoskega afriškega imperija. Ko so leta 1902 glavno mesto preselili v Dakar, je mesto pričelo zgubljati na pomenu. Kosilo v restavraciji. Popoldne vožnja s konjsko vprego po ulicah kolonialnega mesta, ki velja za enega najlepših francoskih kolonialnih mest na svetu. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

4. DAN: ST. LOUIS – PARK DJOUDJ – ST. LOUIS
Dopoldne bomo preživeli v ornitološkem parku Djoudj, ki je poznan in priljubljen med ornitologi. Med novembrom in aprilom tod gnezdi na desetine vrst ptic selivk iz Evrope. Po kosilu se bomo podali še do rezervata Gueumbeula, ki se nahaja ob reki Senegal in je prav tako zatočišče za številne živalske vrste. 720 hektarjev zaščitenega območja predstavlja različne biotope, kjer živijo številne živalske vrste. Popoldne vrnitev v Saint Louis, večerja in nočitev (Z,K,V).

5. DAN: ST.LOUIS – KOLACK - SALOUM
Po zajtrku bomo zapustili mesto Saint Louis in se odpeljali proti jugu dežele, v smeri naravnega rezervata Saloum. Mesto Kolack se nahaja na severnem bregu reke Saloum in je glavno mesto istoimenske regije, ki meji na jugu z Gambijo. Nekoč se je mesto imenovalo Kahone in je bilo glavno mesto kraljestva Saloum. Pot bomo popoldan nadaljevali do našega lodgea, ki se nahaja v bližini nacionalnega parka delte reke Saloum. Park površine 76.000 ha je bil ustanovljen leta 1976 in je od leta 2011 del svetovne naravne dediščine pod okriljem UNESCA. Nastanitev v lodgeu za dve noči, večerja in nočitev (Z,K,V).

6. DAN: REZERVAT FATHALA
Dopoldan se bomo odpeljali do naravnega rezervata Fathala, v katerem je približno 6000 ha zaščitenega gozda in lahko opazujemo avtohtono floro in favno. Zagotovo bo največja zanimivost adrenalinski sprehod z levi in njihovimi trenerji. Popoldne se bomo vrnili v naš lodge in se pred sončnim zahodom podali na izlet z ladjo po reki. To bo priložnost za opazovanje ptic v njihovih naravnih gnezdiščih ter sončnega zahoda v izjemno lepi pokrajini. Nočitev v lodgeu (Z,K,V).

7. DAN: JUFFUREH – BANJUL (GAMBIJA)
Dopoldne se bomo preko reke Gambije podali proti gambijskemu glavnemu mestu Banjul. Na poti se bomo ustavili še v vasi Juffureh, ki je zaslovela po letu 1976 in izidu romana »Korenine«, avtorja Alexa Haleya. V tej vasi naj bi bil namreč rojen njegov prednik Kunta Kinte. Kraj je zahvaljujoč romanu in nadaljevanki postal pomembna turistična destinacija v deželi. Po ogledu bomo pot nadaljevali proti glavnemu mestu Banjul, ki ima vsega 35.000 prebivalcev. Mesto je nastalo šele leta 1816 in se je najprej imenovalo Bathurst po tajniku angleškega kolonialnega administratorja. Mesto je služilo Angležem kot baza za preprečevanje trgovine s sužnji po uvedbi proti suženjskega zakona leta 1807. Ko je Gambija dobila svojo neodvisnost leta 1965 se je mesto preimenovalo v Banjul. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

8. DAN: BANJUL
Dopoldne si bomo ogledali glavno mesto in se do kosila vrnili v naš hotel, ki se nahaja na obali Atlantika. Popoldne bo prosto za razvajanje v našem hotelu. Večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

9. DAN: BANJUL - ZIGUINCHOR – BISSAU
Danes bomo zapustili Gambijo in se podali proti sosednji zahodnoafriški državi na jugu: Gvineji Bissau, bivši portugalski koloniji. Najprej se bomo ustavili še v senegalskem mestu Ziguinchor, ki se nahaja ob reki Casamance. Mesto je drugo po velikosti v deželi, a ga od severnega dela Senegala loči reka in država Gambija. Popoldne bomo vstopili v Gvinejo Bissau. Deželo je hudo prizadela državljanska vojna v devetdesetih letih in se šele počasi pobira. Zadnje demokratične volitve leta 2005 so deželi končno prinesle mir. Prebivalci dežele so poznani kot veseli in miroljubni ljudje. Prihod v glavno mesto Bissau, nastanitev, večerja in nočitev (Z,K,V).

10. DAN: BANJUL – OTOK RUBANE (ARHIPELAG BIJAGOS)
Po zajtrku se bomo odpeljali do arhipelaga Bijagos, edinega afriškega arhipelaga na zahodni obali Atlantika. Otočje Bijagos je svet zase: bele peščene plaže in palme spominjajo na pravo oazo miru, daleč od kaotičnega sveta na kontinentu. Najprej se bomo ustavili na otoku Bubaque in nato dalje do otočka Rubane, na katerem je največ sodobne turistične infrastrukture, ki je v glavnem v francoskih rokah. Nastanitev v hotelu in preostanek dneva prosto, večerja in nočitev (Z,K,V).

11. DAN: OTOČJE BIJAGOS

Danes bomo z ladjo odkrivali lepote tega zanimivega zahodnoafriškega arhipelaga in se ustavili na otoku Orango, tretjem največjem otoku v arhipelagu. Na sredi otoka se nahaja nacionalni park Orango, ki si ga bomo ogledali. Vmes bomo imeli piknik kosilo in z malo sreče videli zelo redko vrsto nilskih konjev in obiskali »otok želv«. Popoldne vrnitev na naš otok, večerja in nočitev v hotelu (Z,K,V).

12. DAN: OTOČJE BIJAGOS

Še en zanimiv dan je pred nami. Obiskali bomo tradicionalno vas, kjer se bomo srečali s prebivalci, ki so ohranili svoja animistična verovanja. Predstavili nas bodo svojemu kralju in kraljici. Več bomo izvedeli o njihovih tradicionalnih porokah, ki pa se zadnje počasi izgubljajo, saj moški vse bolj pogosto odhajajo za delom na kopno. Na spremembo tradicionalnega načina življenja so vplivali tudi številni misijonarji, ki so na otoke prinesli nove vere in sodoben način življenja. (Z,K,V).

13. DAN: OTOK RUBANE – BISSAU - LIZBONA

Po zajtrku se bomo z ladjo vrnili do glavnega mesta Bissau. Kosilo v restavraciji. Popoldne ogled mesta Bissau: kolonialni del mesta je rahlo zapuščen in vendar so fasade še vedno v svetlih pastelnih barvah. Sprehodili se bomo do nekdanje predsedniške palače, ki dominira nad trgom Praca dos Herois Nacionais in do trdnjave Fortaleza d'Armura. Kosilo v lokalni restavraciji in nato prosto do večernega prevoza na letališče. Polet proti Lizboni nekaj pred polnočjo (Z,K).

14. DAN: LIZBONA – BENETKE – LJUBLJANA - MARIBOR

Nočni let proti Lizboni in nadaljevanje leta proti Benetkam. Samo še prevoz do Ljubljane in Maribora.

ODHOD: 23.11.2019

ROK ZA PRIJAVO: najmanj 3 mesece pred odhodom oziroma do zapolnitve prostih mest!

CENA: 3.790 EUR

CENA VKLJUČUJE: prevoz do letališča v Benetkah in nazaj, letalsko karto na relaciji Benetke-Lizbona-Dakar in Bissau-Lizbona-Benetke, vse letališke, varnostne in RSF takse (ki na dan 15.12.2018 znašajo 365 EUR), vse prevoze po programu, nastanitev* v hotelih 3*** in 4**** v dvoposteljnih sobah in eno nočitev v luksuznih puščavskih šotorih s posteljami (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 350 EUR) na osnovi polnih penzionov, vse izlete, vse vstopnine za oglede po programu, lokalne vodnike v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: stroška vize za Gambijo, ki znaša približno 50 USD in se pridobi na meji, stroške pridobitve vize za Gvinejo Bissau, ki znaša približno 80 EUR, morebitnih napitnin za lokalne vodnike in voznike.

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 17

Kategorizacija hotelov je sicer lokalna, vendar so hoteli dobri ali zelo dobri in ustrezajo našim 3*** in 4 ****, v vsakem primeru so v krajih, kjer spimo najboljši možni!

Cena pri najmanj 15 plačanih potnikih je 3.990 EUR, pri najmanj 10 plačanih potnikih 4.190 EUR in pri najmanj 6 plačanih potnikih 4.390 EUR. Na pot lahko gre tudi manj potnikov, vendar brez slovenskega spremljevalca. Vodenje bo v tem primeru v angleškem jeziku.

Prijava na potovanje

Prijavite se tukaj in si zagotovite prosto mesto že zdaj!